Skriv början av artikeln om automatik

Nyckelord: automatik

Inlägg med automatik som nyckelord.

31/7 -16

+ 7/8 -16

Ett steg mot helautomatisering

Kylfläns med termoeletriskt element och fläkt. Från Astro.

Har nu tagit steget mot att automatisera mitt vivarium!
Efter en väldigt varm sommar och med en rejäl lysrörsramp som genererade temperaturtoppar kring 30-32 grader i mitt vivarium så installerade jag en liten termoelektrisk enhet som kyler ner mitt vivarium ca 5 grader, dygnet runt! Detta ger två fördelar; temperaturen håller sig kring 23-27 grader dagtid och kring 19-20 nattetid, således blir klimatet mer behagligt och plantorna får den temperaturdipp på natten som jag tror är nyttig för dem.

Men nu nöjer jag mig inte med detta så klart, jag vill dels ha en ännu större temperaturskillnad mellan natt och dag, vidare så vill jag att temperaturen ska hålla sig på en mer jämn nivå, dvs jag vill att mitt kylaggregat automatiskt ska justera temperaturen under dagen samt natten!
Nätet svämmar över av diverse så kallade DIY terrarium/vivarium controllers, så är man lite teknisk av sig så finns det många russin att plocka ur kakan.

För detta ändamål så har jag beställt fler kylaggregat samt lite tekniska prylar som automatiskt kommer hålla koll på temperatur samt luftfuktighet och styra två relä till de apparater som kan kyla och befukta mitt vivarium.
Apparaten kommer jag kunna programmera för en viss temp+RH dagtid och en viss dito nattetid!
Så säg att jag ställer in att jag dagtid vill hålla 25 grader och nattetid 17 grader, då ska denna apparat slå på och av de relä som styr detta för att hålla dessa temperaturer.

Vidare så kommer jag kunna övervaka temp och RH med en modul som säg var 10e sekund kommer sända informationen trådlöst till en server på internet, denna information kommer man kunna nå från vilken dator eller mobil som helst i världen och tanken är att man framöver, vid behov, manuellt ska kunna styra temperatur, bevattning, ljus samt befuktning över internet, tex när man är bortrest.

Det finns en massa roliga saker man kan göra med lite teknik, och kan man inte själv sköta det tekniska så finns det många häftiga färdiga prylar man kan köpa!

Fortsättning följer...

Nyckelord: arduino, raspberry pi, automatik, vivarium

31/7 -16

Häftigt! Får bara vara avis mot dina tekniska färdigheter...

Men så nyfiken som jag är kan jag inte låta bli att fråga... har du beräknat hur stor strömåtgång/elförbrukning hamnar det på? För i synnerhet kyleffekten kan dra rätt så väsentligt...

31/7 -16

Nja, kylaggregatet innehåller två så kallade peltierelement och de är på vardera 60W vid full effekt och säger vi att de är igång 20h/dygn så landar jag på drygt 2,4kW vilket inte är så blodigt! Sen har jag lite fläktar också men deras förbrukning är försumbar i sammanhanget! Så runt en tusing per år plus minus några hundralappar Ja och sen tillkommer ju lampornas förbrukning men den finns ju redan där sedan innan!

31/7 -16

Har nu isolerat baksidan på skåpet för att om något kunna hålla stabilare temperaturer!. Från Astro.

31/7 -16

5 graders temperatur sänkning på 2×60 W Peltier klår med råke det jag har lyckats med. Hur stort skåp har du? Har du ett tekniskt foto på konstruktionen?
Ledet du ut värmen upp genom locket på skåpet? Hur får du i så fall plats med belysning?
Mycket frågor nyfiken

31/7 -16

Mitt skåp är 100cm x 50cm x 40cm med ca 10 cm vattenreservoar i botten. Jag har en rätt stor kylfläns med en 80mm fläkt monterad på.
Just nu kör jag bara en 60W peltier som är vattenkyld med en vattenkylare anpassad för en CPU (jag har lekt en hel del med peltierelement och bla byggt dimmkammare till fysikexperiment) och vattenkylning klår med råge luftkylning, jag ska dock sätta i en peltier med kylfläns till och då kommer det bli 2×60W. Det är dock ingen dum idé att prova med att stapla peltierelement ovanpå varandra och köra dem på 6V respektive 12V om man vill nå riktigt låga temperaturer, jag har i rumstemperatur lyckats kyla ner en aluminiumyta på 18cm x 12 cm till -55 C med en liknande konfiguration och med en bra vattenkylning samt kylfläns så kan det säkert göra underverk i ett vivarium.
Nåja, radiatorn till vattenkylningen är den svarta klumpen som man kan se på baksidan av vivariet, uppe i vänster hörn bortom isoleringen. Den måste kylas rejält så den kan inte vara inne i rampen utan måste hänga utanför. Nyckeln till att lyckas bra med peltierelement är att kunna kyla den varma sidan i tillräckligt stor utsträkning.
Kylflänsen på bilden håller mellan 16-21 grader.

31/7 -16

Från Astro.

Då var min hemmagjorda fogger färdig, en gammal hink till tapetklister fick offras för den goda sakens skull! Timerstyrd för tillfället men kommer att styras efter RH i vivariet!

31/7 -16

Spännande att följa detta!
Mvh
Mikael

31/7 -16

Jag som till skillnad från andra inte har ett frysskåp utan ett torkskåp (ingetdera verkar vara att rekommendera), följer denna hemmagjorda fogger med stort intresse!

31/7 -16

Den är en rätt enkel konstruktion; ett stycke ultraljudsfogger, min är köpt på Vellingeblomman utanför Malmö, en 12V 60mm datafläkt, en gammal mobilladdare a 5V (kör fläkten på strax under halv styrka, lite 30mm rör från tex biltema och sen får man dra dem in i skåpet och voila man har en egen fogger som fyller skåpet med dimma på bara ett par minuter

1/8 -16

Åter till Peltier. Förstår du vill sänka temperaturen ytterligare i skåpet, Hur långt ned? Gissningsvis runt 15 grader kommer du att få påtryckning på tillgången? Eller du har ett att förhindra det?
I tråden ovan inlägg 5 skriver du att du att du just nu kör med 1 st. 60W Peltier? Skåpet är 100×40×50 och med 10 cm vatten i botten samt isolerade rutor utom bakstycket. Det är inte meningen att ifrågasätta utan sökande efter en förklaring hur du kan uppnå en temperatursänkning på 5 grader.

1/8 -16

Jag vill ner i 16-18 grader nattetid, det tror jag räcker för mina ändamål! Jag ska prova luftkylning framöver för att se om man kan slippa vattenkylningen, annars får jag köpa större radiator och använda befintlig pump samt kylblock till peltierelementen, återigen så är vattenkylning så otroligt mycket effektivare än luftkylning!

1/8 -16

För att uppnå 16 grader i skåpet tror jag att ditt kylelemt måste ha betydligt lägre temperatur, ned kring nollan och då tror jag du får påfrysning. Rent energimässigt med all tillförd värme förstår jag inte att du kan uppnå 5 grader temperatursänkning. Gissningsvis skulle en 40 W glödlampa höjer temperaturen med 5 grader men då hjälps den av omgivningen energimässigt.

1/8 -16

Fungerar gör det uppenbarligen, stänger jag av peltiern så stiger tempen till kring 30 grader, med peltiern ligger jag just nu på 25.5 grader mitt i skåpet där sensorn hänger, mäter jag med IR på blombladen så håller de ungefär samma temp, fast stigande ju närmre ljusrampen man mäter! När jag mäter på kylflänsen så mäter jag på yttersa flänsen, vad det är för temp i mitten vet jag inte då jag inte kan komma åt att mäta där!

1/8 -16

Ok 30 till 25 fungera men när du kommer under rumstemperatur kommer du att se att vi talar helt andra kyleffekter. Vill du ned till 16 grader och rumstemperatur 22 talar vi om gissningsvis till antal 8 stycken 60 W luftkylare.Problemet är även att det kondenserad vatten på elementen vilket dra ned kyleffek samt att man får påfrysning. I mitt förra skåp 60×40×50 hade jag 4 luftkylda a 60 W. Temperatursänkning ca 2 grader per styck vid rumstemp ca 20 grade. Men kanske jag gjorde nått fel?

1/8 -16

Nej något fel tror jag inte du gjort, man får ju den tempertursänking man får. Räcker inte två stycken element så får jag helt sonika sätta in fler
Vad har du för storlek på dina kylflänsar?
Man får nog kompromissa mellan stor/liten kylfläns och plats/utseende. En stor fläns kan kyla mer luft, min fläns är 80mm x 80mm men den är rätt skrymmande att ha hängande i taket i vivariet.

1/8 -16

Jag kan kolla mått när jag kommer hem. Sedan blir det ett jädrans oväsen från luftkylda att fundera på om man skall ha i typ vardagsrummet

1/8 -16

90 och 40 flänser foto kylfläkt saknas

1/8 -16

Kanske kan det vara som så att en större kylfläns på köldsidan gör att man får bättre resultat!? Min fläns är ju 4ggr större än den du har och troligtvis leder det till att jag inte behöver komma ner i köldgrader för att få resultat! En tanke bara!

1/8 -16

Där får man testa sig fram. Om man vill räkna så blir det väldigt komplicerat

1/8 -16

Jag avstår gärna räknandet även om jag läser fysik i Lund Jag brukar prova mig fram istället!

2/8 -16

Om du är sugen på en Humidity controll så sök på det på tex Aliexpres. Billigaste 160 kr inkl frakt men lång leveranstid

2/8 -16

Tack för tipset, jag har redan en kombinerad humidity/temp på ingång fr eBay. Längre fram kommer jag dock styra det med Arduino (beställt) eller Raspberry Pi (programmerbara controller kort/minidator), vill kunna följa och styra allt över internet, mest för att det är skoj. Jag har aldrig sysslat med dessa apparater förut så det ska bli intressant och pilla med

7/8 -16

Nu har jag även beställt en Raspberry Pi minidator för att kunna styra lampor, fläktar, luftfuktigheten och temperaturen med en liten snygg touch skärm som ska sitta på vivariet. Allt ska gå med automatik är det tänkt
Tur jag har semester till den 29:e, för att programmera dator och lyckas få den att lyda mig är inte min starka sida

7/8 -16

Spännande håll oså uppdaterad

8/8 -16

Ska du också programera in åskväder o andra väder-fenomen?

8/8 -16

8/8 -16

Nä det är inget jag planerar att göra!

9/8 -16

Raspberry Pi minidator. Från Astro.

Nu har det kommit lite skoj, en temp/RH-controller som fungerar ypperligt! Den får jobba tills jag får alla saker som behövs för att minidatorn ska ta över, bla relän, en sensor och en touchskärm!

9/8 -16

Controller. Från Astro.

9/8 -16

Spännande

9/8 -16

Minidatorn är stor som ett bankkort, fantastiskt. Jag kommer köra något som heter PID controller på den, det är ett program som justerar och bibehåller angivna variabler såsom temperatur och luftfuktighet, PID används mycket inom industrin men det går ju utmärkt att använda det även på orkideer

9/8 -16

Absolut används PID i industrin men frågan är om det är den metod du skall använda? Vore det mer intressant i ett odlingsperespektiv att använda naturens reglersystem eller rent av kombinerar. Om du bara använder PID har du jävligt kul (även jag älskar teknik) men tror inte du lyckas bättre som odlare. Dock självklart blir det mycket vackrare i stället för en massa timrar och termostater mm

9/8 -16

Ja det finns allt lite andra alternativ att använda men det program som bäst uppfyller det jag vill ha (kunna avläsa och styra systemet vart än jag är, överskådliga grafer, enkel relähantering m.m) är en PID. Den går att ställa in så att temp och RH justeras efter dygnsrytmen, timme för timme (eller minut för minut om man har bra apparatur). Men i övrigt kommer den nog inte göra mer nytta än ett gäng timrar haha, det är bara jag som är teknikgalen och inte kan låta bli att ta ut svängarna Men det kommer faktist vara rätt skönt att kunna hålla koll på systemet när man är bortrest.

9/8 -16

Alltså, alla mina mätare tokdör, de flesta förr än senare. Temperaturangivelserna gav upp ååår sedan och 'luftfuktighet'?! Vadå, det hänger ju bara på när (systemet eller barnens farmor) mistade senast, hrmpf. Mummel, mummel, men jag är nöjd med när allt funkar tekniskt iaf . Ska dock greja en sådan där laddningsmätare till vattnet, oled, var det på 'vadå'? du köpte din, alltså
?

9/8 -16

Ebay sök på conductivity kostar sådär 250. Ledningstalet mäter man

13/8 -16

Från Astro.

Igår kväll fick jag igång sensorn som mäter temp och RH, den har börjat logga men jag har inte kopplat på några relän ännu!

13/8 -16

Häftigt nu är OP inne i rymdåldern

17/8 -16

Från Astro.

Tänkte montera mitt stora kylelement utanför vivariet, nu hänger det ner inne i taket och det ser inget roligt ut! Så jag har byggt en liten kylare/värmare; luft sugs upp i ena änden, igenom kylflänsen och ner i vivariet igen, på bilden ser man underdelen som alltså ska ligga ovanpå vivariet fast dolt inne i trähuvan. Byggt i plexiglasrester som jag har liggandes. Kommer placera två peltierelement på flänsen; ett för kyla och ett för värme. Trots att jag haft problem med för höga temperaturer i sommar så brukar det vara tvärtom på vintern och eftersom vi har öppen planlösning och bor i villa så är det ingen bra ide att skruva upp pannan för mkt bara för att skåpet ska hålla sig tillräckligt varmt!

17/8 -16

Väldigt snygg konstruktion

25/8 -16

Från Astro.

Idag börjar nästa etapp i byggandet, här är lite av alla grejor som ska användas i bygget

25/8 -16

Verkar till att du har handlat på ebay? Känner igen kylarna och AC/DC

25/8 -16

Jajemen, handlar nästan alla min attiraljer till mina små galna projekt på ebay

26/8 -16

Från Astro.

Efter en lång dags slit så är nu relälådan som styr allt på plats och ett första test kördes inatt, allt funkar som det ska, men jag har många saker kvar att koppla in innan det är helt klart!

26/8 -16

Jädrigt häftigt

26/8 -16

Superspännande tråd att följa!! Får en massa projekt-idéer... hm...

27/8 -16

Jag ville jag vore en ingenjör!

29/8 -16

Från Astro.

Igår monterade jag lite kvällsbelysning som tar vid en liten stund då de stora lamporna släckts, mest för att det är en rolig grej

29/8 -16

Det är bara månljuset som saknas nu, sedan är den tropiska illusionen klar

29/8 -16

I automatiken måste du även ha in musiken, månskenssonaten så klart

29/8 -16

Vilken rolig idé Jag har hört att viss musik kan stimulera tillväxen hos växter.

29/8 -16

På sommaren spelar jag Orups regn hos mig och på vintern spelar jag Per Gessles sommartider hej hej sommartider

27/9 -16

Från Astro.

Tycker att det är på sin plats med en liten uppdatering nu när jag kört mitt system en tid.
Jag är mycket nöjd med automatiseringen, den sköter sig fint och alla delar styrs fint av datorn.
Jag har gjort ett nytt lock till huven, anledningen är att det alstrades för mkt värme med lampor samt peltierkylar instängt, denna värmen gick ner i vivariet och det blev på tok för varmt. Så jag installerade 5 tysta fläktar; en går dagtid då endast lampor är igång medan alla 5 får jobba nattetid när vivariet ska kylas med peltierkylarna. Mycket lyckat resultat. Jag ligger på 17-18 grader nattetid och 25-26 dagtid. Kanske sätter jag in en kylare till för att komma neråt 15-16 grader på natten.

Och detta konceptet har gett resultat; jag har en Haraella i full blom samt en stängel på gång på min Angr.didierii och två stänglar på min Aerangis fastuosa. Övriga plantor växer så det knakar.
Nu är är frågan vad nästa steg blir, jag tycker redan att mitt vivarium är för litet ?

27/9 -16

Först: Alla vivarier är för små. Helt oavsett storlek.
Sedan: Av personligt intresse: hur länge klarar sig ditt skåp självt eller av dig upplärd adept?? Min gräns börjar handla om hur länge jag kan resa bort och i förekommande fall vilken nivå skåpvakten behöver vara på, inklusive RO-systemhantering, haha . Men det blir färre och färre dagar, om vi säger så .

27/9 -16

Vad har du för temperatur i rummet på natten när du håller ca 17 grader i skåpet? Vad har du för temperatur i skåpet när ljuset är på när du inte kyler?

27/9 -16

Ja jag drömmer redan om ett 3 ggr större skåp, har nämligen en fin möbel som skulle passa alldelles utmärkt till ändamålet Men min sambp kommer aldrig släppa den hehe
Jag har ingen automatisk bevattning av orkideerna, så den biten sker fortfarande manuellt ca en ggr/vecka, men jag är sugen på ett regnsystem. I sådana fall klarar sig bygget ända tills vattnet är slut, eller till reservoiren i botten på skåpet blir full vilket tar lite tid då den rymmer 30-40 liter. Så allt hänger på bevattningen helt enkelt.

Oled, jag har ca 22-23 grader i rummet nattetid, och dagtid så behöver jag inte ha kylarna på nu när de varmaste dagarna är förbi. Jag har 25-26 grader i skåpet med sällsynta toppar på som mest 27 när solen kommer till rummet strax efter lunch. Men nyckeln till att hålla den tempen i vivariet dagtid är att få ut den varma luften från lamporna (4 st T8) så de inte värmer upp för mkt. Så dagtid har jag bara en 80mm fläkt (av de 5 på bilden) som suger ut varmluft från lamporna, nattetid så startar peltierkylarna och eftersom de också sitter under huven så kör 5 st 80mm fläktar ut all luft så det blir ett rejält flöde över kylflänsarna till kylarna. Jag har hål baktill i huven så kall luft dras in där, flödar över lampor och kylflänsarna och sedan ut på ovansidan.

27/9 -16

Regnsystem är kanon men har man som jag både i kruka och monterade är det lite knöligt att alla skall få lagom mycket. Längre fram kommer jag ha 2 separata regnsystem, 1 för monterade och ett för de i krukor.

27/9 -16

Ja jag har klurat på det ett tag, men kan man inte ha många dysor till ett system och låta det gå tills allt är genomblött?

27/9 -16

Jo det kan man men de monterade torkar snabbare än de i krukor och då skall de inte bevattnas med samma intervall

28/9 -16

Jo det är sant, får fundera vidare på det!

28/9 -16

Mina monterade får sig sina duschar flera gånger om dagen via dysorna, men de i krukor får jag vackert vattna med kvinnokraft.

28/9 -16

Här hemma finns det ingen kvinnokraft till hjälps med vattnandet, men jag jobbar på att få henne intresserad av det Jag har bara två i kruka, det är en cattley och en dendrobium som är för stora för montage, så resten är monterade på epiweb med mossa och juteväv. Så kanske blir det bra med ett regnsystem ändå, det får bli nästa installation!

29/9 -16

Då har jag beställt ett system nu, jag kan ju inte ha allt helautomtiskt osså får jag gå och vattna för hand, lika bra att köra all in
Det blev Trixies Reptle Rain som jag hört mycket gott om, hoppas jag får det innan helgen bara!

6/10 -16

Då var systemet på plats och det sprayas fint morgon och kväll. Nu är nästa problem påfyllning av systemet. Eftersom jag får mitt vatten från en avfuktare så får jag väl koppla systemet till dess vattenbehållare på något sätt, det är bara det att avfuktaren står i källaren

6/10 -16

RO

6/10 -16

Det är lika långt till avfuktaren i källaren som till närmsta vattenkran Men kom på att jag har en till avfuktare som inte används, får väl flytta upp den och dra slangen till vattenbehållaren.

7/10 -16

Du som kan teknik kan väl fixa en 3G lösning för detta problem

7/10 -16

Nästa Nobelpris

8/10 -16

3G vatten är nobelpriset

9/10 -16

Hejsan Astro. Jäkligt spännande att följa den här tråden som sagt. Blir inspirerad men förstår inte riktigt än peltierkylare. På inlägg 38 så har du en bild på en peltierkylare. Förstår att kalluften går igenom plastlådan. Men var tar varmluften vägen?

Tänkte bygga en låda i frigolit med en eller två peltierkylare monterad på lådan. Kalluften i lådan och varmluften som går ut i rummet. Tänkte ansluta två grova slangar. En som suger in varm vivarieluft i lådan med en datafläkt och en som suger ut kallare luft från lådan.
Men din kylare verkar vara mycket enklare. Får nog köpa en peltierkylare på ebay och "leka" lite med den så att säga.

Det är bara en Broughtonia sanguinea och en Broughtonia hybrid som blommar regelbundet i mitt för varma skåp. Temperaturen ligger dagtid på 30 grader.

9/10 -16

Tack så mycket Kul att kunna vara med och inspirera.
Ett peltierelement fungerar i mycket korta drag genom att en spänning läggs över polerna och då flyttas värme från ena sidan till den andra, då blir en sida kall och en sida varm, samtidigt skapar den tillskjutna strömmen i sig också värme så den varma sidan av peltiern blir väldigt varm och måste kylas med antingen ett vattenblock kopplat till pump och radiator alternativt en kylfläns. På den kalla sidan placeras också en kylfläns för att fördela kylan effektivare. Mellan peltierelementet och kylflänsen/vattenblock så måste man ha sk kylpasta eller värmeledningspasta av samma typ man har mellan CPU och kylfläns i en dator. Och för att svara på frågan så har jag för just den här kylaren på bilden du tänker på vattenkylning av samma typ som då man kyler en CPU, värmen hamnar i en radiator utanför vivariet.

9/10 -16

Får ju tycka att din lösning är mer elegant

9/10 -16

Inget elektrikern skulle rekomendera

oled, ungefär så där såg det ut i vår pelargonkällare för några år sedan. Massor med timers, sladdosor och lysrör och allt var hopkopplat i en enda röra. En elfirma gjorde om allt och när elektrikern såg hemmabygget sa han "livsfarligt"! Så tänk på säkerheten och hoppas du har koll på läget.

9/10 -16

"Snyggt" sa elektrikerna som sitter bredvid mig.. ;-P

9/10 -16

Knappast kan man kalla grendosor och timrar för hemmabyggen utan standardkomponenter i nog alla hem, japp jag skall hänga upp dem.
temperaturreglera med uteluft via ett spjäll, 2 timrar, styr regnsystem med en timer och 1 för belysning.

9/10 -16

Sådär såg mitt ut innan! Men i grunden så gör de samma jobb, och oftast är det mer tillförlitligt med timer. Min enkortsdator kan ju haverera och då kommer mina relän inte slå av/på när de ska, så de stannar helt sonika i det läget de är i vid ett haveri. Bara vivariumfläktarna som inte går över relä.

10/10 -16

Har en Arduino liggande så skulle jag en dag tycka det är kul så.... men faktisk nöjd med timersystemet, överskådligt och lätt att ändra tider.

11/10 -16

Från Astro.
Från Astro.
Från Astro.

Inte bara orkisarna som trivs, mycket annat såsom ormbunkar och mossor av diverse slag!

13/10 -16

Aha tack Astro då förstår jag mer. Jo så långt hade jag att peltierkylare blir väldigt varm på ena sidan. Din ide med att bort värmen med vattenkylning var smart. Då blir det inte så stor och klumpiga saker som man stoppar in i sitt vivarium.

15/10 -16

Ja det finns många sätt man kan göra det på! Jag håller på att klura på ett nytt system till mitt nästa vivariumbygge. Jag tänkte ha en enda enhet utanför vivariet och sen leda det kylda vattnet till en radiatior inne i vivariet. Just nu har jag 3 individuella kylare som sitter uppe i huven, förvisso syns de inte men de låter trots tystgånde fläktar och sen blir det lite otympligt om man ska bygga större vivarium och får större volym att kyla. Jag har ju även en vattenkyld kylare som jobbar och den är så tyst och fin, så det är från den jag fått min senaste ide

16/10 -16

I går blev jag äntligen klar med min temperaturreglering för inkommande uteluft och i dag skall jag hänga upp grendosor och snygga till i största allmänhet.

16/10 -16

Påverkas RH mycket när det pumpas in luft utifrån?

16/10 -16

Jo det gör det. Jag tar bara in luft på natten för det är då jag vill kyla och då är luftfuktighet högre än dagtid.

16/10 -16

Detta är nog den längsta tråden jag har varit med om

16/10 -16

Haha, det får bli en ny tråd när jag ger mig på Vivarium 2.0

16/10 -16

Tycke vi kör samma så att vi kommer in i Guenness rekordbok

16/10 -16

Och sammanfattar allt i en bok så kan vi få Nobelpriset i litteratur

16/10 -16

Skåp. Från Xara. Fri bild.

Helt klart Nobelpris-nivå i denna tråd, så jag bifogar en egen bild för att helt säkert bli bjuden på festen .

16/10 -16

Jag förstår inte så mycket av den här tråden och bävar lite för den dagen då vi bestämmer mig för att skaffa skåp... Jag och min sambo, som är akvarienörd, vill försöka kombinera våra intressen i ett och samma skåp (paludarium) och det kräver nog en del teknikpyssel... Hualigen! Men så häftigt det skulle bli om vi fick till det. Jag tänker mig ett sydamerikanskt skåp med svartvattenmiljö i botten. Mums!

16/10 -16

Fint Xara! Det ser ut som en grönkål i bakgrunden, haha

16/10 -16

Dirfa: När bonussonen besökte oss första gången efter skåpinförskaffande, hade han suttit lääänge och spanat efter ?! Grodor? Vandrande pinnar? Ödlor? Eller vad vi nu hade där . Att det 'bara' var orkisar var ju en förfärlig besvikelse då, men numera tänker jag att det går säkert att kombinera och bygga ihop! Särskilt som jag bitvis har haft en vattennivå som åtminstone ett och annat vattenlevande hade uppskattat !!

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.