Råd / Släkten, arter och hybrider / Epidendrum /

Skriv början av artikeln om Epidendrum pseudepidendrum

Nyckelord: Epidendrum pseudepidendrum

Inlägg med Epidendrum pseudepidendrum som nyckelord.

Hej,

Om det är någon som Epidendrum pseudepidendrum till salu skulle jag vara intresserad!

Hälsningar Gustav

Nyckelord: Epidendrum pseudepidendrum, Köpa

Ge ditt svar
Epidendrum pseudepidendrum. Från Mixen. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Var ett tag sen jag publicerade något här på OP. Nu har dock denna pseudepidendrum som jag köpte som ungplanta av Peter på Orkidéhuset för nått år sedan äntligen blommat. Synnerligen grasiös tycker jag. Odlas i skåp och ute i växthus sommartid.

Nyckelord: Epidendrum pseudepidendrum

29/9 -14

Underbar

Mycket vacker! Grattis till första blomningen.

29/9 -14

Läcker!
Mvh
Mikael

29/9 -14

Jättefin, grattis!

30/9 -14

Intressant, i både färg och form, grattis!

30/9 -14

Verkligen läcker!

30/9 -14

Riktigt läcker epidendrun. Jag gillar dessa gröngula blommor.

30/9 -14

Grattis, den är underbar!

23/8 -21

Den är mycket fascinerande. Som en inverterad, ut- och in-vänd blomma. På väg in i den femte dimensionen.

Går den att hålla efter, så den inte växer upp i taket bortom de andra orkideerna?

Men en sån här dör på fönsterbrädet, va? Svårskött?

28/8 -21

Jag köpte en på vinst eller förlust. Kunde inte motstå den. Den är som hämtad ur någon bisarr science fiction-novel av Jack Vance. Den befinner sig i en annan geometrisk dimension.

Men den kommer få nöja sig med att stå bland mina andra orkideer på fönsterbänken. Det skall nog gå bra hoppas jag.

2/9 -21

Från Dryad.

Så här ser plantan ut jag fick från Röllke idag, torsdag. Den är fin! Väl förpackad också. Inrullad i wellpapp i lådan. Komposten har hunnit torka sedan de skickade den i tisdags.

Jag betalade för DHL, men de skickade med UPS. Jag skulle avråda från UPS om ni kan välja.

2/9 -21

Ser ju fin ut, lycka till!

3/9 -21

Tack Mikael. Jag hoppas att den skall finna sig till rätta. Den lever normalt i Costa Rica och Panama, på 400-1200 m höjd. Kan bli svårt att efterlikna. Det blir en utmaning, men jag skall göra vad jag kan med de små medel jag har till hands.

16/9 -21

Epidendrum pseudoepidendrum vill ha hög luftfuktighet. Om plantan, som i mitt fall, skall stå på fönsterbänken, tror jag det kan vara en bra ide att omgärda den med andra plantor, särskilt insektsätande såsom Sarracenia då denna slukar enorma mängder vatten och därför avger mycket fukt.

30 mars

Jag läste någonstans att Epidendrum pseudoepidendrum har alltför långa bambuliknande stammar för att passa som trädklättrare. Att de istället växer vid marknivå, och kanske därför också i tätare kompost. De har tunna blad, som verkar väldigt känsliga, och lätt får bruna prickar (av för mycket vattensprejande?). Kanske de i sitt naturliga tillstånd står skyddade från regndroppar under trädens bladverk.

31 maj

Nej, det här fungerar inte. Bladen faller av ett efter ett. Tråkigt. Jag klarar inte av att få upp luftfuktigheten. Den här arten kräver nog skåp trots allt, om man inte bor i en väldigt fuktig lägenhet.

Däremot verkar mina tre Cattleyor, och Phragmipedium sedenii, trivas bra.

1 jun

Nu har jag virat en cylinder av genomskinlig plast runt om, och sprejar insidan av dess väggar. Det verkar höja luftfuktigheten markant, för det känns så i ansiktet när jag tittar ner i den. Jag hoppas detta kan rädda plantan.

31 jul

Än är den inte död! Sprattlar och sparkar fortfarande! Innuti det slutna rummet av omvirad plast. Har nyligen skjutit ett nytt kraftigt skott, som är mörkt vinrött i färgen både till stam och blad, (inte grönt som förra skottet.). Nej, inte så att det är på väg att vissna i sin linda, tvärtom verkar det mycket livskraftigt.

Prata om bilden
Epicattleya - Rene Marques - 'Flame Thrower'. Från Jessica.

Jag har alltid varit väldigt fascinerad av Pseudepidendrum, men aldrig sett den i handeln. Igår gick jag in på Blomsterlandet i Halmstad och hittar några stackare i ett hörn för 50:- som såg ut som en sådan. Köpte självklart hybriden som visar sig vara en Epicattleya , Rene Marques, 'Flame Thrower'.

Epicattleya - Rene Marques, - 'Flame Thrower' är en hybrid mellan Epidendrum pseudepidendrum x Cattleya Claesiana (Claesiana är en primärhybrid mellan C. intermedia och C. loddigesii)

Blomstänglarna var alla - inte brutna, men - vikta så blommorna hänger. Jag trodde att denna hybrid skulle se ut så, men det tror jag inte längre. Mina exemplar är nog brutna. Det ser härligt ut i alla fall och jag antar att det är därför de kostade 50:-

Jag är jä.. väldigt nöjd med detta inköp i alla fall. Fler bilder i galleriet.

Nyckelord: Epidendrum pseudepidendrum, Cattleya Claesiana, Epicattleya Rene Marques "Flame Thrower"

8/3 -08

Hej Jessica, kul att träffa dig igen Vad roligt att du kunde få tag på en du önskat dig till ett så överkomligt pris! Ja, det ser ut på bilden som stänglarna blivit "åtsnörda", kanske de har varit uppstagade för hårt. Men nästa blomning slipper dom det! Passande namn på plantan, den ser ut att spruta iväg eld som en liten drake Grattis till fyndet och lycka till med Eldkastaren!

8/3 -08

Tack. Kul att någon kommer ihåg mig. Det var längesedan jag var här .... aktivt i alla fall.

8/3 -08

Har aldrig sett en sådan ...jättefin till påsk

8/3 -08

Den är läcker, den går att köpa på Blomsterlandet lite här och där i landet. Jag gissar att den är mindre än arten. Din kommer säkert att bli fin framöver i din vård

8/3 -08

Kjempelekker! Skulle ønske vi hadde et "Blomsterland" her hvor jeg bor også.....

8/3 -08

Oj, vad fin den var! Väldigt lik min Epi. pseudepidendrum var. album som också har de gröna petalerna, den lysande rosa färgfläcken och den gula läppen. Skillnaden är väl att läppen på din planta verkar större, bredare och den gula färgen mer lysande. Kul att hitta en så vacker blomma till så småländsk penning!

8/3 -08

Jag köpte två och satte ihop dem.... det kan man ju ha råd med när den var sänkt från 199 till 50. Höjden på mina plantor är 30 cm, vet inte om det är mindre än arten. Väldigt rangliga och måste stöttas.

8/3 -08

Snyggt Jessica
Det får väl bli någon delning till auktion i framtiden eller??

8/3 -08

Jag skulle kunna sålt den ena, men SÅ otymplig, bara det!

8/3 -08

Jag köpta en jag också
Blommorne er mera end dubbel storlek som Epi. pseudepidendrum

9/3 -08

Tack för infon John. Jag har ju aldrig set en pseudepidendrum in real life. Var din stängel vikt också? Eller skall de se ut så?

9/3 -08

stängel vikt litegran Jag tror det ska vare så som en phalaenopsis som får växa fritt

Ge din åsikt
Epicattleya - Rene Marques - 'Flame Thrower'. Från Jessica.

Epicattleya - Rene Marques, - 'Flame Thrower' är en hybrid mellan Epidendrum pseudepidendrum x Cattleya Claesiana (Claesiana är en primärhybrid mellan C. intermedia och C. loddigesii)

Nyckelord: Cattleya Claesiana, Epicattleya Rene Marques 'Flame Thrower', Epidendrum pseudepidendrum

8/3 -08

Fina foton från dig, som vanligt.

8/3 -08

Tack. Vill nån låna mina bilder så är det fritt fram.

8/3 -08

Jätteläcker planta snygga färger,vilket kap du gjort Jessica. Grattis!!
Anette

8/3 -08

Jag skulle hellre vilja låna dina plantor när dom blommar! Jag tycker de är så läckra!

Prata om bilden
Epicattleya - Rene Marques - 'Flame Thrower'. Från Jessica. Fri bild.

Epicattleya - Rene Marques, - 'Flame Thrower' är en hybrid mellan Epidendrum pseudepidendrum x Cattleya Claesiana (Claesiana är en primärhybrid mellan C. intermedia och C. loddigesii)

Nyckelord: Epicattleya Rene Marques "Flame Thrower", Cattleya Claesiana, Epidendrum pseudepidendrum

8/3 -08

En läcker planta. De gula "fjärillarna" lyser upp hela plantan. Skoj att du skriver info om föräldrarna.

8/3 -08

Jag skriver det jag själv sökt fram. Kul att dela med sig.

Prata om bilden

Tog en liten promenad i Botaniska idag, passade givetvis på att besöka växthuset, och då hittade jag bla dessa tre snyggingarna... uppe till vänster Laelia cinnabarina, nere till vänster Rhynchostylis gigantea 'illustre' och till höger Epidendrum pseudepidendrum mums.... Nähä nu blir det puben med mina flugfiskepolare.

Nyckelord: Epidendrum pseudepidendrum, Rhynchostylis gigantea 'illustre', Laelia cinnabarin

7/2 -08

Fina bilder Adam, vad kul att se att det är fler än jag som kombinerar flugfiske med orkidéer..=)

Jo men orkidéer o flugfiske är väll det optimala av det vackra, se bara på blommorna och det vi i flugfisket försöker lura öringarna med ex en dagslända som på bilden stor åsandslända....

7/2 -08

oj joj joj vad vacker komponerad bild Adam!!! Så fint mot suddiga bakgrunden!

8/2 -08

Adam

Även om jag inte flugfiskar nu så gjorde jag det i ca 35 år. Har bundit 1000-tals flugor, byggt canespön, flugfiskat i hela Svenska fjällvärlden och i Nordnorge. Kärleken ledde mig bort från flugfisket och intresset för orkideer fick ta över

Flotte orkideer å en kjempefin døgnflue.
Jeg er også ivrig fluefisker å fluebinder kan nesten ikke vente til sommeren er her. Da bruker vi å gå i fjellet her i Norge, å da selvfølgelig fra vann til vann.
Her en selvlaget Vårflue puppe:

Prata om bilden
Epidendrum Pseudepidendrum. Från En person som inte är medlem längre. Fri bild.

variation ?

Nyckelord: Epidendrum pseudepidendrum

Jeg købte denne Pseudepidendrum i knop, den er nu sprunget ud, men det viser sig at den ikke ligner den pseudepidendrum jeg troede det var (den mangler den violette plet, og det nederste på bladet er gult) - er der mon nogle her der kender til, om denne variation har et navn ?

19/2 -06

Ja, den saknar helt det violetta. Märkligt. Epidendrum pseudepidendrum har dock inga registrerade variateer så om det är en Epidendrum pseudepidendrum så är det helt enkelt en sådan.

En sökning i Kews monocot checklist gav dock att en ogiltig variate, Epidendrum pseudepidendrum var. auratum, egentligen skall kallas Epidendrum xanthoianthinum Hágsater, Icon. Orchid. 2: t. 197 (1993). Eftersom din planta är mer åt det gula hållet kanske detta kan vara din art? Jag hittade dock inga foton på E. xanthoianthinum så jag bara spekulerar

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.