Skriv början av artikeln om eskalering

Nyckelord: eskalering

Inlägg med eskalering som nyckelord.

Din första orkidé va antingen en present eller ett infall. Snart kom du på att du inte har en aning om hur den ska skötas så du googla där va allt så förvirrande med en massa termer o grejer så du kökte en bok.
I boken fanns en massa information som hur extremt många arter det finns och dessutom en massa bilder, du känner att du bara måste ha en som finns på en bild (den som tydligen va lätt och vacker).
Men den går ju inte o få tag i på blomsterhandeln...

Så du går återigen till nätet o där ser du att det finns en näthandel som har den men frakten känns ju lite hög om man bara ska köpa en planta så man kan ju lika gärna ta nåra fler (allternativ MÅ har ju minsta värde 500 så då blir de ju fler allafall).
Nu kollar du såklart igen hur de ska skötas för minst 1 har du aldrig hört talas om men bilden såg ju bra ut o den va billig...

Snart är fönsterbrädorna fulla eller? På nått sätt får det alltid platts fler o nu trots att du senast du beställde något bestämt sa till dig själv att nu får de la va nog.

En dag ä faktiskt fönsterbrädorna fulla då ställer du dem på bordet som står innanför o börjar fundera på belysning...
Jaha nu har du skaffat belysning när du sökte info mitt i natten (impulskontroll - ) den va ju inte billig men det blir det nog värt nu behöver ju inte plantorna stå så trångt längre när man kan ha nåra på de där bordet (alternativt hörnet) man ändå aldrig använder.

Vart ju rätt bra o nu har du ju plats med fler igen vilken tur för enligt sista mejlet från (valfri orkidéhandel) har de ju fått in nya plantor/ börjat rea o du ville ju ha en till av den där arten då som du så oväntat skaffat lite extra tycke för.

Nånstans i dit handlade insåg du att luftfuktare vore en bra idé o eftersom ditt vatten inte precis ä lämpligt för orkidéer skaffar du en osmos (om du inte redan har saltvattensakvarium då kan du sätta osmosen högre upp i texten) eller så samlas en himmla massa regnvatten in i dunkar. O nån ny bok är ju alltid bra o ha den gamla täcker ju bara de vanligaste...

Du inser också att det vore väldigt trevligt med ett skåp en del av det du skaffat skulle ju tririvas mycket bättre där. Men oj va dyrt o krångligt allt sånt va o du har ju inte riktigt nån bra plats för skåpet heller de får nog vänta ett tag... Det finns ju trots allt rätt gott om plats sen du placera om allt så de blev lättare o se alla o smidigare att vattna... Kanske skulle lägga ut en bild på nätet nu när allt ä städat o snyggt dessutom kanske man skulle visa den som blommar (oj då nån annan hade visst en fin art den va ju riktigt intressant trots att du inte brukar skaffa från det släktet o du skulle ju begrensa dig...)

De som ä längre in i beroendet får väll lägga till sin fortsatta historia.
Just nu för mig känns det ganska rymligt med mina 50 arter (räknar inte onamnade hybrider) på ett fönsterbräde o ett skrivbord (aldrig läst lxor vid skrivbor i allafall) så nåra till får ja platts med...

Alla har väll nån punkt där allt eskalerande min va när ja skaffa mitt första akvarium (inom ett år hade ja 3 saltvattensakvarium) behöde en osmos till det o då kan man ju skaffa lite mer krävande orkidéer, det funkade ju mycket bättre då me ja fick plantor o växa tidigare dog till o me phallar hoss mig o de ledde till att ja skaffa fler de finns ju alltid nya arter man vill ha o nån extra slinker med här o där.

Om de blir nåt skåp för min del? Garanterat När jag har nått bra ställe o ha de på.

Nyckelord: beroende, eskalering

12/2 -14

Liten grad av igenkänning, ja

12/2 -14

Ja lite

12/2 -14

Hmm, tror det finns många med samma "sjukdom"

12/2 -14

Hahaha, ja jag åkte dit på en liten broschyr på Blomsterlandet, där de visade en bild på Vanda coerulea, googlade och hamnade här, sen var det kört!

12/2 -14

har vare sig extrabelysning, odlingsskåp, eller luftfuktare...annars var det typ rätt

15/2 -14

Har inte kommit så långt då jag är en gröngöling, men början kan jag instämma med Så nu vet jag hur fortsättningen blir

15/2 -14

Tur man inte ä helt själv extrasakerna som luftfuktare beror ju på vad plantorna behöver vissa satsar ju på arter som vill ha det fuktigt o då kan det ju behövas har haft en på vintern när elementet torkar ut allt men det gamla tröskvärket låter mer än den gör nytta så i år spreyar ja oftare istället o det funkar rätt bra "produkttestar" en spreyflaska med dubbelverkan som i säljer på mitt jobb (sanering och färg håller vi på med men har lite annat med jag säljer bara som tur är).
Tycker belysningen vart riktigt bra min ä en LED-ramp med fullspektravärden många av plantorna i fönstret vänder sig mor den de med o ja tycker ja ä lite
piggare själv (placebo? Ljust vart de iallafall).  

Hoppas ni blev lite roade av min långa (som vanligt) text allafall

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.