Skriv början av artikeln om flaskor

Nyckelord: flaskor

Inlägg med flaskor som nyckelord.

Efter en fantastisk dag på blommarknaden i Chiang Mai där jag hittade en riktigt bra säljare har jag två frågor:

Säljaren sa sig kunna stå för CITES- och PC-intyg på plantor. Behövs inte även intyg från Sverige om jag vill köpa hem några plantor?

Vad gäller egentligen för flaskor? Det finns väldigt mycket spännande hos honom.... men när jag googlar runt får jag olika besked. Stämmer det att PC behövs men inte CITES-intyg?

Jag vet att detta snackats om innan, men jag hittar inte inläggen i Pratoteket.

Nyckelord: Flaskor, Thailand, CITES

26/12 -09

Har du sett dette innlegget ? http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

Tack Heidi!

- det ar valdigt markligt detta. Efter att ha mailat tillsynsenheten fick jag besked om att sundhetsintyg kravs aven for smaplantor i flaska. Sa jag kopte nagra fa flaskor (vaskan ar ganska full som den ar) och begav mig till vaxtskyddsmyndigheten i Chiang Mai. Dar kollade de pa flaskorna nagot undrande varor jag behovde sundhetsintyg och efter lite pappersifyllnad fick jag till en kostnad av hela 50 Baht mina PC.
Tydligen skulle man aven ge besked till tillsynsmyndigheten pa jordbruksverket vart och nar plantorna kommer foras in i sverige - sa det gjorde jag i morse. Nu fick jag beskedet att de normalt inte tittar pa orkideer i flaskor - alltsa ingen inspektion i sverige. Varfor ska man da ha sundhetsintyg? - det ar ju bara sloseri med tid att fixa dem! Nagon annan som har efterenheter av hur det fungerar med flaskor?

5/1 -10

När jag var i Thailand förra året tog jag med mig 4 st flaskor. La dom i väskan utan några som helst sundhetsintyg. Dom säljs ju i vanliga mataffärer. Det var inga problem. Hade även ett par plantor som fick föja med hem från en orchidefarm i Phuket. Jag hade faktiskt ingen aning om att man skulle ha några papper på dom. Dom levererades dessutom till mitt hotell kvällen innan vi for hem mycket fint inpackat. Trots röntgen ett par gånger på flygplatsen var det ingen som sa nåt. Jag kanske hade tur

5/1 -10

Jag tog också in flaskor från thailand... dom säljer ju dessa på flygplatsen inanför tullarna, så vad jag förstår så ska inte flaskor och snittblommir vara några problem.

5/1 -10

CITES-intyg behövs nog inte, men sundhetsintyg ska man nog skaffa även på flaskplantor.
Det är ju inte särskilt roligt om det kommer in sjukdomar (t.ex. virus) och annat otyg som inte finns i Sverige
tidigare, får Du med dig någon sjukdom på flaskplantorna kan det ju även drabba övriga plantor Du har.
Sundhetsintyget "garanterar" ju bara att plantorna inte bär på några sjukdomar.

Men sundhetsintyget är ju till för att växtinspektionen ska kunna kontrollera plantorna som ska stämma överens med intyget, stämpla sundhetsintyget och därmed ge dig tillåtelse att föra in plantorna. Om ingen inspektion sker är intyget enligt mig meningslöst. Växtinspektionen sitter ju knappast och analyserar varenda plantbebis i flaskorna under mikroskop - utan det är en ganska snabb check av flaskorna så att det verkligen rör sig om flaskbarn och att de ser ok ut. Jag väntar med spänning på svar från dem igen så jag vet vad som gäller för nästa resa i Maj.

6/1 -10

Det är säljaren som via sundhetsintyget ska garantera att plantorna är fria från sjukdomar, med seriösa
odlare fungerar det nog hyggligt, men jag är tveksam om det kontrolleras i den utsträckning som behövs
i Thailand, då skulle plantorna vara betydligt dyrare.
Garanterat sjukdomsfria flaskplantor får man bara om de odlas fram i laboratoriemiljö från sjukdomsfria
testade moderplantor, vilket de flesta stora odlare gör.

Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1995:94) om skyddsåtgärder mot spridning av växtskadegörare.
http://www.sjv.se/download/18.71828f5711...

Ge ditt svar

2/3 -08

flaskor

I en av mina flaskor så har en planta fått ett brunt blad ska jag låta detva eller ska jag plantera dom. hur stora ska dom vara inan jag flaskar ur dom?

Nyckelord: flaskor

2/3 -08

Är ingen expert och jag har bara haft en flaskplanta som också fick ett brunt blad. Rådet jag fick var att plantan ska vara kvar i flaskan till den inte "får rum" längre. Det blev bara det bruna bladet för mig och de andra såg OK ut. Jag var tvungen att flaska ur innan det var "fullt" eftersom det började mögla i substratet. Nu står den i mitt skåp och verkar må bra då det är ett nytt blad på gång.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.