Råd / Odlingsplatser / · Odla Inomhus /

Skriv början av artikeln om odlingsrum

Nyckelord: odlingsrum

Inlägg med odlingsrum som nyckelord.

Mitt odlingsrum oktober 2009. Från valkyrie66.

 

Nyckelord: odlingsrum

25/11 -09

Läckert! Ser väldigt organiserat ut - på ett positivt sätt! Såg att du har satt små fläktar (antar jag att det är) på de små växthusens lock. Jag är lite nyfiken på hur du löst det och vad du använt för fläktar.

25/11 -09

Ser ut att vara full rulle bland dina Masdevallior!

25/11 -09

Du har full kontroll Det är jättefint

25/11 -09

Så ska det se ut.Snyggt Karma!

Avundsjuk!

25/11 -09

Tack så mycket allihop! Det gäller att ha ordning och reda när man har så många orkidéer på en så liten yta...

Cecilia: Jag har små 80mm datorfläktar som blåser in i en av de två ventilerna på alla mina minidrivhus. Sedan har jag två till 80mm (11dB) i varmskåpet, och 8 st. 140mm (9dB) fläktar i fönstret. Två per hylla, en på varje sida. De är seriekopplade till 4 olika 12 volt nätaggregat (finns på typ Jula eller Claes Ohlson). Min åsikt att man inte kan ha för bra luftomväxling, speciellt när plantorna står tätt och luftfuktigheten är hög. Ett råd när du handlar fläktar, köp de som är tystgående, mina tänker man inte på så mycket, men annars kan nog 15 fläktar låta rätt mycket...

Pamela: Jodå, Masdevalliorna är det bra fart i, ända sedan temperaturen kröp ner mot 15 grader i rummet på nätterna i september har det verkligen varit full rulle... alla har blommat, blommar, eller är i knopp just nu. Härligt!

Prata om bilden

Hej, Jag lovade att lägga in en ny bild på mitt odlingsrum... så här kommer en ny, plus en bild på varmskåpet som också står där inne (jag har även ett litet nano-skåp i vardagsrummet men den är svårfotad...). Jag odlar i ett ganska skuggigt nord/östfönster så jag har på tilläggsbelysningen året runt. Just nu blommar det en hel del, tror att jag räknade över 15 stycken i blom just nu och nästan lika många till på gång med knopp... kul! (PS! En del har bytt plats just nu då Cattleyan fick komma ner till mittenhyllan så att jag kan se de fina blommorna bättre. Vanligtvis bor hon närmast ljuset längst upp)

Skåpet:
Warm vivarium in the orchid growing room

Specs:
.
Temp: Jag siktar på intermedära förhållanden i rummet. På det kallare halvåret ligger temp på ca 21 dag 15 natt, på sommaren ca 24-26 dag och 18 natt. Varmskåpet ligger på 26-28 dag och 15-18 natt.

Belysning: 3 st. nebula armaturer med två 55W lågenergi rör ( Philips MASTER PL-L 55W/865; ), vilket ger ca 9000 lumen och 6500K per armatur. Två hänger i fönstret och en över varmskåpet. Alla är kopplade till samma timer och är på 12-14 tim/dygn beroende på årstid.

Luftfuktare: En ultrasonisk kalluftfuktare, 5L kapacitet. På timer en timme varannan timme nattetid. Jag har byggt en skorsten som leder dimman längre upp i fönstret och kommer ut precis framför en fläkt som sprider dimman jämnare utan att det bildas blöta pölar i fönstret. Fungerar kalasbra! RH nattetid ligger mellan 60-70%.

Fläktar: I fönstret har jag 4 st. 140mm datorfläktar, en på varje hyllplan. Mini-drivhusen (till flaskbarnen) har en 80mm fläktar vardera. Varmskåpet har 2 st. 80mm fläktar. Jag driver alla dessa med 3 st. nätaggregat. Fläktarna är alltid på.

Orkidéer: I dagsläget har jag 95+ unika arter/hybrider (plus några dubbletter) - men jag har väl ca 100+ flaskbarn därtill (jag räknar inte flaskbarnen förrän de kommer ut ur barnkammaren och ner i egna krukor).

Bekvämligheter: En inackorderad bäddsoffa med underbar utsikt över det exotiska orkidéfönstret. PS! Hyllorna i fönstret är vanliga garderobshyllor av metallgaller. Släpper igenom både luftcirkulation och ljus plus är justerbara. Toppen!

Är du nyfiken på mer så bloggar jag om mina orkidéer här (dock på engelska): http://www.orchidkarma.com

Nyckelord: skåp, odlingsplats, odlingsrum

1/6 -09

odlingsrum...dräggel.. lyckans ost!

1/6 -09

Extra bra med en soffa för stilla betraktelser av det sköna! Du kan hyra ut den nattvis, så kallad Bed & Bud

Fina bilder Karma! Det allra fiffigaste är nog skorstenen till fuktaren!

1/6 -09

Helt fantastiskt! Och det där med Bed & Bud var väl inte så dumt?

1/6 -09

Karma:
Den dagen jag skaffar varmskåp/odlingsskåp så kanske jag anlitar dig som hjälp eftersom du kan detta. Vi har ju ganska nära till varandra!!

1/6 -09

Ser riktigt fint och välordnat ut! Det rummet har du all anledning att vara väldigt nöjd med.

1/6 -09

Tackar!! Jodå, här trivs både orkideer och vi mycket bra! Odlingsrummet började ju som gästrum, men det var ju ett bra tag sedan vi kallade det för det.... Bed & Bug, ha ha, den var bra. Fast jag föredrar att se det som en säng med ljusterapi inkluderat... från 7 på morgonen!

Sommarbo Klart att jag kan hjälpa till lite med det kommande skåpet. Du vet ju att det blir ett förr eller senare....

Kul att du gillar bloggen Ingse! Det är ett riktigt kul sätt att hålla koll på orkideerna... fast jag ligger drygt 20 plantor efter uppdatering av min lista. Får ta tag i det snart.

1/6 -09

Hur läckert som helst Karma - snyggt jobbat

1/6 -09

Odlingsrum?! Hmm kanske vore nåt att introducera här hemma!

Fina skåp!

1/6 -09

Proffsigt Karma! Verkligt roligt att få titta in hos dig! Jag gillar också de strategiskt placerade fotpallarna framför bäddsoffan!

1/6 -09

Snyggt Karma. Kul att läsa bloggen också. Jag googlade på orchidkarma och kunde då välja översätt denna sidan. Funka bra och jag kunde läsa på svenska i stället

Oh så fint det låter och fiffigt. Kul att du berättar om detaljerna. Då kan även jag hänga med och skapa mig en egen bild i mitt huvud.
Birgitta

1/6 -09

Mycket fint!!!!!!!

2/6 -09

Snyggt Karma!

2/6 -09

Jättefint!!

2/6 -09

TACK allihop!! Det var jättekul att "bjuda in er" en stund. Det är ett härligt rum, kära maken säger det med. Man blir lugn och glad av att avnjuta morgonkaffet där. Ljuset hjälper dessutom otroligt mycket på vintern.

Zinzol: Klart att du skall ha ett odlingsrum. Hur ofta har du gäster?? Bättre med orkidérum med lite plats til gäster när det skall till...
Felixan: Klart att det skall vara fotpallar - max komfort! Men de hjälper också till då man skall klättra upp och nå till översta hyllan.
Hans: Vad kul att du tyckte det var roligt att kika in på bloggen också. PS! Det finns en google översättnignsknapp längst ner i vänsterspalten. Där kan du välja svenska, fast google hittar på lite lustigheter i översättning ibland, lol.
Nyfiken: Jag glömmer ibland att du inte kan ta del av bilderna. Vad roligt att du kunde hänga med ändå!

2/6 -09

Vilken härlig odlingsanläggning du byggt upp!
mvh
Mikael

2/6 -09

Et virkelig fint odlingsrom!

Det är jättefint-det finns ju inget mer att tillägga-alla har redan sagt "allt"
Grattis till ett tjusigt orkide-rum
Monika

2/6 -09

Jag måste bara instämma med övriga Supersnyggt !

3/6 -09

3/6 -09

Tack för titten! Härligt rum med mycket jobb bakom! Jag förstår arr de trivs.

Jag har ju haft en lägenhet med ett härligt fönster i sådan stil... synd att orkideerna inte var påtänkta då.

Ge din åsikt

Så här odlar jag... välkomnar gärna kommentarer och förbättrings råd. Det är ett öst riktat fönster, jag drar ner temp till ca 15 på natten, 20 dagtid nu på vintern i alla fall.

Min kära man monterade idag nya lapor till orkidé fönstret. I dem har jag varsinn (3) Spiral Bio Light 23 W (vet någon antalet LUX inom vilket avstånd som gäller med dessa lampor?). Hyllorna släpper igenom filtrerat ljus... Planerar att använda översta hyllan till de mer ljusälskande arterna (som min första cattleya, wo-hoo), mellan hyllan till intermediate (som min angs, cambrias och miltassia) och botten hyllan till de mer skuggiga arterna (som mina masdies och phals, och paphs - tre av mina paphs sitter dock just nu i köksfönstret för att de blommar så fint).

Under mina masdies (under trä korgarna) står lång pannor med vattem..... Planterade också alla masdies i vitmossa som vag vattnar 1 ggr/veckan men mistar våt på toppen varje morgon samtidigt som den monterade bulbo'n sprayas... kan det räcka för fuktigheten tro?

Vad tror ni om detta upplägget?

PS!
Hur sakta skall man vänja plantorna vid det extra ljuset? Jag tände dem ca 2 tim i dag... och hur nära lampan kan jag ställa plantorna? Behöver jag sänka den översta hyllan något? Just nu bara ca 6 cm ovanför översta bladet på min cattleya intermedia orlata)

Nyckelord: odlingsplats, odlingsrum, orkidéfönster

16/2 -08

Spiral Bio Light 23w är 1020 Lux ...det andra får någon annan hjälpa dig med...jag har samma armaturer och ljuskällor som dig men har bara de orkidéer som behöver mindre ljus och bara som extra ljus över vintern.

16/2 -08

Du kan gärna ha dem på minst 12 tim/dag, jag har mina Cattleyor och Vandor,
25 cm. under 2×58 W lysrör, fullfärg ger ca:10000 lux. Phalenopsis och andra
står ca: 60 cm under. Alla ser ut att trivas, de växer och blommar, utom Vandorna
och en BLC Alma Kee 'Tipmale' som bara växer. V. Siam Ink:s rötter växer med
10 cm/mån och den har fått 2 1/2 nya blad sedan oktober, men till dem är inte
ljuset tillräckligt för att blomma.
Jag tror nog inte att dina plantor behöver vänja sig vid den ljusmängden som Du har,
utan ge dem mins 12 tim/dag direkt.

va snyggt! och så smart med dom hyllorna..som ju inte stoppar ljuset.

17/2 -08

Om lux och annat vet jag intet, men jag måste ju få uttrycka min beundran för det estetiska! Otroligt snyggt gjort! Och vilken bra man du har som monterar lampor åt dig! Så smart att utnyttja fönstrets hela höjd så här. Jag kan tyvärr inte åstadkomma något liknande, eftersom våra fönster är låga 1700-talsvarianter. Dessutom klagar min man ju redan på att sikten skyms av orkidéer, så jag vågar inte ens försöka... Men detta var alltså mycket inspirerande, och idén med trälådorna var ju genial och snygg. Är det valnötsträ?

17/2 -08

Tackar!! Ja, det var tvunget att se lika "snyggt" ut som vara funktionellt... lovade min man detta. Han är mycket positiv ang. min obsession så länge det ser bra ut också. Därför blev det dessa lamporna istället för lysrör... hyllorna köpte jag från jänia, bara vanliga garderobs hyllor, käcka för jag kan ju ändra höjden allt eftersom, plus att de släpper igenom ljuset. Jag kan ju tom. knö in en hylla till om jag väljer låga plantor som phals tex...

Calypso: tack!! jag vet inte vad för trä det var, kan nog vara valnöt, men köpte dem i alla fall på blomsterlandet... tyckte de var fina och så döljer de ju de inte så sexiga plast byttorna under. Undrar dock om det gör något för luftfuktigheten, hoppas det....

Så mina lampor ger bara 1020 lux (tack Bim), då lär det ju inte bli för mycket för min cattleya i all afall... hon har en knoppskida nu, får se om jag kan blomma om henne innan jag skaffar fler ljusälskare. Detta får funka som ett experiment. Jag har faktiskt en ljusmätare (minolta auto meter IVF) men ingen aning om hur den skall användas... Hur som helst, jag har satt timern till 12 timmar per dag. Hoppas det hjälper något i alla fall.

Nyfiken hur ni andra tycker om mitt fönster och vad jag kan göra bättre?

17/2 -08

Jag tycker det är snyggt! Kreativt och praktiskt!

17/2 -08

JätteSnyggt....Lite avundsjuk

19/2 -08

Jättesnyggt!
Jag får inte sätta upp varken hyllor eller lampor:(
Inte tills man har flyttat till ett eget ställe iaf.

Mvh Amy

19/2 -08

Väldigt snyggt och praktist ..... mycket, mycket finurligt
Själv så har jag låst mig i tänkandet med att ha glashyllor för ljuset skull .... men det blir tungt och smutsigt fort. Dina hyllor ger bättre luftcirkulation ......Så tack för denna idén
Så detta med hyllorna skall jag spinna vidare på .... kanske skulle jag kanske då tex ta bort några trådar på översta hyllan till höger och några trådar till vänster på mitthyllan för att kunna ställa lite högre växter där ... tror att det skulle bli som om att det växer ihop lite och ger helheten en mjukar bild. Men även praktist att kunna andvända lite variation på storlekar ...
Fast mycket snyggare än du har det nu... blir nog svårt att slå ...

Ge din åsikt

Inget orkidéerum till Åsa.... Buuuuuuuuuuu! Inte än i alla fall.... Syrran fick inte jobbet... Dumma elaka människor som inte ser att min syster skulle bli en toppenbra prognosmetrolog...

Hon har dock blivit rekomenderad till en annan tjänst på en annan avdelning så man vet ju aldrig... Vik visserligen, men hon skulle ändå flytta om hon fick det... Men men, som det ser ut nu får jag inte tillträde till åtråvärda 9 m2 än på ett tag... Ska dock skicka in papperna på inglasning av balkongen nu så man är med på den fronten i alla fall!

//Åsa

Nyckelord: odlingsrum, balkong

18/1 -07

Tråkigt att höra Crystal! Balkonginglasning är dock inte fy skam, du får se fram emot det så länge! Jag längtar efter något sådant själv...När jag gick i gymnasiet och bodde i Kalmar hade jag inglasad balkong och det var verkligen underbart att kunna sitta där och äta och mysa redan på våren och hösten! Annars får man ju vänta rätt länge innan man kan njuta på sin balkong några längre stunder.
Nu har jag terass i markplanet och tittar med avund på en del av de inglasade terasserna högre upp i huset och med världens utsikt över Mälaren! Osiris och jag har ju inte ens staket runt vår del av betongplattorna här.:-( Nåja, vi har iaf tak över huvudet i några år till här (ungdomslägenheter), Stockholmsområdet är inte precis kännt för att ha överflöd på hyresrätter eller hutliga avgifter för den delen.
/Mvh I

Va trist att syrran inte fick jobbet! Men planeringen och drömmandet är ju halva grejen! Nu har du tid att planera noga och spara pengar till belysning, hyllor mm. Tröst-köp dig i allafall en orkide till! Ja... Nu genast!

Hälsa din syster: Bättre lycka nästa gång! Den som väntar, väntar på nåt gott! Och… inglasad balkong – varför inte?! Hälsningar / L

20/1 -07

Visst var de taskiga som inte ville ha syrran, men å andra sidan får du ju ha henne kvar lite till och kan därmed köpa dig minst TVÅ tröstorkidéer! En för att trösta er för att hon inte fick jobbet och en för att trösta dig för att du inte fick loss hennes rum till orkidékammare... Slå då två flugor i en smäll, genom att köpa sådana som skulle trivas på en inglasad altan....
Ses vi den 27 jan i Jönköping?

Ge din åsikt