Råd / Släkten, arter och hybrider / Masdevallia /

Skriv början av artikeln om Masdevallia strobelii

Nyckelord: Masdevallia strobelii

Inlägg med Masdevallia strobelii som nyckelord.

6/2 -14

Tjusigt!!! Du har fått bra fart på mossan, vad är det för mossa? Den torkade från Dusk?

6/2 -14

Ååh jag måste ha ett skåp (eller tre) till: blir så sugen på nya lösningar när jag ser sådant här! Jättekul att se, tack snälla!

6/2 -14

Det är så snyggt med de rötterna!

6/2 -14

ser välbyggt ut.

7/2 -14

Tackar är väldigt nöjd. Ska försöka mig på kylning, vill komma ner till 17 grader nattetid. Det stämmer Oled, mossblandning från Dusk. Är det något du också provat? Jag planerar för ett skåp till i källaren

7/2 -14

m-leon: Jag har testat på Epiweb rör och fungerade bra. Hade sedan dess lite kvar som jag har testat att "lägga" inne i skåpet. Får se om det tar sig

8/2 -14

Oled: Har själv beställt en peltier kylare. Har du några tips du kan ge så jag inte går på alla nybörjar tabbar?
Kommer det att räcka med en om jag vill få ner tmpen 3-4 grader?

Ge din åsikt
Från m-leon.
Från m-leon.
Från m-leon.
Från m-leon.

 

Nyckelord: Aerangis punctata, Masdevallia strobelii, Angraecum compactum

10/1 -14

Vilken fin rot Vad har du för material i bottenhögen?

10/1 -14

Ser spännande ut. Hur stort är skåpet, H, B, L?

10/1 -14

Tackar kör med torv cocos mix, mest för att sänka ph för mossan på bakväggen. Orkideen och köttisen är krukade och ner stoppade i torven. Ska prova kyoto mossa på de bara partierna runt roten. Skåpet är 60×45×45.

10/1 -14

Oj vad tjusigt. Vilken sorts rot är det? Jag har ett lika stort skåp som jag planerar något liknande i, men vill inte riskera att roten ruttnar efter bara ett par år... Finns ju en hel "skog" av olika terrarierötter att välja bland. Hur sköter du fuktigheten? Det ser ut som att din mossa börjat växa riktigt bra redan.

10/1 -14

Har pysslat med aquascaping i flera år och jag använder mig av redmoor rötter, tycker de är snyggast och väldigt tåliga för röta. Använder epiweb som botten och bakgrund,
Vatten i botten som pumpas upp i bakrgrunden var tredje timma. Torven som är fuktig samt bakgrunden räcker för att hålla fuktigheten på 70% dagtid och nästan 90 på natten. Kör med sprayflaska på de andra växterna som egentligen är akvarieväxter, lite av ett experiment som verkar se ut att fungera ska pröva en japansk mossa snart på bottenpartierna när jag vet hur jag ska ha det.

10/1 -14

Har du limmat fast den övre roten eller är den bara fäst genom epiweben? Jag gillar verkligen att illusionen blir att skåpet är mycket större än vad jag upplever att mitt är. Nog dags att göra något åt mitt.

10/1 -14

Snälla hjälp mig med mosstips: vad ska jag ha och vart får jag tag i det? Jag vill oxå ha allt täckt av fin mossa, utöver sphagnumen till orkisarna, men där har jag inte kommit längre i researchen... Blir så inspirerad att jag har börjat prata om nästa skåp här hemma, men det är INTE uppskattat vill jag lova!!

10/1 -14

Jag har fäst den med rostfri skruv men fick silikona för att få den att sitta tätt mot bakgrunden. Det finns en hel del mossor på marknaden. Om man vill ha en vattendel så finns det roliga mossor som används inom aquascaping. Dusk.se har en mossblandning som jag använder till bakgrunden. Den bygger på spagnum som grund för att hålla fukten för ett par andra tropiska mossor i blandningen. Spagnumen börjat växar redan efter ett par veckor medans de andra tar betydligt längre tid. Det finns bra bilder på deras hemsida på hur det kan bli. Det börjar även växa en ormbunke här o där som följt med blandningen. På dartrfog finns det lite mer mossor bla kyoto mossa som används av bonsaiodlare som vill ha en mossmatta runt stammen. www.dusk.se http://www.dartfrog.co.uk

Ge din åsikt

4/8 -13

+ 10/8 -13

Masdevallia strobelii

Utropspris: 60 kr. Frakt: 40 kr per paket.

Mån 5/8 -13 21:15 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Småvuxen art från Ecuador och Peru med väldoftande blommor. Värmetolerant och trivs bra intermediärt.
Blomstor planta.

Fler orkidéer till salu finns på min profilsida.
Söndag och måndag 4-5 augusti fraktfritt vid köp av minst tre plantor, gäller både auktions- och listplantor.

Nyckelord: Masdevallia strobelii

4/8 -13

60kr bjudet

4/8 -13

70 kr

4/8 -13

70 kr

4/8 -13

80kr

4/8 -13

90 kr

5/8 -13

100kr

Ge ditt bud

Väldoftande sydamerikan som jag delat bostad med i många år. Vi trivs ihop, som tur är.

Nyckelord: Masdevallia strobelii

6/10 -12

Kul och fin liten art. Fint att någon/några lägger ut lite mer ovanliga arter. Den här är ju inte helt lättodlad men med lite omsorg så blir resultatet så här fint.

6/10 -12

Tjusig, och bra att ni är goda vänner

6/10 -12

Underbar!

6/10 -12

Det var en söt kompis som du har

8/10 -12

Tack för kommentarer
bolebo: Tycker inte denna är knepig alls, tvärtom. Det man får tänka på är att den inte är kallväxande som många andra Masdevallia utan trivs intermediärt till varmt. En av relativt få arter som funkar bra på fönsterbänk.

8/10 -12

En komplikation är att denna art växer på lite olika höjd och därmed accepterar olika temperaturer, allt mellan varmt och kyligt/kallt. Man vet inte i förväg varifrån en viss planta kommer (om den inte är insamlad i naturen) och vad man kan förvänta sig vad gäller temperaturkrav. Intermediärt är nog en bra start.

Ge ditt svar

Art från Ecuador och Peru. En gammal favorit som doftar gott och trivs på fönsterbänk.

Nyckelord: Masdevallia strobelii

27/5 -12

Jätte fin planta och blomma

27/5 -12

Jättefin!
rör det sig om en relativt sval fönsterbänk?
Mvh
Mikael

27/5 -12

Tack! Mikael, den står i mitt vardagsrum i normal rumstemperatur, får bara en mindre temperatursänkning på natten då jag stänger värmen och ibland har en glipa på fönstret.

28/5 -12

Vad står din planta i för kompost?

28/5 -12

Den står i ren vitmossa.

16/6 -12

Favorit i profil.

Ge ditt svar

Art från Ecuador och Peru.

Nyckelord: Masdevallia strobelii

9/10 -11

Det var en riktig liten highlight! Fantastiskt!!

9/10 -11

Fantastisk blomning.

9/10 -11

Fantastiskt fin hörru!

9/10 -11

Imponerande vacker blomning. Grattis Lassse

Kjempefin, et lite kunstverk.

En härlig bukett, Lasse!

10/10 -11

Superläcker!!!

10/10 -11

Otroligt fin blomning!!

11/10 -11

Vackert vuxet exemplar !

11/10 -11

Jättefin!!!

11/10 -11

Tack allihop!

Ge ditt svar

Nu har den blommat i snart 2 veckor och jag har väntat på att blommorna ska öppna sig mera men det ser inte så ut. Vad kan det bero på? Lasse har du några knep?
De är hur som helst väldigt söta, och 'ludna' inuti men det bästa av allt är doften! För mig liknar doften en korsning av engelsk konfekt och mimosa, väldigt behaglig! Det är ingen stark doft som fyller rummet, men den är tydlig om man tar och luktar intill blomman. En liten planta med en bladlängd på ca 3 cm och blomman kanske ca 1cm med tre långa 'spröt'. Om man har planer på att skaffa en masdevallia så rekommenderar jag denna!!

Nyckelord: Masdevallia strobelii

25/11 -07

Grattis, Cecilia, det ser ut som en riktig liten raring som man vill sitta länge och titta nära på, och njuta av doften därtill!

25/11 -07

tack! däremot trodde jag att det skulle varit lite större blommor, men det kan ju ha varit jag som pusslat om den fel...blommat har den ju förstås..

27/11 -07

Hej Cecilia. Jag tror att blommorna kommer bli både större och mer öppna vid framtida blomningar. Den här stackarn har ju fått byta både omgivning och kruka samtidigt som den höll på att föda fram sina knoppar, dessutom under den mörkaste och jobbigaste tiden på året, och sånt tar förstås på krafterna. Jag tycker du har lyckats bra som överhuvudtaget fått den att blomma så snabbt.
Blomstorleken kan variera en hel del beroende på plantans kondition. Från kanske bara fyra cm mellan sprötspetsarna till mer än det dubbla.

27/11 -07

Hej Lasse, tack för ditt svar, jag är så glad över min strobelii även om den är liten och du har rätt i att det måste ha tagit mycket på krafterna. Blommorna håller på att vissna nu, men som sagt glatt överraskad blev jag när det blommade. Men det är inte bara jag som har lyckats man måste ju ha en bra planta från början också, så äran är din också.
Ser ifram emot nästa blommning!

Ge din åsikt

Japp då blommar min första Masdevallia till min stora lycka! Köpte den via Ebay som enbart Masdevallia så det är troligtvis en hybrid...men det är väl inte så illa i alla fall. Och inte nog med det så blommar min Masdevallia Strobelii som jag köpte av Lasse för ett tag sedan, den har tre knoppar som växer sig stora för var dag som går. Så till helgen ska nog den första öppna sig! Tänka va glad man blir.
Det känns i alla fall som lite plåster på såren efter det att den lilla blomstängeln på min Howeara Lava Burst 'Puanani', torkat in efter min vistelse i England i två veckor, sambon gjorde så gott som han kunde och ingen dog förstås men man blev ju lite nere. Får hoppas på att den vill igen...
Så nu går jag och väntar på min Strobelii...

Nyckelord: Masdevallia (hybrid), Masdevallia Strobelii

15/11 -07

Jag köpta min på ICEA i våras tillsammans med en röd och en gul
Den röda och den gula er Aquariushybridar men den prickiga?
Er där någon som vet?

Ge din åsikt

13/10 -07

Masdevallia Strobelii

Masdevallia Strobelii. Från Tiger.

Här är min lilla strobelii som jag vann på en av Lasses auktioner i söndags. Fick på köpet en nyutslagen blomma

Nyckelord: Masdevallia strobelii

14/10 -07

Riktig överaskningspaket blev det från posten

Prata om bilden

Hej allihopa!
Är det någon som har eller vet vart jag kan få tag på en Masdevallia Strobelii??

Tack på förhand!

PS. Någon som är intresserad av att köra sambeställning från Åkessons inom snar framtid? DS.

Nyckelord: Masdevallia Strobelii

15/9 -07

Den finns att köpa på www.orchideen-kopf.de Deras plantor är över lag väldigt fina. Satsa på en sambeställning där ifrån istället..

15/9 -07

Tack de hade ju väldigt mycket!

Sambeställning?

15/9 -07

Ja den länken gick inte av för hackor. Vilken sort kan rekommenderas till en glad nybörjare som gärna vill försöka med en sådan? Jag kan tänka mig att hänga på en sambeställning därifrån Cecilia om det skulle funka rent geografiskt, men posten finns ju i och för sig. Var bor du? Själv bor jag knappt 4 mil söder om Växjö.
Hälsn Helen

15/9 -07

Helen: jag bor i Stockholm, men beroende på hur många som kan tänka sig hänga på så kan vi se hur många det är som bor i Stockholms området. jag kan tänka mig skicka de du beställer, det blir nog inte så dyrt.

15/9 -07

Ja det låter bra Cecilia. Vi avvaktar lite och ser om någon mer vill vara med.
/Helen

15/9 -07

Titta va jag hitta....ooohhh!

Masdevallia Jaguar 'Purple Sunset'

16/9 -07

SAMBESTÄLLNING?

från: www.orchideen-kopf.de

16/9 -07

jag är intreserad av en sambestälning från åkesons

3/10 -07

Nu Lasse har jag planterat den! Nu har jag en Masdevallia Strobelii..tjooohoooo!

3/10 -07

Kan se framför mig hur glad du är, snygg sak, dom blir bara fler o fler i din samling. Jaguaren du visade bild på gillar jag helskarpt. Den får du försöka få tag på.

3/10 -07

Grattis och lycka till med din Strobelii .... önskar att jag och hade en sådan och en Jaguar. Dödsläcker!

3/10 -07

Aha, fler som gillar jaguaren, jag har de flesta av mina orkideer i garaget, och klart man vill ha en JAGUAR i garaget också hehehe. Om Cecilia lyckas hitta nån som säljer dom så e jag med på en sammbeställning.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.