Skriv början av artikeln om Brudorkide

Nyckelord: Brudorkide

Inlägg med Brudorkide som nyckelord.

28/4 -09

Mina orkidéer

Mina orkidéer. Från _nean_.

2 Brudorkidé
3 Cambria

Nyckelord: cambria, brudorkidé

Prata om bilden

Hej alla glada!

Det är ganska nyligen som jag blivit ägare till två brudorkidéer. De var så fina när de kom hem men efter ett tag upptäckte jag att de hade fått löss i komposten (den som består av barkbitar). Jag laddade såklart en sprayflaska med diskmedelsvatten och sprayade dem två gånger per dag i tre dagar (har läst att man ska göra det med andra kryp som kan drabba orkidéer). Nu är de borta! Men i samma veva som jag hade dem på diskbänken köpte jag lite frukt (jag vet! dålig kombination men jag var tvungen för att ha som matsäck den veckan, skolor ni vet). blommorna trillade såklar av - knopparna torkade och blev gula. Eftersom det var i kombination av dessa två händelser som fick mina orkidéer att purkna vet jag inte vilken av sakerna som ställde till oredan.
Var det diskmedelsvattnet? Eller var det frukten?

Mina orkidéer har i alla fall flyttat tillbaka in i sovrummet igen, där de gör sällskap åt en gullranka. De verkar trivas där inne, alla blommor trillade inte av vid behandlingen ute i köket och den ena har tre blommor kvar och den andra tror jag har fyra.

Mina första dagar som orkidéägare kan man alltså sammanfatta som att de inte har gått så bra.

Nyckelord: brudorkidé, frukt och orkide, ny orkidéägare

24/4 -09

Alla drabbas vi av bakslag ibland... men det är bara att kömpa på. Snart har du nog fått dem i blom igen på egen hand och då kan du känna dig extra stolt.

24/4 -09

För att svar på din fråga, att de stod brevid lite frukt på diskbänken ett litet tag lär inte ha påverkat blommorna så märkvärt. Anledningen att de vissnade är troligen pga stress genom transport eller ohyran du upptäckte - alltså inte ditt fel. Dina första dagar har du gjort rätt, tagit hand om ohyran först, och sedan hittat hit. Som Mattias sa, snart kan du säker få dem att blomma om och då kommer det att kännas ännu bättre eftersom du drivit upp blommorna själv. Välkommen till OP... och AO (anonyma orkidholister).

24/4 -09

Men tag dig i akt! Första gången man själv lyckas få en orkidé i blom eller första gången man lyckas övertyga en dödslängtande orkidé om att livet trots allt är värt att leva, är direkt beroendeframkallande och borde klassas som narkotika!

24/4 -09

Tack för erat stöd, jag känner mig mycket bättre till mods i mitt orkidéägande nu och jag tror nog att mina orkidéer också kommer få tillbaka livsgnistan snart

Jag tror dock inte att min mamma håller med plopp om att det är beroendeframkallande att rädda livet på en orkidé. Hon hittade nämligen en orkidé en gång som var kasserad på en kompost. Den ställde hon in i växthuset tills den mådde bättre sedan gav hon den till sin syster och sedan dess har den blommat flitigt.
Men inte har hon några orkidéer för det.... hon har andra - giftiga växter, istället

Ge din åsikt

11/6 -08

phalaenopsis

är alla phalaenopsis brudorkiéer?

Nyckelord: brudorkidé

11/6 -08

Brudorkidé är det svenska namnet på Phalaenopsis, så svaret på din fråga är väl ungefär ja... Det är ju så att alla växter har två namn på latin; ett "förnamn" som i det här fallet är Phalaenopsis och ett "efternamn" som ibland är ett artnamn, t ex mariae och då skrivs det med liten bokstav, ibland ett hybridnamn, t ex Mini Mark och då med stor bokstav. Phalaenopsishybrider som man kan köpa på ICA etc, är oftast så "sönderhybridiserade" att det är meningslöst att ge dem namn, men ibland händer det att man hittar namnade hybrider även där.

11/6 -08

Ahh, nu fattar jag varför det är stor bokstav på en del och liten på andra Fast jag kommer nog ändå inte att skriva rätt
Tack Plopp.

11/6 -08

Ge ditt svar

Har på några av mina brudorkideer fått fläckar av vit karaktär, ser ut som om mjölk har torkat in. De mår fint, skjuter nya stänglar och blommar,men undrar just vad det beror på, samt att vissa blad är väldigt "slappa". Inte så hårda och stadiga som när jag köpte/fick blommorna
Vattnar dem ca varannan vecka, ej på bladen utan bara komposten och rötterna...
Ngn som har ngt tips eller kan förklara så jag slipper grubbla så mkt....

Nyckelord: Brudorkide, vita fläckar

1/2 -08

Hej, kan det vara så att du vattnar med kranvatten. I så fall kan ju dessa vita fläckar kanske endast vara kalk/mineraler som syns efter det att vatten dunstat på bladen. Hänger bladen mycket och blir långa och mörkgröna kan du prova att ställa bruden ljusare. Tänk på att den inte ska stå i sommar sol då blir den bränd. Hoppas det ordnar sig.

Ge ditt svar

22/10 -07

Brudorkidé

Brudorkidé. Från Blompappa.

Jag har provat min nya kamera...........

Nyckelord: Brudorkidé

22/10 -07

...och ni verkar komma väldigt bra överens
Tjusig bild!

Stilren och mycket vacker!

Ytterligare finfint kort !
Monika

Prata om bilden

22/10 -07

Brudorkidé

Brudorkidé. Från Blompappa.

Kom närmare, kom närmare........

Nyckelord: Brudorkide

22/10 -07

Vilka otroliga bilder...vad heter din nya kamera ??

22/10 -07

Helt otroligt vacker bild....
Undrar oxå vad det e för magisk kamera du har...?:P

22/10 -07

Åh så läckert fotat! Kamerasorten är bara en liten del av magin, fotografen är den större delen!

22/10 -07

Det är en Canon Powershot S5 IS

Den har bra objektiv. 12 x zoom som motsvarar 36-432 mm i småbildsformat. Supermacro 0 -10 cm.

Vridbar 2,5 tums monitor. Bra när man har både knä- och höftledsprotes och vill ta närbilder på orkidéerna. Då slipper man att lägga sig på magen bland ettermyror, fästingar eller ute i de blöta kärren.

Effektiv bildstabilisering för att nämna några saker som jag sätter värde på.

En liten grundläggande användarhandbok för kameran följde med (34 sid), samt en CD som man kan läsa mycket på .pdf 202 sidor, om man inte bara kör på Auto.

Tidningen FOTO nr 9/2007 hade en test av digitalkameror. Där fanns även ett reportage om Kalmar Fotoklubb.

22/10 -07

Den tar mycket fina bilder. Denna är läcker!
/Helen

22/10 -07

Snyggt Anders. Det gäller att vara stadig på handen, hi hi.
Glöm ej kameran på onsdag.
Bjarne

22/10 -07

Jag har en likadan, den är toppen! Fast min heter S3IS, 5an är nog en ytterligare förbättring.

Mycket vackert foto-grattis
Monika

22/10 -07

Wow! En sån kamera skulle man ha, hur mycket kostar en sådan ca?

22/10 -07

3300 - 4000:- på nätet det var billigt för den bildkvalitén...har också Canon men inte får jag de närbilderna:-(

22/10 -07

Oj, Anders - har du blivit med ny kamera - grattis!!!
Din är att en bit vassare än min Canon A710 IS, men så är du ju också så otroligt intresserad av fotografering!!
Nu kommer du att ta ÄNNU bättre bilder - härmed är du utnämnd till KÖS hovfotograf:-))))

22/10 -07

Siba tog på Internet 4 134 kr. Kalmaraffärerna ca 5 000 kr.
Sen tillkommer laddare och laddningsbara batterier (+ 4 extra batterier) och ett par rejäla minneskort, motljusskydd och väska. Det blir alltid lite extra tillbehör.

Tack för den fina bilden! Det är precis en sådan som man alltid längtar att få av en "Blompappa" /L

Prata om bilden

Hej

Här kommer ännu en fråga ang. keiki.
Var gör jag med min lilla planta när moderplantan
håller på att dö, keikin har ännu inte fått några rötter varken luft eller jord?

Tack på förhand
Linnea

Nyckelord: Brudorkidé, keikei

14/5 -06

Låter som att man inte kan göra så mycket, linda lite vitmossa runt keikin för att främja rottillväxt och försök rädda moderplantan genom att plantera om den helt i ren vitmossa.

Eller böja ner stängeln och tejpa fast keikin i egen kruka med kompost och vitmossa överst.

Ge ditt svar

Hej,

Det är första gången jag går in här och jag gör det med förhoppningen att försöka få råd kring hur jag tar hand om mina brukorkidéer bättre.

Jag har bara phalaenopsis hemma, men å andra sidan ganska många. De har alla överlevt och blommat flera ggr per år sedan jag fick den första för 10 år sedan.

1. På många håll förordas att man sänker ner hela krukan i vatten eller duschar igenom den en lång stund. Är det alltså meningen att även luftrötterna ska bli blöta? Jag har alltid ställt ner alla krukor i en halvfylld diskho i ca 15 minuter. Vattnet har alltså bara gått en bit upp på krukkanten och de har fått dricka vatten från botten. Är detta en sämre metod och varför?

2. Mina orkidéer har aldrig någonsin fått någon gödning, men nu tänkte jag börja med det. Hur ger jag dem gödning i kombination med vattning där krukan sänks ner? Ska jag vattna gödningen uppifrån som man vattnar vilken krukväxt som helst efter att ha gett dem vatten på det andra sättet? Om det på gödningen står t ex 5 ml till 1 liter, till hur många växter ska jag då fördela den litern vatten för att de varken ska få för mkt eller för litet? På den orkidégödning jag köpte i handelsträdgården står det att jag ska göda 2 gånger i veckan mars-oktober och 1 gång i veckan övriga året. Ska jag följa detta råd som följer med just den gödningen eller bör jag göda mer sällan?

3. Måste erkänna att jag aldrig någonsin planterat om någon av orkidéerna heller, så det börjar nog bli dags. Hur vet jag ifall de behöver en ny större kruka vid omplanteringen eller om det räcker med den gamla?

Mycket tacksam för svar kring dessa nybörjarfrågor trots att jag haft mina växter så länge.

Hälsningar

Ledmaj

Nyckelord: Phalaenopsis, Brudorkidé

Jag gör helt enkelt så att jag tar ut alla plantor i duschen och spolar igenom oprdentligt, så blir hela planta upprfriskad och man får bort damm från bladen. Om du är orolig för röta i bladrosetten kan du helt enkelt torka upp vattnet där.
Dina plantor behöver nog omplantering. Ett råd är att inte använda den vanliga orkidéjorden utan avnända pinjebark blandat med vitmossa.
Personligen tror jag inte att plantorna behöver så mycket näring som föreskrivs, om man tänker på vad för näring de får i naturen måste den vara mycket begränsad. Mina får näring när jag kommer ihåg, dvs. sällan, och då blandar jag enligt flaskans dosering i en stor kanna och vattnar vanlig och låter rinna av, komposten brukar vara lite fuktad innan, rätt eller fel? Det får någon annan svara på;)
Du ser om de behöver större kruka när du tar ut dem ur den gamla, precis som vanlig krukväxter fast dessa klarar inte så stor krukor, gå upp en storlek eller kanske två max. Passa på att välja riktigt snygga krukor! De i glas tycker jag är jättebra, finns även i frostat, kanske bättre än klart. plantera direkt i krukorna så får rötterna sin naturliga fotosyntes också. Men var vaksam på övervattning och att vattnet inte rinner ut helt, glaskrukor har många gånger får små hål, lägg därför lecakulor i bottnen.

Hej Ledmaj och välkommen till forumet!

Jag har aldrig sänkt ner mina orkidéer i vattenbad. Är nog lite för bekväm för det. Jag tar helt enkelt krukan, spolar vatten direkt på komposten och luftrötterna tills de ser gröna och fina ut och krukan får rätt tyngd. Överskottsvattnet låter jag runna ut innan de hamnar på plats i fönstret igen. Är bladen dammiga så torkar jag av dem med en fuktig trasa. Brukar även duscha plantorna några gånger i veckan.

När det gäller gödningen så gör jag det när jag kommer på det. Jag har väl gett mina plantor gödning två gånger i år. När jag väl ger dom lite näring så får dom det efter vattningen. Fyller en vattenkanna och häller på uppifrån.

Den enda omplanteringen som jag har gjort på ca 2,5 år är när jag flyttat över phallisarna från platskrukan till en glaskruka (med leca eller fina stenar i botten) eller när jag sett på plantan att det är kris. Är det kris sätter jag in en vitmossekur. Vid om omflyttning kollar jag rötterna, tar bort de gamla och döda och fyller på med lite ny kompost.

28/4 -06

Hej

1. Jag vattnar alla mina genom att doppa dom men jag skulle inte rekomendera detta!
Varför? Jo, om en enda planta får ohyra eller annan typ av smitta så har snart många/alla andra plantor detta.

Vid vattning så bör man se till att alla rötter får vatten, ju fler rötter som vattnas dess då lättare blir plantan att tillfredsälla.

2. Gödning ger friska välblommande plantor men se till att inte överdosera. Till Phalaenopsis och andra orkidéer som växer rakt upp kan du ge en balanserad gödning typ 20-20-20 eller liknande. Om du doppar så mät upp den mäng vatten som du har i diskhon/badkaret och blanda i rätt mängd göning.

Jag förespråkar att man göder vid varje vattning i stället för att chocka planta med full dos med ett par veckors mellanrum.

3. Plantera om innan komposten i botten på krukan blivit som blomsterjord. Phalaenopsis behöver sällan större kruka medans andra orkidéer som växer i sidled kanske kräver detta.

MVH
Tommy Ljunggren

28/4 -06

Jag vattnar i stort sett alla mina orkidéer genom att sänka ner krukan i en något större behållare och låta den stå och "dra" en stund. Sedan får de naturligtvis rinna av ordentligt innan jag ställer tillbaka dem i deras ordinarie ytterfoder. Jag doppar alltså INTE hela plantan för jag är så rädd för att få röta!

Ge ditt svar

En fråga från en besökare:

Namn: Ingrid R Andersson

Fråga:
Hej Björn
Jag har sedan drygt ett år tillbaka börjat "samla" på brudorkidéer, har drygt 20 st. De är otroligt vackra och är på gång att blomma om. Vad som förbryllar mig är att jag i fjol köpte en mörk lila som i år har ändrat sin färg och är betydligt ljusare. Är detta vanligt?

Bästa hälsningar
Ingrid

Nyckelord: ändra färg, Brudorkidé

11/9 -05

Hej Ingrid,
Att orkidéer ändrar färg på blommorna händer ibland när de flyttas till nya förhållanden. Till exempel kan mer ljus ge ljusare blad och även blommorna kan påverkas.

Även egenskaper hos genuppsättningen hos den korsning det är fråga om kan påverka. Vissa korsningar förändras blommässigt när plantan blir äldre. Ganska många orkidéer, arter likväl som hybrider, får blommor som är något färre och även något mindre i början av sitt liv än i de fullt vuxna åren.

Av ovanstående kan det verka som att alla sorter förändras, men så är ej fallet. Kraftiga förändringar är relativt ovanligt.

En fråga man kan ställa sig är om förändringen av din blomma var till det bättre eller det sämre? Är den vackrare nu än förut? Eller kanske vacker på ett annat sätt nu än då? Oavset vilket har du nu en spännande anekdot knuten till din planta!

Vänligen,
Björn

Ge ditt svar