Råd / Släkten, arter och hybrider / Dendrobium /

Skriv början av artikeln om Dendrobium atroviolaceum

Nyckelord: Dendrobium atroviolaceum

Inlägg med Dendrobium atroviolaceum som nyckelord.

Säsongens första normanbyense börjar slå ut. Art från Nya Guinea. Synonym: D. atroviolaceum "pygmy".

Nyckelord: Dendrobium atroviolaceum, Dendrobium normanbyense

29/1 -16

Vacker !

Läcker!
Lasse, den jag köpte av dig i höstas är också på G. Knopparna är stora nu!

29/1 -16

Otroligt fin färg kombo. Grattis.

29/1 -16

Doftar den?

29/1 -16

Jättefin, arterna i denna grupp har verkligen intressanta blommor.

29/1 -16

Men jisses, nu måste jag köpa en, så fin

Den tillhör Latouriagruppen och här kommer en länk med många skönheter från denna grupp.
http://www.ourshopfront.com/kabi/html/La...

29/1 -16

Wow så vacker

29/1 -16

Den var riktig läcker!!!

29/1 -16

Strålande

29/1 -16

Jättefin! Har du nån till salu?

29/1 -16

Läcker bild (förutom blommorna alltså)! Instämmer Latouria gruppen är cool, både plantornas utseende & blommorna.
/Mvh, I

2/2 -16

Tack för alla kommentarer.
pappilainen: Arten kommer dyka upp på till salu-listan inom kort.

2/2 -16

Riktigt vacker

12/2 -16

Spjuttan: Ursäkta jag såg inte din fråga förrän nu. Jodå den doftar, behagligt men lite svårt att beskriva hur.

Jag har lagt in normanbyense på till salu-listan nu, tillsammans med några andra nya arter.

Ge ditt svar

Detta är den absolut enda icke-nopsis/paph/cymbidium jag faktiskt är intresserad av och jag undrar exakt hur svår den kan tänkas vara att få tag på? Jag har kollat alla europeiska odlare jag känner till och hittills kammat noll.

Är det någon som har någon idé om dess tillgänglighet här i europa? Har hittat den i amerika, men det hjälper ju inte mig direkt.

Nyckelord: Dendrobium atroviolaceum

25/4 -12

Jag har en primär-korsning med denna trevliga art till salu. Lade till den alldeles nyss. Dendrobium atroviolaceum x rhodostictum.

25/4 -12

Du tycker jag behöver fler?

Hmm... Har kollat på bilder på denna hybrid (Nora Tokunaga) och den är himla fin den med... Får sova på saken så får vi se.

Ge ditt svar

28/9 -09

+ 7/11 -09

Dendrobium atroviolaceum

Dendrobium atroviolaceum. Från Malmis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

 

Nyckelord: Dendrobium atroviolaceum

Prata om bilden

Hei!
Ser på min Dendrobium atroviolaceum och undrar varför den inte vil blomma... Har odlat den från ungplanta flera år, nu är de största bulberna ca. 15 cm. höga, men inte så tjocka. På dom flesta bulberna är det en liten "plopp" och ett litet intorkat hölje. Har det nåt med blomanlag att gjöra eller växer den bara så? Mer vatten och näring kankse? Märker att den är ganska törstig i perioder.

Nyckelord: Dendrobium atroviolaceum

28/9 -09

Dendrobium atroviolaceum. Från Malmis. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Min planta blommade första gången nu i Jan-Febr. bulberna 15-20cm, vattnar var annan dag, den får inte torka ut helt, vill ha hög luftfuktighet, jag har för torrt 40%, massor av knoppar torkade in ( c:a 25-30st ) .

Aha - ännu törstigare än jag tror då! Tack för tips!

Ge ditt svar

Finns det någon som har en aning om var jag kan få tag på Dendr atroviolaceum ?
Kan det finnas någon här på detta forum som kanske har en delning till salu ?
Monika

Nyckelord: KöpOchSälj, Dendrobium atroviolaceum

5/1 -07

jag vill oxå ha i så fall!! :p

Ge ditt svar
Dendrobium atroviolaceum. Från Dracula.

Den här plantan har varit i min ägo sedan 1989!

Kommer från Papua Nya Guinea (350-750m). Odlas varmt - tempererat. Den börjar alltid blomma strax innan nyår. Blommorna varar mycket länge, ca 4 månader.

Nyckelord: Dendrobium atroviolaceum, Dendrobium

30/12 -06

wow!! Jag tappar helt tal/skrivförmågan!! Underbar!!

30/12 -06

Håller helt med HannaPanna!Helt makalös!
Anette

ÅÅÅ!!! Vad dramatiskt, men samtidigt "vad enkelt och tillängligt"... Jag skulle verkligen vilja he en sådan planta! Det är den färsta gången som jag utrycker det så! Hur får man en sådan dendrobium???/L

31/12 -06

Välvuxen planta!

31/12 -06

Jag sällar mig till kören. Helt underbar - och så gammal, 17 år! Skulle du råka få en eller annan keiki över tror jag inte du behöver leta länge innan du hittar någonstans att göra av den....

Håller med alla helt underbar planta.

Den fanns med på röllkes försäljningslista fast till ordinarie pris !
Alltså där många av oss har beställt nu före julen
Monika

Snygg planta.
Gjör du nåt spesiellt för att få den att blomma?
Mitt ex. inköpt som ungplanta flera år sedan, har inte blommat än, men växer bra, tycker jag. Har förstått att den inte gillar för torrt. Några av bulberna har något som ser lovande ut i toppen, mellan bladen, men inga stänglar kommer fram.

3/1 -07

Tack alla!
Helena- Det här är nog den planta jag gör minst med. Det viktiga är precis som du säger, hög luftfuktighet och att den får inte torka ut någon längre period. Jag odlar den i mycket luftig kompost bestående av grov bark och vitmossa. Jag vattnar varannan dag året runt. Bulberna på denna planta är upp till 45cm långa.

28/9 -09

Så bra, inlägget kom upp igen

28/9 -09

Oj, vilken praktful bloming på en helt sanslöst vacker planta!! Jag måste nog också ha en sådan en dag... Kul att du har haft den så länge och fint odlat!

29/9 -09

Supertjusig

Prata om bilden

Hej. Jag har blivit ägare till denna plant på en auktion för ca 2 månader sedan. Den har nog några år på nacken då den är väl växt och är ca 30 cm i omfång. Det finns många bulber som jag kan se är färdig blommande men i vissa finns det små ärtskidor av begynnande till växt till blommstängel tror jag. Min fråga är. Hur vill denna art ha det gällande förhålandet mellan frisk luft och värme. Det har varit svårt att läsa ut av literaturen vad den vill ha. Just nu så står den i ett icke uppvärmt sovrum i min lgh. Natt temp ca 17 C och dag(söderfönster) ca 23 C.den får så mycket ljus som går och nattetid så är balkongdörren öppen..Men snart kommer vinter och då går det inte att ha öppet nattetid. Gillar den här arten mer konstant värme i ett annat rum eller vill den ha det kallt nu under vinter säsongen? Plantan ser frisk ut och där är tryck i bladen men jag vill ju gärna att den kommer i blom. jag vet ju hur svårt det kan vara med rena arter.Mitt alt. är i rummet brevid där det är mycket varmare och där jag kan ha en fläkt gående. Är denna art en varm eller svalhus växande art. De flesta av mina dend. är i detta svala rum och mår bra.Tacksam för svar och hjälp.

Nyckelord: Dendrobium atroviolaceum, Dendrobium

Hei!
Den har jag med. Tar också gärna emot råd, har inte hittat så mycket om den i odling.

Min är en ungplanta, har inte blommat än, men växer så det knakar, på ett väldigt trevligt sätt. Det blir en fin, rund tuva.

Har märkt att den är mycket törstig och den gillar inte att torka ut särskilt mycket. Det jag annars vet om den är att den inte ska behöva någon kall viloperiod som vissa andra Dendrobier. Hos mig får den något svalare nattetid (16-17 grader kanske) och får hålla til godo med det.

Om någon vet hur man får den i blom är det fint om ni skriver. Tror det har att göra med att den måste ha massor med vatten när den ska sätta knoppar. Här blir vattningen något ojämn...

18/10 -06

Den är varmväxande. Hösta temp i naturen är 28 C och lägsta 20.3 C. Temperaturskillnader mellen dag och natt är ca. 4 C på vintern och 6 C på sommaren. De ska ha mycket vatten men bör torka något mellan vattningarna dock inte så att den blir helt torr. Högt ljus ca. 2000-3000 fc. Den kan tolerera lägre temperaturer. Man bör vattna mindre på vintern då det är något svalare och det tar längre tid för plantan att torka, speciellt då vi här i norden får långa mörka nätter och plantan växer saktare. Men den ska inte torka ut helt. Den ska normalt blomma på sen vintern och våren.

Javisst, Spindeln, men odlar du den själv?
Min verkar inte må dåligt av lägre temp., men kan hända den hade vuksit ännu fortare om det var vamare.

Ge ditt svar

Är det någon som har D.atroviolaceum? I så fall kan du som känner sig berörd kanske berätta lite om den.

Nyckelord: Dendrobium, Dendrobium atroviolaceum

Ja, berätta!
Jag har också en. Skaffad som ungplanta, några år sedan, växer så det knakar! Nu är den ca.15 cm. som högst och jag undrar om den närmar sig blomstor snart. Den är rätt törstig och vill inte torka. Tror jag måste sätta den i lite större kruka för att slippa vattna så ofta. Det börjar bli trångt också, men det vil väl dendrobier ha. Min odlas rätt varmt, hoppas det är riktigt. Den blir lite svalare på nätterna där den står och frisk luft när jag vädrar. Mycke ljus.
Blommorna lär dofta också!
Det skulle vara bra om någon kunde berätta mer, är lite osäker om hur den vil ha det och hur stor den ska vara för att orka blomma...
Helena

8/4 -06

Hej, det är inte så att jag har en, utan jag skulle vilja vara ägare av en. Jag sitter nämligen och drömmer om alla orkisar jag skulle vilja ha. Dessutom tycker jag att anteloptyperna verkar intressanta, det finns en som heter antennatum och en annan som heter green antelope, det finns också några fina hybrider bl.a D. Green Jewel. Om de är som andra D. så vill de ha mycket ljus för att blomma. Lycka till.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.