Skriv början av artikeln om stress

Nyckelord: stress

Inlägg med stress som nyckelord.

25/11 -09

Temperatur

Säkert en dum fråga - men jag ställer den ändå
Jag var inne och läste på: http://www.orchidspecies.com/ och blev lite fundersam. Alla arter har ju olika önskemål om Idealtemperatur och min följdfråga blir:
Är det stressande eller skadligt för en Phal. art att leva enligt sidans "cool"=14-19 grader när arten eg. är en "warm"=19-24 grader?
(vi har mellan 16,2-18 grader där jag har tänkt odla)

Nyckelord: stress, Temperatur, odlingsvillkor, Phalaenopsis

25/11 -09

Ingen dum utan mycket svår fråga att besvara. De flesta phallor att köpa i Sverige är hybrider och därför svårt att ge ett generellt svar utan man får prova sig fram. Dock är min gissning att den säkert klara det, men att den kommer att växa långsammare än i högre temperatur

25/11 -09

Det finns några arter av Phalaenopsis som kan klara låga temperaturer,
t.ex. växer Phalaenopsis lobbii och Phalaenopsis minus på ställen där
temperaturen sägs ligga neråt +10-12 grader, men det är inget att rekommendera.
Proffsodlarna i Holland anger den optimala temperaturen för tillväxt till 27°C,
och för stängelinitiering 20°C dagtid och 18°C nattetid.
Jag har provat temperaturer ner till 15-16 °C, men då slutade de växa och såg
inte ut att må bra.

25/11 -09

Citat: "Jag har provat temperaturer ner till 15-16 °C, men då slutade de växa och såg inte ut att må bra."
Det lät ju inget vidare. Författaren till http://www.orchidspecies.com/ skriver att tex Phal. lowii vill ha en temperatur på 14-24 grader - det är ju ett väldigt stort spann och blir missvisande när man hör hur de mår i den temperaturen...
När jag kollade nyss var temperaturen i det tilltänkta odlingsrummet 17 grader, nattetid är det förstås lägre. Vi har en luftvärmepump som värmekälla och den orkar tyvärr inte få upp så mycket värme till övervåningen/odlingsrummet. Det finns el-element på övervåningen men det blir så hiskligt dyrt att ha dem igång, så jag vill helst slippa det OM jag kan.

25/11 -09

Du kan med framgång odla olika svalväxande orkideer där vintertid, men inte varmväxande phallar. Dessutom kan de ruttna lätt i kylan.

25/11 -09

Hej

Har en pulcra som vägrat att blomma i uterummet där det är ner till 5-6 grader som kallast.

Tommy

25/11 -09

Tack för alla tankar och råd!
Tar gärna emot tips om det finns några Phal. arter som kan bo där och må bra utan påslaget värme-element?
Svetlana: Bra idé med svalväxande orkidéer, tyvärr vet jag inte hur det skulle bli på sommarhalvåret då det är en helt annat temperaturspann
Tommy: Hur mår din planta där ute?
Det verkar helt enkelt inte bättre än att om jag vill odla Phal. får ha elementet påslaget under höst/vinter på ca 20 grader dagtid och kanske avstängt på natten, om det inte blir för kallt då.

25/11 -09

Känner mig tokförvirrad just nu. Tänker på orkidésidan som jag hänvisat till ovan. Utifrån den är exempelvis Phal. deliciosa både en cool+warm+hot tempererad orkidé. Så hur ska jag tänka ang. varmväxande orkidéer? Det var inte många Phal. på den sidan som enbart klassificerades som "warm". Snälla hjälp mig reda ut begreppen!

25/11 -09

Orchidspecies.com (IOSPE) anger temperaturer för hur arterna förekommer vilt, och då ofta härlett från utbredningen i altitud. Det känns som ett ganska "trubbigt" sätt, och ibland lär det bli lite galet. Om du hittar en beskrivning som den för Phal. delicosa så skulle jag leta efter andra odlingsråd. T.ex. denna.

25/11 -09

Merwic: Ok på så sätt, då förstår jag min förvirring. Tack för den användbara länken!

25/11 -09

Hej Cecilia

Plantan mår bara bra. Normalt har temperaturen legat runt 10 grader på natten. Den får stanna där ute tills det blir lite kallare ute. Odlar den ndär tillsammans med bl.a. Neofinetia.

När det gäller temperaturer så är det nästa bara nattemperaturen som är intressant. På dagen blir det varmt på de flesta platser där orkidéer växer.

/Tommy

25/11 -09

Cecilia K, om Du ska odla Phaleanopsis i hemmet kan Du inte gå efter hur
de växer i naturen, där är de ju anpassade från "barnsben" till de temperaturer
som förekommer. De Du köper är odlade under optimala tillväxtförhållanden,
vilket skiljer sig markant från den vilda populationen, de vill ha ut plantorna på
marknaden så fort som möjligt, då är hög temp i växthusen enda ekonomiska
alternativet. Köper Du då en som är odlad under dessa förhållanden, och den
hemma hos dig får en temp som ligger långt under vad den är van vid, av vilket
plantan kan stressas till döds av.
Det Du kan göra för att hålla en bra temperatur i odlingsrummet är att använda
en vanlig kupèvärmare till bilen, helst en med flera värmelägen, de är effektiva
och ganska snåla på el, fläkten blåser ju runt varmluften som fördelas bra, Du
kan också koppla den till en vanlig timer som styr hur länge den skall gå varje
dygn.
Jag använder själv en sådan på hösten när kylan börjar krypa in på grund av att
hyresvärden inte släpper på fjärrvärmen förrän tempen sjunker ner under 16 grader
inne på nätterna.

25/11 -09

Om det anges både varm och kall temperatur i JOSPE kan detta även betyda att växten i fråga kommer från områden med varma somrar och kalla vintrar. Sådana är väldigt många i sydamerika, de flesta av asiatiska arter växer varmt förutom dessa som växer på stora höjder i bergerna.

26/11 -09

Citat: Cecilia K, om Du ska odla Phaleanopsis i hemmet kan Du inte gå efter hur de växer i naturen, där är de ju anpassade från "barnsben" till de temperaturer som förekommer.
Nej, inte följa slaviskt kanske, men jag vill tro att även växthusuppdrivna plantor bär med sig lite önskemål från sitt ursprung och att man behöver känna till dessa förhållanden och ha dem i bakhuvudet när man försöker uppnå de mest ideala odlingsförhållandena för just den planta som man har framför sig.

Efter att ha sovit på saken har jag bestämt mig för att hålla koll på mina 3 Phal. plantor som står i en temp på ca 18 grader och OM de visar tecken på att må dåligt - flytta dem till nedervåningen. Det är ju inte säkert att de vantrivs alls, har tex en Phal. hybrid som tycks må som en prins (fasta, "pigga", glansiga blad) och som just nu gör en förgrenad stängel i sitt boningsrum med en temp på 17-18 grader. Nyckeln är kanske att möta dem individuellt? Jag ska dock testa förslaget ~ tack Svetlana! ~ att odla några svalväxande orkidéer oxå. Fann att tex Drottningorkidéer och Encyklier nog skulle trivas bra med villkoren som råder på övervåningen både sommar och vintertid. Kontentan bli att det känns som att man får testa sig fram helt enkelt!

26/11 -09

Många av encyclior är varmväxande och extremt ljuskrävande. Drottningorkideer vill ha det kallt på vintern, 18 grader är nog för varmt för dem.

26/11 -09

Då måste jag ha fattat det fel. Var nog inte riktigt vaken imorse när jag läste det Vilka orkidéer skulle trivas i "svala-rummet" tror du?

26/11 -09

För framgångsrik odling av orkideer behovs en dygnsvariation på ca 5 grader mellan dags- och natttemperatur. Har du det i ditt odlingsrum kan du odla där vissa masdevallia, dracula, maxillaria, odontoglossum, ida, anguloa, bifrenarior, coelogyne, dendrobier, disa, laelior, lycaste, paphiopedillum, sophronites, stanhopea arter många flera. Men innan du skaffar någon art ska du först söka information om den och försäkra dig att den kan odlas i dina förhållanden.

26/11 -09

När det gäller temperaturer för Phaleanopsis kan Du kolla här:
http://pagesperso-orange.fr/bernard.lagr...
Där finns temperaturkurvor för de flesta arterna, även annan info.

Här finns också information om bl.a. temperatur och odlingsråd för många
arter:
http://www.orchidculture.com/COD/FREE/in...

26/11 -09

Tack Svetlana & letherneck för svaren!

Ge ditt svar