Skriv början av artikeln om brott

Nyckelord: brott

Inlägg med brott som nyckelord.

28/2 -07

Brott på blad

Brott på blad. Från Atlas.

Efter golv incidenten har jag upptäckt ett brott på bladet på min Phalaenopsis lindenii, går bladet att rädda?

Nyckelord: blad, brott

28/2 -07

Tyvärr har detsamma hänt några av mina, och jag vet då inget som kunnat rädda dom!!

28/2 -07

Allt går med våld, vilja, vaselin och tejp.

Min erfarenhet är att ett sånt brott klarar plantan av att "läka" I sinom tid kommer plantan att ömsa bladet då nya ersatt. Man kan som Jimmy säger spjäla lite. men stäng inte till med för mycket tejp bara. Använd istället Micropore tejp som andas isf.

1/3 -07

Hmmm, undrar vem som teipar ute i naturen? Jag hade varken vågat eller velat sätta teip i det läget.

1/3 -07

Hahaha, mitt inlägg var lite på skämt men jag ser inte varför micropore inte skulle fungera. Man kan ju alltid försöka, det är ju bättre än att klippa bort det skadade.

Jag är fruktansvärt klumpig av mig och tappar ofta mina plantor, och det är väl en sak, men i och med att det är trångt så faller de oftast på en annan planta, då någon man är mer rädd om.
Det har hänt mer än en gång att skott och blomstänglar gått av, stänglarna går inte att göra något åt, men genom att som Micke säger, tejpa lite, på de nya skotten använda en trätandpetare för spjälning och kanske även lite kanel, så har jag fått flera skott att fortsätta växa. Dock kan bulb bli lite mupp, men det gör inget.

Linda

Jag har också tejpat både blad och stänglar, man ska bara göra det fortast möjligt så att ytorna kan läka ihop.

1/3 -07

nyficken hur ser en mupig bulb ut

1/3 -07

Pake, lite såhär:

Hahaha...den var bra Jimmy! Exakt så ser en sån bulb ut!

1/3 -07

En sån skulle man ha, måste betinga odrägliga summor bland samlarna!

1/3 -07

Den hoppar väl runt kan man tro
Thomas

1/3 -07

heftig såna gilar jag.

1/3 -07

Otroligt, det var inte igår man såg en Muppum kermitianum!

1/3 -07

Jag lyckades ju välta hela mitt orchidebord med drygt 7 plantor på och den som blev värst skadad var min O.Sharry Baby som hade fyra stänglar. Två gick av och jag tejpade båda (med vanlig plast tejp) och även några bulber gick av, endast en av dem gick att tejpa fast bladet på. Det var bara ena stängeln som klarade att fortsätta blomma, den andra dog så sakterliga, men då kom ju en ny stängel istället.

Bladet, eller toppen av den enda bulben som gick att rädda (av de som blivit skadade) fick jag efter tre månader i alla fall klippa bort bladet. De höll sig aldrig riktigt på plats.

1/3 -07

Gtgoon: ta snabbt patent på den arten! Härlig

1/3 -07

Daniel

Lägg en stor rundad sten under bladet så det får ordentligt stöd. Så har jag klarat ett par brutna phalblad tidigare. Pudra gärna på kanel eller annat för att förhindra infektion. Sen är det bara att hoppas.

En lustig grej men min bellina. För några år sedan knäckte jag helt av ett nytt blad. Men den sprutade direkt ut ett "reservblad" på samma sida. Nu när ett blad gick av på hälften så kom direkt ett nytt blad men på motsatt sida som det kommer normalt

hihi din muppbulb var roligare än min.
Så här ser den ut.

Linda

Prata om bilden


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.