Skriv början av artikeln om bladglans

Nyckelord: bladglans

Inlägg med bladglans som nyckelord.

20/5 -06

20/5: Blanka blad

Ser på bilderna ni skickat in att bl.a. Phalaenopsis alltid har så blanka fina blad. Är det bladglans inför fotograferingen eller är de så blanka även till vardags?
Förr putsades blad med en trasa doppad i lite mjölk, men det var kanske då det?

Nyckelord: bladglans, Neem-olja, KöpOchSälj

20/5 -06

Hej,
Använder aldrig Bladglans. Tror inte det är nyttigt. Inför en utställning brukar jag tvätta av bladen, ta bort dött material etc. Jag har aldrig använt mjölk.

får jag sticka in med en liten fråga... ni som har många phallar - går ni och tvättar/dammar av bladen då och då? Eller så kanske det bara är hos mig som de samlar på sig så mycket damm

20/5 -06

Hejsan,
Vid varje vattning torkar jag av några av dem...så turas jag om. Orkar inte torka av alla vid samma vattning
Jag tar en bit kökspapper som är lite vått.
Mvh
Kristina

20/5 -06

Jag har aldrig använt någon form av polermedel till bladen. Jag duschar av dom i samband med vattning. Jag tänker mig att fotosyntesen inte funkar lika bra om bladen är dammiga, pch så föreställer jag mig att jag också motar eventuella skadeinsekter. Vissa arter tycks av naturen ha väldigt glansiga blad, t ex min Vanilla. Hos de flesta av min Phallar är alltid det nyaste bladet blankast och det mattas av med tiden. Men det finns variationer där med, har jag märkt eftersom några av dom kan ha 6 ganska blanka blad och ett matt. Det matta verkar alltid vara det allra äldsta. Jag undrar hur ett blad från en art/individ med matta blad skulle se ut i uppförstoring jämfört med ett blad från en art/individ med blanka blad.

20/5 -06

Hur funger mjölk då? Är det fetthinnan som gör det glansigt?

20/5 -06

En av mina Phalaenopsis har matta blad, några har något mitt emellan, och arterna jag ha är blankast. Detta har inte med damm att göra. Jag sköler antagligen av bladen då jag vattner dem uppifrån och sedan torkar bort allt vatten i bladrosetten för att undvika röta.

21/5 -06

Läste nyss att hög luftfuktighet ger blankare, mer mättade blad.

Rena bladen blanka med skumplast eller Vettexduk och en droppe diskmedel i en liter regnvatten.

23/5 -06

Vad är det för diskmedel då? går det bra med Yes eller ska man ha grumme såpa?

En skvätt äppelcidervinäger i vattnet går också bra, så blir man av med kalk ringar på bladen om man har några, å det har man ju om man fortfarane är en "kranvattenamatör" som jag.

23/5 -06

Ja, jag har också hört att något surt kan ta bort det men sen jag har skaffat osmos har det inte varit ett särskilt stort problem.

Absolut inte YES i alla fall. Tillverkas av multiföretaget Procter & Gamble, som fortfarande gör hemska djurförsök med sina diskmedel och annat som dom tillverkar. Bojkotta Procter säger jag bara!!

23/5 -06

Neem oljan var ju intressant men var kan man hita den?

23/5 -06

Wow vad snyggt, men jag tänker om olja inte kan täppa till porerna och kväva växten?

Ursäkta mig, men, nu vill jag verkligen inte stöta mig med någon, men är bladen blanka i naturen, eller varför eftersträvar man detta? För mig känns det lite onaturligt. Ungefär lika onaturligt som att vaxa bilen..hrm! ja, så förstår ni ju hur min bil ser ut.

Hej Tommy!

Jag är också intresserad ifall du får napp någonstans.

23/5 -06

Hejsan,
Tommy, du skriver att oljan luktar illa -hm..hur illa kan det vara? Är det bara krypen som tycker illa om lukten eller även vi? ;D Om man ska behandla alla orkidér i hemmet mot ohyra kan det kanske lukta för mycket? Hur länge sitter lukten i och ungefär "hur" luktar det? Jag förstår om det kan vara svårt att beskriva ...Om lukten inte är alltför jobbig för oss människor så är även jag intresserad av en flaska (den lilla storleken) om vi är tillräckligt många som vill ha.
Mvh
Kristina

23/5 -06

Lök säger du, hmm man kanske skulle prova en liten flaska att börja med.

23/5 -06

Hej Tommy, det låter inte alltför farligt! Vågar prova på en liten flaska om det blir beställning!
Mvh
KRistina

Hej Tommy!
Jag är intresserad av en liten flaska om du beställer.
Mvh Christine

Är med intresserad av en liten flaska om du beställer.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.