Råd / Släkten, arter och hybrider / Cattleya /

Skriv början av artikeln om Cattleya jenmanii ?? Cattleya labiata

Nyckelord: Cattleya jenmanii ?? Cattleya labiata

Inlägg med Cattleya jenmanii ?? Cattleya labiata som nyckelord.

Det är 2 år sedan denna blommade, förra året satte den bara rötter. Köpte den som C. jenmanii i maj 2006, men misstänker att det är en C. labiata eftersom blommorna är identiska.
Arterna skiljer sig i utbredning (C.jen.=Venzuela) C.lab.=Brasilien. Blommorna är lika men C. lab är mer storvuxen och har dubbelblomskida. En icke fullvuxen C. lab. har dock ofta enkel blomskida. Framtiden får utvisa!
Om så, så måste jag ju köpa en riktig C. jenmanii!
mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya jenmanii ?? Cattleya labiata

2/11 -08

Den är vacker oavsett vilken art det är.

Mycket tjusig grattis

2/11 -08

Dom är svåra att skilja åt. Förr trodde dom att jenmanii-plantorna var en dålig klon av labiata och man ville inte odla jenmanii. Labiata får ju oftast (mer än 99%) en skida i skidan, dubbelmantlad. Jenmaniil doftar godare än labiata, sött som gaskeliana. Jenmanii får lättare flera blommor ur samma skida, upp till sju stycken, även svaga plantor får flera blommor och detta var ett vinnande konsept för jenmanii i odling.

3/11 -08

Ja visst är den fin! Framtiden får utvisa om det är en C. jen. eller C. lab. hur som helst är det ju anledning till att köpa en C. jenmanii (till) så att jag kan jämföra, ha ha.
mvh
Mikael

3/11 -08

Förövrigt är jenmanii både mindre och mera kompakt i växtsättet. Annars är utseende på jenmaniis blommor lik labiatans fasän de är mindre.

3/11 -08

Grattis Mikael, då får det väl bli både en jen. och en lab. till så du blir helt säker

3/11 -08

Oavsett vad den heter så är den jättesnygg och färgen är bedårande.Grattis Mikael!!

3/11 -08

Mikael: Hur tänkte du då göra för att få plats med jenmaniin? Bäst jag infogar en bild på platsbristen...

3/11 -08

Jag skulle inte oroa mig, Sprattelgumman, läste ju i annan tråd att din käre make har viss erfarenhet av kunna ordna plats till betydligt fler orkidéer (och ormar och ödlor och vad det mera var) på betydligt mindre antal kvadrat. Bara få honom att känna sig som en student igen så kommer lösningarna att bara flöda fram
Vilket underbart fönster, förresten!

3/11 -08

Ja, Säluttern, ett utmärkt förslag, ska nog ta och "studenta mig" och omgivningen. Frugan kom med förslaget att använda fönstret på min arbetsplats, ja varför inte. Som sagt det finns alltid plats för en till!
mvh
Mikael

3/11 -08

Äsch inte behöver du det Mikael! Det syns ju hur tydligt som helst att det finns gott om plats kvar på översta hyllan - där i mitten. Knö dom andra lite åt sidan så är problemet löst

12/7 -22

Den C. labiata jag köpte har avlånga, ganska spetsiga blad. Medans min C. jenmanii har mycket bredare, rundade blad. C. labiata har även en svagt rödaktig lila ton i kanterna på bladen, vilket den andra inte har. Färgskillnaden märks extra tydligt på de nya skotten.

12/7 -22

Plantan kan variera något i form beroende på gener och framförallt odlingsbetingelser. Båda arterna och speciellt C. l blir lätt lila av pigment när ljusmängden är stor.
Mvh
Mikael

Ge ditt svar