Råd / Släkten, arter och hybrider / Cypripedium / Cypripedium macranthos

Cypripedium macranthos

21/8 -13

Cypripedium macranthos. Från Björn.
Cypripedium macranthos. Från Björn.
Cypripedium macranthos. Från Björn.

Denna art är minst sagt trevlig. Det är därför inte konstigt att den är en av de allra mest odlade arterna i släktet.

C. macranthum är ganska lik C. calceolus, men den är kraftigare, och blir inte sällan 40-50 cm hög. Stjälken bär 3-4 blad som blir upp till 15 cm långa och 6-8 cm breda. Blomman blir upp till 8 cm i diameter, och har en djupt lilaröd, röd eller rosa färg. Blomman är mycket 'välfylld', med breda blomblad och stor läpp. Hela blomman är markerad med mörkare vener.

I naturen växer den i humusrika och väldrenerade jordar i skogar eller på skuggiga bergssluttningar på 500-2400 meters höjd och blommar i juni och juli. Arten växer, till mångas förvåning, vild i Europa.

Variatéer av Cypripedium macranthum

alba

macranthos alba (kallas även album) är en underbar vit variaté av arten. Ibland har den något gult i den stora, runda läppens svalj. Denna variant är ganska ovanlig i naturen.

gul

Detta är en normalstor macranthos vart blomma är ljust gul istället för purpurröd. Den är mycket lik Cypripedium rebunense men detta är inte den, utan verkligen en gul macranthos. Denna är större och gulare än rebunense.

var. hotei-atsumorianum

30-50 cm hög kan denna underbara sort bli och den bär 5-7 breda blad. Den har vanligtvis en blomma per stjälk och blommorna blir 7-9 cm höga likväl som breda. Färgen är klart rosa.

Denna variaté är, tack vare sin klara färg, mycket högt skattad i Japan, likväl som i resten av världen. Sitt varitéepitet har den fått efter en forntida Japansk krigare, Atsamori.

Odling

Som kompost kan användas en mix av lera, lövjord och grov sand, t.ex. pimpstensgrus. Arten växer naturligt i kalla klimat, och passar därför underbart bra här hos oss. Den är helt härdig i södra Sverige och tycker om mycket ljus.

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.