Råd / Släkten, arter och hybrider / Cattleya /

Skriv början av artikeln om Cattleya substrat

Nyckelord: Cattleya substrat

Inlägg med Cattleya substrat som nyckelord.

Nån som vet var jag hittar kokosbitar/ fiber, helst här i sthlm??Eller tips om annat material. Jag har tillgång till kork, friggolit o bark men skulle det inte behövas nåt lite mer fukthållande??

Nyckelord: Cattleya substrat

19/2 -09

Jag föreslår vitmossa (Sphagnum), grovvuxen och helst färsk. Finns i skogen och kanske även på Orchidéhuset. Blomsterlandet kan ev ha sån där torkad och importerad mossa, lite sämre men användbar den också. Liknande torkad finns även att köpa här i OP-butiken tror jag.

19/2 -09

Jag tänkte oxå på mossa, men så fick jag för mig att det blir för blött ???(beror hur mycke jag vattnar förståss).
Tack Lassse

19/2 -09

Eftersom rötterna på cattleyor är lite känsliga för röta när plantan är i vila,
så bruka jag använda bara ren pinjebark från Plantagen, möjligen med
lite inblandninga av riven mossa om jag vill ha lite mer fukthållande
kompost. Det är bättre med en kompost som torkar upp fort, tycker jag i
alla fall.

19/2 -09

Hej!
Jag odlar mina Cattleyor i enbart vitmossa. Det var först när jag började med detta som jag lyckas bra. Natruligtvis beror det på att jag ej hann med att vattna tillräckligt under tillväxtperioden och för min del så är det inga som helst problem med att hålla dem torra under viloperioden. Jag lärde mig detta av en duktig odlare som hette Lars Mörch. När man fick se hans plantor så förstod man i alla fall att det inte fanns någonting att klaga på och att vitmossa mar utmärkt att odla i. Men som letherneck skriver så är det viktigt att rötterna ej blir blöta under viloperioden. Vi har även på Orchidéhuset färsk och den rekommenderar jag naturligtvis. Eller framörallt att det är den "grövsta" Sphagnumen. De "block" som säljs kan ibland vara lite smuligaoch torkade och det gynnar definitivt inte Cattleyor.
Men det viktiga med Cattleya odling är att man vågar hålla dem torra under viloperioden så att de inte börjar växa. Sedan har vi alla som odlar Cattleyor egna blandningar. Så experimentera med lite olika så hittar du nog fortast din egen blandning. L

Lycka till, Peter

19/2 -09

Peter, hur ofta måste du byta mossan och vad annväder du för gödning och vatten?

19/2 -09

Håller med Peter, jag har inte så många cattleyor men dom jag har funkar utmärkt i ren vitmossa. Nåja frågar man mig så funkar dom flesta orkisar bra i mossa, men det kanske är en annan sak Viktigt dock att vattna på rätt sätt som sagt.

Peter: Bra att ni säljer grov mossa numera, jag var osäker på det, därav mitt "kanske". En fråga: Var kommer er mossa ifrån? Och hur mycket är det i en förpackning, nåt slags indikation på volym borde nog anges vid postorderförsäljning?

19/2 -09

Även jag odlar alla mina Cattley i ren spagnhum ...... och det går alldeles utmärkt, och med plantor som verkar trivas !
Jag tror att jag har 5-6 sätt att vattna mina spagnhumkrukor på, och då utifrån varje plantas behov ....... men jag styr även upp hur snabb upptorkning som behövs för varje planta med storlek på kruka och väl anpassade hål på sidorna av krukorna !
Det kan vara lite klurigt i början innan man hittat rätt väg, men när det väl sitter i ryggraden ...... så är det så smidigt

19/2 -09

Det var verkligen totalt olika odlings förfaranden! Intressant ! Letherneck, hur ofta måste du vattna??? Med bara bark torkar det väl ut väldigt fort ( ok. under viloper. men sen...) Ja jag väl får laborera lite. Som tur e´har jag fått dom till skänks, så det ingen investering presic, men det vore ju kul om jag kunde fixa dom.

19/2 -09

Ja krukorna ja,,Bör det vara såna med hål i eller är det ok med vanliga lerkr.
Jo ..Ewert det är just det där med ryggmärgen..det tar sån tiiiid innan man kommer dit, tycker jag som är otååålig . Och som nybörjare ( ja jag får väl skylla på åldern oxå:):) ) så är minnet extra rörigt...så man blandar ihop vem som ska ha mer eller mindre( orkideerna alltså

19/2 -09

"Signes" Det var inte så länge sedan som jag stod nere i källaren och hadde just plockat in min 3:e vedklabb i tvättmaskinen, när jag kom på att det var vedpannan 2 meter längre bort som skulle "matas" ... så här kan det verkligen bli rörigt ibland också, det är nog åldern här också

19/2 -09

) : jojo det bådar inte gott!!!):

19/2 -09

Spindeln:
Mossan kan vara i flera år och det är när krukan blir för liten som den byts ut. Fast många gånger när jag har slängt mossan och bytt ut den så var den oerhört fin. Det opitmala är ju när mossan växer i krukan. Jag använder (naturligtvis) Orchidéhusets pulvernäring. 20-20-20. Vatten är vanligt kranvatten här i Västerås där jag bor. Några gånger om året "sköljer" jag rent med osmosvatten. Men jag har inte sett att Cattleyourna är känsliga för vattnet.
Lasse:
Vi plockar och behandlar mossan själva. Den plockas på mycket varierande ställen. Det har funnits mycket runtom i Bergslagen men nu de sista åren tycker jag att det börjar vara riktigt ont om den bästa arten. Kanske händer det någonting i miljön. Mängden är svår....När vi packar så är det en viss volym och när den sedan förvaras (ifrysar) så kan den "klämmas" ihop och volymen blir mycket mindre... Svårt det där. Men jag skall försöka att tänka ut någonting bra så det också blir seriöst. Försöker också att komma på ett sätt att förvara den på så att den är grön hela tiden. Men ni kan ju tänka er själva hur många frysar jag behöver..
Signes:
Här der du att vi tycker att det bästa är att få egen erfarenhet, men försök att hitta lite tips i allas beskrivningar

Tack för bra frågor. Peter

19/2 -09

Signes jag har pressad vitmossa och kokkosbark till försäljning mossan är jättebra och inte smulig. Och garanterat utan ohyra.

19/2 -09

signes, jag vattnar lite olika beroende på om de står stilla eller växer/blommar,
men någon gång i veckan på de som är aktiva, de som vilar får nog inte mer än
var 14:nde dag, det går lite på känn. Att man som nybörjare inte bör använda mossa,
beror på att det är alldeles för lätt att övervattna, tro mig, jag har lärt mig det den hårda
vägen.:-) Cattleyor tål ju dessutom torka bättre än blöta fötter, och mina cattleyahybrider
blommar ju 2-3 gånger om året, så helt fel med bark kan det inte vara.

19/2 -09

Jag har en Cattleya som är planterad i en blandning av epiweb ach kokosfiber, liksom en Encyclia cordigera. Encyclian har jag haft några år nu och den tänker blomma så där måste jag ha gjort rätt, då den fått mycket vatten under växtperioden och väldigt lite under vilan. Nu har jag förståss lite svårt att avgöra hur mycket vatten jag ska ge Cattleyan då det är en Blc.som gärna vill ha något mera vatten än rena arter, men ännu har jag inte sett någon tillväxt, så jag får ta det lugnt med vattningen. Med vitmossa så måste jag då antagligen vattna bra mycket mindre till en Cattleya.

19/2 -09

letherneck: Det är såklart inte fel med bark, allt handlar om hur man befuktar materialet. Du kan odla i vad som helst som är någorlunda beständigt och ogiftigt, en del odlar t o m i gummi och plast som frigolit, PET (Epiweb), gamla bildäck osv. Själv tycker jag dock att det är lättast att hålla en jämn fuktighet i mossa, vilket kan vara en fördel särskilt under tillväxten.

Peter Göttfert - Du skriver ovan:
"Det har funnits mycket runtom i Bergslagen men nu de sista åren tycker jag att det börjar vara riktigt ont om den bästa arten. Kanske händer det någonting i miljön"

Kan det som händer i miljön vara att du plockar denna mossa för att komersiellt sälja den? Hur förklarar du att du insamlar mossa och säljer när det inte är tillåtet att plocka mossor av något slag för kommersiellt bruk enligt jordbruksverket?

19/2 -09

Lassse. det är lite skillnad på en som odlat orkidèer under många år,
och en som är nybörjare, men inte många tänker på sådant när man
rekommenderar mossa. Det har ju också betydelse vilka plantor man talar
om, och hur stora krukor plantorna står i, en liten kruka torkar naturligtvis upp
fortare än en stor.
Min uppfattning är att för de som nyss börjat med en orkidèplanta, då menar jag
de som växer epifytiskt, gärna vattnar för mycket, har Du då mossa som blir plaskvåt
om man inte ser upp, då slutar det ganska snart med en planta utan rötter.
Jag har några plantor i enbart mossa, orsaken är att just dessa inte trivs i bark,
men det är som sagt ingen lämplig alternativ för nybörjare.

Till mina cattleyor gör jag en blandning av 2 delar torv, 1 del lecakulor samt 1 del pinjebark. Stoppar även ner lite vitmossa vid rötterna

20/2 -09

Helena Jonson, Du menar förmodligen detta, sida: 55 :
http://www.naturvardsverket.se/Documents...

20/2 -09


Kan man laga sin egen mat med lite kännsla, så är jag övertygad om att man kan odla i spaghnum på ett säkert sätt ... oavsett om man är nybörjare eller mer rutinerad odlare !
Möjligtvis skulle det vara lite mer trögare för en inbiten rutinerad odlare att byta teknik .....
Man säger ju att "man kan inte lära en gammal hund att sitta",...... men det är enligt mig helt tvärtom.
Man kan alltid tillföra nya saker, men svårare att ta bort !
Som att lära en hund att INTE sitta, som kan sitta ...blir svårt

20/2 -09

letherneck: Min mor som är nybörjare i högsta grad har alla sina orkidéer i vitmossa och har lyckats bra, inga rotlösa eller döda plantor än så länge (hon har väl odlat orkidéer i kanske 3-4 år nu). Det stämmer dock att man måste vattna försiktigt tills man hittat rätt nivå. Men det kan ju vara svårt med vattningen även i material som bark etc, inte minst när barken börjar brytas ner och den fukthållande förmågan förändras. Även där tycker jag att vitmossan har en fördel i och med att den inte förändras lika mycket.

20/2 -09

Angående plocka mossa i skogen så kan man ju faktiskt komma överrens med markägaren, om denne är privat. Och jag tror knappas försäljningen av vitmossa i Sverige är speciellt omfattande. Värre är det nog med ren- och vitlav inför julen.

20/2 -09

Lassse. med en son som är en gammal räv inom orkidèodling, och kan
ge råd, är det nog inga problem. Sådana råd från en erfaren odlare har inte
en nybörjare, som kanske nyss köpt sin första planta, att tillgå.
Att mossa inte förändras så mycket över tid, är nog inte helt sant, den mossa
som de flesta köper, bryts ner betydligt fortare än bark, dessutom packar mossan
ihop sig om man inte är ytterst försiktig vid vattningen.
Men man säger ju att Var och en blir salig på sin tro.

20/2 -09

Merwic, inte ens om marken ägs av en privat markägare är det ofta
förbjudet att ta mossa mer än till eget bruk, det är länstyrelse och
kommunen som avgör detta, oavsett om det är privat eller annan ägare.
På många ställen i bergslagen är det helt förbjudet att ta mossa även för
eget bruk.
Annars är det förbjudet om:
om produkten har något nämnvärt ekonomiskt värde; i så fall är den
förbjuden. Detta har ansetts gälla mossa och lavar, i varje fall när de
samlas i större skala för försäljning som prydnad och liknande.

20/2 -09

letherneck: Jag blir lite förvånad över påståendet att mossa bryts ner fortare än bark. När jag sätter om plantor efter vanligen 3-5 år så ser mossan i stort sett oförändrad ut. Visserligen använder jag mest vitmossa från skogen, men har även testat importerad några gånger med liknande resultat. Men kanske kan faktorer som övergödning och inblandning av andra material försämra hållbarheten.
Packar ihop sig gör bara tanig, dålig mossa. Det är en stor fördel att använda grovvuxna arter.

20/2 -09

letherneck: Jag är tveksam till ditt påstående att man inte får plocka Sphagnum på egen mark för försäljning Du hänvisar till Allemansrätten vilket är fel eftersom jag pratade om egen egendom. Man bör snarare titta i Artskyddsförordningen, och där är inte Sphagnum klassad som en art som ska skyddas mot exploatering (Bilaga 2, eller vissa klasser i Bilaga 1). Däremot är den flaggad av EU som en art vilken "insamling i naturen och exploatering kan bli föremål för särskilda
förvaltningsåtgärder". Denna domen (rörande vitlav) visar också på markägarens rättigheter: https://lagen.nu/dom/nja/1986s637

20/2 -09

Merwic, det är inte mossan som sådan som skyddas, det är marken, och
eventuella andra växt, insektsarter i princip allt som kan störas av sådant,
det är en hel härva av olika regler som styr, men helt klart är det förbjudet
att plocka mossa, oavsett vilken, för försäljning, då måste man skaffa tillstånd
för detta. Det har varit uppe liknande fall till rättslig prövning.
Jag satt i vår miljö/hälsoskyddsnämnd ganska många år, och inte ens markägaren
kan exploatera marken hur han behagar, om det finns skyddsvärda biotoper eller
andra orsaker. Miljöbalken reglerar mycket, men även andra lokala myndigheter kan
införa särskilda regler.

20/2 -09

letherneck: Jag är ingen jurist, men jag tycker fortfarande att du har fel, och du ger mig inga konkreta exempel som får mig att tro annat. Det jag läst är att man bara behöver söka "tillstånd för handel" för arter som har markerats med n eller N i Artskyddsförordningen (som jag skrev ovan), eller är fridlysta. Se paragraf 7-9: http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.as... Ingen Sphagnum art har en sådan markering. Sen är det klart att en markägare inte kan exploatera en mark som är skyddad hur som helst, är inte det självklart? Det gäller då t.ex. Biotopskydd, Natura 2000, Naturreservat osv.

Annars får du gärna skicka mig ett meddelande om hur "det är helt klart förbjudet att plocka mossa, oavsett vilken, för försäljning om man gör detta på egen mark". För jag tycker att tråden börjat handla om något annat än det trådskaparen ville och vi kan kanske bör ha denna diskussionen privat istället?

Angående Cattleya och vitmossa: Är det inte viktigt att försöka ha en så liten kruka som möjligt när man odlar Cattleyor i vitmossa. Och bör man inte använda lerkrukor isf. eftersom mossan torkar ut mer jämnt i krukan då? Eller vad använder ni för krukor?

20/2 -09

Merwic: Jag skulle inte säga att det är viktigt med små krukor, det går bra med stora också, jag vet flera som odlat med framgång i stora krukor (t ex ovan nämnda Lars Mörch). Själv odlar jag dock i små krukor men det är mest av utrymmesskäl. Jag använder plastkrukor.

Vad gäller mossplockning så är väl det viktigaste för oss orkidéodlare att det inte finns något generellt förbud mot ickekommersiell mossplockning på annans mark, medan det är otillåtet att plocka för försäljning.

20/2 -09

Merwic. det är flera lagar som reglerar vad Du får göra och inte göra, inte
bara allemansrätten, Du får t.ex. inte orsaka skada på annans egendom,
det regleras i brottsbalken, miljöbalken reglerar andra typer av restriktioner,
o.s.v. så Du får tro mig på mitt ord, men en övergripande paragraf i brottsbalken
är vad 8 § säger om egenmäktigt förfarande, 2 § brottsbalken om tillgrepp av natur-
produkter.
Däremot har Lasse rätt, man får plocka för EGET behov, om inte området där Du
tänker plocka är ett skyddat område, t.ex. naturskyddsområde eller liknande.
Exempelvis har vi här i Fagersta flera sådana områden, och var och en är alltid
skyldig att förvissa sig om vilka restriktioner som gäller i varje enskilt fall.

24/2 -09

Tack för konkreta odlingstips.
Sen tycker jag att det är trist att min fråga leder till annat resonemang som skulle kunna ske på annan plats.

24/2 -09

"Signes" Hur har det gått ? ... har du börjat med spagnhum ?

24/2 -09

Njaa jag har blandat lite smått och gott, tog lite från alla tips (alla har ju rätt utifrån sitt perspektiv:):) så att säga. Men det var det här med krukor..hur odlar du dina? med hål eller vanliga? (lerkrukor alltså)

24/2 -09

Jag odlar i plastkrukor med stora hål runt sidorna ... tidigare så hadde jag oglaserade lerkruka med hål på sidorna som jag gjort själv för Cattleya, men jag tyckte dels att den sög upp och torkade upp mossan för snabbt utmed sidorna och att den tack vara isolerande egenskap, kylde ner substratet för länge efter en vattning .... och sedan kunde jag inte göra tillräkligt med så stora hål i lerkrukorna som jag önskade !

24/2 -09

Ewert: Hur gör du för att få stabilitet - en plastkruka med torr vitmossa väger ju snudd på ingenting. Har du stabila ytterkrukor?

24/2 -09

"Merwic" Ytterkrukor ratar jag, och allt annat som hämmar lufttillförseln till rotsystemet ....
Därimot så har jag väl tilltagna krukor med bred botten, för att de skall stå stabilt .... men sedan får man centrera plantans tyngd allt eftersom den växer för mycket åt ett håll !

24/2 -09

signes, Merwic: Jag brukar lägga en lagom tung sten i botten av krukan när jag odlar i vitmossa, då står dom stadigt,
funkar bra för mej.
Mvh.
Stefan

24/2 -09

Ok, tack för tipsen.

Ge ditt svar