Skriv början av artikeln om lampa extra ljus

Nyckelord: lampa extra ljus

Inlägg med lampa extra ljus som nyckelord.

4/4 -09

Extra ljus?

Vilka arter kräver extra ljus och vad har ni för erfarenheter av lysrör/lampor? När på året skall man använda extra ljus och hur mycket? Jag odlar i lägenhet och skulle gärna vilja ha lite snyggare modell som passar i vardagsrummet, Vart kan jag hitta sådana?

//Glad amatör

Nyckelord: lampa extra ljus

4/4 -09

Hej, jag rekommenderar något likt denna . Men den ser ju inte direkt mysig ut... något i denna stilen med dessa 23w lamporna i passar nog bättre in i vardagsrummet... eller kika här. .. ju mer ljus ju bättre...

5/4 -09

Om Du säger vilka plantor Du har är det lite lättare att ge info om ljusbehovet.
Under den ljusa årstiden klarar sig de allra flesta orkidèer med det
ljus som finns i fönstret, men höst/vinter är det ju många arter/hybrider
som behöver mycket extraljus om de ska trivas och blomma. Sedan
beror det på vilka plantor Du har som avgör ljusmängd. Jag har sällan
set några snygga armaturer som duger till andra än de minst ljuskrävande
plantorna, till de arter/hybrider som vill ha mycket ljus finns bara stora och
rätt skrymmande armaturer, inget som passar till vardagsrummet direkt, om
Du inte vill sitta med solglasögon på dig förstås.

5/4 -09

TACK! Alternativ 2 ser riktigt bra ut och lampan var ju lite frän... Jag har orkideerna i söderfönster bakom en florstunn vit café-gardin som solskydd. På sommaren har vi ljust dygnet runt då jag bor i östersund, resten av året är det i mitt tycke väldigt lite dagsljus och om nu solen skulle orka upp nån dag så tycker jag att det är i underkant. Odlingsytan är ca 2×1m (se bild). Vad tror du om 3 st lampor? Hur nära blommorna ska de hängas?

Nu är det så att jag är novis på andra orkideer än phallisar och jag skulle vilja utöka samlingen med nya arter, men frågan är vilka som är mer ljuskrävande och som bör ställas under lamporna? Vilka arter kräver odlingsskåp? (Alltså, vilka ska jag akta mig för?)

Tackar så mycket för hjälpen!

//Isabelle

Ljuskällan som tillhör alternativ 2 (75W Botanica blå) är en lampa som inte har något som helst "växtljus". Jag skulle klassa det som en fejklampa. Det förekommer i handeln många fejklampor som utger sig för att vara växtlampor, men som i själva verket bara är färgade för att efterlikna växtljus. Det här är ett utmärkt exempel på detta.
Armaturen har ett trevligt pris men man får vad man betalar för. I detta fallet en vanlig 220 volts lampa med blå ljuskälla.
Tittar man närmare på bilden som man använder för att visa tillämpning så ser man att dom klistrat in lampor på en bild från en odling denna bilden

5/4 -09

Ett tips. Om du går in på Pratoteket längst upp så finns det massor om ljus att läsa. Men fortsätt fråga om du undrar över något.

5/4 -09

Din lilla odling är tilltalande!

5/4 -09

Sommarbo>> tack!

Ljuskällan som Valkyrie föreslår, lamporna från lampgrossen, har någon erfarenhet av dem?

Tack alla för era kommentarer!

6/4 -09

Jag har 8 sådana armaturer från Elbutiken som Valkyrie föreslog och i dem 23w lågenergi från Lampgrossen som hon också föreslog.....de lågenergilamporna syns lite under skärmen men inget man inte kan leva med....20 w är mindre.
75W Botanica blå...den lampa som följer med från Elbutiken är rent livsfarlig att använda.....blir varma så de osar och här har två exploderat och proppen har gått....särbon hade tur att han hade glasögonen på sig när det hände.
Jag använder ju lågenergilampor, men 1 sådan gick sönder och då satte jag i Botanica i det fönstret men jag är livrädd att tända dem. Våran lampsäsong är ju snart slut så tänkte vänta till hösten att köpa nya lågenergi.
Sedan beror det ju på vilken höjd du sätter dem hur ljust det blir....värmen är inga problem med lågenergi tycker jag.

6/4 -09

Håller med "Helena Jonsson" Och "BrittMarie" ang. Botanica .... själv så hadde jag dessa blåtonade lampor när jag odlade reptiler, för att då få en nattbelysning (lik. månbelysning) för nattaktiva djur .... men då bara på 7-10 watt !
När det gäller belysning över dina växter, så skulle jag själv sätta upp 2 st separata lysrörsarmaturer med vardera timer och med båda med 20 watt dagsljusrör .... alt. 1 st med dagsljusrör och ett med varmare ljus för kvällsbelysning.
Sätter man timerna så att båda lyser under dagen, medans vid kvällstid så skulle jag låta den ena fortsätt gå som "mys/ledbelysning" ...... så man inte blir störd av ett för starkt ljus !

6/4 -09

Jag hade själv armaturerna som jag rekommendera från elbutiken med 23w lågenergi i dem då gästrummet fortfarande var ett, ehm gästrum, och kraven från övriga familjen var att det inte skulle se ut som ett växthus där inne... Jag tycker att ljuset var hyfsat med minimal uppoffring av de estetiska, och räckte bra om man bara skall odla lågljus varianter - om de fick lov att stå ganska nära belysningen. Lågenergi lamporna blir inte nämnvärt varma så det går bra att ha plantor nära. Men vill du odla något mer ljuskrävande så behöver du nog titta på lysrör. Jag uppgraderade till nebula ljusrampen (min andra rekommendation) förra sommaren då gästrummet blev orkidérum med inackorderad bäddsoffa... ...är super nöjd med denna - men det är INTE mysbelysning.

Två resultat av den nya belysningen var att min man satt med solbrillor på då vi hade morgonkaffet i orkidérummet (fixat nu med ett litet solskydd), och min Cattleya intermedia v. orlata i år satte ett dubbelt så stort skott jämfört med förra årets... dra dina egna slutsatser där... ps! Jag odlar i nord-östläge, men min lägenhet är relativt mörk utan direkt sol.

6/4 -09

Oj! TACK för alla inlägg!

Då jag odlar i 2m höga söderfönster känns lysrör lite onödigt oestetiskt... Det lutar åt småarmaturerna med de ofarliga 23W-lamporna. Då jag har mest phallisar, phapisar och dendrobium tror jag att det räcker.

Annars är det ju synd att man inte har ett orkidérum med inneboende bäddsoffa.....strålande idé faktiskt - även utan armaturer...

// Isabelle

Ge ditt svar