Skriv början av artikeln om konst

Nyckelord: konst

Inlägg med konst som nyckelord.

Hej alla som är intresserade av både orchideer och konst.

Ett tipps till alla som bor i Stockholm eller har vägarna förbi t.o.m. mån 27/11 kl 15.
Var inne och tittade på Auktionsverkets kvalitetsvisning, på Nybrogatan idag. Mycket att se. Döm om min förvåning och förtjusning när jag såg en stor blomstermålning fylld av sydamerikanska orchideer. Kunde lätt identifiera Stanophea (!!), Catleya, Oncidium och några former av Odontoglossum, om jag inte misstog mig. Ev. var det någon till. Arterna kunde jag tyvärr inte identifiera... Tavlan är daterad till början av 1800 talet och av sydamerikanskt ursprung. Man hittar den på nedre planet, något till vänster. Riktigt skoj!
Sen är det, somsagt, massor av annat vackert och interesant att se.

Trevlig helg!

Eric F.

Nyckelord: konst, målning

23/11 -06

Sicket trevligt tips. Tackar!

va!?
Jag var där i tisdags på visning men lyckades tydligen missa det viktigaste!!!
(Kan ju varit för att jag gick med ett sällskap som dominerades av förgyllare och rammakare.)

Sofia
Då får du palra dig dit igen. Målningen är rätt stor. Närmare en meter hög och hänger på en "gavel".

Föresten så vorde det himla kul om någon kan artbestämma någon eller flera av de avbildade orchideerna. Kanske ett uppslag för en liten tävling?

23/11 -06

Den här kanske?

2392 - SYDAMERIKANSK SKOLA
1800-tal
Orkidéer och kolibris
Spår av signatur och datering: S.Q...22 mayo 1854. Olja på duk, 118×80 cm.
De avbildade blommorna är: Cattleya Labiata, denna blomma, som upptäcktes 1818, är en typisk sort från Brasilien (rosa). De orangefärgade blommorna är av arten Stanhopea Ornatissima, även dessa med ursprung i Brasilien. De klasformade orkidéer som visas på målningen har sitt ursprung i Syd- och Centralamerika. Kolibrier är vanligt förekommande i Sydamerika (Brasilien).
Orchids and hummingsbirds from South America (probably Brasil).
Oil on canvas. Trace of signature and date: S.Q...22 mai 1854.

Utrop: SEK 100 000-125 000
(EUR 10 800-13 500)

24/11 -06

Underbar tavla! Påminner om målningar av "paradisfåglar" som jag köpte som almanacka för några år sedan. Fokuset var på fåglar men där förekom många vackra växter oxå, säkert en och annan orkidé. Dax att leta fram den igen och kanske äntligen rama in en del av dem

Atlas
Det stämmer. Hittade du den på Auktionsverkets hemsida?

Oncidiumen skymtar man i övre delen.
Månde denna tavla hamna hos någon orchideälskare.

Ge din åsikt

Då jag skrev sist i dagboken visste jag inte hur det framöver kommer att bli med Mellan Östen. Idag vet jag inte fortfarande det. Jag vet inte heller om det är någon som vet hur det kommer att bli med Iran. Överallt i från kommer det information om öknar i trädgårdarna och om mera hat i orkidékrukorna.
Mindre dramatiskt blev situationen i Thailand… Jag undrar hur orkidéer blir påverkade av en ”liten militärkupp”? Det påstås att folk i Thailand är vana med sådant, men jag tvivlar på att detta är hälsosamt för varken sig orkidéodlare, säljare eller köpare…

Vi har haft det skönt här i sommar.
Som jag skrev innan maktskiftet, alltså, utsatte jag mina orkidéer till en så kallad 90:tio dagars kyla. Idag är vi på den 158:e kalla dagen. Det betyder att fönstrar och balkongdörren har aldrig stängts under tiden – sedan den 24/5. . Om orkidéerna har uppskattat behandlingen och kommer att ta någon lärdom av den – det vet jag inte. Jag har däremot själv dragit fördelar, dvs. jag är inte länge så frysen av mig … (Här tänker jag på en man från Uppsala, vilken går året om i korta byxor… Som det är nu vet jag inte hur det ska sluta med mig.)

Sommaren…Det har blommat rikligt. Det är bara Paphiopedilum som blommar fortfarande. Nya rosetter och blomstänglar. De höjer sina blomansikten och bevakar varje rörelse i hemmet. Fantastiskt!
- Sommarexperimentet med torvvatten gav resultat.
- Experimentet med de ”undervattens” Phalaenopsis ”stjälkkeikin” slutade olyckligt. Då jag ersatte kranvattnet med torvvatten ville de inte längre vara med.
- Samma öde drabbade en småblommig Phalaenipsis. Den liksom svimmade i mina händer för att aldrig vakna upp igen. Orsaken: oförsiktig duschning. Tyvärr…
- Brassia Rex kunde jag reda i sista minuten… Varför den började må illa det vet jag inte, men idag har den färre bulber… och allt är OK.
- Flera av de övriga orkidéerna blommade länge – till allas belåtenhet.
- Dendrobium keikisarna, som i april blev bortopererade från modersplantan, växer hela tiden på bräden.
- Den bästa utvecklingen, hittills, märks hos Phalaenopsis plantorna och mest hos ”Mjuk-öra” . (Om plantan har jag antecknat om förut.) Den har nu en 10 cm stor keiki. Den håller på att få en till keiki. Den kar även fått fyra stycken knoppar. Endast en av dess blad är fortfarande mjukt och detta bara till hälften. Toppen – för den var döende i april!!! (Här har jag Jimmy att tacka.)
- Och flera nya plantor blev det trots trängseln här hemma!

Så… den som nu inte mår bra hemma är min äkta käraste. Han kräver ett omedelbart regeringsskifte på alla tänkbara fronter. Han säger nämligen att han fryser, för att jag än inte har stängt fönstren pga. den omtalade orkidéträningen… Detta påminner honom starkt, säger han, om vår nya regerings kylliga samhällscocktail…Så… hösten är här, orkidévänner…

Snart blir nästan alla mina orkidéer arbetslösa… Jag håller på att beväpna mig med mera tålamod…

Nyckelord: konst, vävd matta

28/10 -06

aa: det var skönt att höra att det ordnade sig för Mjuköra, det var ju oroligt där ett tag! Ibland när det stora är för dystert och känns för hopplöst får man titta efter de små glädjeämnena i stället, för att orka med...Man får byta från Örnens ögon/syn till Musens, jag menar att när vi inte direkt kan påverka "där ute" får vi under tiden försöka se till det närmaste. Kanske det är dax att lära sambon att sticka? Man håller sig varm under tiden och får sedan något varmt att sätta på sig, och man måste definitivt ha "närseende" i stället för "fjärrseende" medan man håller på
Tillönskar er en varmare känsla!

1/11 -06

Ja nog har det blivit kyligare i Sverige alltid. Snön yr och inte ens Pleione trivs utomhus längre. De står på vardagsrumsgolvet med fallande blad och dyster uppsyn. Men maktskifte, jag vet inte. Det finns väl bara en makt? Det röda är lika blått som det blåa numera. Samma herrar som vrider på samma knappar, de bara turas om lite, byter av varandra. Och nu har de skruvat igång Forsmark igen. Undrar om orkidéerna tål radioaktivt nedfall? Man får ha lite jod i beredskap. Att berika vattningsvattnet med.

Det är det som är det tragiska och som spolar bort all tröst. Det måste finnas ett bättre sätt. /L.

Ge ditt svar