Epidendrum pseudepidendrum

Epidendrum pseudepidendrum. Från Mixen. Fri bild (ej för kommersiell användning).

29/9 -14

Var ett tag sen jag publicerade något här på OP. Nu har dock denna pseudepidendrum som jag köpte som ungplanta av Peter på Orkidéhuset för nått år sedan äntligen blommat. Synnerligen grasiös tycker jag. Odlas i skåp och ute i växthus sommartid.

Nyckelord: Epidendrum pseudepidendrum

29/9 -14

Underbar

29/9 -14

Mycket vacker! Grattis till första blomningen.

29/9 -14

Läcker!
Mvh
Mikael

29/9 -14

Jättefin, grattis!

30/9 -14

Intressant, i både färg och form, grattis!

30/9 -14

Verkligen läcker!

30/9 -14

Riktigt läcker epidendrun. Jag gillar dessa gröngula blommor.

30/9 -14

Grattis, den är underbar!

23/8 -21

Den är mycket fascinerande. Som en inverterad, ut- och in-vänd blomma. På väg in i den femte dimensionen.

Går den att hålla efter, så den inte växer upp i taket bortom de andra orkideerna?

Men en sån här dör på fönsterbrädet, va? Svårskött?

28/8 -21

Jag köpte en på vinst eller förlust. Kunde inte motstå den. Den är som hämtad ur någon bisarr science fiction-novel av Jack Vance. Den befinner sig i en annan geometrisk dimension.

Men den kommer få nöja sig med att stå bland mina andra orkideer på fönsterbänken. Det skall nog gå bra hoppas jag.

2/9 -21

Från Dryad.

Så här ser plantan ut jag fick från Röllke idag, torsdag. Den är fin! Väl förpackad också. Inrullad i wellpapp i lådan. Komposten har hunnit torka sedan de skickade den i tisdags.

Jag betalade för DHL, men de skickade med UPS. Jag skulle avråda från UPS om ni kan välja.

2/9 -21

Ser ju fin ut, lycka till!

3/9 -21

Tack Mikael. Jag hoppas att den skall finna sig till rätta. Den lever normalt i Costa Rica och Panama, på 400-1200 m höjd. Kan bli svårt att efterlikna. Det blir en utmaning, men jag skall göra vad jag kan med de små medel jag har till hands.

16/9 -21

Epidendrum pseudoepidendrum vill ha hög luftfuktighet. Om plantan, som i mitt fall, skall stå på fönsterbänken, tror jag det kan vara en bra ide att omgärda den med andra plantor, särskilt insektsätande såsom Sarracenia då denna slukar enorma mängder vatten och därför avger mycket fukt.

30/3 -22

Jag läste någonstans att Epidendrum pseudoepidendrum har alltför långa bambuliknande stammar för att passa som trädklättrare. Att de istället växer vid marknivå, och kanske därför också i tätare kompost. De har tunna blad, som verkar väldigt känsliga, och lätt får bruna prickar (av för mycket vattensprejande?). Kanske de i sitt naturliga tillstånd står skyddade från regndroppar under trädens bladverk.

31/5 -22

Nej, det här fungerar inte. Bladen faller av ett efter ett. Tråkigt. Jag klarar inte av att få upp luftfuktigheten. Den här arten kräver nog skåp trots allt, om man inte bor i en väldigt fuktig lägenhet.

Däremot verkar mina tre Cattleyor, och Phragmipedium sedenii, trivas bra.

1/6 -22

Nu har jag virat en cylinder av genomskinlig plast runt om, och sprejar insidan av dess väggar. Det verkar höja luftfuktigheten markant, för det känns så i ansiktet när jag tittar ner i den. Jag hoppas detta kan rädda plantan.

31/7 -22

Än är den inte död! Sprattlar och sparkar fortfarande! Innuti det slutna rummet av omvirad plast. Har nyligen skjutit ett nytt kraftigt skott, som är mörkt vinrött i färgen både till stam och blad, (inte grönt som förra skottet.). Nej, inte så att det är på väg att vissna i sin linda, tvärtom verkar det mycket livskraftigt.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Mixen:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik