Skriv början av artikeln om odla

Nyckelord: odla

Inlägg med odla som nyckelord.

29/11 -15

Tilläggsbelysning

Vill ställa en fråga till er "gamla rävar" inom ämnet... Hoppas min fråga inte är för dum...

Kan det vara för mycket ljus? Jag tänker på tilläggsbelysning som självklart är på sådan höjd att den inte bränner... och jag tänker inte på de mest extrema arter som vandor utan exempelvisst släkter inom dendrobium eller cattleyor.

Och har man en stark tilläggsbelysning som rekommenderas för respektive art/släkt... måste man vänja plantor försiktigt innan man låter lampan lysa 14 timmar?

Dorra

Nyckelord: odla, belysning

29/11 -15

Det är svårt med vanlig tillägsbelysning att de får för mycket. Jag håller framförallt på me C och L och har mina ljusrör 2-4 cm ovanför plantorna, dock är det inte tillägsbelysning utan i princip det enda de får. Dock mäter jag Lux och försöker ligga runt 25000. Man kan se på bladens färg om de får för mycket eller för lite.
Jag tar ut C och L ut på sommarn och de får ingen tillvänjning. När jag tar in dem i källarn eller på fönsterbrädan får de direkt 12h tillägsbelysning. Likaledes med andra släkten dock många som inte har tillägsbelysning
Så gör jag.

29/11 -15

Tack Oled!

Jag ska förtydliga... det var inte vanlig belysning jag skrev om.... jag håller nämligen på och byter den "vanliga" extra belysningen till en specialare... jag vill ju kunna skaffa mig mer krävande sköttebarn.. ler

Det jag håller på och installerar är 60W led som enl. leverantören ger 7800lm och är bestyckad med 65% 6500K och 35% 4500K
Hur mycket det ger i lx eller i fc vet jag först nästa helg då jag får låna ljusmätare under veckan.

Andra värden som råder på min odlingsplats är temperaturer ner till 14°C nattetid och upp till 22°C dagtid vid RF mellan 55-65%

Jag är en nybörjare på orkideer... dock som tekniker till yrket har jag det inte svårt att kontrollera livsvillkor för enskillda plantor.

Vad jag har funderat på att om styrkan på min nya tilläggslampan räcker till, så skulle jag vilja hänga den relativt högt över plantorna... jag är nämligen orolig att temperaturen ökar och att det kanske blir för myckeg ljus om jag har lampavstånd på några cm bara.

Dorra

29/11 -15

Låter till att du har perfekta odlingsförhållande och har köpt bra belysning. Hur är de 60 W fördelat ? på en rektangulär "platta" ? Att det skulle bli för varm under LED tvivlar jag på. Jag har en 35 W rund ca 200mm i diameter ett par cm ovanför högsta bladet på Laelia.

29/11 -15

Tackar!

Ja... lampan ä rektangulär... det värdet som låter mindre bra är spridningen på 120%... men det kan jag ändra eventuellt med avskärmande reflektor. Och då blir det ännu starkare i relativa värden.

Så jag är lite osäker på hur högt över plantorna. De som är där just nu är masdevalia, prosthechea och coelogyne.

Dorra

29/11 -15

Måtten var det.... 250×150... mm alltså...

29/11 -15

Nog inte de mest ljuskrävande släkten. Vore bra om andra som vet bättre kan svara här men skall jag gissa så borde runt 10000 Lux räcka som tillägsbelysning. 60W LED på den ytan ger bra med tryck och då kan du få upp lampan och få bättre ljusspridning. Var har du köpt den? Som sakt är Cattleya och Dendrobium mer ljuskrävande

29/11 -15

Tack igen Oled!

Som sagt... jag ska mäta lx och fc på olika avstånd från ljuskälla nästa helg när jag kommer över ljusmätaren. För jag är sugen att skaffa mig mer krävande plantor.

Lampan är inköpt på Dusk.
Dorra

29/11 -15

Jag har min hängandes i underkant på ett fönster som är 12 tum högt & 14 brett. Det är i en sval hall & fönstret har öppet västerläge utan ngt utanpåliggande solskydd i form av träd eller begyggelse. Jag har inte mätt temperaturen exakt mellan natt & dag, men det verkar vara runt 17 grader. Jag kan ta på lampan när den har varit igång hela dagen, utan att bränna mig. Plantorna rakt under står på ett bord som är lite lägre än fönsterbrädan. Här har min Leomezesia Lava Burst satt knoppar. Jag har en Angraecum didierii hängande snett ifrån den kanske 30-40 cm ifrån plantan till lamporna & den verkar inte misstycka. Den tål ju dock stor variation i både temp & ljus. Jag har en Dendrobium infundibulum som sträcker sig in över bordet fast själva krukan står på en odlingsbricka 10 cm ovanför fönsterbrädan, den har satt knopp. Jag har inte haft den så ljust förut men det verkade göra susen eftersom den nu satt knopp!
Jag har Masdevallia med men inte här för jag vill ha de i ett fönster där jag inte har på elementet...
Hoppas det här hjälper lite.
/Mvh, I

29/11 -15

Ja Isis... det ger mig fingervisning om vilka arter jag ska satsa på... Tack!

29/11 -15

Arter ifrån Catasetum går bra oxå, fast vissa ska inte ha lägre än 17 grader på natten under vilan... Just nu har jag mina i köket, för jag har Syd/Östfönster där, men förra vintersäsongen var de under lampan & blommade storartat!

29/11 -15

Jag har oxå en sån lampa från dusk. Den blir rätt varm först fick den en kylfläkt men nu är den ned flyttad till källaren istället.
Och ut bytt mot deras nya sticks som blir mer slimade och att jag slipper värmen från transformatorn i skåpet.
Men den ger bra med ljus mina ascocentrum blommade villigt under den.

Ge ditt svar