Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om Lepanthes

Nyckelord: Lepanthes

Inlägg med Lepanthes som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Lepanthes

L. barbelifera (1) L. blephariglossa (1) L. bradei (2) L. calodictyon (11) L. calodicyton (1) L. calodyction (1) L. caprimulgus (4) L. cercion (5) L. chameleon (2) L. chiriquensis (3) L. chorista (1) L. ciliisepala (5) L. cloesii (2) L. cordeliae (4) L. deleastes (1) L. durikaensis (5) L. echo (1) L. elata (2) L. empticia (5) L. erinacea (1) L. escobariana (1) L. felis (1) L. filamentosa (1) L. gargoyla (1) L. hermansii (7) L. horichii (4) L. inca (1) L. inornata (2) L. ionoptera (1) L. jmcalsa (7) L. jubata (1) L. katleri (2) L. latisepala (2) L. Lepanthes telipogoniflora (1) L. lindleyana (2) L. longiracemosa (1) L. lucifer (1) L. manabina (1) L. mariposa (4) L. Melpomene (1) L. myophora (4) L. niesseniae (3) L. nycteris (1) L. Peru (1) L. quadricornis (1) L. reflexa (3) L. regularis (1) L. saltatrix (4) L. sp (1) L. sp - Costa Rica (2) L. sp - Peru (1) L. sp. (2) L. sp. Peru (9) L. species (9) L. species - Ecuador (1) L. species - Peru (2) L. teleipogoniflora (1) L. telipogoniflora (4) L. telipogoniflora X Lepanthes filamentosa (1) L. tentaculata (1) L. turialvae (1) L. uxoria (1) L. valerioi (5) L. wendlandii (1)

Prat om släktet Lepanthes

Från Morona-Santiago och Zamora-Chinchipe, Ecuador, 1400-1600m. Plantstorlek ca 4-5cm, blommorna 6-7mm!


Nyckelord: Lepanthes uxoria

5 nov

Superläcker!
Mvh
Mikael

5 nov

Dina plantor och dina bilder är helt makalösa!

5 nov

Utsökt

9 nov

Återigen fantastiskt odlingsresultat

9 nov

Tack alla!

9 nov

Wow-känsla ser ut som ett älghuvud

11 nov

Urläcker, ännu ett smycke.

Ge ditt svar
Från Chiriquí, Panama (Cerro Punta, Las Nuves) där den växer på relativt hög höjd, 1900-2100m. Blomman är ca 8mm.Nyckelord: Lepanthes regularis

26 okt

Härlig blomma och finfina foton

26 okt

Vilka fantastiska bilder!! Jättefina blommor, grattis!!

1 nov

Härlig!
Mvh
Mikael

3 nov

Väldigt vacker blomma!

Ge ditt svar
Från Zamora-Chinchipe, Ecuador (1100-1400m). Blomstorlek ca 15mm. Plantstorlek ca 4cm.


Nyckelord: Lepanthes echo

25 okt

Intrikat blomma och pollinerare är myggor?

25 okt

Toppresultat
Skulle du kunna lägga upp foto och text hur du odlar?

25 okt

Ett riktigt litet underverk!

26 okt

Tackar!
Helt korrekt, Dick! Lepanthes pollineras uteslutande av sorgmyggor (Mycetophilidae och Sciaridae).
Mina Lepanthes odlar jag till största delen i ett terrarium (står i ett uterum) med LED-belysning. Temperaturen ligger normat mellan 12 och 25°C. RH 80-100%. Vattnar endast med RO-vatten.

26 okt

Ser ut som en molnskog, underbart

26 okt

Sååå imponerande och inspirerande! Jag vill oxå ha en egen molnskog... !!

1 nov

Ja vilket härlig växtskåp och goda resultat.
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

En mini från Colombia, Ecuador och Peru där den växer på hög höjd, 2450-3300m. Odlas svalt samt i hög luftfuktighet. Blomstorlek ca 3mm!
Nyckelord: Lepanthes jubata

20 okt

Underbar!
Mvh
Mikael

20 okt

Underbart toppenresultat

20 okt

Vacker miniatyr.

20 okt

Väldigt vacker.

Ge ditt svar
En mini från Colombia (Valle del Cauca) och Ecuador (Bolivar, Morona-Santiago och Zamora-Chinchipe), 900-1300m. Blomstorlek ca 15mm.Nyckelord: Lepanthes gargoyla

13 okt

Underbar!
Mvh
Mikael

13 okt

Underbar!
Mvh
Mikael

13 okt

Intrikat blomma

14 okt

Oj vad cool!!

14 okt

Ett smycke!

15 okt

Som vanligt tjusiga foto på vacker planta/blomma

Ge ditt svar
En mikromini från Colombia (Valle del Cauca) och Ecuador (Esmeraldas, Imbabura), 700-800m. Blomman är ca 15mm från topp till tå, plantan någon millimeter högre... Perfekt att odla i skåp.
Nyckelord: Lepanthes filamentosa

26 sep

Härlig!
Mvh
Mikael

27 sep

Spännande blomma.

Ge ditt svar

Från Esmeraldas, Ecuador, 700-800m. Blomstorlek knappt 3mm! Då den växer på relativt låg höjd går det bra att odla denna mini under varma förhållanden. Arten är nära besläktad med L. calodictyon.

Nyckelord: Lepanthes tentaculata

1 aug

Foto och blomningen är utsökt

2 aug

Jag håller helt med oled!

Ge ditt svar

Denna behornade lilla djävul är endemisk för Ecuador (Esmeraldas och Imbabura), 1250-1400m. Blomstorlek 1cm. Går utmärkt att odla mellan 14 och 25°C. Kräver dock hög luftfuktighet och RO- eller regnvatten.

Nyckelord: Lepanthes lucifer

18 jul

Snyggt fotat!

18 jul

Snyggt fotat vacker blomma

18 jul

Hur väl stämmer färgerna "i verkligheten" överens med de på bilderna? Jag har av någon anledning alltid svårt med att fånga rätt röda nyanser i foton. Allt blir lila eller lilarosa. Testat med olika kameror samt även med att vitbalansera manuellt, men utan någon större framgång.

18 jul

En helt magisk blomma!

18 jul

Wow, vilken juvel!

19 jul

Tack alla!
Sebastian - Färgen stämmer väl överens med verkligheten! Rött och än värre orange är svårfotat. Ett sätt kan vara att fota med indirekt ljusinsläpp från sidan av plantan/blomman för att undvika "släta" ut färgerna och även skapa mer djup i objektet. Dessutom är det en väldig skillnad på färgtemperaturen en molnig dag jämfört med en solig dag.

19 jul

Läcker!!

20 jul

Ja vilken skönhet!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

Från Colombia (Antioquia, Risaralda; Valle del Cauca och Choco), 1900-2500m. Stora blommor på denna lilla Lepanthes, hela 2cm...

Odlas bäst 14-22°C samt i hög luftfuktighet, RH bör ligga över 80%. Vattnas med RO- eller regnvatten.

Nyckelord: Lepanthes felis

3 jul

En riktig fin goding
Kanonfina foto

3 jul

Håller fullständigt med föregående skribent

5 jul

Underbar!
Mvh
Mikael

6 jul

Otroligt fin lite juvel!

Ge ditt svar

En Lepanthes med stora blommor, hela 2cm!

Arten kommer från Antioquia, Colombia där den växer i molnskog på hög höjd, upp till 2500m. Bör odlas därefter, 12-20°C samt i hög luftfuktighet. Plantan blir ca 5-6cm hög.

Nyckelord: Lepanthes escobariana

29 maj

Härlig!
Mvh
Mikael

29 maj

Härlig och fina foton

Ge ditt svar

En härlig mini från Ecuador (Carchi), 1500-1800m. Blomstorlek ca 4mm! Bladstorlek knappt 1cm. Går utmärkta att odla mellan 14 och 25ºC, kräver dock hög luftfuktighet och daglig vattning (RO eller regnvatten).

Nyckelord: Lepanthes barbelifera

23 maj

Underbar

23 maj

Trevligt att se en fin Lepanthes på OP

23 maj

Otroligt fin Lepanthes!

23 maj

Läckerbit!

23 maj

Fantastisk!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

9/7 -18

Lepanthes

Hej
Är det någon som vet var man kan få tag på Lepanthes växter helst inom EU. Letat som en tok men kan inte hitta något försäljningsställe.

Nyckelord: Lepanthes

9/7 -18

En bra handlare är Ecuagenera men ju tyvärr inte inom EU

9/7 -18

De kommer inte till Sverige i år. Däremot kommer de till ett flertal platser inom EU och kan ta med sig vad du önskar och skicka vidare till Sverige. Se dock upp med vad de skickar. Det är inte alltid det som står på etiketten stämmer. Ofta är plantorna ganska små,därav att priserna ofta är måttliga. Just Lepantes odlar jag inte men har köpt mycket plantor från dem genom åren.

10/7 -18

Hur är det med tull, moms och behövs införselbevis. Tillstånd från jordbruksverket osv. På grund av vad ifrån dom kommer. Konstigt när denna grupp av orkider är så fruktansvärt stor och ändå så svåra att få tag på. Eller är det så att på grund av att dom är så små som folk inte är intresserade av dessa.

10/7 -18

I fallen med plantor från odlare/handlare från icke EU-land som tar med sig plantor till EU och därifrån skickar vidare till Sverige, tas inga skatter/avgifter ut ej heller krävs några tillstånd. Allt detta blir en sak mellan importören och resp.EU-land. Det som tillkommer för dig är frakten från Importplatsen till Sverige. Vad gäller Ecuagenera så kan du beställa plantorna via Röllke orchidéen så fixar han rubbet. Det finns många firmor i EU som har olika "Öppet hus" med besök från icke EU-land. Kolla på företagens hemsidor, där framgår när de har olika evenemang.

10/7 -18

Ecuagenera tar även ut en mindre avgift för att täcka kostnader i samband med importen till EU, har för mig att det handlar om en eller ett par dollar per planta. Så var det i alla fall när jag köpte därifrån häromåret.

10/7 -18

Oftast, när man handlar av dem inom EU omvandlar de Dollar till Euro, det blir nog detsamma som Lassse skriver. Självklart tar en handlare ut sina kostnader med marginal men man slipper allt stök med tillstånd etc. Jag tittade just på www.currlin.com. Ecuagenera kommer dit framåt hösten och förbeställningar möjliga.

10/7 -18

Sista dag för beställning är 20 juli.

10/7 -18

Hej,
Har nyligen beställt några från Tropiscape Orchids från Belgien. De väntas hem denna vecka, så jag har ännu ingen åsikt om kvaliteten etc. De har just nu 12 arter/hybrider inne.
mvh,
Christer

Ge ditt svar

Finns det någon som har denna att dela med sig av?

Mvh
Magnus

Nyckelord: Lepanthes calodictyon

14/10 -17

Välkommen

Vad är det för små orkide du har i skåpet?

14/10 -17

Aerangis Ellis
schoenorchis scolopendria
Masdevallia title
Bulbophyllum bolsteri

Sen lite annat som inte är orkidéer. Bromelior, fågelbobräken, dvägficus, några primula och pingicula. Nu saknas bara Lepanthes calodictyon, sen behövs en ny burk om jag vill ha mer.

Mvh
Magnus

2/11 -17

hej,jag har nog en planta Lephantes calodictyon att avyttra möjligt även L.saxatalis

Diskutera eller uppfyll önskningen
Från perser.

 

Nyckelord: Lepanthes calodictyon

3/9 -17

Häftig

Ge din åsikt
Från perser.

Blommar ofta

Nyckelord: Lepanthes saltatrix

3/9 -17

Vacker, har du lagd den i grönsakslandet?

Ge din åsikt