Råd / Vetenskap kring orkidéer /

Skriv början av artikeln om copyright

Nyckelord: copyright

Inlägg med copyright som nyckelord.

8/2 -07

Lite OT...

Lite off topic men ändå lite orkidéeanknutet... Är namnen på orkidéer "patenterade"? Eller kan man döpa till de namnen? (syftar nu på tex en katts namn i stamtavlan eller så...)

//Åsa

Nyckelord: orkidénamn, copyright, patent

8/2 -07

Jag har svårt att tro att man kan överföra patent från växtriket till något annat. Kalla du din katt för Bulbophyllum om du vill

8/2 -07

Det namnet skulle passa på min syrras katt som springer runt och fiser hela tiden.

8/2 -07

Tänkte ju starta en Maine coon uppfödning om allt går som jag vill... Hade då tänkt döpa varje kull efter ett släkte och varje kattunge får då ett eget artnamn... Det är idéen i alla fall.. Borde ha namn så jag kan hålla mig flytande i evigheter!

Det borde gå bra.
När vi för många år sen köpte en strävhårig tax hade uppfödaren som namnregel att stamtavlenamnet måste häröra från det latinska namnet på ett djur och dessutom var kullarna alfabetiserade.
Dock skulle ju vissa klonnamn och hybrider kunna vara namnskyddade men dom vill du nog ändå inte använda. Hans Christiansen har väl en Bulbophyllum Fredensborg Delight.......

Har inte Orkidésällskapets ordförande en kennell som heter Kovachii??

8/2 -07

På namn finns det bara registrerade varumärken som är skyddade. Varumärken delas, då de registreras, in i olika klasser. En klass är bilar, en annan zoobutiker. Det betyder att man kan, i teorin, starta Volvo Zoo om man vill för Volvo är troligen bara skyddat i bil-klassen. (Det finns också vissa mycket stora varumärken som faktiskt är skyddade rakt av -- exempelvis får man inte döpa någonting alls till något som börjar på Mc. Detta beror på att allmänheten kan tro att det kommer från McDonalds.) I orkidéhybridnamn kan det hända att det finns ett registrerat varumärke som del av namnet och då måste man avstå från den delen av det namnet om man ska namnge något orkidérelaterat. (Detta kan dock ej gälla hybridsläktnamn -- de måste rent logiskt vara fria allihop.) Att namnge en katt efter det namnet ska dock inte vara något problem.

8/2 -07

Finfint! För vem skulle inte vilja ha en liten ulltuffsig S*"Tänker-inte-säga-vilket-stamnamn-jag-tänkt-mig-förrän-det-godkänts" Aerangis kotschyana eller en annan liten syster till henne vid namn Aerangis citrata? Mmmmmmmmmen först skall gossen min göra vad han är tänkt för! Just nu är "Lilla glad" inte glad för fem öre å tänker inte alls låta den stora stygga monsterkissen (dvs min stora snälla nallebjörn till katt) som är dubbelt så stor som henne ens titta på henne!
//Åsa

8/2 -07

Har han parat tidigare? Om inte kan man ibland få lov att hjälpa till. Min syrras katt var lite för kort i början av sin avelskarriär och nådde inte att både bita i nacken och para samtidigt så vi fick hjälpa till att hålla honan i nacken. Sen fick man snabbt dra bort handen när han var klar för honan var inte precis glad. Morrade och fräste och höll på.

Men nu finns det 40 kattungar efter honom.

8/2 -07

Crystal: du har en förtjusande idé, go for it! Innan min skogis hade skämt ut oss på utställning (han blev könsmogen samma dag och gav sig på allt av hankön, inkl. veterinär och domare) hade jag oxå drömmar om uppfödning. De har ju rätt yviga svansar, så jag hade tänkt mig katterinamnet Yv-Svans-Laurent...
Du får väl duka upp en romantisk middag åt de o-kuttrande tu, på bästa Lady & Lufsen manér, spela lite klaver för dem och se till att ha goda frikadeller som de kan bolla mellan sig, så kanske känslorna infinner sig Lycka till!

9/2 -07

Middag á la Lady & Lufsen, blommor etc... Neee, det skiter de i. Min morgontidning när jag åt frukost funkade finfint... Hum... Den tösen är inte oskuld längre om vi säger så...

Säluttern, härligt förslag på stamnamn där, du ska inte ta upp det hela igen? Själv hade jag tänkt mig ett namn som är starkt influerat av orkidéer... Någon som är förvånad?
//Åsa

9/2 -07

Det går säkert finfint. Lycka till med dom små morr o fräsen.

Ge ditt svar