Skriv början av artikeln om flaskodling

Nyckelord: flaskodling

Inlägg med flaskodling som nyckelord.

Jag tänkte prova att köpa ett par flaskor med orkidébebisar och undrar då hur alla ni gör efter att ni har flaskat ur dem? Odlar ni dem i ett litet minidrivhus, eller vad funkar bäst?

Massor av goda ideer och råd ang. flaskodling välkomnas.

Nyckelord: flaskodling

Jag har mina i en "delikatessburk" med leca i botten och mossa på toppen i botten av mitt skåp de närmaste månaderna efter urflaskningen men ett vanligt akvarium eller växthus går säkert bra oxå.
Lycka till
Monika

5/8 -08

Jag har några Vandor som nyss var urflaskade när jag köpte dem,
jag hade dem i genomskinliga kakburkar i början, fuktig mossa på botten
lecakulor uppe på mossan, använde gummisnoddar för att hålla plantorna
stående. Lock på 18 tim/dygn, 3 dm under fullfärg lysrör.
De lever och växer fortfarande efter 7 månader, men är väldigt ojämna i storlek.
Den som växer fortast är 28 cm mellan bladspetsarna, den minsta 11 cm.

5/8 -08

Barnkammare. Från Monica.

Mina har varit urflaskade i en månad. Jag har dom i miniväxthus under Nebulosa hobby-belysning under molniga dagar. Man får passa sig så att de inte blir kokta.

5/8 -08

De har vuxit en hel del. Från Monica.

En närbild på dom. Jag har mina i små plasttråg som jag ställt i vattenbad i växthuset. Sprayar ibland med otroligt utspädd näring.
Det här är så spännande!

5/8 -08

Monica, de var ju väldigt gröna och fina.

5/8 -08

Jo de mår jättebra än så länge. Långa rötter letar sig också fram under mossan. Snart ska jag flaska ut Vandorna också.

5/8 -08

Tusen tack för alla bra råd!! Jag lutar faktiskt mot Monica's "barnkammar lösning" och hade kollat in både samma minidrivhus med plast lock och Nebulosa hobby lampan tidigare idag... Jag hade tänk mig starta dem i vitmossa, verkar som om ni alla tänkt lika dant. Flaskorna jag har beställt är en Masdevallia och en Dracula - tankar runt att dra ner tempen i drivhuset vore bra...

Mer bra bebis odlingsråd i allmänt välkomnas definitivt. Råd att tänka på när man flaskar ur vore också toppen.

5/8 -08

När du slår sönder flaskbotten; akta så du inte skär dig: Min "förlossning" blev lite blodig..trots dubbla påsar om...
Skölj bort all näringsgel i ljummet vatten. Jag hade god användning av ett stort durkslag/sil. Tvätta mossan i antifungusmedel av någon sort och vrid ur den. Skölj också småplantorna i medlet. Jag köpte mitt på Blomsterlandet, det var dyrt. Sedan visade Sverker på Plus att flaskan jag köpt var bluff i stort sett, det hade samma innehåll som billig i gulsåpa, typ...
Bottna med vitmossa. Lägg ner småttingarna och bädda lite mjukt kring dom med vitmossa. Det gick åt mer än jag trodde. Klart!
Så gjorde jag.

6/8 -08

mini-drivhus. Från valkyrie66.

Tusen tack för de råden Monica!

Jag var precis ute och skaffade lite grejer... Köpte 4 st. Nelson mini-drivhus (69 kr st.), vitmossa, och en flaska med "Cur+Era Fungital" koncentrat för att tvätta mossa och bebisar. Hittade inte ett stort drivhus som du hade Monica, men tänkte att det kanske är smart att ha dem separat ifall att man får något virus/fungus outbreak... Steg två är att välja extrabelysning och lösa ventilationen. Jag har tittat påvanliga lysrörsarmaturer men man kan ju inte få tillräckligt med watt i dem - då måste man nog slå till med en Nebula Hobby armatur som dock kostar en slant (runt 1200kr med frakt) eftersom man dåkan dra ut drygt 9600 lumen vilken (om min klena matte håller) innebär ca 2500 fc på 0,5 m. avstånd. Borde räcka till masdies and dracs. Alla drivhusen har två stängbara ventilationshål och jag hade tänkt skaffa en dator fläkt och koppla in den till fyra individuella slangar som kan transporter in luft individuellt till alla 4, sedan lämna det andra ventilationshålet öppet för att släppa ut luft. Låter detta vettigt?

6/8 -08

Det verkar jättebra alltihop Fungitalen är densamma som jag använde. När det gäller ventilationen så har jag ingen sån, utan ställer bara locket på snedden för att lufta lite ibland. Men mina Cattleyor och snart Vandorna när jag knäckt den ska ju ha det varmt och fuktigt, Masdevalliabarn och Draculagryn kanske har andra behov? Nyfiken på att få höra mer om det i så fall

7/8 -08

Jodå visst vill masdervallia och dracula barn ha det fuktigt och trevligt, men i och med att de fullvuxna plantorna gillar att ha det lite svalare antog jag att barnen vill ha det med... ? Jag har valt arter som trivs hyggligt i intemedära förhållanden och hade tänkt hålla runt 15°-18°C i barnkammaren. Tanken med luftcirkulationen var väl för att minimera risken för fungus utbrott. Kanske lite overkill? Eller? Jag håller fortfarande på och läser upp mig på detta ämnet.

Men vad säger ni Masdevallia experter om temperaturen i barnkammaren...? Och hur mycker ljus behöver de? Kan det räcka med ett vanligt lysrör typ 2×36 watt eller måste man ta till starkare (Nebulosan)?

7/8 -08

Det kan nog funka. Jag köper bara blomstora plantor så jag har ingen erfarenhet av att dra upp vare sig Masdevallia eller Dracula från flaska.
MEN.. De lever ju i områden där det råder likvärdiga förhållanden året runt. Så sikta på att hålla dem svalt, fuktigt och med bra luftrörelse. Tilläggsbelysning skadar ju aldrig men se upp för värmeutveckligen som de kan ge.

7/8 -08

Jag tänkte precis så, att de är ju svalväxde till skillnad mot Cattleya och Vanda. Ja vart är alla Masdevalliaexperter ikväll?

7/8 -08

Oh boy!!! Jag har precis beställt mina flaskor... det blev en Dracula cordobae, Masdevallia infracta och en Masdevallia decumana. Hoppas att jag inte har tagit an för mycket, men det är såååå spännande!!!!!!!!! Blir det fina bebisar kommer de auktioneras här så klart (utom ett par som stannar hos mamma naturligtvis!) Alla råd angående dessa kommande bebisar välkomnas!

Tack för er input masdevallia och monica - ja var är våra masdie gurus i kväll??

8/8 -08

  • puff *
    Vad säger ni Masdevallia experter om temperaturen i barnkammaren...? Och hur mycker ljus behöver de? Kan det räcka med ett vanligt lysrör typ 2×36 watt eller måste man ta till starkare (Nebulosan)?

8/8 -08

Kanske denna länk är till hjälp.

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.