Skriv början av artikeln om LED

Nyckelord: LED

Inlägg med LED som nyckelord.

 

Nyckelord: LED

Prata om bilden

21/12 -19

Plantlight 16W

 

Nyckelord: LED

Prata om bilden

Har sett att IKEA säljer LED-belysning för odling.
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/produc...
Vad tror ni som tilläggsbelysning på vintern?
Magkänslan säger att det är för svagt

Nyckelord: belysning, LED

15/7 -16

16 W LED motsvara ca en 90 W vanlig glödlampa. 90 W fördelat på ca 500 mm låter lite

15/7 -16

Är det ljus man är ute efter finns billiga led med E27 fattning på aliexpress, exv 28W fullspektrum med frakt för 3.50 US$ styck, tar några veckor att få hem men än är det sommar

15/7 -16

Den var smidig o så fanns det hyfsat snygga blomsterlådor som den passar till. Har nu hängande punktbelysningar som jag är lite trött på

Ge ditt svar

5/2 -16

5/2: LED-lampa

Ska pröva en ny lampa.
Någon annan som testat denna?
Info se bilderna!
Köpt via Elon. 209 kr

Nyckelord: LED, Belysning, Lumen

5/2 -16

K 6500
Mått: B 100 mm H 175 mm
Avger rätt mycket värme från överdelen.

5/2 -16

Bra värden men går det inte mycket ljus utåt sidorna?

5/2 -16

Det är så jag tänkt att det kanske räcker med en i ett vanligt fönster. Det blir nog värst för grannarna
Jag frågade efter lösa skärmar men de hade ingen som passade.
Tanken är att de ska hänga lågt och ge spridning åt sidorna.

5/2 -16

Jag tänkte att om ljus går ut 90 grader horisontellt kommer det inte orkidé till godo. Eller du kanske hänger den ned emellan

5/2 -16

Kanske inte emellan... Man kan tänka sig reflektorer på gavlarna...Typ spegelglas el dyl.

5/2 -16

Vintertid samlar jag ihop de flesta i backar ganska tätt så det är nog bara bra om ljuset sprids lite åt sidorna. Sommartid åker de flesta ut på balkongen och där behöver jag inget extraljus

5/2 -16

Backar? Måste åka på en orkis-vinter-management-turné snart, finns många lösningar att ta efter hör jag !

5/2 -16

Intressant att de anger Ra på vitt ljus. Jag förstår andemeningen men inte ofta man ser det som information i sammanhanget?

5/2 -16

Färgåtergivningstal (Ra) ser du på mycket utan att tänka på det tex lysrör börjar på 8 som i 865, där 8 är just Ra80 och köper du special lysrör foto etc, 965 är 9 Ra90 (65 i båda exempel 6500K färgtemp)

6/2 -16

Aha det hade jag ingen aning om,

6/2 -16

Intressant ja!

6/2 -16

Tänkte på att om man sätter reflektorer på gavlarna så får man ännu högre värme utveckling.... lampan har ju ingen kyl-fläns... och på vinter ska ju plantor ha svalare o inte varmare...

Återkom med mer info efter att ha testat lampan... själv har jag också sneglat lite på den typen av lampor. Men för min del gäller det mest att mjuka upp discofärger på de andra. Vore intressant att veta mera om hur denna där funkar i praktiken...

6/2 -16

Förhoppningsvis går värmen uppåt medan ljuset sprider sig sidledes. Jag kör den i öppen miljö, när jag väl fått upp den

6/2 -16

Reflekterande speglar var nog mest en tankekonstruktion. Enklare med dubbel uppsättning lampor.

6/2 -16

Du kommer förlora mer än 50% av ljusstyrkan utan reflektor/kupa. Det är aldrig en bra idé att ha en lampa för ett så riktat ändamål utan reflektor. Jag skulle rekommendera en kupa av en sådan här modell eller liknande.
En lampa utan reflektor är lite som att elda för kråkorna.

6/2 -16

Idén är just det att det inte ska vara riktat utan gå horisontellt över plantorna som är samlade på brickor/backar, uppåt strålar de inte Dessutom är de på 2000 lumen och med låg placering tror jag det kommer att bli riktigt bra. Med låg placering och den kupa du rekommenderar får jag ha tätt mellan lamporna. Jag har sett dem i butik och det funkar inte med mitt sätt att vinterodla.

Ge din åsikt
Monterat på vivariet. Från modden.
den gamla belysningen. Från modden.
Själva lysröret. Från modden.

Hej alla!

Tänkte bara visa den senaste uppgraderingen av mitt Nanovivarium. Ni kommer kanske ihåg att jag byggde ett nanovivarium tidigare i sommar, det har under den mesta tiden blivit upplyst av en gammal akvarie-armatur med en lågenergi lampa (bild tre). Denna lösning var varken snygg eller bra för växterna då lampan hade fel färgtemperatur och varken växterna eller mossorna har vuxit i någon betydande mängd.

Men i dag kom de lamporna jag hade beställt speciellt för denna typen av vivarium, det är runda LED-lysrör med 252 LED’s och har en färgtemperatur på 6500 K alltså ganska nära dagsljus, vilket jag hoppas ska göra att de växer lite bättre. För den som är intresserad så ger den ca 1450 lumen på 16 Watt.

Det var svårt att få en bild på hur mycket ljusare den är än den gamla lampan, men jag ska försöka ta en bild när det är mörkare så syns nog skillnaden bäst.

Förlåt för dåliga mobil bilder.

/Andreas

Nyckelord: LED, Nanovivarium

13/9 -13

Vad spännande! Vad är skillnaden mellan ett nanovivarium och de övriga?

13/9 -13

Om man går på namnet är ett nanovivarium 'ett litet vivarium' men brukar mena just denna runda typen.

13/9 -13

Gammla belysningen. Från modden.
Nya belysningen. Från modden.

14/9 -13

Var har du hittat den sortens lysrör?! Har också ett nanoviv som skulle behöva mer ljus

14/9 -13

Hej magev958

jag har beställt dessa lysrör direkt från tillverkaren i Kina, om du är intresserad har jag en extra att sälja, skicka ett pm om du är intresserad.Jag har inte sett dessa någonstans i Europa eller Sverige.

MVH, Andreas

Ge ditt svar

Är jättenybörjare på det här med orkidéer och sitter och grunnar över det här med extra belysning under vintern, den mest ljuskrävande art jag har är en Vanda coerulea, annars har jag några phallar, paphar och en zyg.
Har tittat runt lite och fastnat lite för T5 ljusrör eller en variant som Dusk säljer UHOP LED panel är de här något som är bra och funkar eller finns det bättre och billigare alt? Har försökt sätta mig in i hur man räknar ut lumen och kevin och fan och hans moster, men jag får blackout så fort jag bara ser de där uträkningarna!
Så snälla ni skulle var gulligt om jag kunde få lite tips och råd ang detta
Fönstret är ett köksfönster i öst ca 100 cm brett, skulle nog vara bra med ett så snällt sken som det går att få, min sambo är lite orkidéfientlig nämligen

Nyckelord: Belysning, T5, LED

15/9 -12

Det där som Dusk säljer verkar ju jätte bra. T5 lysrör eller T8 är bra. Själv har jag plantor i ett skåp och ovanför skåpet har jag, ena röret Osrams daylight 58 W (L 58 W/865) och den andra Osram Fluora 77. På väggen bakom skåpet är det också en Osram daylight och en Fluora 77.

Det där med Kelvin, Lux och Lumen är lite som hebreiska, men dagsljus motsvarar 4500-6000 Kelvin
.
4000 lux till Masdevallia, Phalaenopsis, Paphiopedilum.
6500-8700 lux till Dendrobier, Cattleyor, minst krävande Laelia, Ascocentrum
Över 9500 lux till ljuskrävande Dendrobier, Laelia, en del Encyklia.

15/9 -12

stella: Eftersom både Dusk och Jordklok envisas med att skriva i lumen, vad skulle du säga att alla dessa arter behöver i lumen?

Jag har ju ett antal extra starka dagsljuslampor (6400k, 2750lm) som används som stödbelysning samt tilläggsbelysning nu när det börjar bli mörkare, till Phalaenopsis och Paphiopedilum. Till mina multiflorapaphar så har jag ett T5 (80W, 5700lm) plus att alla plantor står i östfönster. Jag har ingen aning om ljuset är tillräckligt eller ej åt dem.

15/9 -12

Jag tycker att lux är mest intressant. 1 lumen på 1 m2 motsvara 1 lux. Men då en ljusfabrikat inte kan veta på vilken höjd man har tänkt att montera ljusröret kan de endast ange värdet som lumen. Ljusintensiteten avtar som kvadraten på höjden

15/9 -12

Mutanten: Du kan läsa lite här

15/9 -12

Tack för alla svar, även om jag fortfarande tycker hela uträkningsdelen är supersvårt! 1 lumen på 1 m2 , då menas det att den är 1m från växten är jag rätt ute då, är alltså en lux.
Men vänta nu då, om lamporna innehåller 3300 lumen/3960 lumen och jag halverar avståndet då kan jag ju fyrdubbla antalet lumen, dvs 12-13000 lumen, det är ju jättemycket, stämmer verkligen det, eller är jag helt ute och cyklar igen?

15/9 -12

stella: Tack! Jag tror jag eventuellt blev lite klokare.

16/9 -12

Ha ha jo det hade varit perfekt att kunna höja lumen på det viset, men nej tyvär inte, det är luxen du ökar med kvadraten

16/9 -12

Det är här val av lampa blir intressant, en LED kan i princip vidröra bladen utan att brännas men en halogen som ger mer ljus egentligen måsta hålla stort avstånd, därav kan lux på en LED vara bättre en för en halogen. I dag är det ljusrör som ger mest lux per sattsad krona men i framtiden tar säkert LED téknike över

16/9 -12

Aha så alltså om jag sätter den på 0,5 m från plantan så blir 4 lux istället för 1? För i såna fall borde jag ju verkligen klara mig med de här lamporna, speciellt när de får lite solljus oxå

16/9 -12

Jo om du halvera avståndet får du 4 ggr så många lux men OBS så inte temperaturen på bladen blir för hög/ventilera bra

16/9 -12

Det är en sådan mysig bild också det är så vackert med en vanda i en trä korg. Men jag undrar också en sak här.

oled: När du skirver LED menar du då lampor som man kan skruva i en vanlig lamphållare?

http://www.google.se/imgres?q=kr%C3%A4ma...

Typ en lampa som borde passa här i en av IKEAS krämare?

16/9 -12

Jo finns LED att köpa som passar i vanlig sockel, typ
http://www.ljustema.se/16-e27-led

16/9 -12

Känns som om man behöver vara kärnfysiker för att enkelt förstå detta...
Jag har beställt en dagsljuslampa från Jordklok, Lumine lågenergi 26 W (5900 Kelvin, 1594 lumen) som jag har tänkt att ha i en golvlampa riktad mot plantorna. Kommer det att hjälpa överhuvudtaget, blir lite osäker nu... (Jag har Phalaenopsisar, Neofinetior, en Paph - bellatulum, Aerangisar, Restrepias, Masdevallias.)
Mutanten, du skriver att du har den extra starka, den är mer än dubbelt så dyr så jag snålade lite. Men det kanske var dumt?
Vad säger ni kloka människor?

16/9 -12

Ja, man blir lite snurrig av allt detta
emako: Kelvin verkar lagom, och lumen 1594 = 1594/ m2 lux, så om Du halverar avståndet ska det ju bli det fyrdubbla lux mao 6376 lux. Eller??

16/9 -12

Hej Emako, jag använder likadan lampa till en 3 armad golvlampa. Se bildgalleri. Jag har klätt lampskärmen med aluminiumfolie som jag limmat dit. Sen har jag målat skärmen i vitt. Blev väldigt bra då dessa lampor är väldans starka. Om du väljer att göra som jag så ökar du dessutom ljusutbytet då folien fungerar som reflektor.

16/9 -12

Stella: tack för hjälpen, jag tänkte dubblerat vid halva avståndet, men det blir ju x 4 Så då blir det rätt bra kanske? Jag kom ju på att jag har lite dendrobier också...

Dagobell: tack även till dig, ska kika på ditt bildgalleri. Jag har en golvlampa från IKEA
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/produc...
som jag tror reflekterar en del i sig. Men man kanske ska förstärka med folie ändå?
Hur varma blir lamporna?
EDIT: hittade ingen bild i ditt galleri...

16/9 -12

Tack för all hjälp!! Tror jag ska prova köra på något med LED, även om de blir lite dyrare, de håller ju rätt länge och så slipper man ju värmeutvecklingen! Och tror jag köper någon som är lite för bra, för ska jag fortsätta såhär lär jag ha en massa knepiga orkidéer i framtiden

16/9 -12

När ni nu går ut och köper LED mm så glöm inte spektart, se nedersta bilden. Så mycket av spektrat skall ligga runt spannet 400-700 nm, övriga kan inte fotosyntesen tillgodo göra sig

16/9 -12

Aha, ja såg att de hade några sådan bilder på sin sida, eller flera som jag tittade på, ska se om de ser ut som på den där bilden

17/9 -12

Oj, vilken massa information som dök upp här! Tack alla kunniga för att ni hjälper oss andra.

emako: Jag har valt den extra starka för att kunna ha den en bit ifrån plantorna så ljuset räcker till fler (och jag kan bli ännu mer bländad), valde den för att jag inbillar mig att den fyller den funktion jag har tänkt mig. Jag har även tagit bort kåporna på armaturen för att ljuset ska spridas så mycket som möjligt, kanske inte särskilt intelligent när jag tänker efter...

17/9 -12

Ja verkligen, tack alla! Jag bröt mig liksom in här lite känner jag.
Mutanten, tack för info. Det ska bli intressant att se hur bländad jag känner mig. Jag har viss förkärlek för "mysbelysning" så det lär bli en chock. Tur att det mestadels kommer bländas när inte jag är hemma... Blir plantorna jätteledsna om belysningen tar helg?...

17/9 -12

emako, nej det gör ju bara hela diskussionen mer djup när man läser om olika typer av problem!

Har mejlat några försäljare av LED lampor och frågat vad de tror kan passa mig om mina blommor, hmm ska jag följa deras rekommendationer så blev det mycket dyrare än vad jag hade planerat, och har råd till... Så tja, åter till ruta 1!

17/9 -12

Men..när man har med försäljare att göra så vill de ju alltid sälja så mycket till dig så mycket som möjligt vill de sälja. Det är väll samma sak med orkidébelysning som med armbandsur, skor, bilar, jaktgevär eller orkidéer. En försäljare vill väll alltid sälja det bästa och dyraste som finns till dig.

Man får väll lov att närma sig en försäljare med inställningen...så här mycket får det kosta. För om man verkar förivrad ställer frågor och undrar hur mycket kostar det? Så lyser väll dollar tecknet i ögonen på en försäljare och han vill få dig att spendera så mycket pengar som möjligt hos honom.

Spendera så mycket du känner för....eller så mycket du har råd med. Tycker jag

17/9 -12

Jo det är väl tyvärr så, och då är det ju så illa när jag är helt novis på ämnet och inte fattar om jag blir lurad eller inte Jag vill ju ha något bra som håller och funkar bra och är lättskött och helst billigt, men då kanske jag får ändra mig och välja ngt annat än LED för de är kanske lite väl dyra än...:-/

17/9 -12

Ibland hittar man billiga, bra och även snygga grejer tex på återvinningen. Jag har ett akvarium (för orkidéer alltså) som kostade 300 kr och den är rymlig. Köpte en lysrörarmatur även därifrån och den är 1,50 m lång. Kanske på loppis kan man också hitta saker

17/9 -12

Jag kanske är gammalmodig, men jag håller mig till T8 lysrörsramper, rören är billiga och
går att få tag på i de flesta butiker som säljer el-artiklar.
Jag har 4 st. 2×58W dagsljusrör där varje armatur ger 10400 lumen.
I ditt fönster kanske en LightWave T5 2×24 W från wexthuset.com skulle passa.
Hur kan någon vara orkidèfientlig, orkidèer som är så vackra, och många doftar dessutom
väldigt fint.

17/9 -12

Ett annat arrangemang kunde vara två, tre hängande lampor som du kan välja olika ljusstyrka och höjd på? Själv använder jag lysrör, mycket ljus, och lågenergilampor i golvarmatur för punktbelysning.

18/9 -12

Den här med val av belysning är en riktig djungel... Jag provade en snåljåps-variant i vintras, jag köpte fina fönsterlampor och två olika lågenergilampor på ÖB (runt 30 kr/styck) med dagljus...jag minns inte om lumen stod på, men jag tror det? Det är förstås inga värstinglampor i varken watt eller lumen, men jag hade ett par cattleya från februari och framåt som vuxit på sig fint, så jag förmodar att det funkade bra nog för mig. Ska prova med mer ljuskrävande dendrobium i vinter...

18/9 -12

skrubbhaxan jo min sambo är fientlig till allt jag är överdrivet intresserad av, han säger att jag blir besatt och får väl tyvärr hålla med om det Sedan så är han en ytterst besvärlig migränicker så jag får tyvärr hålla mig till de doftfria annars blir han tyvärr sängliggande
Jo funderade på T5, och att de gick lätt att höja sänka och så.
Hängande lampor har jag oxå funderat på, då kan man ju lätt flytta runt dem lite och få perfekt individuell placering, men ja funderar på om jag ska höra med vårat lokal elföretag, de kanske har några hyggligt billiga lampor där

18/9 -12

elcatania, att vara besatt av orkidèer är ju betydligt bättre än att vara besatt av andra
saker, själv kan jag gå runt och supa in doften av mina Cattleyor, Phal. bellina
och de andra av mina doftande orkidèer och känna hur stressen bara försvinner.

18/9 -12

Det finns värre saker än orkidéer att vara besatt av

18/9 -12

Till saken hör att jag även avlar på hästar, och det går inte riktigt med vinst om man säger så Men eftersom min sambo ligger borta på veckorna så är det så grymt härligt att ha något att pyssla med på kvällarna när barnen somnat istället för att sitta och glo på dumburken hela kvällen i ensamhet, tacka vet jag att gå på snäckjakt halva natten och andra spännande händelser som mina orkidéer bjuder på

18/9 -12

Jo, och var till min lokala elkedja här på byn och de sålde ju faktiskt Floura där, så kanske börjar där och ser om jag är nöjd med det, annars får jag väl byta i framtiden

Ge ditt svar

11/3 -12

Växtljus

Hej OP
Hittade en intressant sida om LED växtbelysning. www.växtbelysning.se
Är det någon som har erfarenhet av LED lampor av typen Grow spot el Super grow spot alu som saluförs där, eller av annan sort?
Hälsn Johan

Nyckelord: LED, Belysning, Västbelysning

11/3 -12

Jag har erfarenhet av dessa och enligt mig fungerar de bra som tillskottbelysning. Ett minus är att den större modellen 15w surrar en del så det är svårt att ha den i ett vardagsrum. Derimot har de börjat sälja en utan kylning som är lite större som inte ska låta. Den har jag inte testat dock.

Mvh Daniel

Ge ditt svar

Efter en tid i vintermörker har jag gått här och lurat över vad jag skulle ordna för extra belysning på sikt...
Som jag förstått det kan LED passa på grund utav dess låga energiförbrukning och värmeproduktion, och att man bör sikta på åtminstone dagljus...

Så fann jag i mitt sökande denna, som jag undrar om den blir vettig med till synes bara en lampa?

http://www.ebay.com/itm/3W-90-240V-Remot...

Vad tror ni som kan detta? Skulle en sådan enkel lampa kunna duga till något?

Nyckelord: belysning, LED

17/1 -12

Nej, det är nog inget alternativ. Verkar vara mer en "party-belysning". Vart ska du ha belysningen, över fönsterbänk, i ett skåp etc.? Kommer det finnas något dagsljus på den platsen?

17/1 -12

Usch, jag misstänkte nästa detta...någon partybelysning vill jag rakt inte ha!
Min tanke var att sätta 2 stycken E14 spots i en golvlampa jag har, med reflektor och rikta dem mot säg fönsterbänken...
Så dagsljus kommer det finnas, men inte i överdriven mängd då det är skogstomt utanför med höga ljus-stjälande träd runtom!

18/1 -12

Om du inte har så stor yta att belysa så kanske Dusks lågenergiarmatur för 225 kr är ett alternativ: http://www.dusk.se/belysning.htm Dock så är dagsljuslampor ingen "mys-belysning" direkt...

18/1 -12

Merwics förslag är nog det bästa alternativet över en fönsterbänk, hyggligt ljus
och inte alls dyrt.

19/1 -12

Ja, jag har kikat på den faktiskt, men jag tänkte att det vore trist att lägga pengar på armatur om man nu har lampor redan...
Inte för att den var dyr direkt, men ändå.
Men det är klart, golvlampan jag tänker på är rätt låg, är det tvungen att ljuset bör komma en bit ovanifrån?

19/1 -12

Orkidèer reagerar som alla växter, de dras mot ljuset, kommer ljuset uppifrån
slipper man fenomenet med att plantan växer åt det hållet starkaste ljuset kommer
ifrån.

19/1 -12

När jag odlar typ Cattleya har jag alltid tillägsbelysning. Då hela fönsterkarmen är full av orkidé har jag vald att ha ljusamatur. Enligt Mikael Gustavsson kurs här på OP så räcker det med vanliga daxljusamature och/eller LE lampor, det är också min erfarenhet.

Jo då ljuset skall träffa så stor del av bladytan som möjligt är det en fördel att ljuset kommer ovanifrån

19/1 -12

Ni har bra poänger, jag vill väl gärna att plantorna inte ska spreta allt för mycket!
Jag ska nog ta och överväga belysning ovanifrån...
Men om man tänker sig en lågenergilampa eller LED bör väl vilken lamparmatur som helst med vanlig sockel duga?
Eller är det väldigt viktigt med reflektor och liknande?

19/1 -12

Reflektorer är ju till för att ge så stor ljusmängd som möjligt åt rätt håll, och
inte slösa bort ljuset där det inte behövs.
Visst kan Du ha vilken armatur som helst i fönstret, sockeln ska ju bara passa
den lampa Du använder. Lågenergilampor/lysrör tycker jag ger det bästa ljuset för
plantorna, och bra pris/ljusutbyte, LED är ju mest på försöksstadiet ännu.
Det finns ju även halogenlampor som passar i en vanlig E27-sockel, men de blir
väldigt varma.

19/1 -12

Hmm, så det kan vara bra att ha reflektor, särskilt om man bara har en lampa förstår jag det som, men inte ett måste?
Jag har alltid tänkt på lågenergilampor som lite slöa eller klena, men så länge färgtemperaturen stämmer kanske de funkar bra då?

19/1 -12

Hej Annika, jag har en tre-armad golvlampa som jag har dagsljuslampor i. Jag har klätt skärmarna i folie som jag har limmat vilket jag tycker fungerar utmärkt, ljuset blir mer samlat och mindre störande för oss som är i miljön. Min lampa är hög så jag har inte problemet med snea plantor.

19/1 -12

Annika, det finns lågenergilampor på 200W att köpa, jag garanterar att de är inte
slöa, men de är inget att sätta ovanför fönstebänken om man har grannar som är
mistänksamma.

20/1 -12

Dagobell: det låter ungefär som jag tror att jag skulle kunna få det med den befintliga lampan jag tänker på, fast istället med 2 lampor som har reflektor i...det är förvisso ganska små lampor, så när spoten sitter i vet jag inte hur mycket effekt reflektorn får. Men om det funkar för dig tänker jag att det kanske kan funka för mig också Jag får väl ställa upp den lilla golvlampan på något i värsta fall så den får lite höjd!

skrubbhaxan: då kan det vara värt att testa även med dem! De verkar klart billigare vid en snabb koll på priserna...
Jag har märkt här på forumet att folk faktiskt kan få det knöligt med sina misstänksamma grannar! Men i skogen kan ingen se dig odla orkidéer

21/1 -12

Ja appropå nyfikna grannar så bor vi på tredje våningen med många nyfikna ögon, tror de att jag odlar något annat får de väl knacka på!

;-p

Jag har 7 dagsljuslampor samt en LED ifrån grönljus.se som har blå och röda lampor så jag kan lugnt säga att vi har de ljusaste fönstren i stan.

22/1 -12

Haha, med så många lampor kan jag förstå att ni sticker ut!
Själv har jag nu blygsamt hittat en lågenergilampa på ÖB för bara 29 kr, som var kring 6400K, så jag ska börja smått med den!
Helt klart inom min prisklass

23/1 -12

jordklok.se är en bra sida att fördjupa sig i.... mycket bra lampor.

Ge ditt svar

9/11 -11

Ledlampor?

Hej,

Har sett att nya led-växtlampor vara uppe på forumet några gånger och undrar om någon provat dem ett tag?

Visserligen kanske det är först nu under vintern som odlare kommer köra igång med tilläggsljus, så det kanske är svårt att betygsätta lamporna redan nu.

Är även intresserad att veta hur ni tycker ljusfärgen funkar för er. Även om man naturligtvis vill att ljuset skall vara idealiskt för plantorna, så känns det för min del inte lockande att ha lilaaktig färg på plantorna. Kanske en kombination med vanliga lysrör skulle funka för att få trevligare ljus.

mvh,

Christer

Nyckelord: led

9/11 -11

Jag vill också ha ett mer naturligt ljus över plantorna, man vill ju se de riktiga
färgerna på blad och blommor utan att behöva flytta plantorna.
Vanliga ljusrör fungerar utmärkt, jag har använt sådana i 8 år och plantorna
växer, blommar och trivs. Jag har även provat de nyare 50W lågenergilamporna
från Jordklok.se med gott resultat på de mindre ljuskrävande arterna.

10/11 -11

Har faktiskt funderat på att kombinera en 15W growspot led, tillsammans med en just en 50w lågenergilampa till ett av terrarierna. Då kanske inte det lila ljuset blir så överväldigande.

mvh,

Christer

12/11 -11

Jag kör med growspot som extraljus i ett av mina fönster. Ljuset är väldigt rödlila och onaturligt, samt att fläkten i lampan ger ifrån sig ett ganska irriterande ljud. Men jag löster det genom att köra den på dagtid, när jag vanligtvis är på jobbet.

Mina flaskplantor växer bra, trotts att de står bakom andra växter och får väldigt lite dagsljus,så jag tror att den fungerar bra i alla fall.

12/11 -11

Kul att höra att den verkar fungera bra, kanske får göra ett prov då. Tack för svaren.

mvh,

Christer

Ge ditt svar
15W led belysning finns upp till 600W. Från asterix.

Dessa lampor finns i olika utföranden

Nyckelord: ljus., belysning, Led

Prata om bilden

Jag har varit på jakt efter en led dagsljus-lampa. Hittade en på snapptuna, men de verkar så dyra och dessutom så kan man inte beställa från dem förrän om ca 3 veckor.

Vad tror ni om dessa lampor till Masdevallia infracta?

Vilken verkar i så fall mest lämplig?

http://shop.led-led.se/se/art/led-corn-l...

http://shop.led-led.se/se/art/corn-light...

Nyckelord: dagsljus-lampa, LED, dagsljuslampa

Ge ditt svar

2/10 -10

LED-lysrör

Jag läste att man kan använda Coala LED-lysrör i gammal T8-armatur om man tar bort glimtändaren och kondenasatorn.

http://www.coala.se/pdf/Coala_LED-Lysror...

Grönt ljus skriver:
Vi kan leverera både kompletta LED-armaturer och rör i de vanligaste längderna och storlekarna, från 600 mm - 2500 mm. Det går också att använda LED-lysrör i gamla armaturer men då ska en elektriker koppla bort driv- och startenheterna innan LED-lysrören sätts i./slut citat
http://www.jmphjul.se/lysror.html

Ett intressant alternativ, iaf för mitt akvarium.

Nyckelord: LED, lysrör, LED-lysrör

3/10 -10

Läste att aaxsus har kommit med en ny konstruktion på LED-lysrör som gör att det blir enklare och säkrare att använda dem i gamla armaturer.
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressr...

http://www.aaxsus.se/index.php?id=407

5/10 -10

Om någon är intresserad av LED-lysrör så har jag hittat lysrör som är 100:- billigare än på Snapptuna:

http://shop.led-led.se/se/art/led-lysror...

Uppdatering: Det var tyvärr företagspriser - här finns lista på återförsäljare:

http://www.led-led.se/retailer_sweden.ht...

Ge ditt svar

19/9 -10

19/9: LED

Man kan läsa grundläggande LED teknik på:

http://www.alltomled.se/index.php?page=f...

Tycker det är skrivet på ett enkelt lättbegripligt sätt

Nyckelord: LED

Ge din åsikt