Råd / Släkten, arter och hybrider / Cypripedium / Cypripedium formosanum

Cypripedium formosanum

17/2 -12

Cypripedium formosanum (foto: Ron Meijer). Från Björn.
Cypripedium formosanum (foto: Goofy). Från Björn.

Denna planta är betydligt större än jag från början trodde. På foto känns den liten, men är 35-40 cm hög i verkligheten.

Rhizomet är långt och smalt. Bladen är två och mycket karrakteristiskt solfjäderformade. De är 10-13 cm långa och 8-11 cm breda och är håriga på båda sidor. Den enda blomman är 8-10 cm hög och vit eller ljust rosa. De centrala delarna av petalerna är markerat med små purpurröda markeringar och även läppens mynning och in- och utsida är markerat i denna färg.

Naturligt finner man den, som namnet antyder, på Taiwan, före detta Formosa, där den blommar under april och maj. Skogar på 2400-3000 meters höjd är dess hemvist.

Odling

Mikael Gustafsson odlar den som följer:

Odlar den på balkongen från maj till oktober, den får då mycket vatten och gödning. Sedan får den flytta upp på vinden (0-5C), den börjar växa i mars och får då stå i vindsfönstret (5-10C). Jag håller den lätt fuktig och göder ej under vintern.

De står i en plastkruka, jag odlar dom i Seramis (som lerkross) med ca 1/3 fin bark. Det finns nog många sätt att komponera ett passande substrat, viktigast är att det är mycket genomsläppligt, vilket är viktigt för alla Cypripedium.

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.