Råd / Släkten, arter och hybrider / Calanthe /

Skriv början av artikeln om Calanthe rubra

Nyckelord: Calanthe rubra

Inlägg med Calanthe rubra som nyckelord.

Ny inköp från Blomsterlandets utställning för ett par veckor sedan. Rena rea priset. Tyvärr var plantorna mkt missköta där men 49,50 istället för 350:- så kan man ju chansa lite. Är där ngn som vet vad detta är för sorts orchidee jag kan inte hitta ngt på nätet om den.

Nyckelord: Calanthe rubra

17/3 -13

Hej
Sök på calanthe rubra istället

Truls!!!
Du har nog gjort ett riktigt fynd!! Googlade på Calanthe rubra, som Morfeus föreslog, och Stenåsa har den för 395:-!!!

17/3 -13

Så läcker färg! Grattis!

17/3 -13

Tack ska ni ha för hjälpen. Jag gissade oxå på calanthe men fattades ett h i ordet när jag letade därför hittade jag inget. Det är ju tusan så slarvigt att man inte får rätt namn när man handlar. Men nu e jag glad igen den e så fin i blomstängeln. Min första calanthe.

19/3 -13

Hej
Kände att jag vart sugen på att försöka fynda. Var sådan utställning här också för ett tag sedan. Hur länge efter började rean?

19/3 -13

Och ännu bättre är att söka på Calanthe rubens Min egen blommade nyligen och håller på att utveckla ett nytt skott just nu:

Den växer och blommar bäst i greenmix, men kan även odlas i ett antal olika vattenhållande komposter. Så ser ut bulben på min planta:

20/3 -13

Så vacker din är Svetlana. Min är planterad i mossa, har inte vågat pilla i substratet för att se om där är ngt annat oxå. Skall den vara fuktig alltid?

20/3 -13

När den tappar bladen ska den stå helt torr tills nytillväxt startar. Min dock lyckas alltid starta nytt skott utan att bli bladlös innan så min får aldrig någon vila
Principen är enkel, när den växer och har transpirerande/fotosynteserande blad ska den ha rikligt med vatten och näring, när tillväxten avslutas och bladen fallit ska den stå helt torr, den vilar då. När tillväxten startar igen ska den vattnas försiktigt till en början och i takt med ökad tillväxt ska vattengivor ökas och näring tillsättas.

20/3 -13

Tack Svetlana för dina goda råd och även ni andra för era fina kommentarer. Rea hade de efter ca 1 månad men de var dåligt skötta men mina har hämtat sig.

21/3 -13

En av minna favoriter, mycket vacker

25/3 -13

Ännu en fråga. Bladen börjar gulna fastän plantan blommar fortfarande lika fint, nytt skott är på väg upptäckte jag idag. Vad göra? Måste ju ge den vatten o näring.

25/3 -13

Suuuuper vacker!!!

25/3 -13

Calanthe rubra fäller väl de gamla bladen när nya bulber är på väg om jag inte missminner mig. Den är inte städesgrön som tex Calanthe triplicata. Den vilar på vintern med bladlösa bulber om det är en ren art av rubra och inte en hybrid.

26/3 -13

Japp, den är bladfällande, även om det är en hybrid. Den gör din planta också Truls, den håller på att tappa sina sista blad Men viloperioden kan bli mycket kort eller helt frånvarande om odlingsförhållanden är gynsamma. Du ska vattna plantan sparsamt just nu, öka på vattningen försiktigt i takt med tillväxten sedan. Gödningen kan du börja med då bladen börjar separeras på det nya skottet.

26/3 -13

Men titta vad jag hittade idag. Ett nytt skott till. Men ett problem är att bulben står ända ut i kanten på krukan och det nya skottet kommer inte att få plats. Min fråga är då skall jag försiktigt lyfta över den i en lite större kruka och när skall jag göra detta? Kan plantan komma med 2 nya bulber så här och ändå klara av att bära fram dem? Känner mig som åsnan mellan 2 hötappar. Blommande planta med 2 nya skott på gång och ändå dra ner på vattningen.

26/3 -13

Du ska inte dra ner på vattningen utan du skulle vattna sparsamt sedan länge då blommande bulb mognade. Du ska däremot omplantera växten omedelbart, innan nya skott hunnit rota sig. Du kan sätta den i samma kruka med gamla bulben mot kanten så att bägge nya skott får plats. Plantera gärna i ren sphagnum mossa eller greenmix, i övriga substrat blir tillväxten dålig, vilket kan leda till utebliven blomning.

26/3 -13

Då tackar jag för alla dina goda råd. Skall göra som du säger. Skall bli spännande det här.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.