Skriv början av artikeln om bud blast

Nyckelord: bud blast

Inlägg med bud blast som nyckelord.

Nu är jag lite konfunderad... en av knopparna på min Angraecum florulentum har börjat vissna. De andra 4 knopparna växer och ser fina ut. På engelska kallar man deet bud blast (vet ej ordet på svenska). Men jag har aldrig varit med om det på knoppar som jag har odlat fram själv - bara på nyinköp där typ odlingsförhållanden eller temp skillnaden blivit för stor...eller för låg luftfuktighet mm. Denna har starkt rotsystem och har bott i samma klimat sedan den satt knopp (varmskåpet, 26-28C, RH 85d-100n%).

Varför händer det nu?

Nyckelord: Angraecum florulentum, bud blast

1/4 -09

Det kan vara ohyra typ röd spinn eller för torrt under knoppbildningen. Det kan hända även om du skadat sporren t e x.

1/4 -09

Tack så jätte mycket Svetlana. För torrt har det inte varit, men jag tycker att sporren ser lite suspekt ut, kanske den har fått sig en törn. Inte svårt att tänka mig att så kan vara fallet, vilka fantastiskt långa sporrar denna har! Jag får titta närmare på den i kväll. Får även ta en koll på plantan under lupp för att se om det är någon ohyra som spökar, håller dock tummarna att detta inte är fallet....

1/4 -09

Hej!
Sitter och skriver en odlingsbeskrivning om just denna art och läser på flera ställen att den får upp till 4 blommor. Kanske det helt enkelt är så att den inte klarar fler och därför vissnar de eventuella "extra" blommorna. Har själv en som börjar sätta knopp nu, men än så länge bara en knopp så får väl se vad som händer med den!
//Johanna

1/4 -09

Hej Johanna, intressant teori... står det något om det var 4 blommor per stängel eller per blomningstillfälle? Denna har satt två stänglar, en med 3 (friska knoppar) och en med 2 knoppar - varav en av dem nu i kris. Skulle tro att de kanske sätter max 4 per stängel? Men jag knner att jag är lite novis på just detta släktet...

1/4 -09

Hmm...det framgår inte riktigt. Borde ju dock vara per blomningstillfälle tycker jag, annars borde väl detta stå?? Har läst på flera ställen att den vanligtvis får 2 till 4 blommor, men det är ju inte omöjligt att de menar på varje stängel. Kanske är det så att det inte är vanligt att de blommar på flera stänglar samtidigt och att det är därför det inte står i någon beskrivning? Om det är så borde jag ju skriva med detta i min odlingsbeskrivning också!

2/4 -09

Angraecum florulentum, bud blast. Från valkyrie66.

Nu har jag gjort en knopp-obduktion... ingen ohyra varesig på plantan eller inne i knoppen (kikat under lupp). Det verkar luta mot skadad sporre.

2/4 -09

När man läser i litteratur och på nätet så är det nästan alltid blommor per stängel (inflorescence) som man uppger enligt den erfarenhet jag har, inte blommor per bulb, eller planta. Jag skulle nog ha gissat på skadad sporre i ditt fall, fast den ser ju inte skadad ut.....
Arten verkar vara rekommenderad för fönsterbräda av vissa, så låg luftfuktighet borde det ju inte vara.

mvh
Anders

2/4 -09

Hej Anders. Jag tror att det måsta vara som du säger, blommor per stängel. Jag tyckte inte heller att det var några synliga skador på sporren, möjligen att den sista millimetern vid toppen kanske ser lite stött ut... men kan inte säga helt säkert. Väldigt vad känslig den skulle vara i så fall. Men jag kan i alla fall inte hitta något annat fel med den, och de andra knopparna utvecklas fortfarande som de ska. Den har bott på fönsterbräda hos mig i ett par år, men inte blommat. Den försökte förra året men stänglarna torkade in innan de ens nått 0,5 cm, så då jag skaffat skåp fick den flytta in där. Där satte den genast knopp och förutom detta mysteriet verkar den må alldeles lysande!

Ge din åsikt


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.