Råd / Släkten, arter och hybrider /

Skriv början av artikeln om lepanthes

Nyckelord: lepanthes

Inlägg med lepanthes som nyckelord.

Arter, hybrider och annat inom släktet lepanthes

l. barbelifera (1) l. blephariglossa (1) l. bradei (2) l. calodictyon (11) l. calodicyton (1) l. calodyction (1) l. caprimulgus (4) l. cercion (5) l. chameleon (2) l. chiriquensis (3) l. chorista (1) l. ciliisepala (5) l. cloesii (2) l. cordeliae (4) l. deleastes (1) l. dodsonii (1) l. durikaensis (5) l. echo (1) l. elata (2) l. empticia (5) l. erinacea (1) l. escobariana (2) l. felis (1) l. filamentosa (1) l. gargoyla (1) l. hermansii (7) l. horichii (4) l. inca (1) l. inornata (2) l. ionoptera (1) l. jmcalsa (7) l. jubata (1) l. katleri (2) l. latisepala (2) l. Lepanthes telipogoniflora (1) l. lindleyana (2) l. longiracemosa (1) l. lucifer (1) l. manabina (1) l. mariposa (4) l. Melpomene (1) l. myophora (4) l. niesseniae (3) l. nycteris (1) l. Peru (1) l. quadricornis (1) l. reflexa (3) l. regularis (1) l. saltatrix (5) l. sp (1) l. sp - Costa Rica (2) l. sp - Peru (1) l. sp. (2) l. sp. Peru (9) l. species (9) l. species - Ecuador (1) l. species - Peru (2) l. teleipogoniflora (1) l. telipogoniflora (4) l. telipogoniflora X Lepanthes filamentosa (1) l. tentaculata (3) l. tigrina (1) l. turialvae (1) l. uxoria (1) l. valerioi (5) l. wendlandii (1)

Prat om släktet lepanthes

En Lepanthes med stora blommor, hela 2cm!

Arten kommer från Antioquia, Colombia där den växer i molnskog på hög höjd, upp till 2500m. Bör odlas därefter, 12-20°C samt i hög luftfuktighet. Plantan blir ca 5-6cm hög.

Nyckelord: Lepanthes escobariana

29/5 -19

Härlig!
Mvh
Mikael

29/5 -19

Härlig och fina foton

Ge ditt svar

En härlig mini från Ecuador (Carchi), 1500-1800m. Blomstorlek ca 4mm! Bladstorlek knappt 1cm. Går utmärkta att odla mellan 14 och 25ºC, kräver dock hög luftfuktighet och daglig vattning (RO eller regnvatten).

Nyckelord: Lepanthes barbelifera

23/5 -19

Underbar

23/5 -19

Trevligt att se en fin Lepanthes på OP

23/5 -19

Otroligt fin Lepanthes!

23/5 -19

Läckerbit!

23/5 -19

Fantastisk!
Mvh
Mikael

Ge ditt svar

9/7 -18

Lepanthes

Hej
Är det någon som vet var man kan få tag på Lepanthes växter helst inom EU. Letat som en tok men kan inte hitta något försäljningsställe.

Nyckelord: Lepanthes

9/7 -18

En bra handlare är Ecuagenera men ju tyvärr inte inom EU

9/7 -18

De kommer inte till Sverige i år. Däremot kommer de till ett flertal platser inom EU och kan ta med sig vad du önskar och skicka vidare till Sverige. Se dock upp med vad de skickar. Det är inte alltid det som står på etiketten stämmer. Ofta är plantorna ganska små,därav att priserna ofta är måttliga. Just Lepantes odlar jag inte men har köpt mycket plantor från dem genom åren.

10/7 -18

Hur är det med tull, moms och behövs införselbevis. Tillstånd från jordbruksverket osv. På grund av vad ifrån dom kommer. Konstigt när denna grupp av orkider är så fruktansvärt stor och ändå så svåra att få tag på. Eller är det så att på grund av att dom är så små som folk inte är intresserade av dessa.

10/7 -18

I fallen med plantor från odlare/handlare från icke EU-land som tar med sig plantor till EU och därifrån skickar vidare till Sverige, tas inga skatter/avgifter ut ej heller krävs några tillstånd. Allt detta blir en sak mellan importören och resp.EU-land. Det som tillkommer för dig är frakten från Importplatsen till Sverige. Vad gäller Ecuagenera så kan du beställa plantorna via Röllke orchidéen så fixar han rubbet. Det finns många firmor i EU som har olika "Öppet hus" med besök från icke EU-land. Kolla på företagens hemsidor, där framgår när de har olika evenemang.

10/7 -18

Ecuagenera tar även ut en mindre avgift för att täcka kostnader i samband med importen till EU, har för mig att det handlar om en eller ett par dollar per planta. Så var det i alla fall när jag köpte därifrån häromåret.

10/7 -18

Oftast, när man handlar av dem inom EU omvandlar de Dollar till Euro, det blir nog detsamma som Lassse skriver. Självklart tar en handlare ut sina kostnader med marginal men man slipper allt stök med tillstånd etc. Jag tittade just på www.currlin.com. Ecuagenera kommer dit framåt hösten och förbeställningar möjliga.

10/7 -18

Sista dag för beställning är 20 juli.

10/7 -18

Hej,
Har nyligen beställt några från Tropiscape Orchids från Belgien. De väntas hem denna vecka, så jag har ännu ingen åsikt om kvaliteten etc. De har just nu 12 arter/hybrider inne.
mvh,
Christer

Ge ditt svar

Finns det någon som har denna att dela med sig av?

Mvh
Magnus

Nyckelord: Lepanthes calodictyon

14/10 -17

Välkommen

Vad är det för små orkide du har i skåpet?

14/10 -17

Aerangis Ellis
schoenorchis scolopendria
Masdevallia title
Bulbophyllum bolsteri

Sen lite annat som inte är orkidéer. Bromelior, fågelbobräken, dvägficus, några primula och pingicula. Nu saknas bara Lepanthes calodictyon, sen behövs en ny burk om jag vill ha mer.

Mvh
Magnus

2/11 -17

hej,jag har nog en planta Lephantes calodictyon att avyttra möjligt även L.saxatalis

Diskutera eller uppfyll önskningen
Från perser.

 

Nyckelord: Lepanthes calodictyon

3/9 -17

Häftig

Ge din åsikt
Från perser.

Blommar ofta

Nyckelord: Lepanthes saltatrix

3/9 -17

Vacker, har du lagd den i grönsakslandet?

Ge din åsikt

Denna Lepanthes kommer från låglandsregnskogen i Colombia, 300-1200m. Den går bra att odla varmare än många andra Lepanthes, 15-25ºC. Luftfuktigheten bör vara en bit över 75% för att den skall trivas bra. Som alla Lepanthes är den känslig för mineralsalter och skall därför vattnas med regn- eller RO-vatten. Blomstorlek ca 15-20mm. Bladstorlek 8-10mm.

Nyckelord: Lepanthes Lepanthes telipogoniflora

14/2 -15

Jösses! Bilderna kunde inte vara bättre! Det här är ju så vackert att det inte går att begripa!
Att du dessutom bjussar på tydliga odlingstips är storartat!
Tack!
Vänliga hälsningar,
Peter

15/2 -15

Väldigt vacker, instämmer i lovorden för porträtteringen!

15/2 -15

Ja vilka snygga bilder!

16/2 -15

Läcker!
Mvh
Mikael

16/2 -15

Vacker som en sol...

16/2 -15

Härlig art. Hade en stor planta av den för flera år sedan. Har testat en ny planta, men den verkar inte funka något vidare.

mvh,

Christer

17/2 -15

Oj vad fin Och fantastiskt foto!!

Ge ditt svar
Lepanthes telipogoniflora. Från Z.

En av mina minsta plantor men blommorna syns på långt håll.

Nyckelord: Lepanthes telipogoniflora

3/6 -14

Fin, lite annorlunda form och färg

3/6 -14

Så söt!

3/6 -14

Riktigt häftig!

3/6 -14

Hur liten är den, blomman alltså? Jättefint fotat, ser helt fantastiskt ut på min nya fina fotoskärm innan jag ens har kalibrerat den!
/Mvh, I

3/6 -14

Roligt att bilden kom till användning! Blomman är ca 1cm stor, bladen runt 5mm.

3/6 -14

Tack för infon, spännande med blommor som faktiskt är större än själva bladen! Jag menade att bilden såg fin ut när man gick vidare till OP's större visning. Oftast gör jag inte det för bilderna är inte alltid mkt större än här i blog rullen, men i det här fallet var det lönt mödan!
/Mvh, I

3/6 -14

Vad snygg

4/6 -14

Läcker!

Ge ditt svar

Denne kom iår fra Ecuagenera og produserer blomst etter blomst. Står montert i terrariet hvor det er varmt og fuktig. Iår kjøpte jeg flere nye arter som jeg ikke har turt å prøve før og de viser seg å være enklere enn jeg trodde. Blomsten er ca 3 mm. Hittil synes jeg fortsatt at pahiopedilum er de vanskeligste.

Nyckelord: Lepanthes saltatrix

5/5 -14

Härligt när det kommer nya och nya blommor hela tiden .

5/5 -14

Dessa småttingar, de är så härliga att se på.

5/5 -14

Vilket puttefnask, söt

5/5 -14

Gillar den skarpt, men verkar inte vara så lätt att få tag på.

5/5 -14

Verkar vara en riktigt blommaskin. Väldigt snygga blommor.

6/5 -14

Grattis! Så många snygga du har i blom nu!

6/5 -14

Takk! Den er kjøpt hos Ecuagenera og jeg er svært fornøyd med deres kvalitet og utvalg på planter. Anbefales! dere kan følge med hvis de kommer til Europa iår, men de burde det. Det er enda flere orkideer som er i blomst/knopp, men vi tar det i en annen runde blir litt når man har rundt 400 ulike.

Ge ditt svar

Hej jag önskar mig köpa arter av Lepanthes som tål lite högre temperatur upp till 26-30 grader på sommaren. Lepanthes calodictyon t.ex.

Mvh
Fredrik

Nyckelord: Lepanthes calodictyon, Lepanthes

Diskutera eller uppfyll önskningen
En underbar Lepanthes från Costa Rica där den växer på ca 2 700 – 2 900 meters höjd. Jag odlar den monterad på en trädgren i svalskåpet, rätt så ljust, fuktigt och blött men med mycket bra luft cirkulation. Blomman mäter ca 3 mm. Mer på bloggen.

Nyckelord: Lepanthes reflexa

13/11 -12

Jättefin Vilket skärpedjup...

14/11 -12

Otroligt att det finns så små, fina saker... Snyggt fotat!

14/11 -12

Hur läcker som helst. Och snyggt foto!

14/11 -12

Läcker. Liten men naggande god och vilka detaljer.

14/11 -12

Perfektion i miniatyr, jättefin!

Ge din åsikt
Lepanthes calodyction. Från Gabrielle Naucler.

Denna lilla planta köpte jag på Botan i Lund. Nu har den slagit ut sin första blomma. Bladet är skadat men vad gör det och blomman inte perfekt. Det är blomanlag på de andra bladen också så jag håller tummarna att blommorna utvecklas vidare. De är så små, tur jag har förstoringsglas.

Nyckelord: Lepanthes calodyction

25/9 -12

Ja det va en söt liten rackare, förstår att man behöver förstoringsglas

26/9 -12

Oj, vad liten! Jättesöt...

29/9 -12

Bra inköp! Oroa dig inte, när Lepanthes väl kommer igång och blommar brukar de bjuda på en ganska lång säsong med många blommor.

29/9 -12

Tack för glada kommentarer. Det kommer en blomma på det andra bladet också. Den står i botten på skåpet och mellan 70-80% RH. Förstoringsglaset kommer verkligen till användning.

Ge din åsikt

Hejsan!
Jag håller för tillfället på att inreda en peruansk biotop till ett gäng pilgiftsgrodor och tänkte höra om någon vet vart jag bäst kan beställa miniatyrorkideer från Peru? gärna lepanthes, masdevallia, porruglossum osv.

Tack på förhand.
/Fredrik

Nyckelord: lepanthes, madevallia

Ge ditt svar

Är det någon vänlig själ som kan tänka sig att köpa en Lepanthes calodictyon för min räkning och skicka den till mig i Boden.
Pengar kan forstås förskotteras

Nyckelord: Lepanthes calodictyon

7/9 -12

Jag kan fixa om jag hittar en, ska dock inte ner förrän imorgon. Med vänlig hälsning, malin

7/9 -12

Tack det var vänligt. Du gör verkligen skäl för ditt alias. Du vet hur det är när man kommit in i en måsteha fas ; ).

7/9 -12

skicka ett pm med din adress.
Jag köpte en jättefin L. calodictyon av Ecuagenera på Sofiero förra våren, ska kolla om de har några kvar på lördagen. Det är verkligen en juvel i mitt skåp, även när den inte blommar.

Ge ditt svar

18/3 -12

+ 21/3 -12

Lepanthes deleastes

Inspirerad av artikeln om makrofotografering i senaste nr av Orkidéer, plockade jag fram kameran och plåtade denna lilla goding som sitter på mitt lerrör i nanoskåpet och blommar nästan konstant.

Arten återfinns i fuktiga molnskogar på östliggande sluttningar i södra Ecuador mellan 1000 och 2400 meters höjd. Artepitetet kommer från grekiskans deleastes som kan översättas med frestaren, som anspelar på den förmodade funktionen på läppens bihang.
De vill ha mycket hög luftfuktighet, gärna en bit över 70% för att den ska trivas. De bör odlas monterad, i sval till varm temperatur, som lägst 14 grader under natten till max 25 grader under dagen. Som arter inom släktet är den känslig för mineralsalter och bör därför vattnas med regn- eller RO-vatten.

Nyckelord: Lepanthes deleastes

18/3 -12

Oj, så vackert blad och vacker blomma

1/4 -12

Det låter som en väldigt svår orkidé.
Odlar du den i skåp?

1/4 -12

Jag har den monterad på mitt lerrör i nanoskåpet. Hög luftfuktighet & bra luftcirkulation. Verkar trivas, den har blommat hela vintern

Prata om bilden