Råd / Släkten, arter och hybrider / Cattleya /

Skriv början av artikeln om Cattleya Peckhaviensis

Nyckelord: Cattleya Peckhaviensis

Inlägg med Cattleya Peckhaviensis som nyckelord.

Jag skulle vilja ha tips från någon som har egen erfarenhet av cattleya peckhaviensis. Undrar om jag sköter den rätt.

Vuxen planta i plastkruka. Jag har nu under sommaren låtit den stå ute dygnet runt (ej under 11grader nattetid), har hört att skiftningen mellan varmt och kallare temperaturer ska bidra till bra blomning. Men har även läst att c. schilleriana och aclandiae gillar värme!?

Vattenbad med näring får den i ca 20 min när barken torkat ca 1g/v, kanske inte är nödvändigt eftersom de har ganska små bulber? Jag tycker mig se att en del rötter är ruttna, kanska ska sluta bada den och istället sköja genom den?

Den har fått en hel del indirekt och direkt solljus. Vill gärna ha tips på hur ni sköter er peckhaviensis. Jag vill ju få den i blom.

Nyckelord: Cattleya peckhaviensis

19/8 -11

http://orchids.wikia.com/wiki/Cattleya_P...
http://www.sborchid.com/plantdisplay.php?ocode=DN46963

Fortsätt att doppa den i ca 15 minuter men mer sälland då den inte är i tillväxt.
Att göda 1 ggr per vecka låter mycket, kanske du skall fundera på att skölja ur salter om du misstänker att rötter är skadade.
Se till att komposten är lagom torr innan du vattnar igen

19/8 -11

Jag har kollat in denna sidan förut, kanske är det för kallt att ha den ute nu när nattemperaturen är på 11-15C? Jag tror också att den ska ha lite mindre gödning, kanske 1 gång varannan vecka.

20/8 -11

Jag har för mig att Li Juang har en sådan. Kanske hon vet lite mer om plantan i fråga.

21/8 -11

du har så rätt stella, jag äger en Peckhaviensis sedan i vinter/våras.
Har inte haft den länge nog för att se blomprocessen.
Min planta är blommogen med.

Den fick ett skott i våras men när bladen vecklade ut sig så vissnade dem på en gång, vart orolig. Hadde sett rödaktiga prickar/fält innan den vissnade, bulben sjönk ihop med och jag trodde det var kört. Men lärde mig då att om denna primärhybrid får röda fält el prickar så står den för ljust, provade att ha den mer i skugga och provade stegvis och jag har den ca 2 m fr ljust fönster bakom andra orkideer vid så mkt skugga som möjligt.

Efter ett par oroande vek fick den nytt skott jag höll koll på och den vecklade ut sina blad för en tid sen och är prickfri å grann
Lärde mig att denna planta inte behöver lika mkt ljus som andra cattleyor.

Min mår mkt bra nu, står i minikruka med bara mossa så den får torka ordentligt, vattnar igenom 1 gång per vek plus sprayning emellan. gödning varannan vek. vintertid tills den fått skott knappt ngn vattning alls, lite spray bara o ingen gödning. Om jag minns fel, rätta mig isf...att torr-vila lägger stor grund till blomning, finns kanske fler processer som är lika viktiga!?En kräsen dam
så jag håller min mer åt det torrare hållet o prioriterar duchning så även fukten ökar.

Har min planta rätt varmt med lite automatisk nattsänkning via konstant öppen balkong. Får ganska god cirkulation av fläkt 1 m ifrån och verkar må bättre av deet.

Ge ditt svar

Förra veckan var det tydligen storstäd i hjälpmedelslagret och jag fick förfrågan om jag var intresserad av en droppställning
och det var jag absolut. För allt med hjul är välkommet spev för mig.
Ställningen putsade jag till, för såg ju väldigt sjukhusaktig ut. Satte på motivfolie och den vart vit och chackrutig.
Den fick plats i köket och flera hängamplar, korg och vinrankan fick plats
Den gav möjlighet för andra kommande plantor att få plats, och på sommarn när plantor måste vattnas oftare så kör jag bara in den i duschen för vattning. Kan inte bli mer praktiskt även om det generellt inte är den vackraste möbeln

Fann till min glädje att ena Phal-hybriden på vinrankan äntligen börjar visa tecken på att anpassa sig. Hadde inget stort rotsystem och det var vågat att ta den plantan....men nuså börjar den gilla läget

Går i väntans tider på 4 plantor fr Lasse, blir mkt spännande då jag nu även beställt/köpt en Cattleya Peckhaviensis

Hoppas ni haft en trevlig julhelg och kanske fått ngn orkidejulklapp?
God fortsättning

Nyckelord: Cattleya Peckhaviensis

27/12 -10

Va otrolig pysslig och hitte på du är. Helt otroligt hur du kan se möjligheter och lösningar som även underlätta skötseln av orkidéna.

27/12 -10

tack det var snällt sagt jag är nog lagd åt det pyssliga å påhittiga hållet...om än okonventionell.
men du verkar ju oxå vara påhittig och händig...el har jag fel?

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.