Skriv början av artikeln om sphagnum mossa

Nyckelord: sphagnum mossa

Inlägg med sphagnum mossa som nyckelord.


För 5 månader sedan bestämde jag mig för att starta ett litet experiment med Masdevallia och 2 olika odlingsmedium - sphagnum mossa v. semi-hydro vulkansten. Jag hade två nära identiska Masdevallia tovarensis orkidéer så de var ett logiskt val för mitt lilla experiment. Båda kommer från samma odlare och har odlats på samma sätt (av mig) i över ett år innan start och odlas under samma förhållanden under experimentet. Jag nu har valt att avbryta experimentet därför att en av plantorna börjat se lite hänging ut, men jag skulle gärna vilja höra era tankar kring resultatet.
.
Kontroll plantan Masdevallia tovarensis # 1 (höger i bild) odlades i Sphagnum mossa. Den fortsatte att växa och producera nya blad som vanligt. Bladen är fina, styva och hälsosamt mörkgröna.
.
M. tovarensis # 2 (vänster i bild) odlades i semi-hydro vulkansten. Denna har också fortsatt att växa och producera nya blad i samma tempo som # 1, men den har tappat två gula löv under detta experiment. Det finns ett par blad till som ser ut som om de kanske kommer bli gula. Bladverket hänger markant jämfört med på kontrollen. Rötterna ser bra ut tycker jag, men det allmänna tillståndet är att den ser lite lessen ut.
.
Slutsats. Experimentet var alltför litet och kort för att dra några absoluta slutsatser alls och det finns inga drastiska skillnader i resultatet. Men plantan som stod i sphagnum mossa mår uppenbarligen bättre. Eftersom rötterna såg fortfarande bra ut då jag tog upp den och planterade om den (tillbaka i mossa) antar jag att andra faktorer är inblandade än bara semi-hydro kulturen. Var vulkansten för kompakt och släppte inte in tillräckligt med syre? Eller kan det vara något om näringsupptagningen?
.
Det skulle vara trevligt att få en debatt om vad som påverkat växtsättet och vad resultatet egentligen betyder. Någon som har lust att spåna lite?

Nyckelord: Masdevallia tovarensis, sphagnum mossa, semi-hydro

14/9 -09

Det var en fantastisk idé med lite redovisning - kul att läsa om det och kunna jämföra bilder Tack Karma!
Jag själv har inga stora erfarenheter av SH odling med sphagnum gillar jag skarpt. Märkte på mina Phalaenopsis att en blandning med mossa och bark gillar de väldig mycket, särskild om jag låter inte de torka alldeles för mycket emmelanåt

16/9 -09

Perlit är luftigare, men som med alla substrat så passar dom till olika bevattningssätt, eftarsom de har olika mycket luft och vattenupptagningsförmåga.
Vitmossa har ju antibakteriella egenskaper som ju är kända och japanerna odlar ju sina neosar i bara vitmossa...
Thomas

Ge din åsikt