Skriv början av artikeln om rekommendation

Nyckelord: rekommendation

Inlägg med rekommendation som nyckelord.

Jag vet inte om jag tänkt rätt, men läst om släktet Pleione och förstått att de är ganska lätta Orkidéer att börja med.....Stämmer det?

Jag har aldrig haft Orkideér förut kan jag nämna, utan det är gröna rumsväxter som jag föredragit, för jag har trott att Orkideér är svårskötta och krångliga.....

Ni som hållit på ett tag vad föreslår ni att jag ska börja med????

Om jag far till blommaffären och vill ha en Orkidé - Vilka är de vanligaste som de säljer där tror ni?

Ska jag plantera om plantan direkt när jag kommer hem i en bättre kompost, men ordentlig dränering mm i en stadigare kruka är den plastkruka den förmodligen står i vid inköpet????

Annars hur ska jag sköta en nyköpt Orkidé den här tiden på året?

Hälsningar Tina

Nyckelord: nybörjare, rekommendation

29/11 -07

Jag är inget proffs bara en nybörjare men någon fråga kan jag nog svara på .
Vet inget om Pleione , men inget som jag vågar testa än iaf ....vet inte om den är för trädgård eller fönsterbänk ens men det kan nog Björn berätta som säljer dem här.
Vet inte var du bor men tror det är mest Phalaenopsis i blomsterhandeln , kanske någon Dendrobium...men det är ju de lättskötta de säljer oftast.
Phalaenopsis är nog vanligast ( finns på ICA också) den är lättskött, blommorna sitter på länge, fina färger , behöver inga extra lampor på vintern...alltså en bra början.
De ska stå i genomskinlig kruka för de tar energi till rötterna från ljuset också....låt den stå i den kruka och kompost den har om det inte är en helt nerbruten , möglig kompost.
Vattnet ska rinna lätt genom krukan....du vattnar inte som dina gröna växter utan slår vatten genom krukan eller sätter ner krukan i vatten 1 gång i veckan ungf.
Är rötterna gröna och grova så kan du vänta tills de vitnat lite till, du känner om krukan blivit lättare .
Ställ den så ljust du kan men inte i direkt solsken.
Längst upp på sidan kan du läsa på Råd o bilder och på Alla nycklar här till vä.

29/11 -07

Hej Tina och varmt välkommmen hit ....

Härliga tervar du har på din sida, hadde själv dessa när jag var yngre och då den grå varianten.... numera så har jag rottweiler !

Även jag är nybörjare ang orkidér, men även ny här på "Neovita" .... om jag läser mellan raderna, så är jag helt övertygad om att du inte kommer få några större krångel o svårigheter med dina framtida orkideér med tanke på att du har sysslat mycket med växter och sedan har du ju alltid duktiga och hjälpsamma odlare här på "Neovita" som du kan fråga.... och som redan har hjälpt mig mycket !

"Bim`s" råd o förslag på Phalaenopsis(brudorkidé) låter som en mycket bra idé om du tycker om den sorten...... Lycka till !

29/11 -07

Hej Tina!

Jag tycker inte du ska börja med Pleione, för de är rätt krångliga. Om du inte brukar lyckas alldeles utmärkt med att spara dahliaknölar år från år vill säga. För pleione sköts ungefär så. De vill ha det svalt/kallt och ljust på vintern när de vilar och ytterst lite fukt. Sen när de börjar växa vill de ha näring och vatten och lite varmare om jag förstått råden rätt. Så ungefär som dahliaknölar enligt min mening.

Men följ Bims råd att börja med Phalaenopsis eller varför inte en av mina favoriter Paphiopedilum. De har mycket fina blad och trivs på samma sätt som Phalaenopsis i rumstemperatur och är inte heller extremt ljuskrävande. De blommar relativt länge (ca 2-3 mån står en blomma) och vissa sorter remonterar på samma stängel.

Läste just att du bor på Åland, åker du över till Stockholm någon gång så finns det en affär som heter Orkidehuset ( http://www.orchidehuset.se/ ) där, där kan du hitta massor av roliga orchidéer för en nybörjare.

Och snart kommer du vara lika tokig som vi andra i dessa underbara fantastiska blommor. Du kommer kanske bli vår nästa Pleione expert, vem vet.

29/11 -07

Hej och välkommen!
Du har redan fått en hög bra tips, men man kan säga så här oxå: Fråga dig hur mycket pysseltid du vill lägga ner. För det behöver inte vara så att det är svårare, men mer ompysslingskrävande med vissa släkten. Tänk igenom vad du har för förutsättningar hemma, tycker du om att ha det varmt och gosigt, har du något rum som hålls svalt/kallt året om, kanske du redan har extra belysning för andra växter, växthus osv. Ta en titt under rubriken råd och bilder högst upp på sidan och jämför med dina egna förutsättningar så får du nog en känsla för vad som kan passa dig. Det som jag kanske tycker är svårt kan ju du tycka är lätt Sen kan det ju vara kul att prova ett par olika...fast det kanske man inte ska säga till någon som inte redan fastnat i orkidéberoendet

29/11 -07

MiaP : Paphiopedilum har ju jag med i min 2rummare i ett vädersträck och de blommar om liksom phalaenopsis....men vilka Phaphiopedilum blommar om på samma stängel ? ( så man inte klipper av nått som ska vara kvar ) men det är väl inte lätt att veta på hybriderna utan namn....eller har de nått kännetecken ??

29/11 -07

Bim: Vanligaste mångblommaren i handeln är nog Paph. Pinocchio. Där blir stängel längre och längre eftersom det kan komma 12-15 blommor och kanske t.o.m. fler, den ena avlöser den andra. Men man ser om där finns en knopp till på tillväxt, så du behöver nog inte vara orolig att du klippt bort något som skulle vara kvar. Sedan kan man räkna hur många blommor en stängel har haft, för det lilla skyddsbladet sitter kvar även när blomman trillat bort. Stängeln får ett intressant zick-zack liknande växtsätt, som en slingrande orm som tar sig fram.

29/11 -07

Hej Bim!

Jo, de som blommar om ser du nästan på en gång att de kommer göra det eftersom de formar en ny knopp medans en blomma blommar. Sen tycker jag aldrig att man ska klippa en stängel förren den vissnat ned helt av sig själv och känns torr och brun. Det ger plantan möjlighet att dra tillbaka näringen i stängeln och det är bara då man kan vara säker på att inga blommor kommer från den stängeln mer. (Fast även här finns undantag, som min Condylago, de stänglarna är torra och bruna och sen kommer nya blommor ändå. Men det hör inte till vanligheten att orkisar beter sig så.)

En som remonterar Paphiopedilum Pinocchio (primulinum x moquettianum), man kan se att den har haft blommor på samma stängel eftersom det blir som små hål kvar där blomman suttit.

Min planta, du ser på stängeln de små "hålen/groparna".
Blomman trillar ofta av och ser helt perfekt ut trots att den är "vissen".

29/11 -07

Mia P: Pleione behöver faktiskt INGET ljus på vintern. Det är en praktisk egenskap hos dem, de kan alltså förvaras var som helst där temperaturen ligger mellan +-0 och +10 ungefär. T ex i kylskåpet.
Annars håller jag med om att Phalaenopsis är en bra nybörjarorkidé. Men även vissa andra släkten som brukar finnas i den vanliga blomsterhandeln, t ex Oncidium, Paphiopedilum och "Cambria", kan vara värda att ge sig på.
Vad gäller Pleione så är P. formosana och flertalet hybrider lämpliga att börja med.

29/11 -07

Lasse: Aha, fel av mig. Skulle sagt att de är exakt som dahliaknölar då, eftersom de inte heller behöver något ljus.

Tina: Kom på en sak till. Nu på vintern när man köper växter och då särskillt orchidéer så är det superviktigt att packa in dem så de inte får köldskador. Eftersom orchidéer är tropiska växter (de flesta) så tål de inte minusgrader, men det här kan visa sig först efter lång tid och då förstår man inte alltid vad som är felet.

En annan sak att tänka på är att titta på bladen och rötterna att de ser friska ut. Ingen ohyra och inte sladdriga blad och fnösketorra rötter eller svart ruttna rötter. Phalaenopsis ska ha tjocka silvergrå rötter som känns fasta, ev ska de vara ljust gröna om de är nyvattnade. Paphiopedilum däremot har brungrå rötter som är lite ludna. Svårare att se om det är ok, men även här ska de vara saftspända och fasta och inte torra eller slemmiga.

29/11 -07

Hej på er Alla!

Och tack för alla svar & råd jag fått......
Var till skomakaren med ett par stövlar som skulle klackas om....Vägg i vägg finns en blommbutik och förstås kunde jag inte motstå ett besök Började prata Orkidéer med en av personalen och hon visade ett helt bord fullt med dessa skönheter.....Mest hade de av just Phalaenopsis.....Och jag föll som en fura för en"Brud" med lila/vita blommor på 5 stänglar.......Så nu har jag införskaffat min första Orkidé någonsin:)
Jag har den står i farsun, där det är ganska svalt i och med att jag har mer växter där, som inte fixar elvärmeelementet, så de är avstängda där......Det finns en vanlig spotlight i taket som är riktad ner mot blommorna, där i bland min Phalaenopsis......Så min fråga nu är: Kan den komma att trivas i dessa förhållanden? Den står i en genomskinlig plastkruka + en ytterkruka i genomskinligt glas....Och blad, blommor och rötter ser riktigt fina ut....
Kan säja att jag fick den välinpackad med massor av tidningspapper + att jag hade den med in om jag lämnade bilen och skulle någonstans:)

Hälsningar Tina

29/11 -07

Phalaenopsis är mer varmväxande och vill gärna in i stugan istället. De vill ha temperaturer runt 20 -25 året runt.

29/11 -07

Något att prova senare om du har det svalt är Masdevallia eller Dracula kanske. Dessa är lite klurigare, men det fixar du nog om ett tag. Nästa steg nu är att skaffa en bra bok om orchidéer och att läsa så mycket du kan på internet eller här på forumet.
Det kan också vara värt att kika in på SOS (Svenska Orkide Sällskapet) hemsida för att titta på fina bilder och läsa spännande inlägg.

Lycka till med ditt inköp och välkommen in i orkideberoendet. Jag började också med Phalaenopsis och för ca ett 1 sen så började jag samla på riktigt, nu har jag närmare 100 orkisar och fler lär det bli.

Om du vill kika lite på mina bilder är du välkommen till mitt album här finns flera album med bilder på orkisar och andra spännande saker.

29/11 -07

Grattis till din första orkidé Gnici.
Nu är första steget taget på väg in i, det mycket trevliga orkidéberoendet
Hoppas du får njuta av `Brudens´ blommor riktigt länge

29/11 -07

Tack Säluttern och MiaP för de upplysningar jag också fått ...man lär sig något hela tiden.
Hoppas jag kommer få tillfälle till våren att köpa en Paph.Pinoccio den står på listan men det blir nog utomlands ifrån för jag har ju testat nu vad man får om man beställer nått här.
Blir kanske svårt att sambeställa med er när man bor här uppe....har kollat medlemmar härifrån men de verkar dåligt aktiva

Kul också med ett Prat på en lite lägre nivå för oss nybörjare som inte har något växthus,kallskåp varmskåp ja inget skåp alls ( men har skaffat växtlampor i sovrummet haha ).
Har fönster bara mot väst och det är kanske inte sämst, men lite mörkt på höst och vinter.
Sen en sak till mitt fotointresse har vaknat igen tack vare orkidéerna som jag vill ta fina närbilder på.....har önskat ett stativ i julklapp
Gnici : Du kommer att få mycket nytta av den kallare växtplatsen i framtiden...för andra arter än Phalaenopsis.

Ser verkligen upp till alla er som har en massa kunskap och som lyckas med det mesta som det känns och jag förstår redan att man drivs dit med denna hobby.
Allt handlar om orkidéer...jag kan inte ha adventsstjärna och elljusstakar för jag har ingen plats...granen på balkongen är ingen idé för ljuset i fönstret innanför är så starkt så det ser skitdumt ut....men vad gör det...jag har ju mina blommor.

29/11 -07

Bim: Jag var inne på Stenåsa Gardencenter hemsida och dom kommer med sin utställning till Blomsterlandet i Sundsvall 13/3. Kan det va nåt?
Anette

30/11 -07

Min allra första Orkidé - Phalaenopsis - Brudorkidé. Från Gnici.

OK, Tack för informationen om Phalaenopsis - Att den vill ha mer värme.....Har flyttat den till köket som är klart varmast på dagarna när vi eldar i vedspisen....Men det är ju det att temperaturen vrierar till natten sedan och blir svalare.....Och så har vi ganska mörkt den här tiden på året.....Så mina frågor är:

1/ Klarar "Bruden" temperaturväxlingen?
2/ Behöver jag fixa en lampa ovanför? Jag har en amaryllis på gång där med en lite knopp som är på väg upp + en Gammal Novemberkaktus som har massor med knoppar nu.....Jag har länge tänkt att jag skulle hänga ett lysrör ovanför den bänken där de står, för det är annars en bra bänk vid ett gammaldags, litet, spröjsat söderfönster och så är det ingen elvärme under bänken.......Vi bor ju i en gammal "Bagarstuga" med rätt så små fönster, vars täthet inte alltid är så tätt om jag säjer så.....Så det är kankse inte det idéala för varken Orkidéer eller andra blommor - Fast mina andra växter verkar dock trivas med extra belysning i knutarna....
Där min lilla Brud står nu, är nog den mest dragfria platsen OCH varmaste platsen i huset, den här tiden på året - Men som sagt ganska mörkt - Vad göra?

/Tina

30/11 -07

WoW Anette blir helt tagen...är det möjligt ?
Vet du att Blomsterlandet har inte öppnat här i Birsta köpcenter än , men jag har förstått var de ska vara för taket är som ett växthus på ett av husmodulerna.
Jag har bara 1 km dit och ICA Maxi ska också ha en trädgårdsdel ( skyltat på väggen ute )
Jag kommer nog att bosätta mig där nere i sommar Hahahaha

30/11 -07

Härligt Bim,då kan du götta dig riktigt ordentligt.
Anette

Ge ditt svar