Skriv början av artikeln om fotvatten

Nyckelord: fotvatten

Inlägg med fotvatten som nyckelord.

Hej, jag väntar hem två små Phragmipedium besseae. Det står att de ska ha fotvatten - men jag är lite osäker på vad det innebär.

Det fanns inget sökord i pratoteket på fotvatten.

Någon som kan förklara för en novis vad det innebär och hur man kan skapa det?

Nyckelord: fotvatten, Phragmipedium besseae, vattning

22/10 -09

Fotvatten är att man har en skål med vatten t.ex en liten plastbytta eller dylikt under krukan. Man fyller up mellan 1 - 2 cm vatten i den när krukan står i. När vattnet sugits upp fyller man på nytt. Odlar man i bark eller annat organiskt material så bryts detta ner fortare.
Jag odlar i täta plastkrukor där jag bränner 3-4 hål i sidan med en lödkolv. Därigenom har jag vattenreservoaren i krukan.
Jag odlar alla phraggar på det sättet i greenmix. Andra odlar med andra oorganiska substrat som leca, vulkansten, perlit.
En del också i vitmossa.

Ju mindre kruka ju lägre vattennivå. 1-3 cm använder jag beroende på krukans höjd.

22/10 -09

Tack för svar Jag tycker det verkar enklast att fylla upp med vatten i en skål e d. Kul att man kan göra på så olika sätt

Jag längtar så tills mina småttingar kommer

Jättebra fråga ängsvädd! När vi ändå är inne på Phrag. hur viktigt är det att ha en fläkt till dem? Skal lfläkten fläkta på "starten" av plantan som kommer upp ur mossa/perlite/sten osv. ?

23/10 -09

Hej!
Fläkt är bra till alla orkidéer och växter. Eller rättare sagt det är viktigt med luftväxling både för växter och oss människor. Därför är det bättre med gamla hus som har dragiga och ej för täta fönster. Detta har också börjat visa sig vara mera ekonomiskt och miljövänligt. Hur kan det då vara mera miljövänligt med dragiga fönster som drar mera energi? Jo vi håller oss mycket friskare och det blir mindre av allergier och dylika sjukdommar. Så det blir inte så mycket sjukhusbesök!

Hej Peter,

Det känns som du blandar ihop samhällsnytta, miljö och ekonomi. Att vi blir friskare är inget som gynnar miljön, snarare tvärtom.
Det är visserligen bra att vi håller oss friska men att få mindre sjukhusbesök till att bli miljövänligt känns väldigt långsökt.
Att otäta och dragiga hus, som är riktiga energibovar skulle ha en positiv miljöpåverkan genom att vi utnyttjar sjukvården mindre är helt ohållbart.

23/10 -09

Luftvärmepump verkar bra för orkidéer och miljön/klimatet. Energi sparas samtidigt som det blir en bra luftväxling i bostaden. Vet inte riktigt hur de funkar, men luft tas utifrån och det blir ändå varmt i bostaden. Jag känner flera som har luftvärmepump - funderar på att skaffa en själv - de sparar massor med el, de har kunnat plocka bort nästan samtliga värmeelement

23/10 -09

Ja du Helena!
Att mitt resonemang är ohållbart kan så vara men det är proffesorer och forskare som har kommit med detta resonemang. Jag tror inte du riktigt hänger med i denna diskusion eller förstår. Om du tycker att det ej är energikrävande att patienter ligger på sjukhus så tycker vi ganska olika!

23/10 -09

Ängsvädd - vi har en luft/luft värmepump i vårt vardagsrum och den rör runt luften. Sen vi lät installera den, så har vi inte längre så kalla golv i vårt gamla hus.
Om jag sätter själva fläkten på högsta effekt, så rör orkidébladen på sig

Ursäkta att jag avbryter diskussionen nu men jag undrar, jag har nu ställt mina Phraggar i "fot vatten" Dem står med vatten ca 2 cm upp på krukan, skall dem stå så konstant alltså? jag fyller bara på vatten när det börjar ta slut? eller ksall man göra på något annat sätt?

Och hur var det med fläkten, är det viktigt att ha fläkt på övergång mellan rot och planta för att undvika fukt att tränga in där? eller ksall jag fokusera fläkt på bladverket istället?

Ena av Phraggarna hade ju lite risk för röta på rötterna så jag flyttade bort lite mossa från just övergången mellan rot och planta för att få luftflöde där, och iom. detta minska risken för ytterligare röta och även förebygga ev kommande. Vad tror ni om detta är det fel?

Ang uppvärmning av hus, så bor jag själv i ett 100 år gammalt hus, på 250kvm, vi har delvis nya 3 glasfönster och delvis gamla 2 glas. Vi vämer upp huset med jordvärme, då vi har lite större mark att tillgå. Det har fungerat rätt så bra men på vintrarna när minus graderna kryper närmare 30 grader då måste man använda en del tilskotts el. Husets ventilation är självdrag, dock utsugsfläktar i badrum

23/10 -09

Mia - det låter skönt med varmare golv - det blir nog en värmepump De husen jag varit inne i som har det har så himla skön värme

I köket har jag ett öppet ventilrör genom väggen som genomgång för fåglarna ut till en utomhusvoljär så jag tror inte jag behöver någon fläkt Genomgången är stängd från skymning och under natten. Är öppen när det är plusgrader.

Om man har ett välisolerat, energibesparande hus så är det viktigt med bra ventilation.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.