Råd / Släkten, arter och hybrider / Epipactis /

Nyckelord: Epipactis Sabine

!http://www.orchideen-im-garten.de/imagesorchis/episabine08.jpg! Detta är en trevlig korsning i vilken giganteans storlek (plantan blir upp till 50 cm hög) kombineras med palustrisens vackra färgteckning. De upp till 15 blommorna bär rikt brunröda petaler och sepaler. Läppen är vit med gula markeringar och vissa inslag av orange nära läppens spets. Odling Tack vare palustris (som finns naturligt...

Läs hela artikeln

Inlägg med Epipactis Sabine som nyckelord.

Köpte denna som E. gigantea av KJ orchids på Kviberg (Göteborg) 2010 det visade sig vara hybriden E. Sabine (E. palustris x E. gigantea). Man ser inslag av båda arterna i blomman.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Epipactis Sabine, E. palustris x E. gigantea

19/7 -15

Grattis! Den var vacker

19/7 -15

Mycket vacker men tycker det är synd man inte får det man tror men tyvärr väldigt vanligt

19/7 -15

Jo,tyvärr är det vanligt, speciellt när det gäller den här typen av orkidéer med många blommor. Det beror på att det är närapå omöjligt att förhindra pollen från "fel" art - om sådan finns i närheten, och moderplantan växer utomhus - att hamna i åtminstone någon av blommorna.
Men Sabine är väl inte det sämsta man kan få. Jag tycker den är riktigt stilig.

19/7 -15

Jättefin trots felbeteckningen "Fel" föräldrar kan väl de flesta växter och djur få, händer även inom hästbranschen, man har valt ut en riktig topp hingst och så smiter grannens buskis-avlade lilla ponny in och tjuvbetäcker, och ut kommer ett föl som är värdelöst i sin genre men som kanske kan bli en liten tjejs bästa vän Och lite långrandigt ville jag få det till att alla "tjuvparningar" inte är av ondo

19/7 -15


Jag tycker blomman är urtjusig, även om den är tjuvbetäckt!
/Mvh, I

20/7 -15

Tack! Ja visst är det irriterande att få fel, men som sagt den är ju snygg!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Blommande på min balkong...

Nyckelord: Epipactis Sabine

29/6 -13

Jätte fin mörk färg...och tuffa vassa blommor.

Ge ditt svar
Epipactis Sabine (foto: Sabine Shreiner). Från Björn.

 

Nyckelord: Epipactis Sabine

Prata om bilden

9/3 -10

+ 26/5 -14

Epipactis Sabine, blomstor i kruka

Epipactis Sabine (foto: Sabine Shreiner). Från Björn.

Antal: Slutsåld. Pris: 195 kr per styck. Frakt: 36 kr per paket.

Detta är en trevlig korsning i vilken giganteans storlek kombineras med palustrisens vackra färgteckning.

Blomman bär rikt brunröda petaler och sepaler. Läppen är vit med gula markeringar och vissa inslag av orange nära läppens spets.

Tack vare palustris (som finns naturligt i Sverige) är denna hybrid härdig i större delen av landet.

Läs gärna hela artikeln om hybriden.

Plantorna levereras före planteringstid.

Nyckelord: Epipactis Sabine

13/3 -10

hur odlar du dom?

13/3 -10

Odlings som för E. gigantea funkar.

30/3 -10

Wendy köpte 1 styck.

31/3 -12

TomKar köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor

Hej !
Har sett er hemsida som är mycket bra !

Min fråga gäller en (2) planta som jag köpte i Linköping för ca 5 år sedan, Epipactis Sabine, som (enl etiketten)är en hybrid mellan ? och E. palustris (jag köpte även en E. palustris men den planterade jag inte utan fick stå i sin kruka ovan jord första vintern, så den dog). E. sabine satte jag ned i skuggat läge lite under marknivån för att ta reda på vilken miljö som den passade bäst i. Det har jag inite lyckats få reda på. Plnatan har dock mått bra I år har den haft ca 8 stjälkar men bara en blommande. Den får ofta svarta bladlöss strax före blomning.

Nu undrar jag om du tror att den kommer att må bättre om jag tar ur den ur krukan, det är väl antagligen rötter som har letat sig igenom den 4-kantiga 10cm-plastkrukan. Vilken jord sk jag sätta den i ? Jag gissar att den gillar fuktig kalkrik jord. Jag har haft kalkstenar vid krukkanten för att den ska få lite extra kalk och för att hålla gräset borta. Den fanns bara att köpa i affären vid ett enstaka tillfälle, de flesta plantor reades bort och någon köpte ca 20 plantor. Kan du svar blir jag glad ?
/Bengt

Nyckelord: Epipactis Sabine, Epipactis

13/10 -05

Hej Bengt,
Tack för ditt email.

Sabine är en härlig hybrid. Som du tänker så kommer plantan säkerligen må än bättre om den slipper krukans begränsningar. Gräv försiktigt upp plantan, klipp bort krukan och plantera sedan plantan på en lite ljusare plats. Det borde ge mer blommor. Man behöver inte ge denna nån speciell skötsel, utan ge den en fuktig lerkompost. Plantera 4-6 cm. djupt och placera alltså i full sol eller med lite skugga. Den tar vanligtvis ett uppehåll på ett år mellan omplanteringen och nästa blomning.

Lycka till med din planta!
/ Björn

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.