Råd / Släkten, arter och hybrider / Cypripedium /

Nyckelord: Cypripedium calcicola

15-45 cm hög blir denna planta. Den bär tre till fyra blad vilka är 5-16.5 cm långa och 4-5.5 cm breda. Blomman, vilken bärs upp en och en på stjälkarna, är djupt purpurfärgade med något av ljust gult. På baksidan av läppen finns ett par genomskinliga 'fönster'. Läppen har ingen vit kant,...

Läs hela artikeln

Inlägg med Cypripedium calcicola som nyckelord.

29/10 -14

Stenparti

Hejsan alla orkidémänniskor!
Håller på att anlägga ett här hemma och tänkte att det skulle vara fint med lite orkidéer där. Har funderat lite på en
Cypripedium calcicola, är det en bra idé eller finns det några andra bra stenpartiorkideer. Bor ju i Stockholm så vintrarna är ju ganska kalla. Tacksam för alla svar.

Nyckelord: stenparti, Cypripedium calcicola

29/10 -14

Cypripedium klarar kylan utmärkt. Jag har odlat ca 15 olika både arter och hybrider under de senaste 5-7 åren.
Det viktiga är att det inte blir för blött så de ruttnar under vintern. Har testat med att enbart ha dem stå kvar i sin kruka helt ovan jord och utan teckning. Det är endast en henryi som jag har förlorat.
Om jag får fresta dig så har vi på Orchidéhuset just nu 50%!

29/10 -14

Vilka arter kan passa till stenpartiet?

30/10 -14

De flesta cypripedium passar nog men sen finns det många fina Dactylorhiza och Epipactis också C.Reginae är ju väldigt bra nybörjarplanta D. Maculata och E.gigantea är andra bra exempel.

30/10 -14

Beror på vad du menar med Stenparti, en torr och super het söderexponering är nog ingen hit för någon orkidé. Men en upphöjd sand eller jordbädd i soligt läge kan gillas av Dactylorhiza men Cypripedium vill ha lite skuggigare och svalare.

30/10 -14

Med stenparti menar jag ett svalt och fuktigt "stenrabatt", man försöker helt enkelt efterlikna en bergsmiljö.

/Erik

30/10 -14

Då borde alla de härdiga arter Peter säljer fungera alldeles utmärkt där. Kanske peta ner någon kalksten till mer kalk gynnade arter.

30/10 -14

Är C.calcicola härdig?

30/10 -14

Den borde vara helt härdig, men fråga Peter han har nog testat att övervintra dessa ute och kan säkert tipsa om den vill ha någon special behandling.

30/10 -14

Tack för svaren!

30/10 -14

Epipactis behöver nog mer fukthållande jord. Heter ju Kärrknipprot på svenska

30/10 -14

Med Epipactis palustris är det dessutom så att den ofta inte visar sig på ett år, ibland två, efter att den blivit omplanterad. Så kan visserligen även en del andra orkidéer göra men hos just palustris är det nästan regel.

Ge ditt svar
Cypripedium calcicola. Från Björn.

Antal: Slutsåld. Pris: 680 kr per styck. Frakt: 89 kr per paket.

15-45 cm hög blir denna planta. Den bär tre till fyra blad vilka är 5-16.5 cm långa och 4-5.5 cm breda.

Blomman, vilken bärs upp en och en på stjälkarna, är djupt purpurfärgade med något av ljust gult. På baksidan av läppen finns ett par genomskinliga 'fönster'. Läppen har ingen eller liten vit kant, vilket skiljer den från många andra arter.

Blomperioden är juni till juli i naturen där man finner den på 2600-3900 meters höjd på steniga, fuktiga platser i skogar och på bäckstränder.

Synonym: Cypripedium smithii

Plantorna är planterade i 11 cm kruka och har blommat eller kan blomma nästa säsong. De börjar levereras i september och är sedan tillgängliga så länge det är säkert att skicka dem. Plantorna packas av Peter Göttfert och fakturan ställs ut av Orchidéhuset.

Nyckelord: Cypripedium calcicola

Köp, diskutera och läs villkor

21/8 -13

Cypripedium calcicola

Cypripedium calcicola. Från Björn.

 

Nyckelord: Cypripedium calcicola

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.