Råd / Släkten, arter och hybrider / Lepanthes /

Skriv början av artikeln om Lepanthes hermansii

Nyckelord: Lepanthes hermansii

Inlägg med Lepanthes hermansii som nyckelord.

Lepanthes hermansii. Från PontusGBG.

 

Nyckelord: Lepanthes hermansii

Prata om bilden
Lepanthes hermansii - In Situ. Från PontusGBG.
Lepanthes hermansii. Från PontusGBG.
Lepanthes hermansii. Från PontusGBG.

Lepanthes hermansii, Luer, Orchid Rev. 103: 66. 1995.

Ett par bilder på denna vackra art från Costa Rica. Endast hittad på Cerro de la Muerte. När jag och min vän Leo utforskade en skog på 2800-2900 meter hittade vi flera L hermansii.
De växte mycket mörkt och på små grenar eller rötter. Ofta ihop med mycket mossa.
I området hittade vi också Lepanthes atwoodii, Lepanthes mystax etc...

Regnskogen som vi utforskade var mycket gammal. Det dominerande trädslaget var Quercus costaricensis, enorma ekar på 30-70 meter. Flera av ekträden är över 1000 år gamla.
Nederbörden är hög och det regnade flera gånger under vår tur i skogen. Man passerar flera vattenfall och små bäckar.
Jag gillar skogarna på den här höjden eftersom man slipper giftormar (de flesta). Dessa fick vi dock närkontakt med senare under resan.

Titta helst på bilderna i max förstoring. Blomman är ca 4-5 millimeter och jävligt jobbig att plåta. Nog den värsta av alla Lepanthes jag fotat. Nja...L empticia är jobbigare...

Enjoy

Nyckelord: Cerro de la muerte, Lepanthes hermansii, Costa Rica

11/4 -11

Lepanthes hermansii. Från PontusGBG.

En annan blomma på samma planta. Denna blomma var lite mer välskapt.

11/4 -11

Så otroligt läckert att se denna ljuvliga lilla Lepanthes in situ!! Den gör sig mycket bättre där... Underbara bilder!!

11/4 -11

Läckra bilder, gillar insitubilder och informationen.
Mvh
Mikael

14/4 -11

Du slipper inte giftormar på denna höjd,tex så lever Bothriechis nigroviridis bara på hög höjd och Bothriechis lateralis går också upp dit.Jag har själv varit där och sätt dom

14/4 -11

Bothriechis nigroviridis. Denna höll Daniel på att trampa på. Men den var så snäll och högg inte. Från PontusGBG.
Atropoides nummifer på ca 900 meters höjd. Går max till ca 1600 meter. Från PontusGBG.

Vi såg, plåtade, filmade Bothriechis nigroviridis på ca 2300 meters höjd (Då vi egentligen var på jakt efter Telipogon orkidéer).
Min guide och vän som har ormar som specialité sa att det var runt maxhöjden de lever på. Ses mycket sällan över 2400 meter som räknas som maxgräns. Han har bott i detta område hela sitt liv och aldrig sett denna art på 2800-2900 meter. Denna art ses också sällan under 700 meter. Den lever på hög höjd som du skrev men inte den höga höjden.

Bothriechis lateralis har aldrig setts på 2800-2900 meter (mailade och dubbelkollade med min polare) eftersom den max lever på 1000 meter. 1800-1900 meter längre ner än där vi var. Max är alltså det man kallar för lägre bergsregnskog. På tex Cerro de la Muerte är det en bit under de skogarna vi var i.

Vi diskuterade ormar mycket eftersom vi ville se dom, men han sa att det inte var någon idé på den höjden. Även när jag och Daniel var i Durika blev det mycket ormsnack med vår guide Eugenio, eftersom vi sprang omkring i buskarna och letade orkidéer. Så vi ville veta vad som lurade på oss.
Även han hade inte sett dessa arter på över 2800 meter.

Var exakt såg du dessa ormar och på vilken höjd? Skulle vara intressant för min vän i CR att veta isåfall.

Med följer bilder på Atropoides nummifer som vi såg flera av på Tenoriovulkanen. Höll på att trampa på dom flera gånger. Men vad gör man inte för att få se Lepanthes etc.... Även en bild på Bothriechis nigroviridis tagen på ca 2300 meter.

Fast nu handlade tråden om Lepanthes hermansii......

Ge ditt svar
Lepanthes hermansii - In Situ. Från PontusGBG.

 

Nyckelord: Lepanthes hermansii

Prata om bilden
Lepanthes hermansii. Från PontusGBG.

 

Nyckelord: Lepanthes hermansii

Prata om bilden
Lepanthes hermansii. Från PontusGBG.

 

Nyckelord: Lepanthes hermansii

Prata om bilden
Lepanthes hermansii In Situ i Costa Rica. Från PontusGBG.

 

Nyckelord: Lepanthes hermansii

Prata om bilden
En svalväxande epifyt som växer på höga höjder av Cerro de la Muerte i Costa Rica. Jag odlar den monterad på en mosstäckt EpiWeb gren i svalskåpet, medel ljus och hög luftfuktighet. Blommorna mäter endast 2 mm och var inte lätt att fotografera, trots makro, men det är väl värt mödan att få fina bilder av dessa miniatyrer eftersom detaljerna ofta är fantastiska! Jag får bara träna lite mer......

Arten registrerades av Luer 1995, men upptäcktes av Johan Hermans och hans fru Clair - därav namnet. Storyn säger att paret hittade totalt 6 olika nya arter på samma resa! Lite intressant är att bergskedjan som Cerro de la Muerte (Dödsberget) ingår i är ett resultat av tektonisk landhöjning och dess separation från andra bergskedjor innebär att det har utvecklat många endemiska arter ofta med närmare tillhörighet till Anderna. Mer på bloggen.

Nyckelord: Lepanthes hermansii

5/4 -11

Ljuvlig! Och vackert foto! Det går inte att foto dessa småttingar utan makro eller? Måste isåfall införskaffa ett

5/4 -11

Tack!! Ehh..... jo jag kan tyvärr meddela att det är tillräckligt svårt att fota MED makro.... he he... Pontus och jag har diskuterat mikroskop.......

5/4 -11

Tja, mikroskop vore kanske inte så tokigt som det låter, men det drar nog iväg i pris om man ska ha bra grejer. Själv har jag länge sneglat på diverse lågprisalternativ som ex vis Sagittas trinokulära stereolupp på stativ med ställbar arm. Inte så mycket för att fotografera, men för att se vad jag håller på med när jag pollinerar.
Och vem vet, kanske kunde man ta hyfsade bilder med en sån anordning också. Fast det vill förstås till att man har en skapligt bra kamera att montera på det tredje okularet.

5/4 -11

Dödsläcker liten sak från Dödsberget

5/4 -11

Bra närbild av fantastiskt läcker blomma - grattis

5/4 -11

Åh, vilken sötnos!

5/4 -11

Grattis med de søte små.
Litt av en samling du har Karma, spennende å følge med på din blogg.

6/4 -11

Tackar så mycket allihop!! Kul att du följer bloggen Anita. Motvalls Gubbe... jaaa det verkar dessvärre att man måste lägga ut en del pengar om det skall bli bra.... en dag kanske, men inte nu för min del. Jag får öva på att ta bättre bilder istället.

7/4 -11

Lepanthes hermansii In Situ i Costa Rica. Från PontusGBG.

Snyggt fotat och odlat Karma!!!

Lepanthes hermansii är en av mina favoriter. Här kan du se lite bilder på hur dom växer i naturen. Bilderna är tagna på 2700 - 2800 meters höjd. De växte i mycket fuktig mossa inne i skuggorna. Använde mig nästan uteslutande på ISO från 1600-3200 i detta mörker.
Nästa gång jag åker tillbaka till detta område skall vi gå längre in i skogen. Stigen går bara nån kilometer in. Jag undrar så vad som växer längre in i skuggorna. Den som går vid sidan av stigen finner nya vägar. En äkta Lepanthes skog som ska utforskas mer!

Mer In Situ bilder på: http://www.flickr.com/photos/pontus_arat...

Ge din åsikt