Råd / Släkten, arter och hybrider / Cypripedium / Cypripedium reginae

Cypripedium reginae

4/10 -10

+ 17/2 -12

Cypripedium reginae alba (foto Orchi på Wikipedia). Från Björn. Fri bild.
Cypripedium reginae (foto Medicuspetrus på Wikipedia). Från Björn. Fri bild.
Cypripedium reginae (foto Orchi på Wikipedia). Från Björn. Fri bild.

Drottningsko är det svenska namnet på detta art. Och visst passar det namnet.

Denna art är förmodligen den mest vidspridda i odling av hela släktet. Och inte undra på det, med sin underbara blomma i vitt och rosa, och med sin bäbislika blomform. Bäbislik kan man dock inte kalla plantan, vilken faktiskt kan bli upp mot en meter hög. Det vanligaste är dock 30-50 cm.

Nomenklatur

Namngavs år 1788 av Walter.

Svenskt namn: Drottningsko

Synonymer: Calceolus reginae, Cypripedium album, Cypripedium spectabile, Cypripedium canadense

Utbredning

Centrala och östra Kanada samt centrala och östra USA

Odling

Denna art föredrar en kompost (jordblandning) som består av exempelvis det följande: 1 del grov, sållad torv (ogödslad, okalkad) & 1 del grov matjord (steriliserad i micron någon/några minuter).

Plantera rhizomet (rotstammen) med knoppen bara något täckt av kompost, och med rötterna ordentligt utspridda. Rotspetsarna bör peka nedåt. Toppdressa (lägg på ett tjockt lager) med gräsklipp lite då och då under sommaren. Använd dock inte gräsklipp från bensindrivna klippare då detta kan vara farligt för plantornas välbefinnande. Man kan även använda vermikulit i komposten. Speciellt vid krukodling är detta mycket bra.

Cypripedium reginae är härdig i nästan hela Sverige, men som en extra 'säkerhetsåtgärd' kan man se till att täcka sina plantor på hösten.

Dessa plantor växer vilt i full sol men i odling behöver de inte så mycket sol. Ljus skugga är fullt tillräckligt. Ett skuggigt planteringsställe minskar också vattningsbehovet. Placerad i full sol går det åt mycket vatten. Plantornas kompost skall alltid vara fuktig men ändå aldrig blöt. På våren, då tillväxten börjar, behöver de mer fuktighet.

Diskutera artikeln och möjliga förbättringar

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.