Skriv början av artikeln om blomstora plantor

Nyckelord: blomstora plantor

Inlägg med blomstora plantor som nyckelord.

13/9 -07

blomstora plantor

Okej, nu har jag letat överallt jag kan komma på. Är det någon som kan berätta när vandor/ascocendor är blomstora? Hittar ingen information om det, jag kanske inte letar på rätt ställen..... Har några ungplantor som jag vårdar ömt är naturligtvis nyfiken på hur länge jag får vänta på att ska avslöja sina underbara färger.
Akvi

Nyckelord: blomstora plantor, ungplantor

13/9 -07

Som vanligt kan svaret vara : Det beror på

Olika arter och hybrider är ju olika storväxta. Generellt tror jag dock attd et tar runt 4 år att få en Vanda/Ascocentrum blomstor i Sverige. Vad säger du, Tommy? * ropar lite efter Vanda-Tommy *

14/9 -07

Jeg mener å ha lest at de er blomstora når de har ca 8 bladpar...

14/9 -07

Hej på er!

Tyvärr kan man nog inte säga detta gennerellt då det skiljer mycket i tid när olika arter hybrider kan ha sin första blomning. Det kan även skilja mycket mellan syskon ur samma kull fröplantor.

Som exempel kan jag nämna Vanda tricolor som sällan blommar innan den blivit 50cm hög och Renanthera imschootiana som kan blomma med två bladpar.

MVH
Tommy

14/9 -07

Jag kollar när jag kommer hem vad de heter exakt. Jag är naturligtvis villig att vänta ett tag men vill gärna veta hur länge, den som väntar på något gott väntar enligt min mening alltid förlänge......

Tacksam för kvalificerade uppskattningar av de som är lite mer erfarna.

Ann

14/9 -07

Som Tommy skriver är det nog väldigt individuellt.. min lilla, lilla Vanda Tricolor som bara är ca 10 cm satte en blomstängel i somras!

14/9 -07

HannaPanna - din lilla Vanda tricolor måste ha haft en väldigt fin barndom:-))

14/9 -07

Nu är jag hemma.
Den största (ca 12 cm rakt över och ganska grov) är en korsning mellan V. Manuvadee och V. Coerulea.
En är en korsning mellan V. Fuch's Horizon och V. Kultana Gold 'Green' (ca 10 cm)
En är en korsning mellan V. Mamo och V. Somjit (ca 14 cm). Den sistnämnda har lite mer succulentaktiga blad.
Gissar att alla är flaskbebbar från början men de växter stadigt på. Får både regnvatten, akvarievatten och näringsvatten.
Den här sommaren har de trivts fint i växthuset.
Någon som är bekant med sorterna?

14/9 -07

Hej

Då lär det dröja många år innan blomning.

MVH
Tommy

14/9 -07

Det var just det. Hur många år? 3, 5, 10? De växer ju inte som phallar direkt.

Tycker helt klart att det värt att vänta och gillar utmaningen att driva upp dem själv men litet hum om rimlig förväntad väntetid känns ändå som en kunskap jag saknar.
Sen de kom till mig har de växt till sig bra och blivit betydligt grövre så något gör jag rätt. Jag har annan fägring att titta på så länge. Båda mina fynd på Nordiska trädgårdar i våras blommar om nu. En onamnad Vandahybrid som är ljuslila med lila läpp och doftar och en Vanda Suksamsam Beauty som är vinröd. Mycket lycklig över dem och snart blommar Asc. Sweet Cherry också. Har helt klart blivit lite Vandast. Det tog inte lång tid att bli.... märkligt.
Ann

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.