Skriv början av artikeln om bladskador

Nyckelord: bladskador

Inlägg med bladskador som nyckelord.

Det är en Phal. equestris albescens som jag köpte från Marita Å i sept.-09
Bruna fördjupningar som går igenom till baksidan bladen...på tre översta bladen.
Upptäckte dem idag så de måste ha blivit senaste veckan.
Den står i köksfönstret med bra ljus och konstant värme...kan inte vara röta för jag har inte duschat eller blött den.
Ska jag kasta den ?

Nyckelord: bladskador

14/2 -10

Jag skulle också vilja veta vad det är, då en av mina gamla Phallor ser likadan ut, verkar dock inte vara smittsamt (?) då jag inte sett samma fenomen på några andra plantor...

14/2 -10

Brittmarie - jag kan inte ge nån diagnos, men jag kan säga:

Usch så trist - det finns dagar, när man vill sluta med Phalaenopsis-arter

14/2 -10

Mia : Ja du jag har ju slutat med phalaenopsis efter förra smällen , men equestris har jag ju som blommat hela året så tänkte inte på att det var en phal. ens.

15/2 -10

Ok tack för hjälpen med alla svar !

15/2 -10

Brittmarie, tyvärr tycker jag att det ser ut som brun röta (Bacterial Brown Spot). Det är en bakterieinfektion som kan spridas rätt snabbt så jag skulle isolera de plantor som är drabbade och även torka av fönsterbänken där de står med 10% klorinlösning. Man skall behandla med en baktericid eller koppar baserat fungicid medel (1/veckan 3 ggr). I USA använde vi ett mycket effektivt medel som hette Physan, men jag har inte hittat detta här hemma, vet inte vad man använder istället... Någon som vet? Läste att man kunde använda en svag klorinlösning istället för Physan utan att det skall vara skadligt, ca 1,5 tsk per liter, men jag har inte testat själv. "Folks sometimes substitute liquid chlorine bleach (at 1 ounce per gallon) for Physan solutions. It's quite effective and harmless to the plants." Enligt Ray från firstrays.com

15/2 -10

Hej Valkyrie: Det är bara denna planta som är angripen.....ok ska städa fönsterbrädan med klorin och jag har skurit bort de skadade på bladen och kanelat , men skulle vilja veta vad det beror på.....något den är " född med " eftersom jag köpt den i sept...de andra är gamla?

15/2 -10

Låter som om du har gjort vad du kan. Viktigast att ta bort de skadade områden och kanela brukar ju funka bra i förebyggande syfte på snittytor. Ser du att det kommer tillbaka kan du ju prova att spreja med klorinlösningen, når det kronan är det kört... Vad det beror på... ja det som jag har läst är det vanliga, vatten på bladen har blivit kvar på kvällen då det har blivit kallt. Phalaenopsis är dock mest känslig för detta och det är tyvärr lika dödligt bland Phallar som svartrötan är bland Cattleyor, och den mjuka brunrötan (Erwinia) är bland Paphar... Se till att du håller bladen torra tills du vet att du lyckats kurera den. Lycka till!

15/2 -10

Om jag hade vattnat eller sprayat på bladen denna kalla vinter på de som står i fönstret då hade jag förstått plantans reaktion....därför jag frågar vad det kan vara ....var så specielle fläckar också med fördjupningar. Dessutom så torkar de ju så fort nu när vi haft mer än -20 gr ute och elementen glöder....inte någon RH knappt alls..
Jag spar den några dagar så får jag se om detta fortsätter annars 380:- i soptunnan...Aldrig mer en Phalaenopsis säger jag i år igen alltså.

15/2 -10

Brittmarie, när plantor blir stressade, t.ex. av att stå ovanför ett varmt element och mycket torr
luft, kan de angripas av sjukdomar som de under normala förhållanden kan försvara sig mot.
Det är bättre att ge den en mindre ljus genom att flytta bort den från platsen ovanför elementet,
mindre ljus gör ju att den inte växer så bra, men det kan man stå ut med.
Jag hade fått samma typ av fläckar på en av mina Phalaenopsis för några år sedan, men alla
nya blad som kommit sedan dess är friska, nu har jag lärt mig, Inga plantor ovanför ett varmt
element. Jag skaffade några armaturer och bra lampor för att slippa fönsterbänken under vintern.
En planta för 380:- som måste kastas är ju inte roligt, så i längden blir det billigare med lampor.

15/2 -10

Anders :Förut en vinter hade jag phalaenopsisarna i sovrummet där jag inte har någon värmen på. Hade köpt många nya från Marita då och då blev de gulfläckiga och så småningon helgula blad. Tänkte då att det var för svalt för då hade de extralyse 3×25w lågenergi. Placerade denna därför i köket och det har ju gått bra tills nu, nu är det ju betydligt ljusare än itidigare vintras också....men de reagerar ju sakta.
Kan ju vara för att den kom så sent i höst hit och redan blivit torr luft och så ganska mörkt mot för drivhus i Frankrike.

Jag vill ju ha blommor i fönstren för hemtrevnadens skull , men vi får se vilken art som klarar det.

Den anfallna plantan har jag barberat bladen på och kanelat och satt den på bänken framför sovrumsfönstret, så får vi se hur det går.
Har ju en byrå också här med ramp från Wexthuset för cattleyorna...vet inte om det är lämpligare plats?
http://www.wexthuset.com/default.asp?sp_...
Cattleyorna går inge bra heller , men ska sätta ut dem till sommaren så får jag se..

15/2 -10

Värme från element behöver inte vara nåt problem om det bara finns vatten som kan dunsta. Själv har jag alla element påslagna dagtid så här års, men tack vare lådor med leca och vatten under krukorna och många plantor tätt ihop så blir det ändå en ganska trevlig miljö kring plantorna. Vitmossa i krukorna hjälper också till att hålla upp fuktigheten. Däremot duschar jag nästa aldrig. Jo jag duschar, men inte plantorna.

15/2 -10

Brittmarie, det kan mycket väl vara orsaken, jag har slutat köpa arter på hösten av just den
anledningen, köper man på våren har de hela sommaren på sig att acklimatisera sig.
Jag har alla mina Phalaenopsis under liknande ramper bredvid mina Cattleyor, det fungerar
alldeles utmärkt, ställ dem i utkanten av ljuset bara.

Lasse, dina pytteplantor når väl knappt över kanterna på lådan då fungerar det ju. Jag har
också några pygmèplantor som jag har i sådana lådor med leca och vatten, men inte på
fönsterbänken, då skulle äta katterna upp dem till frukost.

15/2 -10

Så pyttiga är dom inte, jag har rätt många som är runt 30 cm höga och dessutom flera som hänger 30-60 cm ovanför lådorna. Men du har förstås rätt i att det är torrare högre upp.

15/2 -10

Börja inte bråka nu grabbar
Förstår ju ändå inte varför det blir brunröta när det är torrt...visserligen har ju plantorna det jobbigt under vintern.
Jag har också haft baljor med leca och vatten runt plantorna men inte sett någon positiv inverkan.....Har det nu också på byrån vid cattleyorna och det ger inget utslag på hygrometern där men den får stå kvar.
Jag tror det är en liten planta och den kom sent på hösten därför blev det angrepp på den ...nu hoppas jag att den börjar växa igen.Vanliga equestrisen har ju fått keiki med blomma i samma fönster.

15/2 -10

Vi bråkar inte Brittmarie, vi bara duellerar lite som riktiga karlar gör ibland Om det ger utslag på hygrometern eller inte måste bero på hur långt över lådan eller baljan du mäter. Effekten blir bäst om behållaren står ovanför ett element så den får undervärme.

15/2 -10

Jag fick sådana där fläckar på en av mina små equestrisar förut. Jag planterade om den i ren vitmossa och vräkte på kanel över hela plantan och mossan. Sedan har jag hållit mossan småfuktig. Bladen med angrepp skrumpnade till slut ihop och föll av(bara ett som inte var angripet på den). Nu har det vuxit ut ett nytt friskt blad på den utan några tecken på angrepp.

15/2 -10

Har haft detta på Phalaenopsis till och från i flera år. Just nu har jag inte fått fler fläckar på typ 1,5 år dvs. nya blad har varit fläckfria länge. I mitt fall kom inte fläckarna i samband med inköp. Hade det varit en bakterios borde alla blad visa symtom och plantan skulle inte kunna återhämta sig. Jag försökte för länge sedan att skära bort samtliga blad på en Phal. men fläckarna kom tillbaka en tid därefter. Vad gäller fläckar i allmänhet tycker jag inte man ska dra förhastade slutsatser och slänga värdefulla plantor om man inte är säker på orsaken. Att ställa plantan för sig själv och vara noga med hygienen är förstås inte fel om man är osäker.

15/2 -10

Brittmarie, jag bara skojade med Lasse, han brukar ju visa upp många småväxta plantor som
blommar. Men som Lasse säger, det måste nog till värme under leca/vattenbaljorna för att få
en mätbar avdunstning runt plantorna som är tätt ovanför. Jag har heller inte fått någon direkt
stor ökning av RH när jag kollat med hygrometern, men det lilla som blir gör säkert lite nytta,
och att Lasse har mossa i krukorna hjälper säkert också till med luftfuktigheten runt plantan.

Ge ditt svar