Skriv början av artikeln om blanka blad

Nyckelord: blanka blad

Inlägg med blanka blad som nyckelord.

12/2 -08

Majonäs

Majonäs ska göra bladen extra blanka och vackra ( nu förstår jag varför jag själv inte tycker om majonäs, jag vill inte missunna mina plantor något)

Nyckelord: blanka blad

13/2 -08

kan de va bra,? majonäs innehåller ju vinäger inte så långt från ättika som man dödar ogräs med

13/2 -08

Jag skulle personligen rekommendera vanlig rapsolja istället. Billigare och man vet exakt vad det innehåller.

Björn : rapsolja...tar du det på en tuss och tvättar med? Blandar du ut oljan med ngt? Tar du det till alla slags orkidér. Jag har tagit öl ibland, och det har funkat bra.
tina

13/2 -08

tina: Jag har inte provat själv, har inte så mycket behov blanka blad, men frukttråd effekt, som ju är ett bekämpningsmedel, består till 88% av just rapsolja så baserat på det kan jag inte tro att rapsolja skulle ara farligt för växten. Vad gäller appliceringen skulle jag nog ta en hushållspappersbit och torka lite lätt för att få bort damm och applicera det tunna lagret olja.

13/2 -08

Blev lite nyfiken ... varför skall man försöka få lite extra blanka blad ? ... vill man inte ha det anturligt blankt och ev. då med vatten ? ... jag förstår att det blir extra blankt med dessa fetter på bladen, men kan inte förstå hur det kan vara nyttigt för växten, eller är det endast för att de skall se friskare ut ? ... "andas" inte bladen sämre med dessa fetter på sig ?
Detta är bara lite funderingar som jag har ......

13/2 -08

Det anses snyggt och välmående med blanka blad. På utställningar får utställaren extra poäng då plantan har blanka vackra blad.

13/2 -08

"Spindeln" ... jag förstår att det är friskhetstecken om det är lyster i bladen, men jag bara undrar om växten tar skada långsiktigt av detta, eller om de blir friskare av att stryka på tex majonäs eller rapsolja...... och isåfall vad det är som gör det !
Nu tänker jag mera på våra växter i hemmet och inte på de på utställning ... för jag misstänker att det finns vissa "genvägar" där också, liksom det finns runt skönhetstävlingar ang. både för djur och människor .... och som då inte alltid är så hälsosamma !

13/2 -08

Nej de blir inte friskare men de tar ingen skada heller, däremot är bladglas som finns i sprayflaska förbjuden.

13/2 -08

Spindeln: Vad är bladglas? Jag har aldrig hört det ordet förrut.

13/2 -08

Bladglans, jag stavade fel, en kemisk spray som finns att köpa på burk för att spruta på bladen för att de ska bli blanka. Vad de inehåller vet jag inte

13/2 -08

Bladglans innehåller ofta någon olja och lösningsmedel. Inte vidare trevligt.

13/2 -08

rent spontant tycker jag att olja på bladytan borde försämra gasutbytet...? undrar om damm på bladen också kan ha negativ effekt?

13/2 -08

Jag tror heller inte att det kan vara särskilt nyttigt med olja på bladen, det
går bra att hålla bladen blanka ändå genom att torka av den med en mjuk
svamp och vanligt destillerat vatten.

13/2 -08

+ 14/2 -08

"Sitesblomman" ... "gasutbyte" var vad jag fiskade efter , formulerar mig lite dumt ibland !
Naturen har ju aldrig dessa problem, så bra luftcirkulation med periodvis kraftiga duchningar får vi nog bidra med ... för jag tror även detta med damm försvårar livskvaliten för växterna !
"Tina" ... din metod med öl gillar jag, då får man ju plötsligt en "dryckesbroder" samtidigt i sin hobby ...

14/2 -08

Det går också bra med mjölk om man är helnykterist, eller inte vill slösa på ölen För att få bort mineralavlaringar på bladen, blanda majonäsen med vatten till en tunn kosnsisten och applicera med en bomullstuss, använd sedan rent vatten och på en ny bomullstuss och ta bort majonäspastan och vips blir bladen rena från mineral avlagringinar som man får efter ett tag då man sprejat plantorna med kranvatten eller vatten innehållande gödningsämnen. Det kommer att finnas mycket litet av majonäsblandningen kvar på bladen vilket gör att bladen kommer att se friska ut ett tag framöver. Egentligen har det inte så mycket med damm att göra, det går att torka bort med en torr trasa. Det är vattnet som alltid innehåller mineraler som gör att bladen får vita, fula fläckar, och som är svåra att torka bort med vanligt regnvatten. Mineralavlagringar är definitivt inte nyttigt för växter. Regnvatten bör inte inte ha några tillsatser som vårt kranvatten har. Bor man i en stad, finns det luftföroreningar, vilket regnvattnet plockar upp. Vad gör man?

Funkar lättmajonäs?

14/2 -08

Vi tycker att bladen ska få vara i fred. Under bladen finns något som heter klyvöppningar där igenom andas växten, tar upp koldioxid och avger syrgas. Allt kletande täpper igen dessa öppningar och växten har svårt att andas. /Jeanette och Mikael

14/2 -08

Nej det är väl inget man ska hålla på med varje dag.Men plantor kan också få så mycket avlagringar att den sjuk, och då kan det vara dax för en åtgärd, altså detta recept är till för plantor som har avlagringar från mineraler, och eventuell övergödning. Det är inte för att ta bort damm, det är grovrengöring.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.