Råd / Släkten, arter och hybrider / Dendrobium /

Skriv början av artikeln om Dendrobium Starclass

Nyckelord: Dendrobium Starclass

Inlägg med Dendrobium Starclass som nyckelord.

Det kommer 3 nya stänger ,men bladen har växt i varann så de blir väldigt skrynkliga,jag har försökt att öppna bladen för att reda ut dem.Kan jag hjälpa dem utan att bladen skadas

Nyckelord: Dendrobium starclass

15/7 -13

Ja nu ser jag att det är samma orkidé. Men är det blomstänglar eller bulber det växer tre st?

15/7 -13

När bladen blir skrynkliga och inte öppnas ordentligt är luften för torr. Det behövs en luftfuktare eller att man srayar bladen då och då, man kan ha skålar med vatten i nära plantan.

16/7 -13

Holder med stella. det skylles for tørr luft. Men starcalss er en nobile hybrid og den stortryves nå ute om sommeren og helt til september hvis været er ok. Ute er også bedre luftfuktighet og forskjellen mellom natt og dagtemperatur vil da indusere blomstring. Alle mine nobilehybrider er ute fra mai til september og jeg får massevis av blomster

Ge ditt svar

Hur sköter jag denna blomma när den blommat över ska stängerna klippas ner eller ska det komma nya blommer där. Jag har två stycken.

Nyckelord: Dendrobium starclass

Vad jag hittat om den är att det är en Dendrobium Nobile-hybrid. Du hittar ganska bra info på svenska på OrkidéHusets hemsida här

Vad jag vet så blommar Dendrobium inte om på gamla stänglar, utan det kommer nya buber eller "skott" som gör nya stänglar. Klipp däremot inte bort gamla bulber - även om de blir bladlösa och rynkiga! De agerar som energiförråd för plantan, om jag tolkat det hela rätt. Och ofta kan bladlösa bulber blomma (om de inte gjort det innan), trots att de inte ser något vidare ut. Händer ofta att de gör keikis också, alltså "skott" på nya plantor som kommer ut ur de äldre bulberna.

Jag är ingen expert alls på just släktet Dendrobium, men det här är väl det som jag lyckats snappa upp.

Det finns lite ytterligare info på "American Orchid Society"s hemsida på engelska här som förvisso är mer generell för hela släktet, men ganska lättläst och enkelt upplagt.

Svenska Orkidésällskapet har sin info om Dendrobium här (dock lite rörigare känsla i hur de lagt upp infon på sin sida tycker jag).

Jag har Dend Nobilehybrider, bifogar en nytagen bild på en av dem, som har blommat om på gamla bulber och som nu blommar på nya och de nya kom förra sommaren. Så rådet är att du ska absolut inte klippa av något, utan vänta på nya skott dvs nya bulber, så med lite omvårdnad får du blomning framöver både på gamla och framförallt nya bulber. Lycka till!

11/7 -13

Man skal helst ikke fjerne gamle pseudobulber for det er et lagringsorgan for vann og næring og det er mulig at det kommer enten blomster eller keikis på den. Men Dendrobium blomster ikke igjenn fra gamle stengler, disse kan klippes bort. Man må jo selvfølgelig vite da hva er pseudobulber og hva er stengel. men jeg ser at star class er en nobile hybrid og da kommer blomstene i klasser a 2-3 på pseudobulbene. Restene av blomstene kan man klippe bort, men selve pseudobulben må bli igjenn.

Ge ditt svar

min fina starclass nobilé, nya stängler.

när tror ni den blommar?

Nyckelord: Dendrobium Starclass

tillägg: om ni zoomar in bilden, ser ni vattenliknande droppar under bladen. vad är det? de är klibbiga, som sockerlösning, fast gummilikande till konsistens. är det parasit? vatrivs den, är den sjuk??

Nej den vantrivs inte utan trivs alldeles förträffligt. Många orchideer utsöndrar en sockerlösning när de producerar mer än de kan använda.

så med andra ord är sockerlösningen ett tecken på att den mår bra? sweet.
jag vattnar bara den emellanåt, när jag tycker den börjar skrumpna, och då häller jag i rumstempererat vatten i en liten mängd. har hittills inte gött den.
men när är det dags att plantera om? en hel del rötter växer ovan mark, de är vita. ska jag behöva plantera om nu? eller ska det göras under vinterhalvåret?

Men det der er vel blomster knopper og ikke stengler? Er det knopper så må du i alle fall vente til den er ferdig avblomstret før du potter om. Mine nobile har masse røtter over komposten, de liker nok å vifte litt med tærne i sommervarmen de også. Tvi tvi for blomter da.

knoppar menade jag =P

stängler har det också kommit massor av, hehe

He he, det går litt fort i svingene her også iblant.........:-)

3/5 -07

Jag har hört att man skall torka bort dom små socker dropparna, så dom inte drar till sig ohyra.
Brukar inte göra det själv.

ytterligare en fråga; kan jag ställa ut 'henne' i det fina vårvädret?

3/5 -07

Det beror nog lite på hur kalt/varmt det är. Och ´han´ brukar inte vilja ha allt för varm eller för mycket ljus.

Det kan vara en bra ide att torka bort sockerlösningen eftersom en hel del insekter och skadedjur gärna dras till den. Jag skulle nog inte flytta ut den nu när knopparna är så stora. Det finns risk för att knopparna faller av om du chockar plantan. När den har blommat är det dock inga problem med en utevistelse. Var dock försiktig med direkt sol, lätt att bränna blad och bulber. Solljus silat genom en glasruta är inte lika kraftigt som direkt solljus. Har bränt en del kaktusar som nyligen fick flytta ut i solen på balkongen.

aha, är det en 'han' :P?

jag tror nog 'han' trivs bra i mitt andra rum. ganska svalt, bara någon timme med direkt sol, föntret på glänt. sen 'han' flyttade dit har 'han' växt riktigt mycket

bulberna är...nya grenskott?

när tror du knopparna blommar? längtar så efter att få beundra dessa otroligt vackra blommor

Förlåt
Många orchideer har bulber, det är där som växten lagrar vatten och näring. På dendrobium är det själva stammarna som kalla bulber, På andra arter är det mer tydligt som på Bulbophyllum phalaneopsis på bilden nedan. Bulberna är de stora "runda" klumparna som bladen sitter på!

3/5 -07

Var bara tvungen att retas lite.
Du har en jettefin planta. Och finare kommer den ju att bli snart.

Det finns en massa olika varianter av den du har. Själv har jag vit, råsa och en knallgul.
Och som du säger, dom är juvliga med sitt buskiga sett.
Lycka till med han/henne.

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.