Skriv början av artikeln om paphiopedilum sukhakulii

Nyckelord: paphiopedilum sukhakulii

Inlägg med paphiopedilum sukhakulii som nyckelord.

Nyköpta. Från Alf Forsblom.

Fyra nyköpta orkidéer. Trädgårdsmässan i fredags. 2 från Orkidehuset och 2 från odlare i Orkidésällskapet. Dendrobium farmeri, Laelia lundii, Paphiopedilum sukhakulii och Odontoglossum naevium. Spännande att se hur de utvecklas!
Har ni goda råd för skötseln så skriv gärna!

Nyckelord: Laelia lundii, Dendrobium farmeri, Odontoglossum naevium, Paphiopedilum sukhakulii

24/3 -19

Spännande! Hade orkidesällskapet någon monter?

24/3 -19

Ser fina ut

24/3 -19

Ja Orkidesällskapet har en stor monter med många plantor till salu faktiskt. Riktigt bra och tror det var 4-5 som jobbade där i fredags.

24/3 -19

Ligger också ute med en beställning på Laelia lundii men den kommer först i sommar

24/3 -19

För mig blev det en Coelogyne tomentosa och en Masdevallia menatoi från orkidesällskapet

24/3 -19

Grattis till fina plantor

24/3 -19

Hade rolig dag på Mässan igår!! Även Explore-mässan var kul, tyckte jag !

24/3 -19

Samma här. Det blev dock inga inköp.

Ge ditt svar

Kommer från Thailand. Odlas på fönsterbrädan året runt. Är lite försiktig med vattnimgen på hösten.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Paphiopedilum sukhakulii

30/10 -18

Fantastisk fin

30/10 -18

Stilren

30/10 -18

Lite petalar som en roth tycker jag

30/10 -18

Nope, nu får du putsa upp glasen igen

30/10 -18

Står spiktrakt ut

30/10 -18

1/11 -18

Tack, ja visst är den härlig!
Mikael

3/11 -18

Läckerbit! Jösses vad det blommar hos dig nu !

4/11 -18

Jo det är bra blomning nu!
Mvh
Mikael

8/11 -18

Det är ruljans här hemma...

Ge din åsikt

6/5 -15

Så dök de upp

paphiopedilum appletonianum. Från Larsa.

Idag kom paketet från Peter. Blev lika nöjd som vanligt. En planta i blom och en med knopp.
Nu sitter jag och beundrar dem.
Tack Peter för fina plantor ännu en gång.

Nyckelord: paphiopedilum spicerianum, paphiopedilum rosy dawn, paphiopedilum appletonianum, paphiopedilum esquirolei, paphiopedilum sukhakulii

Ge ditt svar

Hej
Upptäckte i dag att min pappis inte mår så bra.
Har vattnat den ca 1 gång i veckan. Varit noga med att ej få vatten i bladrosetten. Men idag så jag flera bruna blad och bestämde mig för att plocka ur den i krukan. Och fick se till min förskräckelse detta. Vad gör jag. Är väldigt förtjust i den och vill inte den ska dö. Så all hjälp mottages

Nyckelord: Paphiopedilum sukhakulii

2/12 -14

Plantera den i vitmossa, ev i en plastpåse men förslut inte helt plastpåsen. Fukta då och då om det blir för torrt, men det får inte vara för blött heller. Håll koll på plantan. Vitmossa främjar rotbildningen.

2/12 -14

Måste fråga kanske något jätte dumt. Men funkar det med vitmossa som inte är preparerad från affären. Har inte bra ställe att plocka på. Och kan jag sätta den i en liten transparent kruka. Tusen tack Stella. Kan du ha en aning vad jag gjort fel. Vill ju inte göra samma med mina andra pappisar.

Jag tror du har vattnat den för mycket! Har haft samma problem och jag har också vattnat 1 g/vecka och det har nog varit för mycket så här års. Paphar är kinkiga!
Det nedre skottet tror jag inte du kan rädda, för bladen ser ruttna ut. Det övre däremot kan nog gå med lite ansträngning enl stellas förslag, men övervattna inte i plastpåsen för då är det kört. Du kan gärna låta plantan ligga på en tallrik och torka upp ett dygn innan du "planterar" den i påsen. Lite kanel på rotstumpen är inte heller fel.

2/12 -14

Ja, det kan bero på övervattning. Man lär sig känna deras behov med tiden. Har själv Paphar jag har vattnat för mycket men räddat. Sen har jag Paphar som är törstiga och måste vattnas mer. Som tex P Dellaina och Schwarze Madonna får jag vattna mer än dom andra. Senare tid har jag använt vitmossa från affären, Nya Zeeländskt, tror jag det är. Men det går väl med vilket som

2/12 -14

Det går att plantera den i kruka också, i plastpåsen blir det lite fuktigare runtom plantan bara.

2/12 -14

Tusen tack kära ni
Då får den ligga och torka upp på en tallrik som den gör nu och imorgon får jag ta med vitmossan hem. Sätter den i en liten kruka av plast. Med plastpåse runt och gör en öppning upptill. Så luften kan cirkulera. Sen hoppas jag på det bästa. Än en gång tusen tack

Kanela rötterna nu, så den får vila på tallriken med kanelen på rötterna. Kanel är antiseptisk och bra för rötterna. Tänk på att liten kruka är i detta fall pytteliten kruka, för den ska ha det trångt. Kanske 5 cm i diameter är max för din planta. Iställer för att doppa krukan, så kan du ju i början bara spraya på mossan. Hoppas du kan rädda den!

2/12 -14

Den längs ned på foto skulle jag slänga direkt, kan vara röta. Jag har med framgång satt nedgångna Phala i typ glas/vas så att bara rötter är i vatten. Ett bra sätt att få dem att hämta sig och få nya rötter

2/12 -14

Tänk på att vitmossa= sphagnum och vitmossa i dagligt tal är = advents stakemossa dvs vitlav

2/12 -14

Vitlav , adventsstakemossa kan man inte använda till orkidéer! Ursäktar min monolog här, ville bara klargöra detta med mossa/lav

2/12 -14

Vill bara tillägga en sak, om du har möjlighet, se till att den har det varmt då värme också uppmuntrar rottillväxt. Jag har själv dödat min beskärda del med Paphar och som stella säger, man lär sig vilka som är suputer och vilka som inte vill ha vatten lika ofta. Förhoppningsvis lär man sig innan man har ihjäl dem.

En idé för framtida Paphar (eller denna om den repar sig) kan vara att sticka ned en blompinne genom krukan, så nära plantan det går. Du kan sedan dra upp pinnen och känna på den hur fuktigt substratet är i mitten av krukan och på så vis avgöra när det är dags att vattna.

2/12 -14

Skrattar gott blomtjuven. Hade helt ärligt tänkt köpa vitmossa. Vet inte riktigt hur jag tänkte. Går det bra med torkad spagnummossa som man blöter upp och kramar ut min färska är ju slut. Då så liten kruka och varmt ska det va. Blev än mer skeptisk nu dissikeras komposten. Hittade en tusenfoting någon brun med massor av ben. Vet inte om den förökat sig hittade små vita kryp milimeter stora snabba som attan ser ut som de har antenner på huvudet. Bra beskrivning va . I krukan luktar det som om man tar en påse med advents grön mossa. Skog typ. Slängde allt och köper nya saker i morgon. Nu är kanelen på

2/12 -14

Vad bra att Sphagnum blev på tal. Det andra är som sagt inte alls vitmossa utan renlav. Riktig vitmossa finns att köpa tex på blomsteraffärerna.

stella, "vitmossa/renlav" till adventsljusstakar finns nu också i blomsteraffärerna och där vet man mycket sällan vad Sphagnum är. Frågar du om vitmossa så får du garanterat renlav. Jag tycker du beskrev så bra i inlägg 4, att torkad Sphagnum i block från t ex Nya Zeeland går bra att använda till orkisar om man inte har tillgång till färsk. Den torkade ger ju mycket volym, när man har blött upp den i vatten och sen kan den sjunka ihop ganska snabbt, så man ska inte packa den för hårt i krukan. Kanske blanda upp med lite perlit för att få den luftigare.

2/12 -14

Bra då kör jag spagnummossa har detta hemma torkad sådan och perlit det har jag oxå hemma. En liten kruka Max 5 cm stor en plastpåse över med en öppning så att luften kan cirkulera samt placerar den lite varmare. Sen är det bara att be. Tack alla för fin hjälp. PS menar ni att vitmossan man köper egentligen är rentav. Har typ 1000 påsar av detta på jobbet. Jobbar i blomaffär där av mängden. Och att detta skulle fungera oxå. Kör nog spagnummossa ändå. Ds

2/12 -14

Sphagnum = vitmossa och renlav är lav som namnet säger och inte mossa. Man kallar lav felaktigt vitmossa.

Använd din torkade Sphagnum blandat med lite perlit, så blir det luftigare. Den "vitmossa" 1 000 påsar du har på jobbet är inte mossa utan lav och den finns förstås nu till adventsljusstakarna, men funkar inte till orkidéer. Jag har aldrig hittat färsk Sphagnummossa i handeln, men däremot den torkade varianten och den duger. Peter (Orchidéhuset) och Lasse här på OP säljer färsk svensk Sphagnum, som de har plockat själva och den är ju bara bäst!! Men man tager vad man haver, som Kajsa Varg sa, men i detta fall absolut inte lav!

2/12 -14

Ja jag säger som familjen. Det snurrar i min skalle

Stella tur med bild alltså. Nu vet jag exakt hur jag ska göra. Vad kan gå fel nu. Ja inte mer än plant faaaann skapet dör men då har jag gjort allt jag kan och lärt mig något på vägen.

Tack alla för supporten
Lars.

2/12 -14

Får jag lägga till en synpunkt? PERLIT är ett elände!! Ingen med eget ansvar för ett avlopp skulle använda perlit. Eller eget ansvar för städning, om detta inte är ens huvudintresse här i livet... (mutter) Den enda perlit jag har här hemma är sådan som jag fått med något nyinköp och ännu inte hunnit omplantera bort...

Larsa, jag förstår att det snurrar i din skalle, men en fråga här på OP, som engagerar många, kan få många olika svar.
Xara PERLIT ska aldrig spolas ner i avloppet utan hanteras som restavfall i Miljöboden och bor man i eget hus finns det väl ett kärl för "brännbart".

2/12 -14

PERLIT fastnar ÖVERALLT!!!

2/12 -14

Till våren kommer jag kunna erbjuda ett alternativ till PERLIT som heter Growstone. Det är gjort av återvunnet glas. Jag använder det blandat med bark och lite spagnum till alla mina Neofinetia och när jag planterar om alla mina Catasetinae och Paphar mm kommer jag sätta dem i samma blandning. Mycket nöjd så här långt. Funkar även utmärkt när man odlar hydrophoniskt. Här är en länk om ni är nyfikna. http://www.growstone.com/hydroponic-subs... Några av er har fått ett litet prov. Berätta gärna vad ni tyckt om ni hunnit använda det ännu.

2/12 -14

Xara: Jag använder perlit i all orkissubstrat. Tycker det fungerar jättebra (trots en tendens att bli väldigt fästade vid mina fingrar).

Markus G: Ser onekligen intressant ut. Har Growstone en tendens att samla på sig salter, som lecakulor tenderar att göra?

2/12 -14

Undrar också över salterna Markus G samlar de inte på sig salter så står jag först i kö till en påse (och tack för provpåsen)

2/12 -14

Ja Stella måste säga att jag är helt överväldigad av alla finurliga och proffsiga svar. Tusen tack alla.
Imorgon blir det omplantering. Nu luktat det jul eller kanel i hela vardagsrummet. Skrattar.

2/12 -14

Roligt om man kan vara till hjälp När man själv behövt fråga och fått olika råd så blir man så glad

2/12 -14

Mutanten och elcatania , jag har hittils inte sett några saltpålagringar i mina krukor i alla fall. Mutanten Du är välkommen hit och få en liten påse och prova själv om du vill. Du bor ju bara "runt hörnet" så ...

3/12 -14

Markus G: Hurra för gratisprover! Jag har en hög som måste planteras om (katterna har fortfarande inte lärt sig detta), så det kan jag göra. Har en Phrag som försöker rymma ur sin kruka bl.a. Den kan jag ju testa på kanske. Eller någon av de övriga... Har många som vill planteras om.

3/12 -14

Mutanten Hör av dig när du vill komma och hämta en påse.

3/12 -14

Markus G låter onekeligen spännande. får prova när du blivit återförsäljare lägg ut det här så beställer jag en av dig

3/12 -14

Dåså omplanterat i en 5 cm kruka med perlit och spagnummossa. Tältet gjort men några stältrådrat och en plastpåse men 3 klippta hål i toppen. Värmen från elementet flödar fin in i påsen för den lilla temperatur höjningen Nu är det bara be att de går vägen. Ska spagnummossa va fuktig hela tiden eller ska den torka upp

4/12 -14

Jag läste lite gamla inlägg och det finns delade meningar och lite råd tex här
Hmm, kom på att när man har plastpåse över krukan så bildas det kondens och ovanför ett element blir det ännu mer. I så fall droppar det nog på plantan och kan hamna i bladrosetten. Kanske bättre ha utan påsen. Vad tror ni andra?

4/12 -14

Tusen tack Stella för länken. Har ju redan planterat den och håller koll på den varje dag. Jag gör ett prov och se om detta funkar. Dör den så dör den och då får jag köpa en ny. Men hoppas den ska klara dig nu. Värmen strömmar genom påsen och går ut i toppen där jag klippt 3 rätt stora hål.

4/12 -14

Larsa du hann skriva samtidigt som jag la ett tillägg

stella jag tror det är bättre utan påse med tanke på kondensen. Sen tror jag att ska man ha platspåse, så ska den vara klar dvs genomskinlig för bästa ljusgenomsläpp i dessa mörka tider. Påsen på bilden ser ut att vara en fryspåse.

4/12 -14

Då byter jag påse till en klar. Den står även under en växtbelysning med mest rött sken i för tillväxt om jag nu fattat detta rätt. Kondensen tror jag än så länge det är lungt med eftersom påsen har öppning i botten dör värmen från elementet strömmar in och 3 ordentliga hål upp så cirkulationen ser just nu ut att vara för god för det ska bildas kondens. Sista frågan hur blöt ska spagnummossa vara. Hållas fuktig hela tiden eller ska den torks upp mellan vattningarna.
Tack alla för den tid ni lägger ner att hjälpa mig fet är ovärderligt för mig.

4/12 -14

Det är nog bäst att inte ha mossan för blöt. Rötterna var så små, det kan lätt bli röta. Men det ska inte vara snustorrt heller. Lagom är bäst. Du kan spraya mossytan då och då.

Jag håller med stella! Jag tycker Mutantens tips med blompinne i inlägg nr 11 var bra, för det kan vara svårt att avgöra hur pass blött det är nere krukan vid rötterna.

Ge ditt svar

Blommar nu med 2st blommor. Odlas i österfönster året runt utan extraljus. Håller den åt det torrare hållet under vintern.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Paphiopedilum sukhakulii

25/8 -14

Snygg Paph!

25/8 -14

Jättefin

26/8 -14

Läckra!

26/8 -14

Härliga!

26/8 -14

Snygg Paff. Hur torrt håller du den och under vilken period?

26/8 -14

Peter, under midvintern (mitten av november till mitten av februari) får den bli nästan torr (lätt kruka) mellan vattningarna.
Mvh
Mikael

Mikael, ytterligare en fråga: Vattnar du alla dina Phaphar på samma sätt?

26/8 -14

Nenne, nej olika arter olika skötsel, särskilt när det gäller temperatur, men i vissa fall även vattning. Ex. P. philippinense vill ha varmt och ljust samt relativt fuktigt, medan P. charlesworthii vill ha svalare. Den senare står på balkongen hela sommaren och sedan nära fönstret för att få svalka.
Mvh
Mikael

26/8 -14

Jättefin har också en som jag hoppas ska blomma.

Ge din åsikt

Första blomningen. Köpt på Stenåsa för ett år sedan.

Nyckelord: Paphiopedilum sukhakulii

13/8 -14

Härlig!
Mvh
Mikael

14/8 -14

Den var tjusig! Ordentligt prickig och marmorerad...

14/8 -14

Snygg!! Grattis!

15/8 -14

Kul färger på en Paph!

Ge ditt svar

17/10 -13

Paph sukhakulii

Har alltid varit lite fascinerad över detta med att när man delar plantor så blommar de ändå nästan jämt samtidigt..

Nyckelord: Paphiopedilum sukhakulii

17/10 -13

Verkar vara sukh-tider! Gillar de stora petalerna och bladverket är mycket vackert på denna art.

Min kanske är i knopp, eller så luras den bara. Det kommer att märkas så småningom.

17/10 -13

Fantastiska blommor!

17/10 -13

Är verkligen en härlig färgsättning på dem, gillar sukhakuliis "rakt på sak"-plumpa-form

17/10 -13

Ähum, LYLLOS är oxå ett fungerande epitet :-)!

18/10 -13

Skitsnygga Sukhar Mattias!!

18/10 -13

Riktigt härliga, grattis!
Mvh
Mikael

18/10 -13

Snygga. Jo de har inbyggd klocka. Glöm inte att ställa om från sommertid till vintertid

Ge ditt svar

11/7 -12

Lite blandat

Jag samlade ihop lite till som nyss slagit ut. Ovanligt bra paphsäsong för att vara sommar i år

Den stora är namnad som richardianum, men jag tror det är en vanlig lowii.
Till vänster en sukhakulii, och den lilla snöbollen är en micranthum var eburneum.

Så, nu ska jag inte överflöda forumet med mer paphar... i alla fall inte på ett par veckor

Nyckelord: Paphiopedilum sukhakulii, Paphiopedilum lowii, Paphiopedilum micranthum var eburneum

11/7 -12

Jättehärlig bild!

11/7 -12

Ingen fara med "överflödning" när det är så fina bilder

11/7 -12

Mer Paph. åt folket!

11/7 -12

Håller fullkomligt med stella och tillägger att det nog aldrig kan bli för många Paphar.

11/7 -12

Grattis så mye med disse tre skjønnhetene! Men jeg er nok svak for Parvisepalum gjengen

11/7 -12

Riktigt läckra paphar!
Mvh
Mikael

11/7 -12

Den lilla snöbollen är så himla söt

Ge ditt svar
Paphiopedilum sukhakulii. Från Björn. Fri bild.

 

Nyckelord: Paphiopedilum sukhakulii

Prata om bilden

21/3 -12

+ 3/5 -12

Paphiopedilum sukhakulii, blomstor

Paphiopedilum sukhakulii. Från Björn. Fri bild.

Antal: Slutsåld. Pris: 325 kr per styck. Frakt: 59 kr per paket.

Odlas tempererat.

Nyckelord: Paphiopedilum sukhakulii

26/3 -12

1/5 -12

Drakir köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor
Paphiopedilum sukhakulii. Från En person som inte är medlem längre.

 

Nyckelord: Paphiopedilum sukhakulii

Prata om bilden
Paphiopedilum sukhakulii. Från En person som inte är medlem längre.

Blommar just nu . Jag är så glad!!

Nyckelord: Paphiopedilum sukhakulii

26/2 -12

Det var en söt sak!

26/2 -12

Wow! Den var jätte fin, med prickar och allt

26/2 -12

Stilig

26/2 -12

Förstår att du blev glad för den. Är verkligen läcker

26/2 -12

Härlig, grattis!
Mvh
Mikael

Tack , jag tycker också att den är fin

Ge ditt svar

30/9 -11

+ 16/9 -12

Paphiopedilum sukhakulii

Paphiopedilum sukhakulii. Från Edel.

 

Nyckelord: paphiopedilum sukhakulii

30/9 -11

Visst är den härlig!
Mvh
Mikael

Oj,oj, stolt som en tupp reser den sig över bladverket. Mycket vacker, grattis!

30/9 -11

Åh så fin! Grattis
Märker nu att jag saknar att jag inte får fart på mina få Paphar...

30/9 -11

Grattis till en riktig snygging!

1/10 -11

Riktigt snygg.

1/10 -11

Väldigt fin Paph

Prata om bilden

Blommar nu med en 13,5cm bred blomma. Köpte den av Karge på Sofiero i fjol. Gillar denna blomma skarpt. Odlar den i ett relativt ljust norr fönster och håller den lite torrare på vintern.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Paphiopedilum sukhakulii

8/7 -11

Jättefin Mikael!!

8/7 -11

Grattis! Så vacker med sina prickar, ränder och ådringar

8/7 -11

Många "Sukhar" nu... men man kan aldrig få för många

Vilken färgeffekt, grattis!

9/7 -11

Helläcker!!!

10/7 -11

Tack!
ja den är härlig och jag kan verkligen rekomendera den.
Mvh
Mikael

10/7 -11

Grattis till en jättefin blommning!

Ge din åsikt
En fantastisk liten intermedär- till varmväxande art från nordöstra Thailand där den växer på höjder från 250 upp till 1000 meter. Den växer ofta nära vattendrag i sandig humusrik lerjord blandat med blad i lätt till måttlig skugga. Jag odlar den intermedärt i en blandning av bark och lavakross, medium ljust och jämnt fuktig. Blomman mäter ca 14 cm i diameter som är ganska stor i jämförelse med de blygsamma bladspannet. Jag köpte den i knopp på Sofiero i maj, så jag kan inte ta äran för blomman, men jag njuter av den ändå. Trevlig att fotografera också, inte bara för den uppenbara skönhetens skull, men jag hade nöjet att plåta utomhus (på landet) för en gångs skull. Inget slår dagsljus... blomman fullkomligt lyser!! Mer bilder på bloggen.

Nyckelord: Paphiopedilum sukhakulii

6/7 -11

Väldigt fin Grattis!

6/7 -11

Snygging

6/7 -11

Tjusig!

6/7 -11

Helläcker!
Mvh
Mikael

7/7 -11

Tackar!

7/7 -11

Urtjusig!

Vackert!

Ge din åsikt