Skriv början av artikeln om paphiopedilum philippinense

Nyckelord: paphiopedilum philippinense

Inlägg med paphiopedilum philippinense som nyckelord.

Paphiopedilum philippinense. Från Peter Göttfert.

Ja då var det dags för blomning. Har tre stycken i blom. Fuskar med att njuta av dem i köksfönstret så länge ingen köper dem!!!😉

Nyckelord: Paphiopedilum philippinense

30/4 -17

En har du blivit av med och den har fem utslagna blommor i MITT köksfönster!

30/4 -17

Tror du köpte den finaste förstås!?

30/4 -17

Vad annars !

30/4 -17

Absolut godkänt fusk! Finast till kunden - självklart!

1/5 -17

Peters bild är ju dock mycket finare än din Xara! Jag vill ha en, men Paphar och Phallar gillar inte mig!
Mvh, I

1/5 -17

Finfin

3/5 -17

Läcker!
Mvh
Mikael

3/5 -17

Paphiopedilum philippinense. Från Xara.

Isis: Ähum, jobbtelefonen, ludisior, oncidiums, cypripediums osv gillar inte MIG , men jag postar ändå !. (Visst syns det att denna philippinense är ganska fantastisk ändå?! ).

Prata om bilden
Från Larsa.
Från Larsa.

Tyvärr kan jag inte ta åt mig äran. Utan tacka Peter G på orchidehuset för denna otroligt fina paph

Nyckelord: Paphiopedilum philippinense

21/6 -16

Kanon

21/6 -16

Superfin

29/6 -16

Tusen tack för komplimangerna.

29/6 -16

Du är en rigtig Paphhammar :mycket fin

29/6 -16

oled jag älskar paphar. Det börjar bli jobbigt nu att hitta plantor jag inte har då jag numera har blivit kräsen. skrattar.

29/6 -16

Ser det i din profil . Hur går det med rothen? Blommogen? Har blommat? Vad odlar du den i?

29/6 -16

Mycket vacker

30/6 -16

Fiiin! Grattis!

1/7 -16

Tack karinf
oled rothen har nog minst ett år till innan blommning. Men har en del fina korsningar med rothen som en av föräldrarna som borde en,och mig blomma snart. Men man vet ju aldrig med dessa små liven när de tänker förgylla vår tillvaro.

1/7 -16

Spännande Larsa, kan inte vänta att få se dem på OP. Man påstår att mina rohter också har ett år till blomning men det tvivlar jag på, åtminstone i min vård

1/7 -16

oled köpte i början av mina orkide karriär 5 jätte fina plantor från en tysk firma som jag aldrig lär mig stava till skrattar den heter som den goda marängtårtan nästan med grädde som jag heller inte kan stava till trots 10 år i konditoryrket flabbar. De sa iallafall att det skulle ta ca 2 år innan de blommande. Jag har väntat 2 år nu till och med 3 år vart är blomman jag bara frågar. Det har växt lite men om man tittat på tillväxten och jämför med de stora plantorna jag har kommer det ta yttligare 8-10 år innan de blommar. Därigenom föddes ett annat ha begär köp stora plantor { showplants} ju större ju bättre vilket jag gjort de senaste två åren visst det kostar en slant med det är det verkligen värt. Senaste köpte gick lös på 1800kr för en planta men så värt varenda öre. Och har man som jag nästan har allt så blir det inte många överilade köp utan mer uträknade och man hinner då spara lite mellan varven. Men alla är vi olika vilket är tur.

1/7 -16

Vad odlar du din roth i?

1/7 -16

oled har mixtrat en del med odlinsmedia och det som funkar bästa för mig är en blandning av fin bark från Peter samt silad perlite så man får bort allt små bös samt en rejä tuss färsk spagnummossa klippt i bitar.
Sen gör ju jag en till två kransar med hål runt krukorna beroende på hur stor krukan är. Samt det viktigaste hål så långt ner på kanten på krukan som möjligt brukar göra dem där krukan är som lägst i botten ett bar stycken runt om typ 2-4 st. Dessa hål funkar sen väldigt bra för att tippa ur överskotts vatten när jag vattnar. Det blir mer vatten kvar i botten än vad man tror eftersom paph är känsliga för att stå med blöta fötter förlänge.
Vattna med osmos vatten och har dem under spot90 belysning i ställd på 12 timmar intervaller.

Ge din åsikt
Paphiopedilum philippinense. Från Edel.

 

Nyckelord: paphiopedilum philippinense

12/6 -16

Overkligt, magnifico

12/6 -16

Magnifik

12/6 -16

Underbar art! Grattis till blomningen. Hur mycket ljus ger du din planta?

12/6 -16

Grattis till en så vacker blomning

Wow! Vilken underbar blomning! Jag har också en sån. Ser ännu mer fram emot den dag när den ska blomma nu!

12/6 -16

Grattis till din fina blomma

13/6 -16

Verkligen häftig! Grattis!

13/6 -16

Uuunderbar!!! Grattis!!

13/6 -16

Verkligen häftig, grattis! Är philippinense lika svår att få i blom som andra långpetalare, typ rothshilidanum och sanderianum? Eller skulle det gå alldeles utmärkt att odla den på en fönsterbräda (med tilläggsbelysning)? Jag frågar därför att jag tycker att philippinense verkar lite vanligare än de andra två. Skulle gärna försöka mig på den här arten själv om jag trodde att jag kunde klara den...

13/6 -16

roth är inte långpetalare,

13/6 -16

Nä ok, mediumpetalare... Längre än någon av de paphar jag äger i vart fall. Hur som helst kvarstår min fråga, men du kanske inte ägt din sanderianum så länge att du kan svara på den.
En mer relevant fråga kanske är att jämföra med andra i polyantha-gruppen snarare än bara långpetalarna.

13/6 -16

Läcker, grattis!
Mvh
Mikael

Prata om bilden

Trivs väldigt bra i cattleyaskåpet. I värmen och det starka ljuset har de två blomställningarna vuxit en dryg cm per dygn! Blommar nu med 6st härliga blommor.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Paphiopedilum philippinense

16/3 -13

Älskar dem! Jag har en planta själv men jag tror jag gjorde något fel för helt plötsligt började bladen bli bruna mitt på som sen spred sig och har tagit död på stora delar av plantan men det har kommit x antal nya små skott runt ikring så jag lever just nu på hoppet! ... Men som sagt, STORT GRATTIS Mikael!

16/3 -13

Vad ståtlig den är. Grattis!

16/3 -13

Så fin!!! Måste nog skaffa en sådan med!

16/3 -13

Helt fantastisk, underbar!!

16/3 -13

Skruvade petaler och segel som påminner om polkagrisar går alltid hem här, grattis!

16/3 -13

Mmm njutbart.

16/3 -13

Åååååååh underbar

16/3 -13

Mycket vacker!

16/3 -13

Stor grattis! veldig vakker!

16/3 -13

Tack, ja visst är den härlig!
Denna art är varmväxande och när jag tidigare odlat den på fönsterbrädan har jag varit noga med att låta den torka till mellan vattningarna under vintern, för att se till att rötterna inte ruttnar. Detta förfarande var säljaren från Asendorfer noga med att poängtera när jag köpte plantan som en stor ungplanta på Kviberg (Göteborg) för 2,5 år sedan. I det varma skåpet är jag mer generös med vattningen.
Mvh
Mikael

17/3 -13

Aha då är det kanske där jag gjort fel. Jag kanske varit för generös med vattningarna! en men dan lever ju så vi får väl se hur det år! Jag kan åtminstone njuta av din så länge Mikael.

17/3 -13

härlig!

17/3 -13

Verkligen jättefin

17/3 -13

Stort grattis!!

Ge din åsikt

Växer naturligt på Filippinerna och på öarna mot SV till N delen av Borneo. Växer ganska solexponerat och varmt på marken i kalkstensområden. Köpte den av Asendorfer på Kviberg 2010. Har sedan fått stå i ett relativt varmt österfönster. Blommar nu med tre härliga bkommor. Petalerna är 15 cm.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Paphiopedilum philippinense

28/5 -12

Ååååå så snygga!

28/5 -12

Jättefint!

28/5 -12

Lovely!

28/5 -12

Läckra petaler på denna art!

28/5 -12


Superläcker!

Jag ska visa min roebelenii din bild så den förstår vad som förväntas av den.

28/5 -12

härlig!!

28/5 -12

Grattis. De är ståtliga med sina skruvade petaler

29/5 -12

Tack!
ja jag kan rekomendera denna art som trivs under ljusa och varma förhållanden. Håll den dock lite torrare på vintern, i annat fall kan rötterna ruttna (har jag blivit lärd).
Mvh
Mikael

29/5 -12

Den är så vacker! Tyvärr blommade min bara om en gång och sen dog den, kanske var jag för givmild med vattningen..

Ge din åsikt
Detta är en ganska stor, varmväxande art främst från Filippinerna (därav namnet) men även ner genom nordöstra Borneo där den växer vid havsnivå upp till 500 meters höjd. Bladen är tjocka och jämnt gröna mina mäter ca 30 cm men de kan bli upp till 50 cm långa. Storleken på blommorna kan också variera mycket och vissa blir upp till 22 cm höga, men mina mäter 18 cm. Det är en s.k. multi-floral som blommar med 2-5 blommor samtidigt per blomställning och det kan vara en imponerande uppvisning med de långa korkskruvade sepalerna och det lila- vit randiga seglet. Jag odlar den medelljust i fönstret under tilläggsbelysning och intermedärt, alltså något svalare än kanske är optimal. Jag vattnar mycket större delen av året med en något torrare viloperiod i januari till mars. Den föredrar ett kalkrikt medium, min står i medium bark och lavasten med lite dolomitkalk strödd ovanpå. Mer bilder på bloggen.

Nyckelord: Paphiopedilum philippinense

4/8 -11

WOW superläcker . Grattis

4/8 -11

Den är verkligen fin.Gratulerar.

4/8 -11

Dina bilder är alltid lika fina

Oj så många läckra lockar! Grattis.

4/8 -11

Åh wow! Jättefin! Väldigt tjusiga kort också!

4/8 -11

Tackar så mycket!

5/8 -11

Fantastiskt fin!

5/8 -11

Bra tips med kalciumet överst i krukan, ska testa det på den philippinense jag köpte i Göteborg förra hösten. Men när du skriver att du vattnar "mycket större delen av året" betyder det vattning var, var annan eller var tredje dag (ungefär, jag förstår att det beror på temp, ljus osv, men på ett ungefär).

5/8 -11

Lyfter på hatten och gratulerar till en tjusig Philippinare !

5/8 -11

Tackar så mycket! Magev, som du säger så beror vattningen helt på omständigheterna, i naturen där denna växer är det vått maj-november och torrare januari-mars med lite mitt i mellan under övergångsmånaderna (april och december). Jag försöker efterlikna det hemma, så jag har koll på hur snabbt krukan torkar ut helt enkelt... Men under mina odlingsförhållanden betyder det att jag vattnar ca 2-3 gånger/veckan nu när det är mycket ljust och varmt, lite mindre när ljuset börjar minska (även då jag har tilläggsbelysning) och framför allt då det blir svalare och krukan inte torkar upp lika snabbt, sedan ca 1 ggr/veckan ungefär på vintern.

5/8 -11

Riktig läckerbit, grattis!
Mvh
Mikael

5/8 -11

Jag dör vad snygg den är!

5/8 -11

Här är man borta på Mallorca en vecka och så hittar man massor med paphgodis på forumet. Man kanske skulle åka till Mallis lite oftare

Den er riktig lekker, grattis.
Kjempefine bilder som vanlig.

Ge din åsikt
Paphiopedilum philippinense. Från magev958. Fri bild (ej för kommersiell användning).

Så har då den sista knoppen också slagit ut på min Paphiopedilum philippinense. Första blomman slog ut för nästan en månad sedan.
----
P. philippinense är en hotad art, som namnet antyder, kommer från Filipinerna och de omgivande öarna Luzon, Visayas, Mindanao och delar av Palawan. Den återfinns också i de allra nordligaste delarna av Sabah på Borneo.
Förstörelsen av dess habitat har begränsat den till de områden som fortfarande innehåller ymniga låglandsregnskogar och skogsbeklädda höglandsområden. Där växer den på utsatta platser, men inte i direkt solsken, inte enbart terrestriskt i kompostmaterialet på skogsgolvet, eller epifytiskt på trädgrenarna utan också litofytiskt i mossan på kalkstensklippor från havsnivå till 500 meters höjd. Arten är en av de mest variabla och vittspridda inom släktet.

Nyckelord: Paphiopedilum philippinense, Paphiopedilum

30/4 -11

Helt underbar, hoppas att även min planta skall blomma.
Mvh
Mikael

1/5 -11

Väldigt läcker Paphiopedilum!

Prata om bilden
En utslagen Paph philippinense. Från HMG.

Första blomman är utslagen nu, den andra knoppen börjar öppna sig lite, lite grand.

Nyckelord: Paphiopedilum philippinense

18/4 -10

Åh vad fin Hans, grattis!!

Grattis Hans!

18/4 -10

Härlig, grattis, skall bli spännande att se alla i blom.
mvh
Mikael

18/4 -10

Grattis Hans till en tjusig paph

Prata om bilden

Ja, hur är det med ljust till Paphiopedilum philippinense? Orchidspecies säger inte mycket ljus alls, medan jag såg en artikel nån stans som sa att dom vill ha relativt mycket ljus. Och en odlare skrev på sin sida att den ville relativt mycket ljus. Så är det nån som vet?

Nyckelord: Paphiopedilum philippinense

10/11 -08

De vill ha mycket ljus även om inte direkt soljus mitt på dagen på sommaren.
Sanderianum som vill ha lite mindre ljus ger jag sol hela förmiddagen fram till ca 12 den ljusa årstiden.
Ett körsbärsträd ger en viss skuggning mitt på dagen under högsommaren.

10/11 -08

Är det fel att ha den ganska rakt under ca 20 cm en bio light 23w?

10/11 -08

Jag har min sanderianum ca 10 cm under 2×58 W ljusrör. Jag vet inte riktigt hur mycket ljus en bio light ger.

10/11 -08

Oki, det vet inte jag heller.( Har phal bellina som mår super under en likadan lampa, om det nu hjälper nått...) Den e ganska ljus i bladen, men jag flyttar nog den ännu närmare, baserat på vad du sagt.

10/11 -08

Det blir nog bra tror jag.

Ge ditt svar

När jag kom hem i söndags hade denna lilla skönhet äntligen passat på att slå ut. Jag har gått och väntat i över en vecka medan den största knoppen bara svällt och vuxit sig större för var dag.Nyckelord: Paphiopedilum philippinense

Vilken luring, slår ut när du inte är hemma!
Tur att den blommar ett tag så du kan njuta av den. Ser ut som det är ett par knoppar till på gång.

21/5 -07

Grattis till en sådan skönhet.

Riktigt läcker Har du någon bild på hela växten...

mvh // Johannes

Grattis till en verkligt stilig Paffe!

21/5 -07

Fantastiskt fin, men jag undrar om det verkligen är en ren philippinense. Är du säker?
Jag skulle gissa på att det är en Berenice (lowii x philippinense).

23/5 -07

Glännman: Tyvärr har jag inte hunnit ta mer än de fåtal bilder jag slängde upp lite snabbt, men jag ska försöka få lite tid över att ta en riktig fotosession under de närmaste dagarna. Just nu står den på frukostbordet så jag kan njuta av dess fägring innan jobbet
Mattias: Hur kan man veta säkert vad det är man köper ? Kan bara lita på säljaren och hoppas att det slår ut vackra blommor inom en inte alltför avlägsen framtid. Just den här köpte jag via Tyskland för två år sedan som just P. phillippinense, men jag håller med om att den inte ser ut som den typiska blomman.

24/5 -07

Nej, det verkar som om man inte kan lita på vad man köper. Först laolanhuas roth som var en Lady Isabel, och nu denna.
Här har du en bild på en Berenice

Misstänkt lik din va? Just dom där prickarna är ju typiska för lowii.
Personligen tycker jag den är snyggare än en ren philippinense, så njut av den, men det är ju aldrig skoj när det inte blir vad man tror. Själv har jag både en philippinense och en Berenice som inte blommat än... vi får väl se om dom blir vad dom ska så småningom.

31/5 -07

Glännman, här kommer äntligen helfigur bilden du önskade
och en större närbild där man ser att den verkligen är lik blomman på Mattias bild. Till och med ännu prickigare...

31/5 -07

Väldigt fina bilder måste jag säga!!! Och väldigt stilig planta!
Hur gör du? Har du några bra tips, min hade knopp väldgt länge men slog aldrig ut utan ramlade av ...och ut kröp ett vidrigt sköldlöss...urk! Jag köpte den från Rölke för några veckor sen...bladverket har växt och ser välmående ut men blommorna höll inte så länge...vad kan jag ha gjort för fel?

Snyggt ! !

31/5 -07

Jättefin är den i alla fall, och du verkar ha pysslat om den väl, hela plantan ser kraftig och fräsch ut!

1/6 -07

Vackert!

Ge din åsikt
Paphiopedilum philippinense. Från Lotta.

Nu har hon öppnat sig ganska mycket.

Nyckelord: Paphiopedilum philippinense

Grattis till blomningen! Tjusig.

18/5 -07

Underbar, grattis!
Odlar du den inomhus?
mvh
Mikael

Prata om bilden
Paphiopedilum philippinense. Från Lotta.

Nu kan det väl inte vara lågnt kvar.

Nyckelord: Paphiopedilum philippinense

14/5 -07

Det ser inte så ut nej... rackarns, jag vill att min ska blomma också
Hur stor är plantan?

14/5 -07

Den har tre bladrosetter och en fjärde på väg.

14/5 -07

Det har min med...
Vad är det för bladspann på den som blommar och hur många blad har den rosetten?

14/5 -07

Den är ca 35 cm och har 5 blad. Den står i söderfönster men jag fäller ner persiennen när det är för stark sol. Hoppas din blommar snart oxå.

14/5 -07

Oj, det var en liten rackare du har.. min är 48 cm och har 8 blad. Men det finns ju olika varianter av den. Jag har en "roebellini".

14/5 -07

Vart har ni hittat dom? Jag har letat rätt rejält utan att hitta. Vill så oerhört gärna ha en...

14/5 -07

Jag har inte den blekaste aning om vad den heter mer. Nån kanske kan hjälpa mig då den har slagit ut??

14/5 -07

Åh, så spännande, Lotta! Jag har en enda bladrosett som inte är så stor än, så det blir nog att vänta i åratal...Lova att visa hela utvecklingen, Lotta, så man får en daglig mysrysdos

14/5 -07

Magnus A: så många spännande primärhybrider den där klinge.nl hade! Där hade jag lätt kunnat förköpa mig Speciellt på niveum-korsningar...suck och dröm

14/5 -07

Den där Klinge är väl inget för privatpersoner om jag fattat det rätt?
Så här står det på sidan:

"Shipment should be made to one address, with a minimum from € 1000, - plant costs.
Minimum of one sort is 5 plants."

Annars har dom fantastiskt mycket spännande i listan.

Jo de bästa holländarna måste man tyvärr besöka. Så är det med De Wilge också. De åker med plantorna till en stor partihall i Alsmere utanför Amserdam. De anser inte det värt att åka för mindre än 1000€. Trist som attans.

Jag har varit hos Klinge två gånger. Han har en del skoj, mest hybrider dock. Men vilka fina moderplantor han har! Oj om jag blev grön av avund när jag såg hand bulbohpyllum purpurorachis

Linda

15/5 -07

Jasså, var det så. Nå, men bortsett från att du kanske inte vill ha fem av varje sort, börjar du inte närma dig riskzonen för att beställa en container, Mattias ?
Lika: hybridiserar han själv? Det var så många korsningar som åtminstone inte jag sett på andra sajter, riktigt spännande saker

15/5 -07

Kontainer var en bra idé.

säluttern:
Både och. Om jag förstod det rätt så har han ett företag i Taiwan som driver upp plantorna till honom. Jag vet inte om det är han eller dom som tar fram de nya hybriderna, min gissning är Taiwan...Då pratar vi Phalaenopsis men de hybrider som han har i mindre skala tror jag nog han sköter om själv. Fast jag har faktiskt inte sett att han har något laboratorium så som Röllke har.

Linda

Prata om bilden

Någon som var man kan få tag på denna Paph. philippinense inom svea rike?

Nyckelord: Paphiopedilum, Paphiopedilum philippinense

1/4 -07

www.Akessonorkideer.nu/

Vi ska göra en beställning nu i dagarna och har möjlighet att beställa en planta åt dig. Frågan är förståds om du kan hämta den i Alingsås eller om du vill betala för frakt. Annars vill jag också rekommendera länken ovan som Anette tippsat om! Vi är mycket nöjda med det vi köpt hos Marita.

2/4 -07

Har mailet henne nu så får vi se.
Snödrottningen, varit i från ska ni göra den beställningen?

2/4 -07

Vi kommer nog beställa härifrån
http://www.elsner-orchideen.de/
Jag tyckte jag såg något positivt omdöme om dom. Har någon erfarenheter så får ni gärna dela med er.

2/4 -07

Mattias: Jag har köpt av Elsner, bara positivt att säga om dom.

2/4 -07

Tack Atlas. Skönt att höra.

Där fanns en hel del som väckte ha-begäret !
Monika

Ge ditt svar