Skriv början av artikeln om astma

Nyckelord: astma

Inlägg med astma som nyckelord.

Jag vill ge bort en orkidé till min syster som har astmabesvär. De flesta blommande krukväxter är besvärliga för henne. Hon tycker mycket om orkidéer, men har inte någon.

Finns det här någon "orkidépratare", som har erfarenhet av liknande besvär, och som kan rekommendera någon lämplig sort? Visserligen reagerar personer olika på olika växter, men jag tycker det är värt ett försök.

Jag skulle bli jätteglad, om även min syster skulle få möjlighet att njuta av, i varje fall en orkidé.

Gunsan.

Nyckelord: astma

5/2 -06

Hej Gunsan,
orkidéer som inte doftar tillhör de växter som allmänt brukar anses värda att testas av allergiker. Så varför inte köpa henne en vanlig, ickedoftande Phalaenopsis, som ju både är vacker och lättskött?
En lista över vilka växter som är värda att prova och vilka växter som inte är lämpliga för allergiker finner du via denna långa webbadress:
http://www.grums.se/kommunen.asp?mr=2055...

//Hälsningar Monica i Umeå

5/2 -06

Hej Monica.
Tack för tipset.
Jag har nu en lista på fyra olika orkieer att välja på. Listan innehåller:Paphiopedilum, Phalaenopsis +hybrider, Cymbidium och Dendrobium. Kanske någon mer kan ha användning av denna lista.

5/2 -06

Vissa Dendrobium kan dock dofta mycket intensivt, så man kan inte dra alla över en kam.
/Jessica

6/2 -06

Jag har en lungsjukdom som har astma som en komponent. Jag är periodvis känslig för dofter men har ändå en del doftande orkisar nu. Jag skulle hålla mig borta från dendrobium nobile hybrider - de doftar vanligtvis. Cymbidium är lite kluriga ur skötselperspektiv så som en förstagångsorkis skulle jag nog välja en paph eller en phallis. Det finns ju så mycket att välja mellan vad gäller de båda men letar man efter något som håller länge så skulle jag ta en phallis.

Jessika

6/2 -06

Hej Jessika och Jessica.

Tack för de god råden ni gett mig.
Det får bli phap eller phallis. Eller båda två.
Jag tror och hoppas de passar för min syster, hon har också en lungsjukdom förutom astman. Visserligen skiljer det från person till person, men det är i vilket fall en god början.
Tack!
Gunsan.

Ge ditt svar


Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.