Råd / Släkten, arter och hybrider / Bulbophyllum /

Skriv början av artikeln om Bulbophyllum sumatranum

Nyckelord: Bulbophyllum sumatranum

Inlägg med Bulbophyllum sumatranum som nyckelord.

Utropspris: 60 kr. Frakt: 40 kr per paket.

Mån 19/8 -13 22:00 var auktionen slut ...men 2 minuter återstår alltid vid nytt högstabud (info).

Art från Sumatra.
Foto på arten finns här
Ungplanta ca 8 cm hög.

Fler orkidéer till salu finns på min profilsida.

Nyckelord: Bulbophyllum sumatranum

17/8 -13

Jag bjuder 60kr

Ge ditt bud

Blommade i januari sist.

Nyckelord: Bulbophyllum sumatranum

20/7 -10

Underbar, grattis!
mvh
Mikael

20/7 -10

Påminner den inte lite om ett monster med stora klor?

20/7 -10

Jättefin, en riktig praktbulbo.

20/7 -10

Snyggt Brittmarie och grattis !

Det här är nog den vackraste bulbon jag sett, grattis!

20/7 -10

Jättefin. Hur är det med doften då?

20/7 -10

sommarbo: med näsan i blomman så känner man en svag doft...definitivt ingen odör.

20/7 -10

Det var ju tur Brittmarie

20/7 -10

Riktigt maffig och häftig! Grattis!

Grattis med en herlig Bulbo Brittmarie.

20/7 -10

Tack allihop , den är jättefin.

Ge din åsikt

Köpte några plantor av Linda K här i höst innan det blev vinter och nu blommar den första...härligt !

Nyckelord: Bulbophyllum sumatranum

Grattis, den här var ju riktigt läcker!

17/1 -10

Grattis Brittmarie, den var verkligen läcker !

17/1 -10

Ja stor och fin faktiskt... och ingen skunklukt hahaha

18/1 -10

Elegant i form och färg! Vad är det för storlek på blomman? Tror inte jag sett någon irl och har inget hum om hur stor eller liten en sån blomma är

18/1 -10

Säluttern : Den är 6 cm bred och 5 cm hög.....stor blomma på kort stängel, perfekt för mig, gillar inte långa stänglar.

18/1 -10

Härlig form och färg.
mvh
Mikael

Ge din åsikt

Min fina planta som blommade när jag köpte den för två månader sen (21 jan) har nu plötsligt fått för sig att blomma igen. Idag upptäckte jag en stor och fin knopp. Jag undrar om det är min förtjänst att den knoppen bildades eller om anlaget lågt dålt sen länge.

Kul i alla fall eftersom jag planterade om den för bara några veckor sen och då såg jag ju inget som såg ut som en knopp.
: )

Nyckelord: Bulbophyllum, Bulbophyllum sumatranum

Grattis!

Nej de kan vara lite lömska! Vet inte om våren och ljuset har kommit dit där du bor, men det och värmen kan vara en triggare. Annars är den arten känd för att blomma lite när som. Vad jag har märkt, även på gamla bulber. Det är roligt.

Linda

30/3 -07

Ja, nog har våren kommit hit alltid. Bor ju på samma breddgrad som Tunisien ungefär och det kändes i förrgår när det var 30 grader varmt och man knappt kunde vara i solen utan att svettas ihjäl. : ) Snart slår våra syrener ut, knopparna är redan stora och lila, de brukar blomma runt påsk ungefär.

Det är ju kul att det är en liten lömsking jag har köpt. : ) Då kan jag se fram emot många stinkande blommor i framtiden. ; )

stinkande blommor?? jag har faktiskt inte ens märkt att de har en doft. Du måste trycka näsan väldigt nära? Vad är det för en spännande klon som du fått tag i?

L

30/3 -07

Nej, alltså ingen riktig stinkare mera av en smygare. ; ) Den luktar rutten mossa eller nåt, inte gott men inte hunbajs heller (luktade på en hundbajs-stinkis på mässan förra helgen -Fy f....n va den stank! Å ändå skulle jag stoppa näsan i den, ja man kan ju undra varför jag gjorde det? ; ) )

Ja, man måste stoppa näsan i blomman för att känna lukten och den luktar mest när solen (eller varma lampor) värmer upp den.

Det ska bli spännnande att stoppa näsan i min sumatranum då när den en gång ska blomma..,-))

5/4 -07

Helena, hur stor är din planta? Jag minns inte om jag såg den när jag var hemma hos dig, eller är den införskaffad senare?

Minns inte om den fanns då eller kom senare..den har nog 5 bulber som är ca 12 cm med bladen.Den sitter långt in i skåpet på bakre väggen.

Ge ditt svar

Jag har ju nyligen införskaffat mig mina första fyra små Bulbosar. En var ju i blom när jag köpte den, men den har redan slutat blomma. Idag tog jag bort den sista vissna blomman.
.
Hur länge står blommor på B.sumatranum?
Mina blommade mindre än tre veckor. Det var tre fina knoppar när jag köpte den 21/1 och de slog ut efter ca en vecka och nu har de vissnat.
.
Sen en annan fråga: När blommar vanligtvis b.ambrosia?
Min är ju stor och fin och har massor av nya skott, men när kommer knopparna och var kommer knopparna? Kommer de i toppen av skotten eller från botten?

Hoppas ni har några bra svar till mig.

Nyckelord: Bulbophyllum, Bulbophyllum sumatranum

Hej hopp
Hade du en och samma blomma på B.sumatranum i tre veckor. Det är bra jobbat! En kanon klon verkar det som. De brukar vanligen blomma 6-8 dagar. De som jag har blommar ungefär 3-4 gånger per år.

B. ambrosia brukar blomma under januari-mars. Precis när solen återvänder. Från att blomstänglarna kommer till att blommorna är utslagna så räkna med 3-4 veckor. Hos mig ska de blomma om kanska tre-fem dagar. Blommorna kommer från bulbens bas, blommar på fjolårets bulber, medan det är nya bulber på utväxt.
Min blommade först när jag hade ungefär 30 bulber på den.

MVH Linda

14/2 -07

Bulbophyllum är i överlag inga långblommare. Vilket är lite synd men gör att man längtar lite extra tills nästa blommning.

Jag vet inte när B. ambrosia blommar men jag vet i alla fall att blommorna alltid kommer från basen av bulben. Nu när den växer ge den bara massor av gödning och vatten så ordnar det sig. Vissa blommar ju på de nya skotten och vissa på de gamla.

oops, Lika hann visst före medans jag skrev.

15/2 -07

Jaha, tack det var kul att veta att min sumatranum var en långblommare. : ) Ja, den stod nog inte riktigt i tre veckor snarare två och en halv. men det var ju längre än 6-8 dar i alla fall, nästan dubbelt så länge stod ju mina i alla fall. : )

Då ska jag kolla min ambrosia.... går och kollar....den har 21 nya bulber och 45 eller nåt gamla bulber. Så blomstor är den definitivt i alla fall, men jag ser ingen antydan till stänglar eller knoppanlag. Bara en massa nya fina gröna rötter som växer så det knakar. Vissa av de nya bulberna är färdigväxta och vissa är bara ett blad fortfarande så jag får väl vänta lite till på blomningen.
.
Så här såg den ut 21 jan, nu är rötterna grönare och många fler.

.
Hur vill den stå? Jag har min under lysrörsljus just nu och bara lite dagsljus från ett norrfönster. Räcker det? Vill den stå svalt eller varmare? Har nog ca 16 på natten och runt 20-22 på dan. Är det ok?
.
Massor av frågor, men jag vill ju gärna göra rätt med den. : )

15/2 -07

Ståtlig planta du har Mia! Jag har min på ungefär samma sätt som du, under lysrör i norrfönster, dubbla lysrör ca 30-40 cm ovanför, men plantan står lite i utkanten av bänken. Temperaturen ungefär densamma den också, ambrosia är ingen utpräglad varmväxare så det funkar nog bra. Min var rätt liten när den blommade första gången, kanske 6-8 bulber, å andra sidan blev det bara en blomma den gången.

15/2 -07


Min ambrosia

15/2 -07

Jaha, det låter ju bra. Då är det väl bara att vänta då. Typiskt, jag som inte gillar att vänta.
.
Ja, den är fin i blomman Lasse, ska visst dofta typ mandel eller något sånt. Minns du om din gjorde det?
.
Jag har också dubbla lyrör, de är på 40 w och det ena är ett Sylvania GTE, Warm White Delux, F40/wwx 40 w och det andra är ett General Electrik WATT-MISER, F40 CW-RS-WM, Cool White 34 W. Är det bra lysrör? Jag har ju fått dem, så jag vet inget om dem.

På hylla nr 2 har jag ett sådant GE lysrör och sedan även ett GE Wide Spectrum, F40 PL/AQ , Plant and Aquarium. Vilka är bäst att kombinera till orchidéer?

15/2 -07

Svälj, det där med belysning är jag ingen hejare på, mer än att "cool white" troligen är bättre än "warm white". Själv har jag ett växtrör (Osram Fluora) plus ett dagsljusrör (Osram Lumilux de Luxe) alt. ett kallvitt, vilket har funkat bra. Men här kan expertisen i form av t ex Micke K ge bättre råd.

Ja, som sagt, ambrosia doftar starkt och gott. Om den luktar mandel minns jag däremot inte, mitt doftminnescentrum i hjärnan har sen länge slutat fungera.

Jag har visserligen min i växthus, men inte överdrivet ljust då lysrören behöver bytas. Temperaturen går upp till 20° på dagen men ligger runt 14° på natten. Tror det är i svalaste laget för den.

Den har en behaglig doft, lite sött som tuggummi nästan.

Linda

15/2 -07

Jag kan göra ett litet inhopp när det gäller ljusrör. Man skulle ju tro att "cool white" vore det kallaste/blåaste ljuset, men så är det inte, utan "dagsljus/daylight" är de kallaste. (av de vanliga rören) Mao: varmvita -> kallvita -> dagsljus.

Nackdelen med dagsljusrör är ju att de är ganska o-mysiga, men de ger mera blått ljus som det annars brukar vara dåligt med när man har konstljus.

Mia P: Jag snubblade över en länk där en kille snackar om olika typer av rör. Se om du hittar dina här: http://retirees.uwaterloo.ca/~jerry/orch...

16/2 -07

Ja, tack Johan.
Fast jag fattar inte så jättemycket av det som står. Mina lysrör verkar ligga runt 3000 cct och det verkar ju inte så bra om man kollar på vad dagsljus har för värde. Måste kolla i några andra frågor om ljus. För det här blir jag inte riktigt klok på.

...............................................................Nominal........CRI........CCT.....Notes
................................................................LPW (1)........appx.........(K)
Daylight.....................................................65................75.........6250.....Bluish, (menar han möjligen att det här är dagsljus eller en dagsljuslampa?)
Sylvania Deluxe warm white.................55................74.........2950.....Low efficiency
GE Deluxe warm white..........................55................77.........3025.....Simulates incandescent
GE Plant and aquarium light................48.8............70.........3050......Pale purplish
GE Cool White.........................................78.8............62.........4150.....White

De här verkar ju bäst:
GE Chroma 50........................................55.3............90..........5000.....Sunlight on cloudy day
GE Chroma 75........................................50...............92..........7500......Northern clear daylight

Hej Mia. Så här utläser du detta.
(Nominal) LPW = Lumen Per Watt = Ljusutbyte - Ju högre desto bättre
CRI = Color Rendering Index = Ra-tal - Färgåtergivning - Ju högre desto korrektare färgåtergivning.
CCT = Kelvinvärde - runt 6000 är dagsljus. Över 6000 är onödigt då ljusutbytet avtar

Jag tycker GE Chroma 50 verkar vara ett bra val.
Blir inte riktigt klok på det översta som det bara står Daylight. Bra ljusutbyte, bra Kelvinvärde och okey Ra-tal (färgåtergivning)
/ Micke

16/2 -07

Ja, tack Micke. Men mina lampor då, är de helt värdelösa? Ska jag ge mig ut och fösöka köpa nya lysrör kanske?

Ja, den översta med bara daylight tror jag är någon sorts referens till hur dagsljus ser ut. Den stod överst i listan över GE lampor.

Men vilket är högsta värdet på CRI och på LPW? Är det 100 eller mer?

Ge ditt svar
Bulbophyllum sumatranum. Från Mia.P.
Måste bara lägga in en bild på min lilla stinkis. Visst är den fin!
En närbild på blomman också

Nyckelord: Bulbophyllum sumatranum, Bulbophyllum

8/2 -07

MRÄWL!

Tur att jag har några Bulbophyllum påväg från Singapore nu.

8/2 -07

Vanskligt läcker. Hur länge har du haft den och blommar den nu? Denna har jag beställt med Singapore beställningen som Micke håller i. Stinker den mycket?

8/2 -07

Delicious! Hur mycket och illa luktar den?

8/2 -07

Hihi, jag ska bara säga att den är tuff och rolig och sen ska jag noggrant dra igen blixtlåset över vidare associationer: zipp!

8/2 -07

Jag köpte den på Carolina Orchids 21 januari och då hade den två blommor utslagna och tre knoppar.
De två första blommorna har vissnat, så det här är de tre knopparna som är utslagna nu.
Den stinker faktiskt inte så illa. : ) Den luktar mycket svagt av typ rutten mossa eller nåt sånt och bara om man står riktigt nära och stoppar näsan i blomman.

Fast den luktar faktiskt lite mer nu när jag har satt den under ljus.

Dregel dregel!

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.