Råd / Släkten, arter och hybrider / Aerangis /

Skriv början av artikeln om Aerangis citrata

Nyckelord: Aerangis citrata

Inlägg med Aerangis citrata som nyckelord.

22/2 -15

Aerangis citrata

Från Madagaskar. Varmt till svalt. Kan blomma flera gånger per år. Jag odlar den i varmt skåp men ska visst gå också likt Phalaenopsis.

Nyckelord: Aerangis citrata

22/2 -15

Fin! Jag har Aerangis brachycarpa i skåp. Köpte den pga att blommorna liknar Neofinetian lite, och luktar. Haha jag är så nyfiken på lukter.
Nu ska min bara komma igång och blomma.

22/2 -15

Mycket vacker

22/2 -15

Den ska väl kunna blomma på hösten. Vi får hoppas att du fått en blomvillig planta då Henrik.
Aergs. citrata ska visst också dofta, som jag kallar det men troligen nattetid då den är vit och nattpollinerad. Jag har inte väntat in doften - får väl göra det snart!!

22/2 -15

Justja. Doftar. XD

Ja, har hört att Aerangis kan blomma flera gpnger om året.

22/2 -15

Jättefin!! Fast besvärligt med doftande skåpblommor , men de kan ju få komma på lufthålspermission under själva blomn8ngen om en törs flytta dem .

22/2 -15

Åh, den arten är så fin! Kul att höra, funkar på fönsterbräda alltså Hade chans att köpa en sån, men avstod pga dess litenhet, tänkte att den var känslig.

22/2 -15

Läcker!
Mvh
Mikael

22/2 -15

Xara, har den som skåpsmycke, får sticka in näsan någon natt när jag råkar vakna till.
Blomtjuven, På fönsterbrädan får man nog spraya den ofta för att efterlikna regnskogen på Madagaskar, det lilla som finns kvar av den, men enl nätet ska det fungera. Den är inte såå liten förutom blomman då som är en halv tumme 'stor'. Jag har en Aergs. punctata som verkligen är liten men där blommorna är betydligt större men är svårare Tror den finns bland mina bilder.

Prata om bilden

Jag har äntligen fått hem mina lerrör och funderar på att testa Aerangis citrata på ett, tror ni det är en bra idé? Jag tänkte ha röret (och plantan ) i skåpet ändå men jag funderar på att testa att montera den på ett rör som en kul grej.

Citrata vill väl ha det lite fuktigare än andra Aerangisar vad jag förstår, tror ni det kan bli bra? Sen har jag ju sett en supersnygg D. loddigesii på rör oxå här på forumet så det är jag oxå sugen på

Nyckelord: aerangis citrata, lerrör

15/10 -09

Ingen som har en teori...

15/10 -09

Jag har en mini-cattleya på ett rör i fönstret och den trivs jättebra. Inga problem där. Men jag har monterat om alla de som jag hade på lerrör i mitt varmskåp då algerna som gärna växer på de våta rören lockade till sig ett litet kryp som trivdes jätte bra på rören men verkade inte gå på orkidéerna. Nu när jag har tagit ur alla rör har jag inte sett röken av krypet. Men annars gillar jag "looken" med lerrör... synd bara att jag inte kan ha dem i skåpet.

15/10 -09

Nämen yiack inga bugs för mig!!! Fy vilken äcklig sak !!

Tack för era svar oxå förresten Jag får testa då helt enkelt, kul höra att det funkar för er och att du ingse även har testat med en citrata Jag testar med nakna rör då om det går annars tar jag lite vitmossa.

Hej Valkyrie,

Jag tror jag har lyckats identifiera de små runda djuren. Euzetes globulus
Så här beskrivs dom.

"Oribatid turtle-mites are among the most numerous of the micro-arthropods. This millimeter-long species feeds on fungi."

Dom livnär sig alltså på svamp och sannolikt svampsporer och får därmed räknas till nyttodjur i våra sammanhang..

16/10 -09

Helena: Ja, det kan ju mycket väl vara sådana också. Tack så mycket för identifieringen. Vilket som... Jag har bara lite svårt för kryp i sådana mängder... även om de är nyttodjur.

16/10 -09

Nu har jag monterat citratan på röret men jag undrar hur fuktigt det ska vara egentligen? Jag ser ju inget vatten på ytan av röret, man ser ju att leran är fuktig på färgen men den klarar inte att fukta mossan t ex. Så nu sprayar jag den ändå. Men det ser ju iaf trevligt ut fast jag hade väntat mig lite mer fukt...

Ge ditt svar

A. stylosa
A. spiculata
A. citrata

Stylosa mår inte så bra, rötterna är helt svarta och jag vet inte om nån rot lever, nåt tips på vad jag ska göra för att den ska leva?

Spiculata är jättefin med fina rötter och citrata likaså Hoppas jag har tänkt rätt när jag monterar dem...

Nån som har odlingstips på stylosa/spiculata, inte lätt att hitta nåt om dem

Nyckelord: aerangis stylosa, aerangis citrata, aerangis spiculata

10/10 -09

Ingen som har nåt tips om stylosan? Jag har monterat den som synes och sprayar den morgon och em.

10/10 -09

Jag tycker nog att du gjort rätt med stylosan, möjligen att du ska vända på den så du ej får vatten i rosetten. Övervattning är nog den största risken för Aerangisar som jag förstått det.
De flesta växer ganska skuggit i naturen så man ska nog inte ha den allför nära ljusrampen.
Lycka till med dina små nykomlingar!

10/10 -09

Kanske det är bättre att ha den i en nästan helt stängd plastpåse i vitmossa som hålls lagom fuktig, så som vi lärde oss på orkidékursen i Karlstad. "Akutvård"! Jag sökte lite men kunde inte hitta andra inlägg om detta, men jag vet att flera här har skrivit om den metoden. Jag ska pröva själv på min Paph från projektet, min Areangis har tyvärr nyss gått till orkidéhimlen.
PS Skrev detta utan att ha sett vad Elaka de Hex skrev ovan!

10/10 -09

Elaka de Hex - Ja OK, jag hoppas det. Jag vänder på den som du sa, tack! Jag tycker det är svårt att placera Aerangisarna, man läser olika råd om ljus var man läser tycker jag.

Just nu sitter luteo-alba rhodosticta, modesta och fastuosa typ 25-30 cm från rampen, mooreana, citrata, stylosa och spiculata kanske 50 cm ifrån och mystacidii och biloba mkt skuggigare. Vad tror du om det, svårt att få till det tycker jag...

Ingegerd15 - mm jag funderade på det men jag är rädd att det blir för fuktigt, aerangisarna är ju så känsliga när det gäller för mkt fukt... Jag testar monterat ett tag så testar jag vitmossa/plastpåse som sista utväg. Tack för tipset !

Ge ditt svar

Utropspris: 90 kr. Frakt: 45 kr per paket.

Ons 24/6 -09 21:45 var auktionen slut.

Snart blomstor Aerangis växer så det knakar får doftande blommor
varmt till svalt växande vill ha skugga samt luftfuktighet
vatten året runt mycket lämplig för skåp

se bild på blommorna
http://www.orchidspecies.com/aerangiscit...

Nyckelord: Aerangis citrata

90 kr

24/6 -09

Av Vange
95 kr.

Hej vange och grattis pm kommer

Ge ditt bud
Aerangis citrata. Från En person som inte är medlem längre.

Her er min A. citrata blomstring, ikke mye å skryte av men det ble i alle fall 4 blomster på stilken.
Jeg har nok ikke gitt den nok luftfuktighet da knoppene ramlet av en etter en. Uansett, søte blomster og deilig duft (nattes tid).

Nyckelord: Aerangis citrata

8/6 -08

Tråkigt när knopparna faller, men det blev ju några underbara vita blommor. Grattis!
mvh
Mikael

Anita, ibland får man vara nöjd med det lilla och de små blommorna är ju helt underbara!

Takk, ja fornøyd er jeg uansett.

8/6 -08

"Anita" ..,Grattis till dessa fina blommer ... ju färre äpplen i trädet, desto godare blir dom
Ps. Jag har inte fått några blommor på min Citrata, men jag skryter över plantan ändå ....

8/6 -08

Kul att den blommade ändå Anita! Jag har köpt en med två stänglar på G och satt in den i skåpet. Då torkade in stänglarna. Det kan gå åt skogen i skåpet det med

Uff da Kamila, det er jo ekstra kjedelig når den har to stengler på gang. Slett ikke en enkel orkide ut fra min erf. - jeg har hatt den på samme plass hele tiden å alikevel går det sånn.
Du har så rett så rett Ewert, man skal ikke bli storforlangende. Jeg innbiller meg at de vokser når jeg skryter av dem.

Prata om bilden

Hej!
Nån som har egna erfarenheter av den?
Fick hem en sådan importplanta i lördags. Såg nästan ut som en växt för herbariet. Den befinner sig lite luftigt innbäddad i vitmossa, luftfuktighet över 60 i rummet. Rötterna har blivit gröna och börjar se pigga ut, men bladen är fortfarande tillplattade. Men dom är lite glansiga. Börjar bli lite mindre skeptisk. Tänkte plantera den i en pytteliten kruka med mycket vitmossa och bark längst ned. Andra förslag?

Nyckelord: import, Aerangis citrata, etablering

26/6 -06

Jag skulle nog hellre montera den. Det blir snyggare och passar dess växtsätt bättre.

Hei!
Ja, de är nog vanliga att montera, men jag har inte ordetligt skåp och den ser ut som en planta som gillar fukt. Har du en citrata och hur odlar du den i så fall?
Har några monterade plantor utan skåp, men tror inte denna är lämplig. Fast kanske... ?Har också en "barnkammare" : miniväxthus med fläkt, sparlampa, men utan ekstra värme. Tänkte ha den där så småningom.) Kanske en korg skulle funka bäst. Eller alltså en pytteliten(5 cm.) lerkruka som kan hänga nånstans.
Citratan är en vild chansning från importlistan till Nof. Den enda Aerangis som var med...

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.