Skriv början av artikeln om cool pots

Nyckelord: cool pots

Inlägg med cool pots som nyckelord.

11/8 -11

Cool pots

Hej! Såg precis på ätet att det finns cool pots av lera. krukor som sänker temperaturen för rötterna. Någon som testat och vet vart man kan köpa dessa i Sverige?
http://www.theorchidgallery.net/id31.htm...

Vet att de finns på Ebay men de levererar ej til Sverige tyvärr

Nyckelord: cool pots

11/8 -11

Jag har köpt liknande från Orchidehuset för längesen...

11/8 -11

Jag har svårt att se skillnad på mina vanliga lerkrukor (bortsett från färgen på den vita). Det är känt sedan antiken att fuktiga lerkrukor sänker temperaturen på innehållet i densamma (det finns vinkylare i samma röda lera). Vill du ha lite fler hål i krukans sidor så köp en kakelborr på t.ex Biltema, borra försiktigt så har du samma krukor mycket billigare. Jag gör så med en del av mina krukor. Se bilderna på D.cuthbertsonii. Hålen är 10 mm i diameter.
Upphöjningen i mitten kan inte göra annan nytta än att minska kompostmängden, lite krukskärvor gör samma nytta och bättrar på dräneringen.

11/8 -11

De krukor som jag har gjort och säljer är ej behandlade. Det innebär att temperaturen är lägre än om de behandlas. Ofta säger man att leran är 1,5-knappt 2 grader lägre än plastkrukor. Så visst är lerkrukor svalare. Men det är ibland mycket annat som påverkar såsom luftfuktighet och luftväxling. Sedan beror det också på hur mycket svalare de arter som man har kräver. Men Ann-Cha, du har ju köpt några av mina krukor så mät temperaturen och jämför med andra krukor som du har.

11/8 -11

Saken hör till den att jag ska införskaffa en Phragmipedium kovachii hybrid som gillar svalare temperaturer och att stå i blöt har jag förstått? Tänkte då att dessa cool pots hade varit bra eftersom det ej är hål där nere så det automatiskt blir en vattensamling i botten av krukan. Finns nåt annat tips på hur jag kan göra? Tacksam för alla tips

11/8 -11

Mina Ph. kovachii står i vanliga lerkrukor i en ytterskål med 2-3 cm vatten och de tycks vara nöjda med det. Kovachii är inte särskilt kallväxande, snarare tempererad. Dess hybrider bör ha ungefär samma krav.

11/8 -11

Okej Bolebo. Då ska jag prova det. Men är det bra att ta lerkruka med hål i till phrag? Cattleyor m.fl gillar ju att torka ut snabbt men jag har hört annorlunda med phraggar. Vad använder du?

11/8 -11

Till Phrag. använder jag vanliga lerkrukor med ett hål i bottnen. De får inte torka ut. Sidohål gör ingen nytta. Komposten ska också vara fukthållande. Jag har levande spagnum + lite ormbunksrötter. Byt vatten ibland i skålen och rengör den från alger och annat.

12/8 -11

Jag gör som Bolebo, krukor med hål i och vatten på faten. Det är viktigt till Phraagmipedium med fräscht vatten. Det är alltid lättare att se hur vatten kvalitén är på fatet än i krukan. Samt att det blir bättre syresättning.

12/8 -11

Jag gillar inte obehandlade lerkrukor då rötterna lätt växer fast i det porösa materialet och då blir förstörda när man planterar om plantan. För bra ventilation använder jag ofta nätkrukor som de säljer till vattenväxter till dammar odyl.

12/8 -11

Okej, tack för alla svar! Ska fixa en bra lösning för min framtida nykomling

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.