Råd / Släkten, arter och hybrider / Chysis /

Skriv början av artikeln om Chysis aurea

Nyckelord: Chysis aurea

Inlägg med Chysis aurea som nyckelord.

Chysis aurea. Från carmelita. Fri bild.
Neofinetia falcata. Från carmelita. Fri bild.

Har haft problem med datorns fläkt men nu är problemet fixat, hoppas jag .Här är några som blommar nu. Neofinetia falcata överraskade med 2 stänglar som premiär blomning Chysis aurea blommar igen men med längre stängel och fler blommor. Vascostylis Thai Sky är mycket vackert lila men min kamera klarade inte av att återge färgen rätt....

Nyckelord: Vascostylis Thai Sky, Neofinetia falcata, Chysis aurea

24/7 -10

En härlig samling

26/7 -10

Gratulerer - her har du mye fint!

27/7 -10

Grattis till blomsterprakten! Vilken fin variation på färger och former!

27/7 -10

Tack snälla ni! Jag har 2 andra första gångs blomningar på kommande, dvs de har knoppar ! ! , så jag försöker skydda dem från ungarnas framfart och hoppas att snart kunna visa bild på blomningen.

27/7 -10

Härlig blomning, grattis!
mvh
Mikael

26/8 -10

2 stänglar på Vascostylis Thai Sky. Från carmelita. Fri bild.

Vascostylis Thai Sky fortsätter att överraska , först började blommorna dofta svagt men gott och nu har den en stängel till pg

26/8 -10

Grattis till din praktplanta! " Thai Sky" är fantastiskt vacker, med en underbar färg, som är svår att fånga och återge på foto. Har samma problem m. min kamera och planta.

26/8 -10

Grattis!! Det är väldigt vackra blommor.

Gratulerer med flott blomstring.
Hvilke forhold dyrker du din Chysis under, den er utrolig flott.

26/8 -10

Tack
Anita,den hänger i västerfönster, har det dragigt och svalare på vintern , 15-18 grader, och infernaliskt hett ,upp till 30 grader på sommaren.Den får torka upp emellanåt på vintern men har ej stått torr nån längre tid.

Takk for info carmelita.
Tror jeg skal prøve meg på en sånn neste gang jeg går til innkjøp, synes den er kjempefin.

Ge din åsikt

Fick en sådan planta från Marita Å kraftig och med 3 knoppar på en stängel.
Fick rådet att sätta den i skåpet ( fast jag tänkt i ampel i fönstret).
Nu undrar jag...två knoppar har torkat en börjat öppna lite....synd!
Bladspetsarna har blivit bruna.....är det av för mycket fukt och värme i skåpet?
Ska jag hänga den i fönstret som jag tänkt ?

Bruna bladspetsar undrar jag över huvudtaget vad det beror på...en Pescatorea klabachiorum har också fått det och står på fat med leca och vatten....står inte iiiii vattnet.

Nyckelord: Chysis laevis, Chysis aurea

12/7 -10

Är inte Chysis bladfällande art?

12/7 -10

Jo på vinter och då ska den ha lite torrare och ljust , men nu ska den blomma.

Jag köpte en Chysis Laevis genom sambeställningen till rölleke vintern 08-09 då som liten planta . Jag odlar den på fönstebänken oc den har kommit med ett nytt skott nu och verkar trivas hur bra som helst. Men första skottet är på väg att fälla sina blad nu.

Brittmarie, jag har också en Pescatoria med torra bladspetsar. Den står på botten av ett 90 cm högt skåp för luftfuktighetens skull. Men jag tror att de längsta bladen får för mycket ljus och därför blir fula på spetsarna.

12/7 -10

Jag har min Pescatoria framför fönstret och jag vill veta om det är av för mycket fukt som orkidéer får bruna bladspetsar eller är det av för torr luft? I skåpet når den bara till halva skåpet .
Jens : 1 skott sen vinter 08-09 var inte så bra...tror du att den trivs ?
Kamila: varför undrar du om Chysis är bladfällare förresten? Den ska ju blomma nu och inte bli brun på bladspetsarna ..

12/7 -10

...med tanke att skottet har kanske vuxit färdig och ska börja tappa blad...

Brittmarie: Jadå jag höll på att ha ihjäl den i början jag postade här på forumet en bild och fick svaret att jag övergödde dem som dog. Då det var kristallbildningar på odlingsmediet. Nu har jag fått igång den

12/7 -10

Ok får se vad som händer...har tagit chysis ur skåpet i allafall och Pescatorea klabachiorum får stå i sitt fuktfat så får jag väl se vad som händer.

Undrar också hur plantor kan få dragspelsblad när de står i skåpet med 90% RH och auto-vattnas 4 ggr/ dygn.....kan ju inte bero på ojämn vattning och inte låg fuktighet.,,,något annat.

13/7 -10

Jag vet inte om denna lista över bladskador på Blomsterlandets hemsida kanske skulle kunna vara till någon hjälp angående de bruna bladspetsarna. Dock gäller den inte specifikt för orkideer...

I denna bok återfinns detta citat om dragspelsblad: "Pleated leaves are a signal of inadequate watering, low humidity, or poor lighting." De första två verkar inte så troliga med tanke på dina odlingsförhållanden , men kanske det tredje?

/Caroline

13/7 -10

Möjligen för mycket gödning där på bruna bladspetsar...får testa det, men dragspelsbladen passar ingen anledning.....tack för hjälpen Caroline i allafall..

När jag fick min Pescatoria från Marita, påpekade hon att den vill ha extremt fuktig luft. Kan du inte sätta in din i skåpet, så får du se.

13/7 -10

Nu har de bytt plats så Chysis är på bänken och faktiskt ser två knoppar ut att slå ut....det är en stor kraftig bulb med långa breda blad och ett skott ( som blommar nu ) man har svårt att förstå att den ska fälla bladen i höst.
Nyfiken:
Pescatoria åkte in i skåpet nu då så får vi se hur den reagerar....men förstår inte ändå att nån planta får dragspelsblad i skåp med automatisk bevattning...kan ju inte bli jämnare vattning , men jag ska testa ett tag.

Cochleantes discolor får också dragspelsblad i skåpet...

27/6 -11

Vill bara berätta att Chysis aurea tappade aldrig några blad och nu är det ett nytt skott på den. Hänger nu i sin ampel i västerfönster som jag hade tänkt mig. Hoppas det blir blommor i år.
Pescatoria fick röta på bladen i skåpet...gick inge bra, Cochleantes discolor fick också röta i skåpet men kommer med nya skott på fönsterbrädan nu.

Ge ditt svar

Har blommat en vecka nu med 5 blommor. Härlig doft på fm.

Nyckelord: Chysis aurea

30/7 -09

Grattis till vacker och doftande blomstring! Arten är helt okänd för mig, men jag gillar färgen, sirligheten och "fågelnäbben"!

30/7 -09

Jisses, Millan! Vad snygg! Hur har du gjort för att få den att blomma? Min vägrar envist, fast den inte direkt verkar vantrivas.

30/7 -09

Grattis, den är härlig!
mvh
Mikael

31/7 -09

Tackar!
Plopp: Det här är inte den du skickade utan den äldre. Din hänger bredvid och kommer med många nya skott men ingen stängel än. Jag blev överraskad av stängeln för det har inte kännats som om vi blivit du med varann liksom........ den hänger i väster fönster, torkar upp på vintern och får vara våtare på sommaren.Solen steker den nog duktigt på kvällsidan. Du ska se att din blommar oxå bara den blir äldre!

Ge din åsikt

Hej på er alla härliga pratare! Han någon erfarenhet av Chysis aurea och Grobya amherstiae?

Nyckelord: Grobya amhertiae, Chysis aurea

9/3 -08

Jag har en Chysis aurea sedan ett år tillbaka, så min erfarenhet är inte alltför omfattande Hittills tycker jag plantan är ganska lättskött, men jag har inte lyckats få den att blomma än

9/3 -08

Hej plopp! Tack för svar!Skönt att höra att chysis är lättskött.;)

Ge ditt svar

21/12 -07

Identifikation

Falster undrar vilket namn denna orkidée harr. Någon som vet?

Nyckelord: Chysis aurea, identifiering

22/12 -07

Kan vara Chysis aurea.

22/12 -07

Jag har själv en Chysis aurea och bladet längst ner i bild liknar inte bladen på min planta, men det kanske inte tillhör den efterfrågade plantan? Bladen på min Chysis är tunna, lite plisserade och påminner en hel del om Calanthe-blad. Fast om detta är en Chysis aurea, då blir jag glad, för det var väldigt vackra och effektfulla blommor, så då har jag något att se fram emot!

22/12 -07

Jag tror att bladet längst nere tillhör en annan planta.
Plantan i fråga finns längst uppe på bilden och det är i mitt tycke en chysis.

22/12 -07

Spindeln, kan du inte lägga in en bild på hela plantan så man ser även bladen och var blomstängeln kommer fram. Jag är nyfiken för egen del så jag vet var jag ska spana på min Chysis...

Vad det än är så är den bedårande vacker!

22/12 -07

Jag har inget photo av hela plantan. Det bör vara en Chysis laevis. Mycket läcker.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.