Råd / Odlingsplatser / · Odlingsskåp och växthus /

Skriv början av artikeln om kallhus

Nyckelord: kallhus

Inlägg med kallhus som nyckelord.

Från Eskil.

Är lycklig ägare till ett växthus, som jag delat av i en varm och en kall del, Den varma delen håller c.a 6 grader som lägst med hjälp av en fläkt.
Här vinterförvarar jag frostkänsliga växter, även Coelogyne cristata, Dendobrium nobile och en Cymbidium som klarar sig jättebra. Nu undrar jag, kan du ge exempel på fler orkidéer som kan odlas vid så låga temperaturer?

Nyckelord: kallhus

24/2 -07

Ja du kan skatta dig lycklig som har en så kall del att odla på. Jag har nyss införskaffat The Illustrated Encyclopedia of Orchids, och kan konstatera att möjligheterna blir klart större om man har en så sval plats att odla på. Några tips:

Dendrobium:
kingianum
lindleyi
sanderae
fimbriatum
gracilicaule

Eria:
coronaria

Många Oncidium gillar att ha det svalt, fast så svalt som 6 grader är jag inte säker på.
Kallväxande är t e x Onc. phalaenopsis och Onc. ornithorhynchum.
Du kan kanske även klara att övervintra underbara Pleione också.

25/2 -07

Tack för tipsen!
Eskil

25/2 -07

jag tror okså att det är en utmärkt plats för pleone att övervintra på, jag har haft mina i kylskåpet och dom värkar ha klarat sig fint där, sen om du har plats över så kan du även övervintra medelhavsväxter där man kan även kaktusar kan du ha där då dom behöver en kall vilo perjod för att sätta knopp. min kaktus står i utan vatten hella vintern och sedan jag har börjat behandla den så har den tackat mig med en rik blomning varje sommar.

25/2 -07

Aaaa, avis blir man ju helt klart. Prova med köttätare, de vill också gärna ha det kallt på vintern. Sen finns ju såklart Camelia som blommar så här års dessutom.


Vissa Masdevallia klarar också +6ºC.

Tror Prostechea (Encyclia) vittelina skulle stortrivas där. Jag har i allafall min kallt ihop med Coelogyne cristata.

Ge ditt svar