Råd / Släkten, arter och hybrider / Chysis /

Skriv början av artikeln om Chysis laevis

Nyckelord: Chysis laevis

Inlägg med Chysis laevis som nyckelord.

Fick en sådan planta från Marita Å kraftig och med 3 knoppar på en stängel.
Fick rådet att sätta den i skåpet ( fast jag tänkt i ampel i fönstret).
Nu undrar jag...två knoppar har torkat en börjat öppna lite....synd!
Bladspetsarna har blivit bruna.....är det av för mycket fukt och värme i skåpet?
Ska jag hänga den i fönstret som jag tänkt ?

Bruna bladspetsar undrar jag över huvudtaget vad det beror på...en Pescatorea klabachiorum har också fått det och står på fat med leca och vatten....står inte iiiii vattnet.

Nyckelord: Chysis aurea, Chysis laevis

12/7 -10

Är inte Chysis bladfällande art?

12/7 -10

Jo på vinter och då ska den ha lite torrare och ljust , men nu ska den blomma.

Jag köpte en Chysis Laevis genom sambeställningen till rölleke vintern 08-09 då som liten planta . Jag odlar den på fönstebänken oc den har kommit med ett nytt skott nu och verkar trivas hur bra som helst. Men första skottet är på väg att fälla sina blad nu.

Brittmarie, jag har också en Pescatoria med torra bladspetsar. Den står på botten av ett 90 cm högt skåp för luftfuktighetens skull. Men jag tror att de längsta bladen får för mycket ljus och därför blir fula på spetsarna.

12/7 -10

Jag har min Pescatoria framför fönstret och jag vill veta om det är av för mycket fukt som orkidéer får bruna bladspetsar eller är det av för torr luft? I skåpet når den bara till halva skåpet .
Jens : 1 skott sen vinter 08-09 var inte så bra...tror du att den trivs ?
Kamila: varför undrar du om Chysis är bladfällare förresten? Den ska ju blomma nu och inte bli brun på bladspetsarna ..

12/7 -10

...med tanke att skottet har kanske vuxit färdig och ska börja tappa blad...

Brittmarie: Jadå jag höll på att ha ihjäl den i början jag postade här på forumet en bild och fick svaret att jag övergödde dem som dog. Då det var kristallbildningar på odlingsmediet. Nu har jag fått igång den

12/7 -10

Ok får se vad som händer...har tagit chysis ur skåpet i allafall och Pescatorea klabachiorum får stå i sitt fuktfat så får jag väl se vad som händer.

Undrar också hur plantor kan få dragspelsblad när de står i skåpet med 90% RH och auto-vattnas 4 ggr/ dygn.....kan ju inte bero på ojämn vattning och inte låg fuktighet.,,,något annat.

13/7 -10

Jag vet inte om denna lista över bladskador på Blomsterlandets hemsida kanske skulle kunna vara till någon hjälp angående de bruna bladspetsarna. Dock gäller den inte specifikt för orkideer...

I denna bok återfinns detta citat om dragspelsblad: "Pleated leaves are a signal of inadequate watering, low humidity, or poor lighting." De första två verkar inte så troliga med tanke på dina odlingsförhållanden , men kanske det tredje?

/Caroline

13/7 -10

Möjligen för mycket gödning där på bruna bladspetsar...får testa det, men dragspelsbladen passar ingen anledning.....tack för hjälpen Caroline i allafall..

När jag fick min Pescatoria från Marita, påpekade hon att den vill ha extremt fuktig luft. Kan du inte sätta in din i skåpet, så får du se.

13/7 -10

Nu har de bytt plats så Chysis är på bänken och faktiskt ser två knoppar ut att slå ut....det är en stor kraftig bulb med långa breda blad och ett skott ( som blommar nu ) man har svårt att förstå att den ska fälla bladen i höst.
Nyfiken:
Pescatoria åkte in i skåpet nu då så får vi se hur den reagerar....men förstår inte ändå att nån planta får dragspelsblad i skåp med automatisk bevattning...kan ju inte bli jämnare vattning , men jag ska testa ett tag.

Cochleantes discolor får också dragspelsblad i skåpet...

27/6 -11

Vill bara berätta att Chysis aurea tappade aldrig några blad och nu är det ett nytt skott på den. Hänger nu i sin ampel i västerfönster som jag hade tänkt mig. Hoppas det blir blommor i år.
Pescatoria fick röta på bladen i skåpet...gick inge bra, Cochleantes discolor fick också röta i skåpet men kommer med nya skott på fönsterbrädan nu.

Ge ditt svar

Antal: Slutsåld. Pris: 65 kr per styck. Frakt: 24 kr per paket.

En av de sorter Röllke sponsrat OrkidéPrat med. Om planta köps av person som redan har en ej levererad beställning hos mig så skickas denna planta i samma paket och enbart portot för det paketet debiteras.

Jag gillar Chysis. Coola orkidéer. Har aldrig provat att odla själv dock.

Odlingsråd.

Bild.

Nyckelord: Röllke, Chysis laevis

9/5 -09

S.Karlsson köpte 1 styck.

En person som inte är medlem längre köpte 1 styck.

9/5 -09

ingse köpte 1 styck.

9/5 -09

steffe köpte 1 styck.

9/5 -09

john köpte 1 styck.

18/5 -09

Saknar någon av er som beställde Chysys sin planta? Jag har en kvar -- kankse fick jag 6 st, men jag vet inte. Trodde att jag levererat alla... Hör av dig om det är din som står här.

Köp, diskutera och läs villkor

Loggade ut och tänkte ta en liten titt över mina ochisar innan jag går och lägger mig...och vad ser jag!!!
Det kommer ett skott från min Chysis laevis! Vid bulben 2cm dock men ändå!! Jag blev bara tvungen att logga in igen och skriva ett inlägg jag blev så glad! Tänk om det blir en blomstängel av det hela! Tjofaderalla...
Sov gott!

Nyckelord: Chysis laevis

16/3 -08

Spännande! Du fortsätter väl rapportera framöver?

16/3 -08

Hoppas du kan sova ändå, såna upptäckter brukar verka som dubbel espresso i systemet Natti, Cecilia!

Ge din åsikt

äntligen blommar den

Nyckelord: Chysis laevis

10/5 -06

Härlig blomma! Hur odlar du denna sort?

Jag köpte den på mässan i Hjärup utanför lund i slutet av mars viste inte så mycket om den med tyckte den var rätt manlig med sina gurkformiga vattenreservoarer och frökapslar hängandes undertill, Det fanns 2 små skott som formligen exploderade och växte till sig och blommade på 1 månad ! !! den är självpollinerande och blommar inte så länge, men jag har samlat upp fröna från kapslarna och skall odla dom i vermiculit enligt ett tips jag fått, den vill ha ddet fuktigt och skugga har den långt in i mitt rum hängandes på ett äppelträd jag har där inne

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.