Skriv början av artikeln om cymbidilum

Nyckelord: cymbidilum

Inlägg med cymbidilum som nyckelord.

Idag tog jag en prommenad ner till mässan för att köpa några orkidéer, fast redan då kände jag på mig att de mesta skulle vara slutsålt. Jag tog även med mig ynka 550 kr som skulle räcka till inträde och orkidéer.

Det var en sak jag hade bestämt mig för att köpa långt innan jag äns hann fram till mässan, det var nämligen en amrekansk hybrid av Paphiopedium. Men dessa var troligen slut, för jag kunde inte hitta en enda.

Jag hittade inte riktigt någon av alla orkidéer som fanns kvar som verkligen passade min smak och dessa som jag verkigen tyckte om var faktiskt i lite halvsjabbigt skick eller alldeles för dyra. Jag tog nog rejält många varv i "montern" innan jag verkligen kunde bestämma mig om den lilla Paphiopedilumen. Och det blev en sådan. Den jag ville ha fanns ingen lapp eller något sådant på den så jag fick gå till en som jobbade där för att fråga om pris etc. Den kostade 260kr, inte allt för dyrt enligt mig. sen fanns det ju 230 kronor kvar att spendera (då jag hitta på att jag var fjorton är gammal när jag betala inträdet), och det var bland det jobbigaste jag vart med om (haha, kanske snarare att det var irriterande). jag hitta en jag verkligen ville ha för 240 kr och inte har lilla jag mage att äns försöka pruta, så där var det ju redan kört i från början.
Sen bestämde jag mig för att hitta en orkide vare sig jag gillar den eller inte, fast det fanns ju kriterier. Den skulle vara i ett orkidesläkte jag inte har, ha en färg på blommorna som jag inte har och kosta under 230kr.
jag stod länge och kollade på en Cymbidium mini-hybrid, men på något sätt kändes de flesta lite bleka i blommornas färg och för det mesta fall de inte alls i min smak, tyckte att de påminde om tulpaner ( rätta mig om jag har fel) väldigt mycket. Jag som ville fåtag på rikigt "konstiga" former och färger tog tillslut en Cymbidium i gulfärg och som har svärdblad. Smarta som jag är glömmde att fråga viktigta saker som tex vattningen som är ett stort dilemma för i alla fall mig.

På vägen hom kom jag på att jag såg några andra Paphiopedilum hybrider som jag först inte gillade men på hemvägen älskade. Och gå tillbaka och byta kan jag ju inte göra! Så fort jag får tillfälle kommer jag nog försöka köpa sådana, tror inte eller de va ovanliga. de var typ vita med mycket rundare form än den jag köpte och hade mycket större "kåpa" och alla kanter var i lila,blå och rosa skiftningar. faktiskt rätt smakfullt och stilrent. faktiskt exakt den färgkombinationen jag vill ha på orkisar sen när jag flyttar hemmifrån (haha, ja då jag redan vet exakt hur det ska se ut hemma hoss mig).

När jag kom hem surfa jag snappt in på Neovita och letade efter skötselråd för Cymbidilum. Gud va glad man blev när den ville ha mycket vatten. Ere någon där ute som kan berätta hur ofta och mycket man börvattna dem? har nämligen ingen lust att ta död på en nyköpt orkidé.

Nu när jag sitter här och är efter klok är jag nog ändå gansk nöjd med min cymbidilum. sen har stora, långa och smala blad och matchar faktiskt mina gardiner. larvigt men sant! Sedan älskar jag färgkombinationen mellan min paphiopedilum och min lila Phalaenopsis hybrid.
Så dagen gick ju inte helt och skogen, men veckan gjorde ju det. medan jag var hemma hos kompisar och planerade en bakfylla dagen där efter såldes säkert alla orkidéer jag gillade. too bad!

Nyckelord: cymbidilum, trädgårdsmässan, paphiopedilum

14/4 -08

Det lät som en bra dag,Ypsilon! Jag tror jag ska testa att säga att jag är 14 år jag med vid nästa inträdesentré... Jag tycker du fick en väldigt stilig paphiopedilum med dig hem, personligen gillar jag den här typen mer än de amerikanska hybriderna även om de oxå har sin charm. Jag blir väldigt nyfiken på vad det kan ha varit du såg som hade lila-blå-rosa kanter, det låter väldigt attraktivt!

Ja den var faktiskt inte alls för dålig. haha, hon var väldigt misstänksam, en ungdom som är över 180 påstår att han är 14 år. Ja den jag har nu är otroligt snygg, men jag tycker de amrekanska hybriderna är "sportigare" och har mer sting i sig. Ja de va otroligt attraktivta, var nämligen flera stycken som stog där har jag för mig. hare bra

15/4 -08

Hihi, det var en ny och rolig beskrivning Ypsilon: Paphiopedilum Sportmodellen ;-D Det ska jag genast börja kalla min amerikanare!

hahaha, så sant så! :P förresten, vet du någon odlare som får fram väldigt snygga och välmående sport-paphisar till ändå inte allt för dyra priser?

15/4 -08

Jag har sett dem i vanliga blomsteraffärer och på "kedjor" som Blomsterlandet och liknande, och då ligger de på 175 kr och uppåt, beroende på storlek och antal stänglar. Min är senhöstblommande och det tror jag är vanligt, så vill du se blomman ska du nog spana runt från oktober och fram till jul. Men du kan ju även ha tur att hitta någon här, t.ex. på kommande auktioner, och då brukar det ofta finnas fotot på plantan i blom fast man oftast inte säljer när den är i blom då det så stora paket att skicka. Annars vet jag ingen odlare som specialiserat sig på "sportisarna", men det kanske kommer in tips från någon annan som vet!

Okej, tack så mycket för tipsen

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.