Skriv början av artikeln om backbulber

Nyckelord: backbulber

Inlägg med backbulber som nyckelord.

27/6 -10

Backbulber?

Jag har ingen tidigare erfarenhet av sk "backbulber" eftersom jag vill ha stora rejäla plantor. Men för ett år sedan beställde jag en Cattleya bowringiana som skulle vara blomstor men fick en till synes nydelad planta med backbulber Den visar inga tecken på att vilja växa, det finns inga "ögon" på någon av bulberna. Är det vanligt att man får ge upp hoppet om backbulber?

Nyckelord: Cattleya bowringiana, backbulber

27/6 -10

Nejdå, ofta händer det att plantan stimuleras av en delning men det kan ta lite tid speciellt kanske för Cattleya. Man kan inte generalisera men tillväxt börjar i regelen på våren och ofta med nya rötter. I pricip sätter de bara nya rötter 1 ggr per år (kan variera). Så nog bara att vänta. Kan ta tid, men sedan, vilken lycka

27/6 -10

Du behöver inte ge upp hoppet om tillväxt, jag tog 2 bakbulber från en Cattleya för
7 månader sedan, och först nu har kommit ett skott och 2 rötter.
Så det kan ta lite tid innan man ser tillväxt, som oled säger.

28/6 -10

Tack, då finns det alltså hopp och det är bara att vänta på att min "ynk" ska sparka igång...

28/6 -10

Troligen vet du det redan men för "säkerhets skull" påminner jag om en gammal metod. Sätt en plastpåse över krukan, ha lite vitmossa i påsen så luftfukten blir hög. Gör några småhål i plasten så det finns en liten ventilation. Oftast tar man och lägger backbulberna med mossan utan plantering. Fungerar nästan alltid.

28/6 -10

Tack Börje, jo den metoden fick jag tillämpa rejält i samband men min beställning från det som hette Schwerter 2007 -kanske det finns fortfarande? Nåväl, hade beställt Blombara, och det fick jag också, rejält stora "plantor" inga backbulber/ delningar - till det yttre toppencattleyor- men jag märkte omgående att de satt löst i krukan - alla rötter var ruttna! Jag tror att jag hade beställt sju eller åtta, bara två lyckades jag rädda. Den här bowringianan har lyckligtvis rötter, tunna sådana och rotspetsarna är gröna.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.