Råd / Släkten, arter och hybrider /

Nyckelord: Cypripedium

Guckuskorna, Cypripedium, är undersköna orkidéer. De kräver viss anpassning av växtplatsen, men en handfull arter och hybrider passar bra i en svensk trädgård. Släktet Cypripedium beskrevs för över två hundra år sedan av Linnée utifrån ett exemplar av Cypripedium calceolus. Under många år använde samlare och odlare sedan detta släktnamn på alla...

Läs hela artikeln

Inlägg med Cypripedium och synonymen Guckusko som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet Cypripedium

C. Achim (1) C. Aki (1) C. bouffordianum (1) C. calceolus (47) C. calceolus guckussko botanisk illustration (1) C. calcicola (3) C. californicum (3) C. Emil (2) C. fargesii (6) C. fasciolatum (3) C. flavum (9) C. flavum alba (3) C. formosanum (7) C. Gisela (4) C. Gisela (rosa) (1) C. guttatum (3) C. henryi (5) C. henryi x Cypripedium macranthos (1) C. Inge (3) C. japonicum (2) C. Johnny Petersen (1) C. jord (1) C. kentuckiense (8) C. Kentucky (1) C. Kentucky Pink (4) C. macranthos (10) C. macranthos alba (1) C. margaritaceum (2) C. Michael (2) C. montanum (1) C. parviflorum (10) C. parviflorum var. pubescens (1) C. parviflorum x speciosum (1) C. Philipp (1) C. pueblo (1) C. Pueblo (gul/brun) (1) C. reginae (23) C. reginae alba (1) C. reginae parviflorum (2) C. Sabine (3) C. tibeticum (7) C. Tilman (2) C. Ulla Silkens (10) C. Ulla Silkens. (2) C. Ulla-Silkens (1) C. x andrewsii (1) C. x ventricosum (1) C. x wenqingiae (1)

Prat om släktet Cypripedium

Blommar nu på balkongen. Doftar gott av citrus. Jag har själv drivit upp den från frö genom invitrosådd. Sådd i augusti 2012 och blommade med en blomma i fjol. Man får inte ha bråttom.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium calceolus, Invitro

31 maj

Bra jobbat med denna vackra arten . Har mina på friland, å de är endast 5cm. uppe trots jag bor i skåne. Den enda som blommar nu är macranthum, som brukar vara tidigast hos mig. De kan kanske vara så att du har dina lite varmare, eller så får de mera kärlek . På tal om kärlek, så älskar mördarsniglarna Cypripedium . Får nog oxå börja odla i krukor för de äter upp för mkt.

idag 17:51

Så underbart vackra Cypripedium.

Ja, Göran dessa sniglar... : (
Mina orkidee'r växer också på friland. En får hoppas att de inte blir snigelmat.

idag 17:51

Så underbart vackra Cypripedium.

Ja, Göran dessa sniglar... : (
Mina orkidee'r växer också på friland. En får hoppas att de inte blir snigelmat.

Ge din åsikt

En storblommig art från USA. Blommorna är mer hållbara jämfört med C. reginae. Krukodlade sedan några år.
Mvh Mikael

Nyckelord: Cypripedium kentuckiense

27/6 -19

En mkt. vacker art Mikael

27/6 -19

Underbar

Ge din åsikt

Odlar sedan 2007 två plantor på balkongen och den ena slår alltid ut sina blommor en vecka efter den första plantan.

Nyckelord: Cypripedium reginae

27/6 -19

Finfin blomning

27/6 -19

Härliga blommor

Ge din åsikt

23/6 -19

Cypripedium reginae

Blommar ca 2 v efter Ulla Silkens.

Nyckelord: Cypripedium reginae

23/6 -19

En mkt. trevlig art att ha att göra med.......snyggt . Hur gör du för att slippa mördarsnigelattacker?

23/6 -19

Har inte haft problem med dem på 2a året nu. De torkade bort förra sommaren. Hittat EN hittills i år. Glädjen är nog tyvärr bara temporär. Håll gräset kort, inga marktäckande växter alls eller möjligen på långt avstånd och inspektera varje kväll.

25/6 -19

En härlig art!
Mvh
Mikael

25/6 -19

Snygg
För några år sedan testade jag och gick riktigt bra tills min son hade fest och slängde glödade kol just där, hur f.. kan man komma på att slänga på en blomster rabatt?
Sägs det kostar ca 1 mille att ha barn från 0 till 18 men då har man inte räknat in drullebarn och misslyckad uppfostran

25/6 -19

Haha..

25/6 -19

Då får jag gratulera stulun, även till att du bara hittat en snigel. Här kan jag inte hålla koll på antalet längre, som har dödats. Jag slutade räkna för ett tag sedan, då jag hade passerat 200 . Mitt trädgårdsland ligger i träda, för allt som planteras äts upp t.o.m. jordgubbsplantorna är uppätna. Det enda som får vara ifred (än så länge) är hallonen. Har nu grävt upp de lilla som fanns kvar av Ulla Silkens och macranthum å krukat dem. Inte lika snyggt/trevligt, men vad gör man?

25/6 -19

Vattnar du mycket eller bor du vid sumpmarkerna runt Helge å?
Här har varit torrt en längre period därav snigelfritt.

25/6 -19

Här har de kommit lite skurar då å då, så de har varit fuktigt i markytan en längre tid nu. Detta har gynnat mördarsniglarna, så de är många å stora å feta. Jag bor ca 400 meter från kävlingeån, så den inverkar troligen inte. Bönderna klagar på att de är för torrt, så säden gulnar på fältet mellan mig och ån.

Prata om bilden

Odlar denna i min broders trädgård. Beståndet utgick från ca 5st småplantor, därför både ljusa och mörkare skor. Nu 40 blommor och 3 knopp. Vattnade intensivt förra sommaren även gödning.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium Ulla-Silkens

11/6 -19

Oj vilken blomprakt du är helt otrolig

11/6 -19

Detta är en mkt. fin hybrid som har mkt. fint fr. sina båda föräldrar. Jag började med ett bryt och efter ca 18 år så hade jag en stor rugge med allt fr. mörkt rosa till nästan helvita och några prickiga blommor. En fråga ....... kan blommorna variera så på samma planta eller de var fröplantor som gjorde detta???? C. reginae som är ena föräldern ger ju många fröplantor, så kanske detta även finns med hos Ulla S. Numera har jag bara en liten rest med 5 bryt efter sniglarnas massiva angrepp . Så se upp för sniglarna, för de kan gå fort. Mkt. tjusig rugge

Ge din åsikt

Odlas på balkongen, i fuktigt och genomsläppligt substrat. Blommorna doftar sött och lite svamp.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium macranthos

4/6 -19

Flotta krukväxter. Bra jobbat.

4/6 -19

Wow!

5/6 -19

Grandios, du är en makalös odlare

5/6 -19

Mina absoluta favoriter är Paphiopedilum, Phragmipedium och Cypripedium.........man förstår varför
Vackert

5/6 -19

Törs man be om receptet på kompostblandningen? Jag har ju ett utrymme som skulle passa för att odla cypripedium i. Tornrummet har ingen värmekälla men är ljust och bra. Du har ju sett det så vad tror du?

5/6 -19

Underbar Cypripedium

5/6 -19

Tack!
Bolebo: Jo det funkar nog med tornet eller ute på en bänk om man har problem med sniglar. Jag odlar i ca 80 % seramis ( som krossad lerkruka) men det torde gå bra med vulkangrus/sand samt 15% bark och lite kalkkross. Det måste vara mycket genomsläppligt. Vattnar mycket och står ofta i 0.5 cm vatten. Vintrar vid fryspunkten med krukan täckt med plastpåse. Jag tror britterna har problem med denna eftersom en mild vila inte ger riktig vintervila heter väl vernulation. Göder under tillväxt.
Mvh
Mikael

5/6 -19

Vill man fördjupa sig så kan man titta in på www.lidaforsgarden.com/orchids/cypripedium_sv_art.htm och där är många vackra bilder

5/6 -19

Vilken skönhet! : Jag blir bara lycklig när jag ser dessa underbara blommor

6/6 -19

Ståtliga

Ge din åsikt

Sådde frön halvmogna invitro i augusti 2011.
Blommar nu för första gången!
En stor dag!
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium calceolus

27/5 -19

Den som sår får så småningom skörda men behöva vänta 8 år...... stort grattis

27/5 -19

Fantastiskt, stort grattis!

27/5 -19

En väntar aldrig för länge den som väntar på ett gäng jungfruskor

27/5 -19

Underbara! Grattis säger jag också och vilket tålamod du har!

28/5 -19

Finns många arter å hybrider i släktet, men en calceolus får alltid hjärtat att slå lite extra . Dessutom egenodlat..... bra jobbat, åhhhh så vackert!!!

29/5 -19

Tack!
Ja C. calceolus har en speciell plats i mitt hjärta!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt
Stora blommor C. f. Från Mikael Gustafsson.

Nu blommar C. formosanum, C. fasciolatum och C. Philip. Hålls fuktiga och runt nollan över vintern. Håll fuktiga och skydda mot stark sol. Göd på sommaren. Odlas väl dränerat.
Mvh
Mikael

Nyckelord: formosanum, Philip, fasciolatum, Cypripedium

21/5 -19

Läckra, hur lyckas du hålla runt nollan? Har du olika temperaturzoner i kylen?

21/5 -19

Sååå fina!

22/5 -19

Hade 14 stora, olika bestånd för tre år sedan planterade i trädgården. Nu har jag två små plantor kvar......mördarsnigelinvasion . De blir till att krukodla dessa efter de blommat. Fina plantor du har

22/5 -19

Åh vad fina!! Hela mitt Cyp-bestånd kremerades under förra sommaren: var bortrest de tre hetaste veckorna... . Inte för att de blommade ändå, men hoppet fanns där... suck

23/5 -19

Tack!
Några Cypar vintrar jag i en frys som jag ställt in på noll C, plantorna står i varsin plastpåse. Men alla får inte plats i frysen så de får stå på balkongen i klappboxar. Jag lägger plast över krukorna och sedan några trasmattor och täcken över de sex klappboxarna. Har även några plantor i brorsans trädgård och ja i fjol fick man vattna så i bomben!
Mvh
Mikael

Ge din åsikt

Jag har idag köpt en Trädgårds Guckesko.

Cypripedium hybr. Chauncey.

Hur skall den planteras ute i trädgården.

Skall man vänta tills frostnätterna är över?

Nyckelord: Cypripedium

5/5 -19

Ge ditt svar

Jag har idag köpt en Trädgårds Guckesko.

Cypripedium hybr. Chauncey.

Hur skall den planteras ute i trädgården.

Skall man vänta tills frostnätterna är över?

Nyckelord: Cypripedium

7/5 -19

Plantera så att inte vatten samlas, det vill säga väl dränerat och det är inte fel om det lutar något. De gillar dock fukt och jag håller mina plantor fuktiga året runt. Förra sommaren vattnade jag en hel del. De är inte speciellt frostkänsliga, men jag tar in några som jag krukodlar på natten nu när det går ner till nollan. För några år sedan kom svår (-7 C?) nattfrost senare i maj och i mitt bestånd av C. Ulla Silkens som bestod av sju olika plantor, så var det enplanta som startade något tidigare än övriga, den var en knapp dm när frosten dödade skottet och därmed plantan. Övriga 6 plantor som var kanske 3-4 cm blev lite köldskadade i toppen, men klarade sig och blommade fint. Tragedin har sedan inte inträffat igen. Dessvärre var det min prickiga klon som dog.
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

De båda Guckuskoplantorna odlas bredvid varandra hela året. Den som fortfarande är grön är en planta som jag köpt från Tyskland för flera år sedan och har sannolikt sitt ursprung i Centraleuropa. Plantan med vissna blad är en sexåring planta som jag själv har sått med frön från en planta som enligt uppgift har svenskt ursprung.
Detta visar att en art rymmer anpassningar efter de lokala förutsättningarna. I Sverige kommer hösten tidigare än i Tyskland. Så är det även med tropiska orkidéer och detta kan nog ibland förklara varför en individ trivs medan en annan trilskas.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium calceolus

11/9 -18

Man kan inte låta bli att förundras över naturens anpassningar.

12/9 -18

Spännande observation

Ge din åsikt

16/6 -18

16/6: Guckusko

Från anitta.

Då var det dags igen och fota dessa skönheter

Nyckelord: Cypripedium calceolus

16/6 -18

Härligt!

16/6 -18

Härliga, är de odlade i trädgården eller står de ute i naturen?

16/6 -18

Så exotiska

16/6 -18

Tackar! Dick, de växer i naturen några km från vårt hus

16/6 -18

Anitta, så fina, vackert bilder du ha tagit och GRATTIS till att ha dessa skönheter i på knuten.

16/6 -18

Underbart!

16/6 -18

Så härliga! Här i S Sverige är de överblommade sedan ca 2 veckor.
Mvh
Mikael

17/6 -18

Tackar så mycket!

17/6 -18

Vackra!!

18/6 -18

Härliga tider i Norrland!

Ge din åsikt
Från Xara.

Det är SÅ mycket roligare att visa på spirande knoppar & stänglar, för att inte tala om blommande orkisar . Alternativt är det intressant att se problem med plantorna, hit eller dit. Vi får räkna denna trädgårdsorkis till den senare kategorin, då jag har haft den i 5-6 år (??) nu. Utan blomning. Utan 'utökning'. Men vid liv är den ?! suck

Nyckelord: Cypripedium

29/5 -18

Den ser ju ändå frisk ut, "tålamod är en dygd".
Den kommer nog att visa sig i all sin prakt, även om det kan dröja.
Lycka till !

29/5 -18

Tack snälla!!

Ge din åsikt

Kommer från Kina. Köpte den för ett par år sedan. Krukodlar den och den vintras på balkongen täckt med gamla trasmattor. Vattnar rikligt och göder en del under tillväxt.
Blommorna är dryga decimetern breda.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium fasciolatum

13/5 -18

Läckerbitar !

13/5 -18

Läckra

13/5 -18

Väääädigt vacker. Försökte mig på och gick rätt bra till min äldste som hade fest och tömde grilla ovanpå

13/5 -18

Så vackra

14/5 -18

Jättefina!

Ge din åsikt
Från anitta.
Från anitta.
Från anitta.

Även dessa blommar i Sangis.

Nyckelord: Planthera bifolia, Cypripedium calceolus, Nattviol

5/7 -17

Fantastiskt att kunna gå ut och njuta av våra vilda orkidéer och ta några bilder. Något att verkligen glädja sig över.

5/7 -17

Ja, det är verkligen en upplevelse ! Lite putt för att det tog mig 45 år att komma på det, men men !

5/7 -17

Tycker mig se en jungfrumarienyckel eller skogsnyckel bakom Guckuskon!
Mvh
Mikael

5/7 -17

Ja Mikael, på samma ställe blommade Guckusko, Jungfru Marie nycklar och Nattviol

6/7 -17

Vilket härligt ställe!
Mvh
Mikael

6/7 -17

Tack alla

Ge din åsikt